A tak trudno odpowiedzieć normalnie, bez wyraźnie użytego pogardliwego tonu w każdej swojej wypowiedzi w tym temacie? :)
Wersja do druku
Ja mam wersję student i nie jest w niczym okrojona, różnica w cenie i licencji. Kiedyś jeszcze była różnica w możliwościach używania (tylko nie komercyjnie) i w opcjach upgrade (nie można było tego robić - żeby mieć nową wersję trzeba było kupić nową). Ale to byś wiedział z 1 linku jaki by ci wyskoczył po wklepaniu do google albo w sklepu adobe..
Olek nie chodzi o to czy trudno tylko pewne rzeczy to naprawdę 10 sekund samodzielnego szukania..
Witam, podepnę się pod wątek.
Czy ktoś z Was się orientuje jak "zresetować" pamięć/biblioteki Lightroom 4? Całkowicie, do zera.
Chciałabym jakby wymazać mu wszelką pamięć - tak jakbym uruchamiała go po raz pierwszy, żeby nie pamiętał co było, skąd brał, itp. Wszystkie moje zdjęcia są uporządkowane, tak skatalogowane jakbym chciała. Niestety na LR pracowało kilka osób i w efekcie powstał bałagan, bo niektóre źródłowe pliki były w międzyczasie przenoszone w inne miejsca. W chwili obecnej poszukiwanie ich funkcjami "locate" mija się z celem a chciałabym pilnie na nowo obrobić pliki, które były już kiedyś obrabiane. Ponieważ mam back-up wszystkich zdjęć, uznałam, że najlepiej będzie zrobić mu jeden wielki "reset" - niestety nie umiem znaleźć wiarygodnej i pełnej informacji jak to zrobić.
Czy mogę po prostu wyczyścić katalog Lightroom (ten powstały w momencie instalacji - u mnie jest w użytkownicy/dokumenty/obrazy/lightroom?
Wygląda mi na to, że tą "biblioteką" jest plik o rozszerzeniu *.lrcat.
Czy w takim razie *.previews.lrdata (wygląda mi jak cache) też mogę wyczyścić? Może ktoś wykonywał podobne operacje i mógłby poradzić?
Generalnie mam ochotę postąpić wg tej instrukcji, tylko nie wiem czy to dobry trop:
“Help! My Photos Are Completely Unorganized and Lightroom is a Mess. How can I just start all over?” | Laura Shoe's Lightroom and Photoshop Training, Tutorials and Tips
Najlepiej utworzyć nowy katalog Lightrooma a następnie zaimportować ponownie zdjęcia.
Tak właśnie zrobiłam (instrukcja w linku też o tym mówi). Udało się wszystko!
Witam ponownie... ;)
Czy da się jakoś ustawić, by podnosząc kontrast na krzywej w panelu tone curve w lightroom 4 nie wpływać na nasycenie kolorów?
W PSie ustawiałem krycie warstwy z krzywimi jako luminosity bodajże i kolory nie reagowały na zmienę krzywej
Witam,
jak wyłączyć skrót klawiszowy w lightroom... "dokładnie alt + a"... skrót ten powinien dać po prost literkę "ą" a on zaznacza i kasuje część tekstu...
Dzięki za pomoc.
PS.
na koniec zamknięcia LR mam ustawioną opcję automatycznego zapisu... już kilka razy mi się tak zdarzyło że jak nie zrobiłem kopii zapisu to LR mi się nie uruchomił... czy to normalne ? Czy ja coś źle robię ?
Nie gadajcie że nikt nie ma tego problemu ???
Jak w LR4 "wydobyć" jpeg-i?
Przy imporcie pobierałem zarówno raw-y jak i jpeg-i (wygenerowane przez aparat) i teraz w bibliotece widzę CR2+JPEG, ale jak otwieram zdjęcie, to w podglądzie Loupe widzę raw-a (z surową kolorystyką). Żeby zobaczyć jpeg-a, to muszę wywołać raw-a, czyli po prostu wyeksportować nowego jpeg-a? A co z tym pobranym z aparatu?
Preferences-> Import Option ->Treat jpeg files next to RAW as separates photos
Tak przynajmniej w wersji angielskiej, na pierwszej stronie opcji, bez żadnego szukania.
Ciekawe jak ludzie kiedyś radzili sobie z problemami jak nie było forum internetowych :D
W Library wybierasz Metadata, tam klikasz np. Label, z rozwijanego pola wybierasz File Type. Teraz możesz odsiewać JPG od RAW.
Najpierw musisz je zaimportować z opcją jaką podałem żeby móc je odsiać później w sposób jaki blackninja proponuje.
Jako rzecze r00mak ;)
Witam,
U mnie (Lightroom 4) po otwarciu Library -> Keyword Tags i wpisywaniu w polu tekstowym:
- wpisuję tekst (np."aaaa"), potem naciskam prawy Alt + a, kasuje cały tekst wstawiając na początku literkę 'ą'
- wpisuję tekst (np."aaaa"), potem naciskam '~' (z shiftem), potem 'a', to dopisuje na końcu literkę 'ą' (nie kasując tekstu).
O to chodziło ?
Pozdrawiam, Alex
- wpisuję tekst (np."aaaa"), potem naciskam prawy Alt + a, kasuje cały tekst wstawiając na początku literkę 'ą'
o tym wiem i to wkurza...
a to drugie u mnie nie działa...
po fali i literce a nic się nie dzieje..
Witam,
To spróbuj bezpośrednio wpisać kod literki 'ą' - wciśnij lewy Alt i trzymając go wciśniętego wpisz szybko na klawiaturze numerycznej 0 1 8 5 (jest to kod literki 'ą' - Kodowanie polskich znaków)
Pozdrawiam, Alex
wklepywałem w wyszukiwarkę na wszelkie możliwe sposoby moje pytanie ale niestety nie chciała ze mną na tyle współpracować żeby wypluć odpowiedź mimo że na 100% już pewnie ktoś to pytanie zadał...
sytuacja wygląda tak że wymieniłem dyski w pc. chcę jednocześnie na nowym systemie przegrać wszystko co się wiąże z presetami, profilami i "pamięcią dot. zdjęć" tak by zaczynać od miejsca w którym skończyłem na starym dysku. Cała historia ma iść za mną.
które katalogi i ich zawartość muszę kopiować ?
Co do ustawień zdjęć to masz dwie drogi. Albo skopiować katalog, albo wygenerować XMP i w nowym systemie zrobić zwyczajny import zdjęć do nowego katalogu. Osobiście wole opcje z XMP co daje mi niezależność w obec LR i mogę w przyszłości otworzyć jedno zdjęcie w ACR i mam poprzednie ustawienia.
Profile z color checker:
Presety:Cytat:
Mac: /Users/<username>/Library/Application Support/Adobe/Camera Raw/Camera Profiles/
PC (If you cannot see this path, you may need to right-click on your folder, choose Properties, and check Hidden to see the hidden files)
Vista or Windows 7: C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRa w\CameraProfiles
XP: C:\Documents and Settings\<username>\Application Data\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Documents and Settings/[user name]/Application Data/Adobe/Lightroom folder
Reszta:
http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...ighroom-3.htmlCytat:
File locations in Windows XP
The Photoshop Lightroom application is the Lightroom.exe file, located in the Program Files/Adobe/Adobe Photoshop Lightroom 3 folder.
The preferences file is Lightroom 3 Preferences.agprefs, located in Documents and Settings/[user name]/Application Data/Adobe/Lightroom/Preferences.
The Documents and Settings/[user name]/My Documents/My Pictures/Lightroom folder contains:
Lightroom 3 Catalog.lrcat, the Lightroom database file
Lightroom 3 Catalog.lrcat.lock, which prevents you from overwriting data
The Lightroom 3 Catalog Previews.lrdata folder, which contains additional folders for preview files and data
Catalog backups are saved in Documents and Settings/[user name]/[catalog location]/[catalog name]/Backups/.
Installed and custom presets and templates have filenames ending in .lrtemplate and are located in folders in the Documents and Settings/[user name]/Application Data/Adobe/Lightroom folder.
Registration information is located in the C:\ProgramData\Adobe\Lightroom\Lightroom 3.0 Registration.lrreg file. Lightroom 3 reads the Lightroom 2.0 or 1.0 registration registry entry when it validates upgrade serial numbers. If you upgrade and Lightroom 3 does not find a registry entry for either Lightroom 2.0 or 1.0, it prompts you for a serial number.
kolejny raz rOOmak dziękuję !
Jeszcze jedno pytanie.
Workflow wygląda mniej więcej tak:
1. selekcjonuje które zdjęcia uploadować do lightrooma
2. oznaczam jednym kolorem jakieś 20% najlepszych zdjęć i chciałbym żeby ustawiały się jako pierwsze w folderze (były obok siebie)
3. ręcznie przestawiam je miejscami tak jak chcę żeby miały kolejność
No właśnie ręcznie... raz potrafię metodą przeciągnij i upuść ustwić je tak jak chcę a czasami są nie do ruszenia i nie zmieniają kolejności. Bez względu czy to Develop czy Library.
Gdzie popełniam błąd ?
Nawet powinna się wyświetlić informacja że się nie da gdy są z różnych źródeł ( znajdują się w innych folderach).
Zastanawia mnie tylko czemu je przenosisz. Przecież można wyświetlić tylko zaznaczone.
W ogóle twój workflow wydaje się mało wydajny.
Nie lepiej zaimportować wszystkie zdjęcia do LR i dopiero wyselekcjonować najlepsze przy pomocy gwiazdek?
Ja mam zaznaczoną opcję Auto Advance która jest w trybie Library w opcjach Photo.
Wciskam 0 na każdym zdjęciu które mnie nie interesuje i LR automatycznie przeskakuje do następnego. 1 na każdym które w najmniejszym stopniu może być przydatne.
Następnie ograniczam filtr do wszystkich z jedną gwiazdką i wybieram z tych które idą dalej. Jak dojdę do 4 gwiazdek to mam praktycznie ok 5 zdjęć z sesji.
Następnie idę do tych które nie mają żadnej gwiazdki żeby zobaczyć czy coś się może jednak przydać i jeżeli nie to zaznaczam je X i po kilku tygodniach usuwam.
To wszystko potrafi mi zająć 20-30min przy sporej ilości zdjęć.
Siemanoo. Pewnie jako doświadczeni fachowcy fotografii ogarniacie choć trochę lightrooma. Wrzuciłem w program 500 plików RAW, automatycznie program zaczął ładować jakiś preset na zdjęcia- można to jakoś wyłączyć? A druga sprawa to jak zapisać wszystkie 500zdjęć na raz ( nie przerabiając ich) do formatu jpeg bo nie wierzę że trzeba każde zdjęcie zapisywać pojedynczo jako jpeg :D ?
NIE BIĆ, NIE KRZYCZEĆ, ZROZUMIEĆ, WYTŁUMACZYĆ.
ad.1 - rtfm (jak widzisz, nie krzyczę).
ad.2 - zaznaczyć je i wyeksportować jako JPEG.
Zamiast we wspomnianej instrukcji, możesz też poszperać w niniejszym wątku - odpowiedzi na Twoje pytania padały co najmniej kilkukrotnie. Dlatego m.in. jest taki długi.
Tak, sam musisz poszukać - ja muszę spadać, bo fotel bujany czeka, sorry.
Zaznaczasz wszystkie zdjęcia CTRL+A klikasz Export i wskazujesz katalog, rozmiar, nazwe itp - to tak na szybko
Witajcie. Czy ktoś wie, w jakim programie ocenić zdjęcie gwiazdką, tak, żeby później ta ocena była też widoczna w lightroomie?
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.
Witam
Mam pytanie odnośnie zakupu presetów do LR. Znalazłam kilka ciekawych ale niestety wszystkie są płatne nie w złotówkach ale w dolarach. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za ich zakup. Czy może ktoś już kupował presety na własnie takich zagranicznych stronach?
K@SI@ - jak dla mnie kupno presetów jest trochę bezsensu - mnóstwo darmowych presetów można znaleźć na deviantarcie czy lightroomkillertips.com ... albo stworzyć coś samemu. i moim zdaniem ostatnia z propozycji jest najbardziej rozwijająca...
No, niektórzy kupują od lat całkiem sporo na "zagranicznych stronach", może nie akurat presetów do LR, ale jakie to ma znaczenie? Skoro zadajesz takie pytanie, to moim zd. trzeba by zacząć od poznania podstawowych zasad bezpiecznego dokonywania zakupów online. Z pewnością warto założyć konto Paypal - większość szanujących się stron umożliwia skorzystanie z płatności Paypal, kupującego to nic nie kosztuje (kupując w cywilizowanym świecie, bo w biedolandach sprzedawcy potrafią doliczać dodatkową opłatę w przypadku niektórych opcji płatności).
Jednak co do presetów do LR, to kolega wyżej już słusznie zauważył, że jest w sieci mnóstwo doskonałych darmowych presetów i szkoda naprawdę pieniędzy akurat na to, zwłaszcza, że każdy preset można modyfikować i zapisywać jako nowy ile dusza zapragnie.
Tak samo jak płacenie w sklepie kartą debetową "nic nie kosztuje" :-)
Kupujący płaci prowizję dla PayPala w cenie towaru. Cudów nie ma.
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że całkowity koszt dla sprzedającego to 3-4%.
Do tego przewalutowanie odbywa się po kursie mniej korzystnym niż kantorowy.
Ale ogólnie PayPal jest OK, bardzo upraszcza i przyspiesza sprawę płatności zagranicznych.
Ja też tylko PayPalem płacę... Ale doradzam nie dołaczać karty kredytowej, bo można się zdziwić...W razie włamu :)
Co do kosztów to można się umówić... Zazwyczaj sprzedawca bierze na siebie...
Niekoniecznie tak jest. Tzn. jak inaczej zapłacić za usługę, produkt firmie zlokalizowanej w USA czy Nowej Zelandii? - tylko kartą. Płacąc za domeny czy hostingi mam tę samą cenę niezależnie od wybranej formy płatności, a do wyboru mam kartą na stronie (co i tak jest przez pośrednika), lub Paypalem - na jedno wychodzi, każdy pośrednik bierze prowizję od sprzedającego - wygoda kosztuje. Nie ma obowiązku płacenia kartą, ani sprzedawania na cały świat.. Można nic nie robić ;).
Dokładnie tak jest, jak piszesz, czyli j.w. - wygoda kosztuje. Dzięki temu jednak możesz sprzedać preset, licencję na soft czy fotkę gościowi z Zanzibaru nie wychodząc z domu.
Opowiadasz.. Pokaż kogoś poszkodowanego finansowo z pow. jak to nazywasz "włamu" do Paypala. Duuużo prościej nasłuchać Twoją klawiaturę komputera (piny, numery kart) programikiem, który nieświadomie zaciągniesz po zignorowaniu ostrzeżenia przeglądarki o zagrożeniu na stronie, na którą "zawsze wchodziłeś i było ok". Patrz niedawny wątek "CB jako strona dokonująca ataków" i posty niektórych forumowiczów..
Dziękuje bardzo za odwiedzi :) Przyznam szczerze że kilka presetów już ściągnełam ale brakuje mi jeszcze takich nie wiem ja kto określić "pastelowych" - (fotografia niemowlęca). W każdym bądź razie dziękuje za pomoc.
Zwykłe przelewy mają dosyć poważną wadę - od wykonania przelewu do zarejestrowania wpływu na koncie odbiorcy mija od kilku godzin do kilku dni[1].
Do tego z reguły nie ma systemu automatycznego informowania sprzedawcy o wpływie środków.
A przelewy błyskawiczne (mTransfer itp. mają taką samą wadę jak PayPal - również są ekstra płatne).
[1] z wyjątkiem operacji w obrębie tego samego banku
To zależy jaki bank i jakie masz konto. Dla nas nie są drogie ale idą wieki.