stosował ktoś zamiast paluszków alkalicznych akumulatorki? i napiszcie jak wam te baterie trzymają.. bo zamiast alkalicznych to chyba bardziej opłaca się coś takiego jak energizer ultimate lithum L91
Wersja do druku
stosował ktoś zamiast paluszków alkalicznych akumulatorki? i napiszcie jak wam te baterie trzymają.. bo zamiast alkalicznych to chyba bardziej opłaca się coś takiego jak energizer ultimate lithum L91
dziś przyszły do mnie nowe pocketwizardy, dzieki nim zmontowealem takie cos:
- zwykły wysoki statyw oświetleniowy (będe musiał kupić coś niższego)
- na uchwycie do parasolki dwie lampy 580EX II
- parasolka/softbox, w srodku srebrna
- uchtyw kołowrotkowy
- do uchwytu przymocowany najtanszy monopod
- na monopodzie FlexTT5
- lampy polaczone z Flexem podwojnym przewodem E-TTL
wszystko dziala bardzo fajnie, zaobserwowalem tylko malutkie problemy w komunikacji Flex - lampy, za ktory odpowiedzialny jest podwojny kabel, czasami potrafi nie wyzwolic co nie zdarza sie jak polacze lampe bezposrednoo z Flexem, oprocz tego czasami blyska lekko sam z siebie, wlasnie tak jak po wlaczeniu Flexa z lampą, cos jakby gubil i lapal kominikacje z lampa
jesli jakis ferryt nie pomoze i problemy beda zbyt dokuczliwe to na monopodzie bedzie trzeba zawiesic dwa Flexy, kazdy na jedna lampe
samo działenie nowych PW jest rewelacyjne, powtarzalnosc naswietlenia rewelacja, w konfiguracji zmienilem tylko czas synchronizacji dla 5D i nic wiecej! dziala idealnie
zauwazylem tylko jedna dosc duza wade, nie dziala blysk modelujacy, wielka szkoda, w plenerze malo przydatny ale w studio juz by sie przydalo
Witam.
Sprzet: 5d z 24-105 50/1.8 i 70-200/4.0. Lampa 580ex II. Chinczyk odbiornik i nadajnik.
Problem?
W 90% zdjec na krawedzi kadru, dluzszy bok blisko nadajnika na body, pojawia sie smuga na zdjeciach. Wyglada to na zasadzie stemplowania w PS. Nie jest to jakis pas ale jakas forma zaklocenia. Jakos do tej pory tego nie namierzylem az do dzis. Przy czym z lampa na body jest cacy.
Ktos juz o tym pisal. Jak na moj gust to sprawa chiczyka. Czy ktos mial cos podobnnego?
I teraz jesli mam zmienic ten wynalazek to na jaki, zeby nie bylo powtorki z rozrywki?
Dzieki!
nie ten wątek, tu piszemy o PW z ETTL,
zapytaj tu: http://www.canon-board.info/showthre...=30095&page=18
i daj od razu jakiś przyklad zdjecia z tymi "zakłuceniami"
Dobra moj blad ale odpowiedz juz mam i dziele sie nia:
http://www.piro.art.pl/2009/06/21/uw...lacze-radiowe/
I teraz na temat czy ktos mial z Pocket Wizardami takie problemy?
dziś pierwszy plener z użyciem nowych PW... wszystkim niezdecydowanym napisze: kupować, świetna rzecz
tak na szybko jeden ze strzałów:
ma ktos info czy europejskie minitt1 i flexytt5 bedą działać z PW plusII zakupionymi w USA ?
o ile PW zakupione w USA będą na częstotliwości w USA - to nie.
Ale miejsce zakupu jest nieistotne.
ja np kupiłem w USA PW europejskie
oczywiscie masz racje, z tym ze kupiles te wersje europejskie nielegalnie, bo teoretycznie zaden sklep w USA nie ma prawa sprzedawac sprzetu radiowego o niedozwolonej na danym rejonie czestotliwosci a w USA takie prawa sa ostro przestrzegane i mocno karane
zreszta nie bez powodu w Adoramie i inych duzych sklepach nie kupisz wersji europejskiej