Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Jest 50 f/1.8 STM - taniutki plastik, z którego na pewno będę bardzo zadowolony.
p,paw
Fakt. Można kupić plastikowy RF 50mm F1.8 STM na kilogramy jak w spożywczaku. Wejdzie tego chłamu 6,25 sztuk na kilogram i nie trzeba się już przejmować, że się rozleci bo będą zapasowe. Jeśli jakość wykonania będzie podobna do EF 50 f/1.4 to radziłbym dobrać nawet parę kilo więcej do siatki tego RF 50mm F1.8 STM.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Fakt. Można kupić plastikowy RF 50mm F1.8 STM na kilogramy jak w spożywczaku. Wejdzie tego chłamu 6,25 sztuk na kilogram i nie trzeba się już przejmować, że się rozleci bo będą zapasowe. Jeśli jakość wykonania będzie podobna do EF 50 f/1.4 to radziłbym dobrać nawet parę kilo więcej do siatki tego RF 50mm F1.8 STM.
Ma całkiem niezłe recenzje, a ja użyję go zapewnię raz lub dwa razy w roku. Gdyby na prawdę był mi potrzebny, to pewnie zastanawiał bym się nad czymś innym. Myślę, że taki jest na niego target.
p,paw
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
kilka razy kupiłem jakieś obiektywy od firm niezależnych i mam wrażenie że jest zupełnie odwrotnie te firmy istnieją tylko dlatego że wystarcza ta ilość jeleni jaką złowią - "tanio kupią dwa razy kupią" jak to mawiają u mnie na wsi - ostanio widziałem wątek na forum w którym facet pytał dlaczego jego zdjęcia są słabe, niestety nie padła własciwa odpowiedź - tele jakie posiadał dobrego zdjęcia nie zrobi - nigdy, choćby zastosował wszystkie czary od podniesienia lustra do spluniecia trzykrotnie przez lewe ramię - obie techniki będą równie skuteczne - ogónie to albo kupi teleobiektyw albo bedzie kupował dwa lub trzy razy (cenowo wyjdzie prawie na to samo lub gorzej i zmarnuje czas, zdjęcia i pieniądze).
Moje przygody (dawno temu) z 3rd party (już nie użyje słowa na k... bo znowu będzie święte oburzenie) były równie fatalne.
Od tamtego czasu zawsze jechałem na oryginałach - zarówno za czasów lustrzanego Canona jak i potem Sony.
p,paw
Jak już policzyłeś do sony to fajnie by było znać też ilości dla innych systemów. Taka wiedza kompletna by była :) No i koniecznie napisz to na ich forach!!! Będziesz miał ubaw totalny, bo pewnie wyjdzie, że sami idioci dookoła co kupują inne systemy LOL a nie jeden jedyny słuszny z kilkonastoma szkłami w danej ogniskowej do wyboru:)
Może uda Ci się nawrócić wielu na ścieżkę i dostaniesz kartkę na święta od CEO Sony.
Sorry za złośliwość no ale to tak trochę wygląda, ta twoja mała canonowa krucjata :)
Podsumowując tę wielostronnicową dyskusję rozwiązaniem jest aby Canon zwyczajnie wypuścił szkła średniobudżetowe. To zadowoli wszystkich oprócz Candara i pewnie astf'a. Pozostaje nam poczekać.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Jak już policzyłeś do sony to fajnie by było znać też ilości dla innych systemów. Taka wiedza kompletna by była :) No i koniecznie napisz to na ich forach!!! Będziesz miał ubaw totalny, bo pewnie wyjdzie, że sami idioci dookoła co kupują inne systemy LOL a nie jeden jedyny słuszny z kilkonastoma szkłami w danej ogniskowej do wyboru:)
Może uda Ci się nawrócić wielu na ścieżkę i dostaniesz kartkę na święta od CEO Sony.
Sorry za złośliwość no ale to tak trochę wygląda, ta twoja mała canonowa krucjata :)
Jaka krucjata? ;) Ja tu widzę raczej pianę na buziach bo ktoś raczył napisać, że gdzie indziej jest jakoś fajniej xD
Zostałem przez Jacka wezwany do tablicy https://www.canon-board.info/threads...=1#post1445389 to jedynie wyliczyłem czego, co i ile ma konkurencja. Nikogo nie zamierzam nawracać, każdy może do końca swojego żywota siedzieć w jednym słusznym systemie. Najlepiej niech się zamknie w bunkrze bez dostępu do internetu, aby przypadkiem nie skusiło go ZŁO czające się u innych producentów oraz niezależnych producentów optyki ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Podsumowując tę wielostronnicową dyskusję rozwiązaniem jest aby Canon zwyczajnie wypuścił szkła średniobudżetowe. To zadowoli wszystkich oprócz Candara i pewnie astf'a. Pozostaje nam poczekać.
Obstawiamy 2055 rok? Czy później wypuszczą one budżetówki? Może zrobią jakieś zapisy jak np. na operację w ramach NFZ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Ma całkiem niezłe recenzje, a ja użyję go zapewnię raz lub dwa razy w roku. Gdyby na prawdę był mi potrzebny, to pewnie zastanawiał bym się nad czymś innym. Myślę, że taki jest na niego target.
p,paw
Czyli ersatz z kartonu do jednorazowego użycia jak chińska zupka instant ;) Tylko cena nie ta xD
Fajny ten canon, nie przejesz się kupując tanie budżetowe wydmuszki z dobrymi reckami użytkowników, których nigdy nie było stać na zakup L-ki.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
a te poniżej to niby jakie są jak nie średniobudżetowe, a nawet budżetowe, brakuje jakiegoś zakresu (no może brakuje 70-200 ale średniobudżetowa to jest eLka ze śwatłem 4 ;) więc jest i 70-300 brakuje), co niby canon ma wypuścić? tak konkretnie? moim zdaniem to braki są raczej w eLkach niż budżetowcach
RF 15-30
RF 24-50
RF 24-105
RF 24-250
RF 100-400
RF 16/2.8
RF 24/1.8
RF 35/1.8
RF 50/1.8
RF 85/2
RF 600/11
RF 800/11
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
a te poniżej to niby jakie są jak nie średniobudżetowe, a nawet budżetowe, brakuje jakiegoś zakresu (no może brakuje 70-200 ale średniobudżetowa to jest eLka ze śwatłem 4 ;) więc jest i 70-300 brakuje), co niby canon ma wypuścić? tak konkretnie? moim zdaniem to braki są raczej w eLkach niż budżetowcach
RF 15-30
RF 24-50
RF 24-105
RF 24-250
RF 100-400
RF 16/2.8
RF 24/1.8
RF 35/1.8
RF 50/1.8
RF 85/2
RF 600/11
RF 800/11
No fakt. Canon już niczego nie musi już wypuszczać. Bryluje normalnie na salonach z RF 85 f/1.2 i 85 f/2.0 oraz RF 50 f/1.2 i RF 50 f/1.8 STM. Bo przecież wybór 10 szkieł z ogniskową 85mm i 15-tu z ogniskową 50mm to już rozpasanie i powinni palić za to na stosie. No bo jak można dopuścić, aby użytkownik mógł przebierać w kilkunastu różnych konstrukcjach 85mm i 50mm o różnej jasności od f/1.2 do f/2.8
xD
Sumując - system RF to system spełniony i zapełniony po same pachy tym, czego użytkownicy potrzebują. A użytkownicy canona potrzebują przecież wyłącznie tego co im producent daje i nic więcej im do szczęścia już nie trzeba. Na usta ciśnie się wręcz: łubudubu...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Czyli ersatz z kartonu do jednorazowego użycia jak chińska zupka instant ;) Tylko cena nie ta xD
Fajny ten canon, nie przejesz się kupując tanie budżetowe wydmuszki z dobrymi reckami użytkowników, których nigdy nie było stać na zakup L-ki.
To będzie moja pierwsza nie-L'ka w życiu, więc zapewne będę miał fantastyczny ubaw. Pewnie tak dobry jak próba zrozumienia idioty, który projektował UI i ergonomię w każdym moim kolejnym Soniaku :)
(a miałem - A6000, A6300, A6500, A7R3, A7R4).
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Sumując - system RF to system spełniony i zapełniony po same pachy tym, czego użytkownicy potrzebują. A użytkownicy canona potrzebują przecież wyłącznie tego co im producent daje i nic więcej im do szczęścia już nie trzeba. Na usta ciśnie się wręcz: łubudubu...
https://www.youtube.com/watch?v=KhlH...iaNaukiChannel
nie, ale dla poszukiwaczy szkieł budżetowych jest spora oferta w systemie - czegoś brakuje? jakiś zakres budżetowy zakres pominięto - szeroko, wąsko, tele, stałki? nadal rozmawiamy o szkłach budżetowych czy zupełnie o czymś innym? o polityce? o dobrych szkłach? bo na pewno nie o budżetowych, a na taki post odpowiadałem.
nadal czekam na rozdawnictwo Elek EF i jakoś się doczekac nie mogę
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
To będzie moja pierwsza nie-L'ka w życiu, więc zapewne będę miał fantastyczny ubaw. Pewnie tak dobry jak próba zrozumienia idioty, który projektował UI i ergonomię w każdym moim kolejnym Soniaku :)
(a miałem - A6000, A6300, A6500, A7R3, A7R4).
p,paw
Klękam wręcz z podziwu dla księgowych canona, którzy wymusili na zawodowym fotografie od zawsze fotografującego profesjonalnymi obiektywami serii L zakup plastikowej wydmuszki typu RF 50mm f/1.8 STM. Pisząc "fantastyczny ubaw" (cytuję autora wypowiedzi) to jakby nic nie napisać xD
Jeśli idioci projektowali menu oraz ergonomię w Soniaczach (z czym się całkowicie zgadzam) to jeszcze bardziej ciekawi mnie skuteczność marketingu canona przymuszający użytkowników do kupowania jednorazowych wydmuszek?