Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
Uśmiecham się, bo za każdym razem przypomina mi się wielokrotnie słyszane że " zdjęcia z cropa i FF można
rozpoznać z kilometra" :)
Bo to jest prawda, ale tylko częściowa. Spróbuj "podrobić" 24/1.4 na cropie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Bo to jest prawda, ale tylko częściowa. Spróbuj "podrobić" 24/1.4 na cropie...
A inne można ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie tylko. Fiolet jest zauważalny nawet bez wyciągania z cieni, wystarczy np. użyć iso 6400.
w 6 fiolet pojawia się ok. 25600 iso, szczególnie jak się rozjaśnia winietę w rogach
Potwierdzam. Na iso 16000 fioletu brak. Szok.
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Sprawdzając przed ewentualnym zakupem AF nie zauważyłem żadnego szału, a setki postów o tym jaki jest szałowy nastawiły mnie na nieopisane wprost przeżycia
Tu naprawdę nie widać żadnych zdjęć świadczących o wyjątkowości tego układu. Ja tę puszkę sprawdzałem w normalno - średnich warunkach i moje doświadczenie z 6D pokrywa się z najbardziej chyba wiarygodnymi testami AF tj. LensRental, a tu czytam z goła odmienne opinie, stąd proszę o ich potwierdzenie. Może puszka, którą ja miałem była trefna, jak i te pięć sztuk w Lens Rental nie wykluczam tego, ale u licha niech ktoś to podważy całą serię zdjęć i pokaże, że system trafia z każdym strzałem, podkreślam raz jeszcze, że tego nie wykluczam.
Jestem posiadaczem 6D od półtora tygodnia i obiektywnie (a może subiektywnie) muszę stwierdzić , że AF w tej puszce jest taki sobie.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Jestem posiadaczem 6D od półtora tygodnia i obiektywnie (a może subiektywnie) muszę stwierdzić , że AF w tej puszce jest taki sobie.
to ciekawe, widać puszka a puszka to też róznica:)
Dla mnie jest porównywalny z 40D, czulszy punkt środkowy (rzeczywiście dajacy złapać ostrość przy -3EV). Boczne działają podobnie skutecznie jak punkty z 40D. Mam wrażenie że 6D ostrzy troszeczkę wolniej w trudniejszych warunkach. Całość wychodzi na remis.
Witam
Od dwóch dni jestem posiadaczem 6D. Pierwsze zdjęcia zrobiłem w pomieszczeniu ze światłem jarzeniowym. I ku mojemu zdziwieniu cześć zdjęć jest częściowo zabarwiona na zielono. W serii jedne są ok inne zabarwione. Nie mają znaczenie ustawienia balansu bieli, przy innym typie świetlówek jest ok. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Oświetlenie podczas fotografowania wnętrz - Oświetlenie jarzeniowe - Optyczne.pl
o tyle to dziwne że 7d nie zuważyłem tego problemu, przyjąłem to za standard po konsultacji z kolegami nikoniarzami, którzy to mieli od zawsze/
Nie wiem czemu z poprzednim aparatem nie miałem tego czy to kwestia nieuwagi (nie dostrżenienia problemu) czy czegoś innego (kto wie?)
ale też przez moment byłem przekonany że mam walnięty aparat...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
Noo .... mogłaby powtórzyć się "piękna historyjka" i paść stwierdzenie "super, od razu widać, że to FF" :)
Uśmiecham się, bo za każdym razem przypomina mi się wielokrotnie słyszane że " zdjęcia z cropa i FF można
rozpoznać z kilometra" :)
już nie rozdmuchując naszego minikonfliku napiszę tylko, że GO na ff jest jednak bardziej selektywna, ma lepszą separację obiektu ostrego od reszty i przejście jest takie ładniej zdecydowane. Daje się to zauważyć, co więcej zauważałem to zanim nabyłem 6D u kolegów z FF i zawsze mnie to lekko bolało. Oczywiście przy przymknięciu do 5,6 czy robieniu z kilkunastu metrów nawet na 1.8-2.8 jest to już praktycznie niezauważalne, ale przy najjaśniejszych szkiełkach i bliskich ujęciach 1 planu jest to naprawdę wyraźne i buduje własnie to co określa się plastyką obrazka...