Zwrócę tylko uwagę, że szum nie musi tak bardzo (a nawet wcale) spaść w cieniach, bo tam nie ma on zerowej wartości oczekiwanej ("statystycznie" nie skompensuje się zatem, tak jakbyśmy oczekiwali)...
Wersja do druku
sami doktoranci na tym forum chyba:)
Aż tak dobrze, to chyba nie będzie :) Poczekajmy na sRAW1. Dla mnie ma on spory sens. Przcież obrazek z matrycy i tak jest interpolowany, o rozdzielczości decydują zielone piksele, które stanowią połowę. W sumie taki sRAW1 powinien być ostry w 100% powiększeniu i do tego niskoszumny :)
No więc właśnie poteoretyzować nie można, ale zobaczymy, co wyjdzie ;)
sRAW w 1D Mk III jest "na oko" 1EV lepszy niż dla RAW, ale w cieniach tego nie widać wg mnie tak wyraźnie.
Tutaj też dyskutowali: http://forums.dpreview.com/forums/re...=RAW+sRAW&qf=m
A tu jeszcze rozpietosc tonalna sie skumuluje w sRawach :)
Ale interpolacja wzmacnia szumy jak cholera, więc trzeba radzić sobie z szumem przed demozaikowaniem ;)
Ale trochę jednak chyba zależy: załóżmy, że szum zmienia się w granicach -3 - +3, a przetwornik czyta od 0 do 9. Wtedy dla dolnych trzech (i powyżej 6) szum nie ma zerowej wartości oczekiwanej - powiedziałbym, że trzeba tu jednak pomyśleć o warunkowym rozkładzie ;)
Ale nie będziemy w wątku o następcy 5D robić OT w OT :mrgreen:
O - jeszcze tu: http://forums.dpreview.com/forums/re...=RAW+sRAW&qf=m
ale gdzie ci przesiadkowicze? jestem zawodowym fotografem, masa moich znajomych to zawodowi fotografowie. maja kasę, mają priorytety a przesiadło się 2 (slownie: dwóch). mam też masę znajomych fotografujących amatorów, z czego bardzo wielu zaraziłem 5d - i nie przesiadł sie nikt (słownie: zero), choć wileu o tym myślało i myśli. sam rozważałem dokupienie d3. nadal rozważam. pewnie jak ja rozważa ten ruch masa osób. ale to wszystko na zasadzie głośnego myslenia i narzekania na forach,a nie masowego exodusu, co wielu tutaj inputuje. cierpliwości.
pojawienie się 50d z matrycą 15 mpix może być dobrą wróżbą dla nowego FFa. coś nie wierzę, żeby canon wpakował w cropa 1.6 15 mpix, dał tak wysokie natywne ISO i nie był w stanie tego kontrolować. lepsza technologia matryc? lepszy soft? jeśli 15 mpix na cropie może być przyzwoite, a wierze, że będzie, jakie może być 15-16 a nawet 20 mpix na FF?