a co jeśli nie mamy nikogo do pomocy i manualną lampe na sankach?
Wersja do druku
a co jeśli nie mamy nikogo do pomocy i manualną lampe na sankach?
no tak tylko ze moja lampa nie obsługuje dyfouzora, nie wiem, odbijac swiatło?
Czytałem dużo o nowych pocketach i Offshoe + HSS + ETTL będzie fajne. Jestem natomiast ciekawy czy te pockety będą w pełni kompatybilne z możliwościami 50d/5dmk2 i 580EXII (chodzi mi o ustawianie settingsów lampy z poziomu aparatu - najbardziej zależy mi na ustawieniach manualnych)
ecki - prawdopodbnie nie znalazłbym do niej dyfuzora(satara jest)
micles - też sie nad tym zastanawiałem
Softbox wcale nie musi być taki mały, używam 60x90cm na 580EXII i działa znakomicie. Całość działa na kablu ETTL z przedłużaczem 10 metrów i nie sprawia żadnych problemów. Zdjęcia robiłem z h-sync na czasach 1/6000s pod ostre słońce i spokojnie lampa daje radę.
O wynalazkach typu srebrna czy złota blenda w słoneczny dzień już dawno zapomniałem :-). Działało to dobrze tylko z bardzo bliska i raziło ludzi w oczy.
opis mojej "konstrukcji" tutaj:
http://www.canon-board.info/showthre...=12708&page=10
Poniżej sample. Oba zrobione przy korekcji światła zastanego na -1EV, a lampa na 0. Białą blendą lekko doświetlone cienie.
www.digart.pl/zoom/3341462
www.digart.pl/zoom/3113025
a tutaj czas 1/4000s, f/1.6 pod ostre słońce w samo południe.
www.digart.pl/zoom/2834990
MMM soft box faktycznie świetna robota, sam ostatnio stworzyłem coś ala softbox, ale tak równomiernego światła nie daje:/ .
Jak już wstawiłeś link do zdjęcis tutaj to nie omieszkam zapytać, jaki jest sens robić zdjęcie całej statycznej postaci przy czasie 1/4000 i przesłonie 1.6 ?
Kurde tak się przypatruję tym zdjęciom i widzę niesamowitą czystość i ostrość..... Z drugiej strony jak zauważam, jak Adam pisze o takich detalach, jak wstrzymanie oddechu czy dokładności o 1/3EV to zaczynam rozumieć gdzie i ile błędów można popełnić i ciężko wyeliminować to w przeciągu jednej, dwóch sesji.
Poniżej zdjęcie które myślałem, że jest w miare ostre do czasu kiedy po raz setny zobaczyłem zdjęcie Octavii .
Światło zastane było tak mocne że poprawne naświetlenie tła przy przysłonie f/1.6 i ISO100 było możliwe przy czasie 1/4000s.
Bez przesady z tą dokładnością o 1/3EV. Najważniejsze to dobrze doświetlić cienie i nie prześwietlić. Resztę niedoróbek poprawia się pracując na RAWie.