Pewnie i będą ale czemu by nie! Nikon zrobił kawal dobrej roboty - D800 to baaardzo udany aparat uniwersalny (no moze fps troche slaby). A 5D3 statystycznie (wg DXOmark) niżej, ale co z tego :roll:
Wersja do druku
D800 ma lepsze ISO? Wydawało się, że to jednak 5D, ale wiadomo jak jest z testami DxO...
W filmach to już w ogóle przepaść jest...
http://vimeo.com/40518641
wielki plus dla 5d3 za podniesienie realnego ISO. obecnie 3200 to realne 2550. Wczęśniej to było ledwo 2100.. :roll: Czyli Panowie, wydłużacie czasy na tym samym ustawieniu 3200 :razz:
wlacz tryb Av
ustaw 2 statywy obok siebie wycelowane w ten sam punkt, z ustawiona tak samo ekspozycja (f/2.8 ten sam obiektyw, pomiar punktowy, +1 ev)
włącz iso 3200 w 5d2
włącz iso 3200 w 5d3
przyjmijmy że 5d2 pokazuje 1/800 sek. Ile pokaże 5d3? :D
jajcarz
Ja bym porównywał to inaczej, w obu aparatach ustawiłbym takie same parametry i porównał histogramy. Inaczej taki test nie ma sensu.
Tak też można, przyjmując że 5d2 i 5d3 tak samo dobrze naświetlają
Ale to nie dowodzi, że ISO3200 to w rzeczywistości 2550. Ja tego nie rozumiem, bo że czasem światłomierz źle pokaże to sie zdarza. Ale jesli ustawię światło wg Sekonica, to nigdy sie nie zdarza, żeby była jakaś poważna odchyła. A juz kompletnie nie rozumie, jak zmierzono, że ten ma 2550, a ten drugi 2100..
DXO zmierzyło, zobacz na wykresy, przecież tego nie wymyślam?
Nie wiem jak oni to robią, nie jestem w tej kwestii oczytany.
Nie twierdzę, że wymyślasz. Po prostu mnie ciekawi, jak to określili i skąd to wiedzą. Z tą "teorią" (biorę w cudzysłów, bo nie wiem, czy słuszna to nazwa) spotykam się odkad mam 5D2, szczególnie na forach innych systemów. Że własciwa czułośc jest inna, duzo nizsza itpede. Ale nikt nigdy nie napisał, na jakiej podstawie to zmierzono. A ja, jako uzytkownik aparatu i swiatłomierza niezależnego producenta, nigdy tego nie zaobserwowałem. Zaobserwowałem za to, że czasami światłomierz w aparacie dobiera za niską ekspozycję.
i dlatego przez to ISO na filmach niektórzy przesiadają na inny system, akurat zrobilem tak ja, moim priorytetem jest filmowanie. Jak patrze się na to DxO to śmiać mi sie troche chce, bo wielu uzytkownikow spojrzy na roznicę w cyferkach i tylko to zadecyduje o zakupie - ich sprawa, aapominając o całej reszcie potrzebnych, tak jak szklarnia gdzie nikon np ma wyjadacza 14-24 a niestety wśrod zoomow 70-200 zero wyboru.. i tak dalej i dalej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a co do testu z wyświetlaczem LCD to zrobiłem tak:
skierowałem w jeden ciemny punkt na M kreska na środku, czas wychodzi mi z 6sek na ISO 200, po włączeniu LCD kreska poszła w prawo o jedna wartość
Nie rozumiem zdziwienia wynikiem DxO. Było już na wielu przykładach pokazane ze róznica DR miedzy d800 a mk3 jest wyraźna, szumy w RAW są podobnie, a róznica w megapixelach jest spora, stad i wynik, moim zdaniem dobrze odzwierciedla różnice. Nie ukrywajmy duet Sony-Nikon odwalił kawał dobrej roboty i w dodatku nie liczy sobie za to +40% więcej.
Wywieśmy czarne flagi, bo dziś nastał dzień w którym wszystkie 5d mark III przestały robić zdjęcia.
Niestety Nikon d800 ma więcej punktów na DXO.
Zaraz wystawię cały sprzęt Canona na Allegro, bo nie ma sensu tkwić w systemie który ma tak mało punktów.
Co z tego, że w rzeczywistym teście ( http://vimeo.com/40518641 ) iso 6400 w Nikonie wygląda jak z telefonu komórkowego skoro ma więcej punktów.
:mrgreen:
nie róbmy wojenek systemowych, bo to i tak bez znaczenia. A po drugie pomyślą (ci źli ONI) że to przez zawiść/zazdrość - niepotrzebne skreślić.
Witajcie!
Testowałem aparat moja mk3 przez dwa dni w trudnych warunkach reporterskich w paskudnym słabym świetle ze szkłami 70-200 f 4 oraz 17-40 f 4.Nie mam porównania z ani mk2 ani z serią 1d.Nie było jeszcze poprawki DPP więc fotografowałem jpg z balansem bieli na auto.Co mogę powiedzieć?
AF piekielnie pewny i szybki. Może są szybsze ale ten daje pełen komfort pracy.Wysokie ISO!Na to czekałem by sprawdzić czy tak ciemne szkła f 4 będą mi potrzebne? Musze powiedzieć, że z tak użytecznym ISO zostają . Owszem kosztem głębi ale...
Teraz testuje RAW po poprawce.Jutro ślub i się okaże jak to wychodzi.
po dzisiejszej wizycie w fotojokerze dowiedziałem się że ma ich więcej np. 24-70 czy............... 24-120 :shock:
a 24-105 L f4 to szkło nie nadające się do niczego:)... a to pierwsze szkło które chciałem kupić do swojego ewentualnego markIII jako "spacerniak" i uzupełniać go jasnymi stałkami - nie wiem jak to przeżyje
No ciekawe. Pytanie do jakiego stopnia sensor nowej piątki jest zoptymalizowany pod video? Czy w ogóle ma to jakieś znaczenie? Czy różnica na zdjęciach przy wysokich iso jest też tak dramatyczna? Czemu Nikon nawet na niskich iso robi taką kaszanę z ruchem? I wiele wiele innych. W sumie może odpowiedzi nie są tak istotne, bo rosnąca liczba zadowolonych użytkowników udowadnia, że aparatem da się uzyskać bardzo dobre efekty ale mogłoby dać odpowiedź czemu pewne cechy tej matrycy są właśnie takie, a nie inne.
Overall dla nexa7 jest taki jak nowej 5 nie mówiąc o DR gdzie bije piąteczkę na łeb:) Lepiej DR 7D jest taki sam jak nowej 5DIII. Na CR juz ostra dyskusja.. Jeden test a tyle krzyku :)
Panowie nie przeginajcie proszę z tymi OT. To wątek o 5DmkIII, a nie o wszystkim co się pojawia w sieci.
Tak ma, inaczej zachowuje się obraz z całej matrycy (w 5d3 wygląda na to że są bloki 3x3 pix), i jakość video zbliżona jest do resize zdjęcia do HD (+blur z jakichś powodów, może optymalizacja żeby kodek nie miał peaków bitrate), a w D800 wygląda na to że mamy do czynienia z line-skippingiem.
Imho to nie to. Pisał o tym bythom.com, strategia pogoni za Canonem jest konkretnie skuteczna. Zaczęło się od 7000, 51000, 800 i teraz 3200. Wszystko w DX z tanimi 35/1.8 i 50/1.8, brakuje tylko 16/2.8DX. W FX 28/1.8 i 85/1.8 tylko potwierdzają zaangażowanie Nikona w średnią (cenowo) półkę. Dlatego cena 800 też imho nie jest przypadkiem. Mijagi San nie wyleciał za palenie w pracy...
Marcin, mniejsza lub większa optymalizacja matrycy 5D3 nie ma znaczenia, wyraźnie przekazał to Laforet, teraz ich budżetową puszką będzie 1Dc a za tarpana będzie służyć C300/500 czy inne kwadratowe Sony. Nadal twierdzę, że 5D3 to maksymalizacja zysków i to jest na nową modłę posprzątany ten sam obrazek. Inaczej: kto by kupił 5D3 gdyby klik-klak miał taki sam AF lub ten z 1Ds3? Natomiast sama ergonomia 5D3 jest po prostu rewelacyjna, imho cały czas ;)
Tak ale to dalej nie odpowiada na pytanie czy to musi być już zaimplementowane na poziomie sensora czy softu do obróbki video? Bo jeśli budowa sensora musi być inna - np. po to żeby grupować te piksele no to mamy zaczątek odpowiedzi dlaczego ta matryca nie jest taka jakby niektórzy chcieli.
Statystyki sprzedaży pokazują podobno że nie. Ciągle w skali świata Canon jest numerem jeden i to się podobno pogłębia. Przynajmniej według GFK tak jest.
Może ale dla mnie to jest równe wróżenie z fusów co nasze tutaj :cool:. Po prostu trzeba by mieć dostęp do bardzo rzetelnych informacji technicznych żeby móc formułować takie wnioski. Przy czym ja mam jeden argument na poparcie tezy że 5D mkIII to nie jest ten sam obrazek co 5d mkII - video - tu się bardzo dużo zmieniło to jest duży postęp i to właśnie chyba dzięki sensorowi.
W nawiązaniu do mojego wcześniejszego pytanie nie rozumiem kompletnie jednej rzeczy. Tzn pomiar 5d2 i 5d3 zgadza się z Sekoniciem czy nie zgadza się u Ciebie? Co z tego jak aparat ma ustawioną nominalną czułość, wg mnie bez względu na to czy ISO 100 to tak na prawdę ISO 50 czy 200, aparat powinien prawidłowo naświetlić klatkę, czyli np w Canonie na danym ISO potrzebuje więcej czasu niż korpus innej marki, ale efekt powinien być ten sam, a nie np. niedoświetlenie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I to właśnie również zaobserwowałem. Tylko, że według mnie to swojego rodzaju karygodne oszustwo ponieważ stosując się do sugerowanego naświetlenia przez korpus Canona mamy w efekcie niedoświetlone zdjęcie.
Myślę, że trzeba zrobić badania porównawcze wpływu koloru oka fotografa, na wskazania światłomierza...
Żartowałem!
Pośrednio odpowiada, przepustowość do obrabiania całości w DSP z odczytem jak dla zdjęcia to ~680 MB/s (22megapixele, zazwyczaj w wideo 10bit na składową, zakładam 25fps) danych do obrobienia w realtime (interpolacja, zmniejszenie, wymnożenie WB) skaler na 95% jest w matrycy.
...Hmmm. To dla mnie ważna informacja. W moim 5D2, który sprzedałem niedawno, pomiar wyraźnie odbiegał od Sekonica. Pomiar z mojego 5D2 dawał zdjęcia niedoświetlone o ok. 2/3 EV. Wprowadzone ustawienia z pomiaru Sekonica dawały dobrze naświetloną klatkę. Pomiar Sekonica był zbieżny z innymi korpusami (nie Canon) Czyli mógł być to problem z z egzemplarzem, choć słyszałem o podobnych przypadkach do mojego.Cytat:
Ekspozycja zgadza się z Sekoniciem.
Co do "oszustwa" to nie jestem do końca przekonany. Robię zdjęcia w okularach i przekłamania 1/3-2/3 EV sa przez to całkiem prawdopodobne. Nie mniej, wymagało to ode mnie trochę czasu, żeby ogarnać
Chyba, że twoje okulary powodowały przekłamanie, które koniec końców dawało poprawnie naświetloną klatkę, ale przyznam, że nie chce mi się w to wierzyć-trochę za duży zbieg okoliczności. Nie noszę okularów, ale czy mogą one aż tak wpływać na pomiar (2/3 EV)??
I to potwierdzałoby ew. problem ze światłomierzem, lub samym pomiarem, a nie czułością matrycy, o której pisał wcześniej kolega Adrenag.
Mogą, bo fotografując w okularach, masz oko oddalone od wizjera o kilka-kilkanaście milimetrów. Przez tę szparę, w wizjer wpada światło, które może fałszować odczyty światłomierza.
W majowym F-V zapowiedziano testy mk3.
Bardzo mnie zastanawia jak radzi sobie procesor dopowiedzialny a AF pomiar swiatła i obróbk zdjęć? 1DX POSIADA ODDZIELNY PROCEK TYLKO DLA af.
Nie wiem czy to jeszcze słabe obycie z korpusem ? Zdarzyło mi się dwa razy coś takiego, że podczas ostrego focenia - szybkie zmiany poniaru i i zapis zdjeć zablokował mi się AF na parę sekund? Czy komuś coś podobnego się przydarzyło?
Jezeli chodzi o szybkość to oczywiście różnie jest w różnych obiektywach. Podczas mojej zabawy z L-kami bywało naprawdę zauwazalnie różnie. Być może nie jest to jakis rekord ale napewno postęp.
Mialem okazje wyprobowac Mk III i moim skromnym zdaniem pliki
sa nieco slabsze niz z Mk II. Trudno powiedziec dlaczego, jako, ze nie mam
juz Mk II, ale uzywalem go przez 3 lata i wydaje mi sie, ze Mk III cos
robi z plikami nawet przy podstawowym ISO. Niby rozdzielczosc ta sama,
a jednak detal jakby nie ten...
Generalnie jako, ze nie uzywam AF i nigdy nie zrobilem zdjecia ponad ISO 800,
dla mnie ten aparat nie stanowi zadnego postepu...
Pamiętacie, jak mówiono, że digic V da większą dynamikę tonalną? Może mieli na myśli składanie HDRów? :mrgreen:
Albo z moimi oczami jest coś nie tak albo dalej widzę przewagę 5DmkIII nad D800 w ISO.. A-5D B-D800. W DxO D800 ma te 500kilka punktów przewagi.
http://www.nikonjin.com/forum/showthread.php?tid=1503
Patrząc na wyniki DxO wynika że Canon zrobił nam psikusa i wypuścił nijaką puszkę. Na 49 miejscu w rankingu DR DxO to średniawka:). DR jest taki jak 7D i prawie taki sam jak 40D. Jeszcze chwilkę i się dowiemy że nie zrobiono postępu z matryca w stosunku do 20D:). Że magia przestała działać i zło w postaci bandingu zabiera nam radość w robieniu zdjęć:).
Swoją droga jest ktoś kto trzaska krajobrazy i ma 5dIII a jeśli tak to jakieś fajne przykłady bym poprosił.
A swoja drogą ta wojenka systemowa mnie już smieszy:) Dla niektórych DxO to wyrocznia:)
Podobny test:
http://www.techradar.com/reviews/cam...articleContent
Boje sie włozyc do swojego 5D3 karte Eye-Fi. Jeszcze polaczy sie z netem, przeczyta testy DxO i zacznie robic zdjecia jak 20D ... :shock:
Kiepsko...
Ponad tysiąc postów i dopiero teraz okazało się, że aparat do d***.
Czacha, zamień to swoje nowe badziewie na drugiego, kultowego 5D2. ;-)