-
Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Kilka dni temu kupiłem używane Lowepro Mini Trekker Classic.
Kupiony trochę w ciemno, na szybko. I okazał się strzałem w 10.
Na codzień nosi 1D, 70-200, 50 1.4, 540 ez / 580 ex, do tego przez chwile 17-40.
Wszystko się swietnie miesci, komora łatwa do aranżacji.
Do przedniej wiekszej kieszeni mieszczę jeszcze Macbooka Pro 15 w miękkim pokrowcu.
Do mniejszej zeszyty, pióra, czapke, okulary.
Bez komputera spokojnie pomieści bluzę / wiatrówkę oraz butelke.
Do wyrwania za małe pieniądze, wygodny, dobrze uszyty, z bardzo pomocnym pasem biodrowym i mocowaniem statywowym które w moim przypadku świetnie sprawdza się np. na rowerze.
Polecam!
-
Co byście polecili do 5d2 z gripem z zapiętym 24-70 + 70-200/4 + 50 + lampa + mała woda mineralna?
Nie wielkie na zapas tylko tak w sam raz, z łatwym dostępem.
Fajny jest Think Tank Retrospective 20 i chyba by wszystko spokojnie pomieścił, przy tym sam nie jest jakiś monstrualny. Ale za to jest pierońsko drogi (prawie 600zł). Jest coś podobnego w niższej cenie?
-
Ktoś poleci jakieś gotowe patenty na wypady w góry?
Na biodro odpada (zresztą kilka osób już tutaj to poruszyło)
Wcześniej ktoś napisał, że przypina kaburę do pasków (na wysokości piersi) od plecaka?
-
gotowym patentem są szelki lowepro harness toploader. nie używałem ale przykładowe zdjęcia w necie wyglądają zachęcająco. zakładasz pod plecak i nie trzeba kabury wypinać z plecaka jak potrzebujesz zdjąć plecak i czegoś poszukać .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
gotowym patentem są szelki lowepro harness toploader. nie używałem ale przykładowe zdjęcia w necie wyglądają zachęcająco. zakładasz pod plecak i nie trzeba kabury wypinać z plecaka jak potrzebujesz zdjąć plecak i czegoś poszukać .
Przejadę się do sklepu aby "przymierzyć"
Czy ktoś z forumowiczów, chodził po górach nosząc w ten sposób aparat? Chodzi mi dokładnie o kwestie grzania/pocenia się klatki piersiowej i brzucha.
-
Witam,
Szukam jakiegoś plecaka który posłuży jako bagaż podręczny do samolotu. Ma się tam zmieścić crop z kilkoma obiektywami, ładowarki, filtry, kable, baterie i co bardzo ważne laptop 17 cali. Chciałbym też po lekkim opróżnieniu plecaka móc nosic w nim np lustrzanke z dwoma obiektywami i prowiant, tak żeby bez problemu zmieściła sie półtoralitrowa butelka z wodą. Możecie cos polecić ? ;)
-
Polecam Lowepro Fastpack 250 i większą wersję czyli fastpack 350. Posiadam wersję 250 i sprawdza się idealnie, chodziłem z nim nawet po górach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tuto95
Polecam Lowepro Fastpack 250 i większą wersję czyli fastpack 350. Posiadam wersję 250 i sprawdza się idealnie, chodziłem z nim nawet po górach
i laptop 17 cali do nich się zmieści ?
-
Z tego co właśnie czytałem to laptop 17 cali wchodzi do 350 AW. A czy do tej przegrody gónej zmieści sie dla przykładu ta nieszczęsna butelka 1,5 l ? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bandzi_
A czy do tej przegrody gónej zmieści sie dla przykładu ta nieszczęsna butelka 1,5 l
zmieści się na pewno 2 x 0,75 l :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bandzi_
A czy do tej przegrody gónej zmieści sie dla przykładu ta nieszczęsna butelka 1,5 l ? ;)
Przed chwilą przymierzyłem i w Fastpack 350, w górnej komorze, mieszczą się spokojnie 2 butelki 1,5 l, trzecia zmieści się w bocznej kieszonce siatkowej, dedykowanej do tego celu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przed chwilą przymierzyłem i w Fastpack 350, w górnej komorze, mieszczą się spokojnie 2 butelki 1,5 l, trzecia zmieści się w bocznej kieszonce siatkowej, dedykowanej do tego celu.
O ! Bardzo dziękuję !
I jeszcze do uzytkowników 250 AW:
Czy do tego plecaka zmieści sie laptop 17 cali ? Wyczytałem, że pomimo iz producent podaje że mieści sie laptop 15,6 to 17 cali też wchodzi. Prawda to ?
-
Ja tylko mogę powiedzieć że przy laptopie 15.6 jest jeszcze luz, a 12 wkładam dwie do fastpack-a 250.
-
Rozglądam się za czymś większym. W Passport Sling mam za duży bałagan, brakuje osobnych przegródek. Ta torba jest dobra na spacer, gdzie decydujemy się na jeden obiektyw i tyle.
Zastanawiam pomiędzy Flipside 300 a Fastpack 200.
Fastpack kusi wygodniejszym wyjmowaniem aparatu ale jest mniejszy od Filpside 300, który pojemnościowo byłby idealny. Większy Fastpack 250 ma miejsce na lapka, którego nie będę nosił i nie wykorzystam tego miejsca. Trudna decyzja.
Macie doświadczenie z wyjmowaniem sprzętu z Flipside? Czy wygodnie jest obracanie plecaka na pasie biodrowym i grzebanie w nim? Czy może wygodniej jest go zdjąć, położyć i grzebać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Większy Fastpack 250 ma miejsce na lapka, którego nie będę nosił i nie wykorzystam tego miejsca.
Tez tak sądzilem, dopóki nie kupiłem czasopisma.. Z resztą nie tylko czasopisma, w fastpack 200 nie ma gdzie włożyć kartki papieru(dokumentu np) bez składania i narażenia na pogięcie. Tutaj taka kieszeń na laptopa okazuje się zbawienna. Mówię o codziennym korzystaniu z plecaka.
-
Potrzebuję pomocy. Szukam torby naramiennej która pomieści taki zestaw:
- 6d bez gripa z sigmą 35mm 1.4
- 5d mk II bez gripa z 16-35 L
- 2x speedlight 580
- canon 85mm 1.8
- akcesoria
Obecnie używam Mekko R3X ale stała się dla mnie za mała. Jako że podoba mi się moja stara torba na jej następcę nominowałem większe Mekko s804. Macie może ten model? Czy pomieszczę tam mój set? Może macie inne propozycje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oswald
Potrzebuję pomocy. Szukam torby naramiennej która pomieści taki zestaw:
- 6d bez gripa z sigmą 35mm 1.4
- 5d mk II bez gripa z 16-35 L
- 2x speedlight 580
- canon 85mm 1.8
- akcesoria
Obecnie używam Mekko R3X ale stała się dla mnie za mała. Jako że podoba mi się moja stara torba na jej następcę nominowałem większe Mekko s804. Macie może ten model? Czy pomieszczę tam mój set? Może macie inne propozycje?
sprawdz lowepro reporter, fajne duze torby, z dostępem z góry, zawsze mi się podobały albo tamrac system pro 12 bodajże
-
Witam,
Czy któryś z forumowiczów jest w stanie mi powiedzieć czy do lowepro urban reporter 250 zmieści się 50d z gripem?
-
Witam
Czy ktoś z forumowiczów posiada torbę Lowepro Magnum 650 AW i może się podzielić uwagami na jej temat?
-
Być może ktoś pytał o torbę na podobny zestaw do mojego. Więc bardzo krótko. Potrzebuję rady w co zmieszczę sprzęt:
- C 1dIII
- C 70-200/4
- C 17-40/4
- C 20d
- C 430EX
- trochę drobnicy.
Wskazany mały zapas miejsca.
Pozdrawiam
-
Czy znajdę coś wielkością porównywalnego do Lowepro Magnum 400 AW, ale mniej kosztownego?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ernest319
Camrock x60 tank
Właśnie ją oglądam. Opinie ma pozytywne i cena 1/4 Lowepro Magnum 400 AW.
Dzięki.
-
Mielibyście pomysł na zapakowanie 5D2 + 24-105L? Bez żadnego dodatkowego szpeju. Pytałem o to wcześniej, ale może ktoś nowy dorzuci swoje 3 grosze...
-
Cześć. Potrzebuje przewozić lustrzankę w torbie na kierownicy roweru :) Torba Ortlieb Ultimate 5L ma wymiary:
- długość: 21 cm
- szerokość: 23,5 cm
- wysokość: 17 cm
Znajdę gdzieś sklep, gdzie mogę szukać toreb po wymiarach? Ciężko przeklikiwać się przez tysiące toreb i szukać takiej, która spasuje. Do torby chcę wcisnąć aparat i 2 obiektywy, więc musiałaby być optymalnie duża, ale nie większa niż podane rozmiary.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Mielibyście pomysł na zapakowanie 5D2 + 24-105L?
a ja nie pamiętam czy odpowiadałem wcześniej :-) - jak może być kabura a nie torba to mnie do lowepro TLZ 2 wchodzi idealnie 7D z 24-105L z zapiętą osłoną przeciwsłoneczną.
-
Mam szansę dorwać Vanguarda UP-RISE II 15Z za 149zł, ale jakoś nie mam przekonania do tego wewnętrznego systemu amortyzacji (klapa z dziurą).
-
Torba Case Logic DSH102 (czarna) | e-Fotojoker
Mam takowy do 60 D plus 24-105 canon.Po wyciągnięciu wkładki na obiektyw, z założoną osłoną przeciwsłoneczną wchodzi idealnie.Ale z założonym gripem nie wejdzie .Dodatkowo górna wewnętrzna kieszeń ma zamek plastikowy i jego zamknięcie metalowe mogło wg mnie porysować obudowę aparatu więc drobna modyfikacja z wkładką na obiektyw i jest teraz ok.Dodatkowo dolna część torby pozwala po rozsunięciu na włożenie nawet z obiektywem 70-200 ale nie z założona osłona przeciwsłoneczną,wydłuża się ona ok 8 cm.
-
Czy jest ktoś w posiadaniu torby Hama Canberra 130? Nigdzie nie mogę znaleźć jej wymiarów zewnętrznych, mógłby jakiś właściciel zmierzyć?
-
tak tylko informacyjnie poco ci wymiary zew? wazne zeby sprzet sie do srodka zmiescil :) , a co do pytania, to z tego co widze nie podane są nigdzie wymiary zewn, ale z doswiadczenia powiem ci zebys dodał sobie po 1,5-2cm z kazdej strony i prosze :)
-
@GalaktycznyMuczaczo: aparat pakuję do torby, a torbę pakuję do torby na kierownicę roweru :) jako dodatkowa amortyzacja przed wstrząsami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
@GalaktycznyMuczaczo: aparat pakuję do torby, a torbę pakuję do torby na kierownicę roweru :) jako dodatkowa amortyzacja przed wstrząsami.
to olej hame, (chyba ze cos sie zmieniło) swojego czasu jak sprzedawałem ten towar to hama była zazwyczaj najtanszym produktem który dodawalismy jako gratisy, jakość tego na półce już nie powalała, a po kilku miesiącach uzytkowania moim zdaniem nadawała sięna śmietnik :(
ale tak jak mowie dodaj po 2cm z kazdej strony i masz wymiary zew
-
To odpuszczę Hama i chyba zdecyduję się na Lowepro Adventura 160 lub Manfrotto Bella IV. Dzięki!
-
Byłem w sklepie, poprzebierałem w różnych torbach i wybór padł na Lowepro Stockholm 120. Co ciekawe, podają wymiary wewnętrzne na 200 x 145 x 100, a mój aparat z założonym obiektywem i polarem ma 200 x 150 x 130, czyli nie powinien się zmieścić, a mieści się bezproblemowo. Z tego co widziałem to producenci podają wymiary z 1-3 cm zapasem.
A sama torba raczej średniej jakości, ale za to tania. Kupiłem tylko by w plecaku mi się aparat nie obijał o statyw i inne gadżety oraz by zmniejszyć drgania aparatu w torbie rowerowej, więc wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
Kupiłem tylko by w plecaku mi się aparat nie obijał o statyw i inne gadżety oraz by zmniejszyć drgania aparatu w torbie.
Też na foto wyprawy jeżdżę rowerem i miałem taki sam problem. Rozwiązałem go kupując plecak Case Logic SLRC-5. Dostępny na rynku wtórnym, pojemny, wygodny, zabezpiecza sprzęt przed deszczem. Przegrody praktycznie chronią szkła przed obiciami, natomiast korpus chowam do solidnej, górnej komory. Mocowanie statywu z dwóch stron plecaka, kieszeń na laptop oraz wiele innych skrytek na drobiazgi. Wszystkie suwaki zabezpieczone przed wodą. Na rower i na piesze wyprawy idealny. Jeżeli okazałoby się, że jest za mały, to SLRC4 jest większy.
-
Czy ktoś Was miał kontakt z walizkami do przechowywania sprzętu?
Szukam czegoś co zapewni mi bezpieczne przechowywanie w domu i czasami przewożenie w bagażniku auta.
Nie zależy mi na mobilności takiej walizki bo na wyjścia zabiorę body i jeden obiektyw w inną torbę, a reszta ma w tym czasie bezpiecznie czekać.
Chciałbym żeby weszło body, 4 obiektywy (mały, 2 średnie, 1 duży), lampa i cała drobnica (karty, baterie, ładowarka, czytnik, filtry.)
Myślałem nad czymś takim LINK
Ale czy to nie jest za małe? No i raczej mam na myśli wersję dla amatora a nie pro typu Pelican
-
Pytanie do osób które mogą mieć Tamrac Evolution 6. Czy jest szansa na zmieszczenie w nim C500D z podpiętym gripem?
Pozdrawiam
Grzegorz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinradom
Właśnie ją oglądam. Opinie ma pozytywne i cena 1/4 Lowepro Magnum 400 AW.
Cześć Marcin (radom),
mam pytanie, czy kupiłeś tą torbę (Camrock Tank x60)? Jeżeli tak to jakie są Twoje wrażenia? Na ceneo opinie same pozytywne. Wg zdjęć pojemność też super (potrzebuję dużą, w rozsądnej cenie, ale i dobrej jakości torbę, w celu upakowania: 2 korpusy, 1-2 lampy, ok. 6 słoików i trochę innych drobnych szpargałów). Jedyne zastrzeżenia użytkowników (z ceneo) dotyczą małej sztywności dna. A jakie jest Twoje zdanie? Pozdrawiam radek.
-
PS. Proszę, a może Ktoś inny, kto używa tego modelu torby foto - Camrock Tank x60, zechce podzielić się swoją opinią, spostrzeżeniami itp. na temat jej funkcjonalności, zalet i wad? Dziękuję i pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McMelassa
Pytanie do osób które mogą mieć Tamrac Evolution 6. Czy jest szansa na zmieszczenie w nim C500D z podpiętym gripem?
Pozdrawiam
Grzegorz
Ok. Sprawdziłem sam. Zmieści się :)
-
Czy ktoś testował Mindshiftgear Rotation 180 Trail - na piesze wędrówki wydaje się rewelacyjny. Czy ktoś sprawdzał czy wejdzie tam 5D z jakimś obiektywem np 40mm STM ?
-
Canon 20D + 2 małe obiektywy +lampa + canon 70-200 f4/L w jakim niedrogim plecaku to upchać. No ideałem będzie upchnięcie laptopa 13,3 cala - ale nie koniecznie. Co proponujecie ?
-
Ja sobie właśnie zamówiłem CAMROCK Metro M10. Wydaje się dość poręczną torbą, która chce wozić na rowerze. Już opracowuje system podpięcia na kierownicy. Zobaczymy co do niej wejdzie.
-
Torba bardzo ciekawa i niedroga ale wolałbym jakiś plecak.
-
witam czy może się ktoś orientuje czy gdzieś można dostać hame 210 defender np używaną?
albo jakaś torbę o podobnych gabartyach?
-
widzę nową sklep.foto-kurier.pl tylko cena trochę chora
-
Ponawiam pytanie o Mindshiftgear Rotation 180 Trail
Ktoś coś słyszał? widział lub wie ?
-
W jaki sposob przenosicie oslony kilku obiektywow? Zalozone odwrotnie na szkle czy raczej jedna w druga?
Wysłane z mojego SM-N910C
-
Niektóre osłony założone i odwrócone - bo akurat "przylegają" do obiektywu.
Te odstające (jak kieliszek koktajlowy) - odpięte, ułożone tak żeby się nie chlebotały
-
Witam,
Pomimo braku info postanowiłem zaryzykować i kupiłem plecak Mindshiftgear Rotation 180 Trail.
Postaram się zrobić kilka zdjęć i krótką recenzje. Generalnie pierwsze wrażania bardzo pozytywne. Canon 5D Mark III z 24-105 mieści się spokojnie. Niebawem opiszę szerzej.