Spectraview II modyfikuje zawartość LUT monitora - dokonuje prawdziwej kalibracji. Dzięki temu, że P221W ma 10-o bitową LUT, poprawia się liniowość a banding ulega zredukowaniu. Potrzebny jest kolorymetr Eye-One, choć z uwagi na to, że jest to panel szerokogamutowy lepszy byłby spektrofotometr ColorMunki lub EyeOne Pro.
Co do problemów z kalibracją monitorów szerokogamutowych - dokonałem ostatnio porównania na Spectraview 2690. Po skalibrowaniu spektrofotometrem do 6500°K odczyt z kolorymetru wskazywał 6070°K - ponad 400°K skorelowanej temperatury barwowej różnicy, a po przeanalizowaniu pomiarów koordynatów chromatycznych CIE x,y punktów bieli okazało się, że nawet więcej - z moich wyliczeń różnica w punktach bieli dE wynosiła ponad 6.
Na P221W radzę uważać i kupować je tylko po wcześniejszej weryfikacji. Widziałem dziś panel, który miał potężny zafarb na matrycy - cała lewa strona miała dominantę zieloną, a na prawej pojawiał się zafarb magentowy. Różnica między prawą i lewą stroną ponad dE 4 i to biorąc po uwagę wyłącznie różnicę chrominancji, luminancję do obliczeń przyjąłem stałą. Tego już nie idzie skorygować kalibratorem, pozostaje tylko wymiana monitora.