-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Problem jest taki, że do 1DX2 nie podłączysz 28-70, rf 50mm 1.2 i innych wyśmienitych szkieł, które się pojawią.
No i jedynka jest ogromna.
Te wyśmienite szkła i tak kupię za może 5lat więc...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Te wyśmienite szkła i tak kupię za może 5lat więc...
...więc i puszkę RPRO dokupisz do nich choćby i za 20 tysi. Do 1DX przecież ich nie będziesz zakładał, nawet jakby zrobili przejściówkę :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
...więc i puszkę RPRO dokupisz do nich choćby i za 20 tysi. Do 1DX przecież ich nie będziesz zakładał, nawet jakby zrobili przejściówkę :mrgreen:
Za 5 lat przy tej inflacji brexicie itd to RP mk3 będzie kosztował 20 tysi.
A dziś za 20'ka wolałbym 1dx2 niż R pro. Pytanie jeszcze kiedy ten sprzęt by się zwrócił...
-
żeby obliczyć kiedy zakup się zwróci, musiałbyś wiedzieć ile tracisz zleceń z powodu słabości obecnego sprzętu a ile zyskasz kupując nowy.
Myślę że ma to raczej małe przełożenie. Nie ma się co czarować po prostu chcemy nowej zabawki ;)
Ja pewnie łyknę R jak zejdzie do 8 tysi i starczy.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rostek andrzej
żeby obliczyć kiedy zakup się zwróci, musiałbyś wiedzieć ile tracisz zleceń z powodu słabości obecnego sprzętu a ile zyskasz kupując nowy.
Robie dla typa zdjecia szaf, stolików krzeseł od 2013. Ostatnio już dwa albo 3x pytał kiedy kupuje nowy aparat, masakra jakaś. Tam wystarczy 60D a strzelam 5d3 więc...
Potrzebowałem 60fps w FHD to kupiłem M50. Takie te nowe zabawki.
Gdybym kupił R'ke to tylko do foto dzieciaków, af fajny i nawet ten z M50 mi leży.
-
He he, za klientem nie nadążysz;-) Stały klient to skarb, tylko czy bezlusterkowe Profi R będzie inaf. Gość może kalkulować że porządny sprzęt musi być duży a nie taka zabaweczka.
Może wpierw mklV, potem dopiero jedynka, żeby się nie okazało że za trzy lata to ledwo średni format daje radę ;-)
-
Chyba nie można było doczekać gorszych czasów jak takich, że klient zamiast oceniac
Zlecenia po efektach, ocenia sprzęt jakim do tego zlecenia podchodzimy ... Słabo się robi.
-
Ale to dlatego że teraz można zrobić bardzo przyzwoite (jak się umie) zdjęcia najtańszym sprzętem na rynku. I klienci nie potrafią tego odróżnić. Dlatego jedynym wyznacznikiem jakości i profesjonalizmu jest dla nich posiadany sprzęt. To zresztą nic nowego. W wielu branżanch jest już tak od dawna.
-
No dobra, ale napisał, że strzela 5d3. To jest aparat duży, czarny i z dużą ilością guzików = profesjonalny :) osobiście starałbym się wyjaśniać klientowi, że sprzęt którego używam daje wysoką jakość. Choć znajomi mieli na ślubie fotografa z fuji i odebrali ten sprzęt jako zabawkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Robie dla typa zdjecia szaf, stolików krzeseł od 2013. Ostatnio już dwa albo 3x pytał kiedy kupuje nowy aparat, masakra jakaś. Tam wystarczy 60D a strzelam 5d3 więc...
Kup 5Dsr, dostanie dużo Mpx to to zauważy. A jeśli chodzi o wygląd to dokup grip.
-
Albo powiedz, że te nowe aparaty to słabe zdjęcia robią.
Panie, kiedyś to sprzęty robili nie to co teraz, nawet na lustro żałują.
A na potwierdzenie można klientowi pokazać forum i wpisy zawodowych fotografów po każdej premierze canona.
5d kult, 6d kult, 5d Mark3 też kult
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Kup 5Dsr, dostanie dużo Mpx to to zauważy. A jeśli chodzi o wygląd to dokup grip.
Jak nie wiadomo o co chodzi... A foty to chyba maja na dłuższym boku 3000px.
Cytat:
Zamieszczone przez
rostek andrzej
Albo powiedz, że te nowe aparaty to słabe zdjęcia robią.
Panie, kiedyś to sprzęty robili nie to co teraz, nawet na lustro żałują.
A na potwierdzenie można klientowi pokazać forum i wpisy zawodowych fotografów po każdej premierze canona.
5d kult, 6d kult, 5d Mark3 też kult
Jeszcze każe robić Sony...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
A foty to chyba maja na dłuższym boku 3000px.
To nie ma znaczenia. Klient nie będzie patrzył krytycznie na siebie, tylko na Ciebie. Daj mu 50 Mpx, niech sobie z tego drukuje znaczki pocztowe. To nie Twój problem.
Ja kiedyś próbowałem edukować klientów. I robiłem źle. Im trzeba pochlebiać, a nie udowadniać, że nie potrzebują 200 Mpx. Bo przyjdzie inny fotograf i powie, że jestes głupi i da im pliki po 50 Mpx. I oni będą zadowoleni, a ty stracisz klienta (i jeszcze opinię).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Problem jest taki, że do 1DX2 nie podłączysz 28-70, rf 50mm 1.2 i innych wyśmienitych szkieł, które się pojawią.
No i jedynka jest ogromna.
A miales w rece RF 28-70?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
A miales w rece RF 28-70?
Toż to kruszynka jak 50 1.4 :)
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
"koro szykują następcę 5Ds, to chyba jest wystarczająco liczny. "
Aparat w systemie R z taką ilością mpx nie jest następcą 5Ds. Tak jak EOS R czy RP nie jest następcą 5DIV.
Tu uważają jednak, że Canon EOS R o wysokiej rozdzielczości może zastąpić lustrzanki EOS 5Ds / 5Ds R : https://translate.google.com/transla...-cw3%2F&anno=2 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Toż to kruszynka jak 50 1.4 :)
Aktualnie jestem w kraju przekwitlej wisni i mialem okazje obejsc kilka BIC Camera i Yodobashi-ch, gdzie ten sprzet lezy do pomacania.
RP to dla mnie wypierd. Maly, niewygodny w trzymaniu (uchwyt jak Rebela 800D), plastikowy. R lepiej chociaz tez nie wszystko mi sie podoba (zawiasy ekraniku wydaja sie mniej solidne niz 750D czy 6D2). Celownik elektroniczny w R nawet niezly, w RP kijowy. No ale to przeciez przyszlosc i autostrada, a mnie zal d* sciska bo wtopilem z 6D2 :)
Z obiektywow mialem w lapkach RF 35 (umiarkowanie maly z R), RF 24-105 (niemaly, ale z R-ka nawet w porzo) RF 50/1.2 (fajny, choc dosc duzy) i 28-70. Ten mialem w lapie tylko luzem, bez korpusu, bo pewnie nie chcieli tych wydmuszek osmieszac. IMHO to szklo jest do korpusu co najmniej gabarytu 5D3. Wiadro, jak nie przymierzajac, jakas Sigma... Kompletny nonsens pod R, nad RP sie nawet nie bede znecal...
Ogolnie to po kontakcie organoleptycznym utrzymuje opinie, ze R bedzie fajnym systemem... za 2-3 lata. Jak bedzie z niego mozna zlozyc sensowny zestaw. W tej chwili jest to zlepek szkiel-misiow i go* wydmuszek. I mowie to jako uzytkownik 10D, 30D, 5D, 5D2, 6D, 6D2. Nawet kolo 6D2 to to R nie lezalo, a RP to jest trabant w cenie uczciwego aparatu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Potrzebowałem 60fps w FHD to kupiłem M50. Takie te nowe zabawki.
Gdybym kupił R'ke to tylko do foto dzieciaków, af fajny i nawet ten z M50 mi leży.
nalep naklejkę "R" i po kłopocie
i tak się nie kapnie a z daleka będzie pachnieć nowością
-
@akustyk - też mi te zawiast ekranu nie pasowały, lata na każdą strone a przy mocniejszym (wcale nie dużym) nacisku ekran haczy o wizjer (w RP).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Aktualnie jestem w kraju przekwitlej wisni i mialem okazje obejsc kilka BIC Camera i Yodobashi-ch, gdzie ten sprzet lezy do pomacania.
RP to dla mnie wypierd. Maly, niewygodny w trzymaniu (uchwyt jak Rebela 800D), plastikowy. R lepiej chociaz tez nie wszystko mi sie podoba (zawiasy ekraniku wydaja sie mniej solidne niz 750D czy 6D2). Celownik elektroniczny w R nawet niezly, w RP kijowy. No ale to przeciez przyszlosc i autostrada, a mnie zal d* sciska bo wtopilem z 6D2 :)
Z obiektywow mialem w lapkach RF 35 (umiarkowanie maly z R), RF 24-105 (niemaly, ale z R-ka nawet w porzo) RF 50/1.2 (fajny, choc dosc duzy) i 28-70. Ten mialem w lapie tylko luzem, bez korpusu, bo pewnie nie chcieli tych wydmuszek osmieszac. IMHO to szklo jest do korpusu co najmniej gabarytu 5D3. Wiadro, jak nie przymierzajac, jakas Sigma... Kompletny nonsens pod R, nad RP sie nawet nie bede znecal...
Ogolnie to po kontakcie organoleptycznym utrzymuje opinie, ze R bedzie fajnym systemem... za 2-3 lata. Jak bedzie z niego mozna zlozyc sensowny zestaw. W tej chwili jest to zlepek szkiel-misiow i go* wydmuszek. I mowie to jako uzytkownik 10D, 30D, 5D, 5D2, 6D, 6D2. Nawet kolo 6D2 to to R nie lezalo, a RP to jest trabant w cenie uczciwego aparatu
Dla mnie 28-70 to jedyne szkło które bym kupił z RF. Reszta przez adapter. Gadanie o jakichś systemach co to bądą to kakieś totalne nieporozumienie. Rozumiem że nic nie jesteś w stanie podpiąć do eRki innego poza tym co ma napis RF na obudowie :lol: ;)....
-
-
Bardziej się przychylam do tego że będzie nowe 24 mpx w apsc.
-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Chyba rzeczywiście coś jest na rzeczy i będzie także nowe 63 mpx FF: https://www.mirrorlessrumors.com/thi...dual-pixel-af/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Chyba nie chciałbyś aparatu z taką matrycą... :lol::lol::lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Chyba nie chciałbyś aparatu z taką matrycą... :lol::lol::lol:
Co Ci się w niej tak bardzo nie podoba?
-
Osobiście widzę pewne plusy tak dużej matrycy - możliwość dużego cropa, więcej szczegółów na zdjęciach, ale są i minusy: program do obróbki będzie działał dużo wolniej przy tak dużym zdjęciu, wg tych specyfikacji matryca taka będzie miała dynamic range na poziomie 6D II i duże szumy.
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Osobiście widzę pewne plusy tak dużej matrycy - możliwość dużego cropa, więcej szczegółów na zdjęciach, ale są i minusy: program do obróbki będzie działał dużo wolniej przy tak dużym zdjęciu, wg tych specyfikacji matryca taka będzie miała dynamic range na poziomie 6D II i duże szumy.
Ale po kiego taka matryca 63 Mpix ? Dla kogo? ktoś czeka na taką matrycę ? :(
Zgodnie z info w sieci : "DR tej matrycy pasuje do krzywej DR 6D Mark II, jest gorszy od DR obecnej generacji 5D Mark IV lub nawet 80D. Obliczone DR dla ISO'sISO100: 12.00evISO200: 11.94evISO400: 11.55evISO800: 10.84evISO1600: 10.11evISO3200: 9.35ev To jest dokładnie jak DR 6D Mark II. Jest zbyt wolny (nawet według standardów Canon) 5,2 fps na 12-bitowej głębi oznacza, że będzie około 1,3 fps przy 14 bitach."
-
Gość z canonrumors zasięgnął opinię w canonie i podobno ta matryca nie wyjdzie nigdy w aparatach a jej ew. przeznaczenie to systemy ochrony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale po kiego taka matryca 63 Mpix ? Dla kogo? ktoś czeka na taką matrycę ? :(
Zgodnie z info w sieci : "DR tej matrycy pasuje do krzywej DR 6D Mark II, jest gorszy od DR obecnej generacji 5D Mark IV lub nawet 80D. Obliczone DR dla ISO'sISO100: 12.00evISO200: 11.94evISO400: 11.55evISO800: 10.84evISO1600: 10.11evISO3200: 9.35ev To jest dokładnie jak DR 6D Mark II. Jest zbyt wolny (nawet według standardów Canon) 5,2 fps na 12-bitowej głębi oznacza, że będzie około 1,3 fps przy 14 bitach."
slowem aparat np. do studia, do fot produktowych, reprodukcji (poziom detalu z RF 50/1.2 bedzie jezyl wlosy na glowie) i takich tam podobnych...
albo do testow ostrosci tych szkiel RF, ktore przy takim pierdylionie megapikseli zaczna ustawiac w rzadku nawet uznawane za bardzo ostre L-ki EF i jeszcze bardziej udowadniac onanistom sprzetowym, ze chca swoje oszczednosci wydac na szklarnie RF...
-
Podobno RF 85/1.2 L już 9 maja :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
9 maja to będzie w US. :( A kiedy w PL - Who knows :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Zakładam, że to będzie cholernie ostre szkło. Z ceną ok. 17000 zł Więc ten tego.
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zakładam, że to będzie cholernie ostre szkło. Z ceną ok. 17000 zł Więc ten tego.
Jeśli będzie tak ostry jak RF 50mm f/1.2, to stawiam na to, że cena będzie bliższa 15000 :)
-
wystarczy kupować za granica i obiektywy przestają kuć w oczy cena,za 50 jest 2k usd, do przeżycia
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Patrząc na kolejne patenty szkieł z serii RF oraz nowe szkła w zasadzie mogą już teraz odtrąbić kolejny sukces i oznajmić prezesowi firmy, że zadanie wykonali ;) W tym wszystkim zupełnie nieistotny jest fakt braku dobrej zakrętki do słoików :) Biorą ludzi na przetrzymanie ? :mrgreen:
https://www.canonrumors.com/patent-l...-the-rf-mount/
Canon RF 15-35mm f/2.8L
Canon RF 17-70mm f/3.5-5.6
Canon RF 15-35mm f/4L
Canon RF 16-35 f/4L
Canon RF 14-40mm f/4L
Canon RF 16-40mm f/4L
i
RF 85mm f/1.2L USM (May 2019)
RF 85mm f/1.2L USM DS
RF 15-35mm f/2.8L IS USM
RF 24-70mm f/2.8L IS USM
RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM
RF 70-200mm f/2.8L IS USM
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Patrząc na kolejne patenty szkieł z serii RF oraz nowe szkła w zasadzie mogą już teraz odtrąbić kolejny sukces i oznajmić prezesowi firmy, że zadanie wykonali ;) W tym wszystkim zupełnie nieistotny jest fakt braku dobrej zakrętki do słoików :) Biorą ludzi na przetrzymanie ? :mrgreen:
https://www.canonrumors.com/patent-l...-the-rf-mount/
Canon RF 15-35mm f/2.8L
Canon RF 15-35mm f/4L
Canon RF 16-35 f/4L
Canon RF 14-40mm f/4L
Canon RF 16-40mm f/4L
i
RF 85mm f/1.2L USM (May 2019)
RF 85mm f/1.2L USM DS
RF 15-35mm f/2.8L IS USM
RF 24-70mm f/2.8L IS USM
RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM
RF 70-200mm f/2.8L IS USM
Nic ciekawego jak dla mnie. Olewam z rozmysłem na całego te "innowacje".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nic ciekawego jak dla mnie. Olewam z rozmysłem na całego te "innowacje".
Mnie zoomy w tym zakresie w ogóle nie interesują, ale ciekawi mnie tok myślenia projektantów z uwagi na dublujące się zakresy ogniskowych w tych szkłach :roll: Praktycznie trzy szkła z tych konstrukcji nich są zbędne bo się powielają. Mają jakieś nadwyżki, że inwestują to w szkła zamiast w zakrętki ?
Canon RF 15-35mm f/2.8L
Canon RF 14-40mm f/4L
Canon RF 15-35mm f/4L
Canon RF 16-35 f/4L
Canon RF 16-40mm f/4L
-
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon RF 14-40mm f/4L
Canon RF 15-35mm f/4L
Canon RF 16-35 f/4L
Canon RF 16-40mm f/4L
Ja myślę, że z tych czterech, wypuszcza na rynek jeden, ale w tej chwili testują 4 prototypy i jeszcze nie zdecydowali, który jest najlepszy.
-
Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Ja myślę, że z tych czterech, wypuszcza na rynek jeden, ale w tej chwili testują 4 prototypy i jeszcze nie zdecydowali, który jest najlepszy.
Jeśli miałbym wybierać to byłby Canon RF 14-40mm f/4L. Ale mogę się założyć, że oni wybiorą docelowo Canona RF 15-35 f/4L :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
A ja myślę, że z tą mnogością patentów chodzi zazwyczaj o to, że rezerwują pewne typowe rozwiązania przez co potem utrudniają życie konkurencjI, która musi szukać innych trudniejszych, droższych rozwiązań. Zobaczcie ile Canon tych patentów wypuszcza. Większość wiadomo, że nigdy nie powstanie a jednak bardzo chcą mieć wyłączność do pewnych rozwiązań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
A ja myślę, że z tą mnogością patentów chodzi zazwyczaj o to, że rezerwują pewne typowe rozwiązania przez co potem utrudniają życie konkurencjI, która musi szukać innych trudniejszych, droższych rozwiązań. Zobaczcie ile Canon tych patentów wypuszcza. Większość wiadomo, że nigdy nie powstanie a jednak bardzo chcą mieć wyłączność do pewnych rozwiązań.
Myślę, że Canon patentuje to co opracował i włożył kasę w R&D. Ukaże sie to co będzie optymalne rynkowo. Jakoś nie widzę powodu, żeby nie patentować opracowanych rozwiązań :shock:
-
Taki 14-40 to byłby cud, ale jak wyżej, znając canona wypuści 15-35 4.0, bo pewnie będzie mu łatwiej, bo wersje 2.8 już mają.
-
-
o mamo, taki 14-40 +24-240 i
"nic mi dzisiaj więcej nie potrzeba":mrgreen:
https://youtu.be/uCmjyt7ZmWc
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To będzie piękna katastrofa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To będzie piękna katastrofa...
dlaczego? wrzuca to w 900D (taki bardziej plastikowy ale gabarytowo/ficzerowo 77D) czyli APSC dla smiertelnika i bedzie sie dobrze sprzedawac. jak w to jeszcze wrzuca sensowne nagrywanie 4K (z cropem mniejszym niz 2.0x :D ) to bedzie sensowna zabawka.
7D mkIII to to nie bedzie, to jest linia w ktorej dobrze widziane jest raczej mniej megapikseli
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dlaczego?
Jeszcze tego nie wiesz ;)? Przecież na dxo czy jak im tam już wiadomo, że różowy tygrys wyjdzie na tej matrycy na czerwono z zielonymi piegami i szarymi paskami w cieniach :lol:....
-
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jeszcze tego nie wiesz ;)? Przecież na dxo czy jak im tam już wiadomo, że różowy tygrys wyjdzie na tej matrycy na czerwono z zielonymi piegami i szarymi paskami w cieniach :lol:....
Za to do zebry w BW będzie super :mrgreen:
-
no ale to, ze Canon na DXO bedzie katastrofa, to i bez 32 megapikseli bylo wiadomo...
-
Odp: Adapter EOS - EOS M
Na rumorsach pojawiła się plotka, że w segmencie coś się ruszy w tym roku:
"Powiedziano nam, że linia aparatów EOS M zostanie rozwiązana pod koniec sierpnia, zastępując co najmniej EOS M5, a EOS M6 nie zobaczy bezpośredniej wymiany. Źródło sugeruje, że linia EOS M będzie składać się z 3 korpusów kamer w roku 2020, EOS M500, EOS M50 i EOS M5 Mark II".
https://www.canonrumors.com/eos-m-re...gust-2019-cr1/