moja fizjonomia jest taka, że cokolwiek by nie mówili, nie zmniejszaj światłosiły ;)
Wersja do druku
moja fizjonomia jest taka, że cokolwiek by nie mówili, nie zmniejszaj światłosiły ;)
Nie no, przekonuję się do R7 powoli, z tym, że mój wewnętrzny Janusz nie pozwala wydać mi 4000zł na używane body. Jak trafi się okazja za około 3000zł, to będzie zdecydowanie do rozważenia. Obejrzałem już trochę filmów i ten AF (z grubsza działa to jak ten problem z Sigmą 150-600, czyli czasami przeskakuje na BF albo FF ciągle "szukając" ostrości. Niby wycelowany jest w oko, a w rzeczywistości ptak jest nieostry, a ostra jest np gałązka znajdująca się za nim) nie jest taki zły. Tj korzystając przez miesiąc czasu z R + tej Sigmy nie czułem jakiegoś dużego problemu. Przecież w ostateczności i tak przywozimy dziesiątki zdjęć danego ptaka z czego wiele niemal identycznych, więc jeśli kilka z tych zdjęć "identycznych" będzie nieostrych zupełnie mi nie przeszkodzi.
Rolling shutter (to kolejny problem tego aparatu, odczyt matrycy to bodajże 30ms) - również nie powinien mi przeszkadzać. Przeglądając zdjęcia te "identyczne" pewnie ten "warping" (jak oni to nazywają, czy też takie przesunięcie, że głowa ptaka powiedzmy się lekko deformuje przez rolling shutter) będzie zauważalny, ale kiedy już wybierzemy dane zdjęcie do obróbki, to zapewne nie zauważymy nawet tego przesunięcia. Ba, w Rce miałem 80ms bodajże i było ok :mrgreen:
Słaby buffor (bodajże 45 zdjęć przy 30fpsach) - też nie widzę tu problemu, strzelam raczej seriami. Bardziej muszę wyszukać info, czy EVF ma odświeżanie 120Hz, bo np w Rce jest bodajże 60 i było to delikatnie irytujące, bo widzieliśmy przeszłość można rzec. W R6mk2 jest super pod tym względem, tzn widzę przeszłość, naturalnie, ale nie aż tak odległą :P. Choć o EVF nie mówiąc nic negatywnego, więc pewnie jest tu ok.
Shutter shock - też zwracają na to uwagę jeśli chodzi o wadę tego aparatu, no ale nie wyobrażam sobie trzaskać mechaniczną migawką w przypadku ptaków, więc tutaj i tak tylko elektroniczna będzie grana :)
Kwestia czasu, jak pewnie taka puszka pojawi się u mnie, ale to na spokojnie. Młoda miała urodziny w połowie stycznia i jeszcze nie dostała nowego, większego rowerka, a tata ma sobie aparat kupić...? :twisted:
PS: swoją drogą czytaliście post na Facebooku gościa, co mu buffor 350 zdjęć w R5mk2 przeszkadza? :D tak a'propo bufforów. Obadajcie. Grupa "Canoniarze" https://www.facebook.com/groups/1573...omment_mention
Zaczekaj, nie spiesz się z tymi wyborami. Na wiosne pewnie wejdzie coś nowego na rynek. Może R7 II, R6III..
nowej pełnej klatki już nie kupię. R7mk2 byłoby spoko, gdyby weszło na rynek bo... ceny R7 by spadły :mrgreen:
W tym tygodniu R6m2 spadł z ceny a R8 zdrożał.. :) i od lutego już cashbacku nie ma
Tak, Zesławice. Ten Pan chyba szedł bez plecaka... kurde, nie pamiętam już, tak mi się wydaje, że miał w ręku aparat podpięty do monopoda. Aparatu nie rozpoznałem, nie pytałem też co to jest. Na pewno APSC, bo mówił. Znasz go? :)
najpierw rower potem aparat :twisted:
Pewne został w aucie jest dedykowany pod tą 600 i na pewno byś go zuważył bo trudno czegoś tak dużego nie zuważyć - zdjęcia z tej 600 są świetne jednak co stałka to stałka, no i nie ma światła 11 :mrgreen: i tu się zgadzam z cauchy światło to światło. Znamy się :).
Moim zdaniem R5 niewiele wniesie - moim zdaniem oczywiście - może R5 i telekonwerter prędzej ale jakościowo to i tak będzie słabsze od takiej stałki.
można się rozglądać za starym 4kg 500L IS, i wiem z pierwszej ręki że można go mieć za 10k, nie przeglądałem ofert ebaya
fociłem tym szkłem i obrazek to czysta bajka
--- Kolejny post ---
a wg mnie wniesie sporo, tzn. nie zniweluje braku światła ze szkła, ale możliwości cropowania i detale będą znacznie, znacznie lepsze
natomiast tak, od pewnego momentu bez zmiany szkła na coś jasnego nie pójdzie się dalej. Mi ten proces zajął rok i skonczył się paromiesięczną dziura budżetową :)