Odp: [Dawid_Gaszynski] Sport
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
może 705
Tak.A mnie podobałoby się i bez piłki :lol: .
703? No cóż, czasami dobrze jest mieć ze sobą parasol;)
Śląsk Wrocław vs Pogoń Szczecin
707
708
709
710
711
712
707 - szkoda, ze piłka jest jeszcze tak daleko. Czy masz może kolejne zdjęcie w serii, kiedy gała jest w okolicach linii bramki?
712 - wszystkie chwyty dozwolone. Nawet za spodenki :).
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
707 - szkoda, ze piłka jest jeszcze tak daleko. Czy masz może kolejne zdjęcie w serii, kiedy gała jest w okolicach linii bramki?
#707 jest tylko takie. Przy 4,5 klatki niestety w takich sytuacjach nie da się więcej nic ciekawego zrobić. Inne było już jak piłka jest w siatce, ale była całkiem w rogu więc nie wyglądało to efektownie, albo kolejne jak już bramkarz leżał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
#707 jest tylko takie. Przy 4,5 klatki niestety w takich sytuacjach nie da się więcej nic ciekawego zrobić. Inne było już jak piłka jest w siatce, ale była całkiem w rogu więc nie wyglądało to efektownie, albo kolejne jak już bramkarz leżał.
Hm. 4,5 kl/s i to mnie właśnie martwi w przypadku 6D.
Mam kasę na zakup nowej puchy i cały czas zastanawiam się, czy nie kupić 7D2. Mam teraz 8kl/s, ale jak stoi ktoś obok z 7D2, to jednak słychać w serii te 2 klatki więcej.
W 707 pewnie by się to przydało.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Hm. 4,5 kl/s i to mnie właśnie martwi w przypadku 6D.
Mam kasę na zakup nowej puchy i cały czas zastanawiam się, czy nie kupić 7D2. Mam teraz 8kl/s, ale jak stoi ktoś obok z 7D2, to jednak słychać w serii te 2 klatki więcej.
W 707 pewnie by się to przydało.
No to są dylematy stare jak świat, a dochodzi do tego jeszcze fakt, że masz 70-200 więc o ile w sali miałbyś ciekawą konfigurację to o tyle na piłkę nożną, siatkówkę czy rugby to trochę krótko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
No to są dylematy stare jak świat, a dochodzi do tego jeszcze fakt, że masz 70-200 więc o ile w sali miałbyś ciekawą konfigurację to o tyle na piłkę nożną, siatkówkę czy rugby to trochę krótko.
Ale chyba wygra 6D, bo jakość obrazka wygląda zachęcająco.
Siatkę może będę robił w przyszłym sezonie, ale jakoś mnie specjalnie nie kręci :).
Piłkę może uda mi się załatwić poprzez dokręcenie TC x 1,4. Kupiłem miesiąc temu i wczoraj używałem z 70-200 na piłce. Dzisiaj zobaczę co z tego wyszło, bo f mam oczywiście 4,0.
Do rugby będzie OK, bo tu trzeba podążać za akcją i robić kilometry.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
712 - no... myślę, że chciał chwycić za co innego, tylko mu "zeszło";)
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ale chyba wygra 6D, bo jakość obrazka wygląda zachęcająco.
Siatkę może będę robił w przyszłym sezonie, ale jakoś mnie specjalnie nie kręci :).
Piłkę może uda mi się załatwić poprzez dokręcenie TC x 1,4. Kupiłem miesiąc temu i wczoraj używałem z 70-200 na piłce. Dzisiaj zobaczę co z tego wyszło, bo f mam oczywiście 4,0.
Do rugby będzie OK, bo tu trzeba podążać za akcją i robić kilometry.
Problem z D4, 6D + 70-200 + piłka nożna na normalnym boisku jest taki, że w kwestii jakości obrazowania nie dają praktycznie nic więcej niż body APS-C, i tak 90% zdjęć to cropy z 200mm mniejsze niż rozmiar matrycy APS-C.
W moim przypadku(D7000 trzeba było czymś zastąpić z powodu AF'u) wybór był o tyle prosty, że na rynku były:
nowe:
D7100- bufor na 1 sekundę.
D610- ten sam moduł AF co D7000.
D810- cena w momencie wejścia na rynek identyczna z używanym D4.
używane:
D3S- cena minimalnie niższa od D4, jednak ciężko było znaleźć jakąś sztukę w dobrym stanie, a i 12 Mpix to trochę mało.
6D- po podliczeniu ile bym wydał na zmianę systemu, wyszło podobnie jak D4 ;)
D4- akurat trafiła mi się praktycznie nowa sztuka(5k przebiegu) w dobrej cenie.
Obecnie raczej szedłbym drogą D750->300 2.8-> D4/5, 300 2.8 da znacznie więcej niż dodatkowe 3-4 fps'y.
Żeby zauważyć jakąś istotną różnicę w stosunku do APS-C+70-200 niestety trzeba mieć i FF i 300 2.8(nawet 20 letnia śrubokrętowa 300 pod N to już inny świat).
Co bym brał w twoim przypadku?
Jeżeli:
-Jest szansa na 300 2.8 w najbliższej przyszłości.
-W większości robisz zdjęcia gdzie byłbyś w stanie wykorzystać całą powierzchnię pełnej klatki.
-Problemem poza jakością obrazu jest też AF.
6D
W innym wypadku 7dmk2 albo zostałbym z 7d czekając na lepsze czasy.