Ciekawe, jakim cudem ma być identycznie, skoro wybierasz zły profil...
Wersja do druku
taki lub podobny sposób jest tutaj maglowany na różne sposoby,
ale na "chłopski rozum" rozwiązanie MUSI być proste:
W czym tkwi mój problem:
importuję RAWy z 40d do lightrooma
jak najeżdżam na jakąś fotkę z paska na dole wygląda ona ok (jak na stan przed obróbką)
natomiast ligtroom robi w 2-3 sekundy RENDERING PREVIEW i wtedy fotka która wyglądała ok nage:
- jest jaśniejsza, mniej kontrastowa, lekko wyszarzała (traci sporo z czerwieni) i jakby ktoś też dodał lekkie shadows/highlists
co zrobić żeby fotki wyglądały jak na samym początku ???
(bez autamatycznego PSUCIA zdjęć przez lightrooma)
ustawienia mam:
saved preset: default
White balance: as shot
---- a lightroom 2.2 (trial)
!!! POMÓŻCIE !!!
Ja nie mam Lightrooma a Bridge CS4 i w menu Edit->Camera RAW Preferences mam ODZNACZONE 'apply auto tone adjustments' .
Pomaga?
Oprócz tego jeśli masz w Lightroomie gdzieś podobną ikonkę/opcję jak na screenie - to zaznacz sobie 'prefer embedded' wtedy przy podglądzie fotek nie będzie generował własnych thumbnaili a brał zaszyte w rawie:
witam. ja również mam problem z kolorami w lightroomie. podczas obróbki rawa wyglądają ok, ale po wyeksportowaniu do jpg (jakość 100%, sRGB), coś się krzaczy i czerwienie wychodzą pomarańczowe, a całe zdjęcie jest jakby bardziej żółte. czy ktoś mógłby mi powiedzieć, o co tu może chodzić i jak doprowadzić do tego, żeby po eksporcie kolory wyglądały tak samo jak w onie LR? Czy jest to kwestia kalibracji monitora, czy co?
Po tym bardzo szczegółowym opisie problemu to mogę tylko powiedzieć, że moja szklana kula coś ostatnio szwankuje... :mrgreen:
Jaki masz profil monitora - czy aby ten z dyskietki, jaki to monitor czy oprofilowany, co DOKŁADNIE robisz zapisując plik do JPEGa. Ehhhh... pytań dużo a z pewnością odpowiedź na Twój problem już jest w tym wątku albo w innych o tym samym. Przeczytać trzeba...
dzięki - ale niestety w Ligtroomie jest troszkę inaczej (łącznie z ikonkami itp.)
i chyba trzeba "gmerać" gdzie indziej - a ja nie za bardzo wiem już gdzie
(oczywiście starałem się sał dłubać ale bez skutku)
Strzelam że więcej osób miało podobny kłopot
- i pewnie już się z tym uporało...
"HELP"
Otóż niekoniecznie proste... zresztą rozwiązanie było już wielokrotnie. Zassać ze stron Adobe CameraProfiles beta 2 i uzywać.
LR i PS/Bridge robią swoje podglądówki i słusznie bo rendering RAWa mają inny niż canonowskie DPP więc widac jak to będzie wyglądało po wywołaniu w LR/ACR.
Rzecz jest w głównie w profilach camer i stąd Adobe wypuściło te CameraProfiles.
Lightroom 2.3 zawiera już profile aparatów, i to w dodatku nie w wersji beta.
Poza tym podstawowym profilem zamiast ACR 4.4 stał się Adobe Standard.
Stare profile beta zostają, bo nazwy plików tych ostatecznych profilów są inne (bez dopisku 'beta') a instalator nie wykrywa, czy wczęsniej instalowany był pakiet beta, więc i tamtych plików nie rusza. Wystarczy, że jakiś plik profilu jest na odpowiedniej ścieżce (XP:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\...) a będzie on też widoczny w LR/ACR. - No ale dzięki temu łatwo teraz sprawdzić czy profile w obu wersjach są tożsame - przynajmniej dla własnej puszki. ;-)