Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Lepiej miec 600 6.3 niz 500 7.1 [emoji16]
1 załącznik(ów)
Sigmę 150-600C trzeba przymykać od 500-600 mm do f/8 aby mieć w miarę przyzwoity obrazek, więc też się robi ciemno, a na pełnej dziurze 600mm f/6,3, zwłaszcza na APS-C, mydli.
Załącznik 11030
Na Sony A7 III przez MC11 mój EF 100-400L II nie chce pracować, zresztą jest za krótki do FF.
A moj na 600 6.3 jest ostry. I co teraz? [emoji848]
Czy canon w ogóle aktualizuje firmware szkieł ? Lub szkieł EF? Sigma aktualizuje i Sigma EF domyślam się że będzue działać na mc11 ale trzebaby sprawdzić na konkretnym body.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Lepiej miec 600 6.3 niz 500 7.1 [emoji16]
Fajnie też by było mieć możliwość wybudowania poważnej wartości dodanej w sensie fotograficznym na tych dodatkowych 100mm i 1/3EV .
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kolega ma Pentaxa KP z obiektywem Sigma 50-500, którym robi świetne zdjęcia, ale mu jednak brakowało jakości na wyższym ISO, to kupił A7 III i obiektyw FE 200-600. Zyskał jakość, ale narzeka na zbyt krótką ogniskową. Trzeba wywalić minimum 60k PLN na sprzęt i targać minimum 7 kg (bo dojdzie statyw), aby mieć i jedno, i drugie.
1dx2 ma 20mpix, sigma 150-600S ma tylko 600mm i daje się robić ptaszydła. Sony a73 ma 24mpix i ma tylko 600mm i nie daje się robić? To przepraszam, o jakich ogniskowych rozmawiamy 800mm, 1200mm???
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
1dx2 ma 20mpix, sigma 150-600S ma tylko 600mm i daje się robić ptaszydła. Sony a73 ma 24mpix i ma tylko 600mm i nie daje się robić? To przepraszam, o jakich ogniskowych rozmawiamy 800mm, 1200mm???
sięgnąć do A7r któregoś numeru, nie wierzę że obecnie nie da się dopasować sprzętu do indyw potrzeb :mrgreen: różnych szpei chyba nigdy nie było więcej niż obecnie.
Może zapytajcie kolegę @kmc, po co mu był do R5 z matrycą 45 Mp obiektyw EF 800 mm f/5,6? Tak dla jaj?
Z każdą ogniskową czasem się daje zdjęcia robić, a czasem się nie daje. Parę lat fotografowałem C 550D 18Mp APS-C z EF-S 55-250 IS, co dawało ekwiwalent 88-400 mm na pełnej klatce, i to było krótko. Ekwiwalentem obiektywu 600 mm na FF jest ca 400 mm na APS-C, gdzie daje ca 640 mm, a więc do APS-C z natury wystarczy krótsza ogniskowa rzeczywista, ale też wymagania co do optyki są większe.
Sigma 150-600C na matrycy 20 Mp w R6 da lepiej radę, niż na APS-C, a indywidualne kryteria ostrości są, jak widać, indywidualne.
Ja się generalnie nie rozglądam za jakimś obiektywem, więc nie wiem, co Wy mi wmawiacie? Ja patrzę, jakie korpusy APS-C ma aktualnie w ofercie Canon, i nic dla siebie nie widzę.
Następne pytanie powinno chyba być, w którym systemie mam obecnie to co byłoby mi potrzebne jeśli nie ma w posiadanym. Jeśli w ogóle jest taki system, to decyzja powinna być prosta. Szczerze, nie do końca rozumiem te rozterki, chodzi o znaczek canona tylko? Przecież to nie ma sensu.
Bo inputujesz innym że jest inaczej niż ich rzeczywiste doświadczenie [emoji12]