Atsf nie może się pogodzić, że czasy świetności jego fotograficznych upodobań minęły parę lat temu, a my jesteśmy skazani na słuchanie jego biadolenia po wsze czasy :mrgreen:
^ podobno ta Sigma jest bardzo kiepska i się nie nadaje :mrgreen:
Wersja do druku
Atsf nie może się pogodzić, że czasy świetności jego fotograficznych upodobań minęły parę lat temu, a my jesteśmy skazani na słuchanie jego biadolenia po wsze czasy :mrgreen:
^ podobno ta Sigma jest bardzo kiepska i się nie nadaje :mrgreen:
A @atsf po drugie nie masz w stopce takich ogniskowych. Więc to tylko opowieść i zbędny lament? :)
Kolega ma Pentaxa KP z obiektywem Sigma 50-500, którym robi świetne zdjęcia, ale mu jednak brakowało jakości na wyższym ISO, to kupił A7 III i obiektyw FE 200-600. Zyskał jakość, ale narzeka na zbyt krótką ogniskową. Trzeba wywalić minimum 60k PLN na sprzęt i targać minimum 7 kg (bo dojdzie statyw), aby mieć i jedno, i drugie.
--- Kolejny post ---
Nie chce mi się redagować stopki, ale widzem, że muszem.
--- Kolejny post ---
Zrób, kolego, jakieś zdjęcia tą Sigmą przy 600 mm na APS-C, i zobacz, co wychodzi. Ja ją kupiłem, jeszcze nie wypróbowałem, ale cudów nie oczekuję, bo ona ledwie daje radę na FF przymknięta do f/7,1.
Proponuję tą szechsetke podpiąć do olka, sięgnie gdzie trzeba :mrgreen: może nawet do Zamościa, nie trzeba będzie na kadry za często wyjeżdzać z miasta.
będzie problem znaleźć obiekt w kadrze :P już nieraz zderzyłem się z tym, zwłaszcza podczas filmowania gdy R6 cropuje x 1.9
Szkło dla @atsf https://allegro.pl/oferta/obiektyw-s...t2-13051698494
Albo jestem w stanie sobie wyobrazić podpinanie jakiegos zuma 600 do a7r4. Tak jest z czego kadrować. Narzędzia trzeba dobierać z tego co jest dostępne zamiast kurczowo lament w Canonie i ból głowy. A7r4 używki są na rynku wtórnym, nie trzeba brać nowki. Mc11 sigmy też działa chyba całkiem dobrze ze szkłami EF na tych nowszych body Sony.
nie ma 4k/60, więc odpada :p
Prawda jest taka, że my canonowcy chcemy zooma pokroju Sony 200-600 w podobnej cenie i jakości a raczej go nie dostaniemy...