-
Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje :) Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...
-
[QUOTE=2marekm;1151438]
Dlaczego nie robią matryc w tym rozmiarze w rozdzielczości 1920 x 1200 ?. Natomiast spotyka się rozdz. 1920 x 1080. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy, tylko nie wiem po co ?.
QUOTE]
Robią i jedne i drugie, tylko panorama 1920x1080 jest bardziej popularna, bo znacznie tańsza. Obcięcie góry daje spore oszczędności w produkcji matryc. Ja się ostatnio przesiadłem na taki i można się przyzwyczaić.
-
[QUOTE=Bolek02;1152042]
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Dlaczego nie robią matryc w tym rozmiarze w rozdzielczości 1920 x 1200 ?. Natomiast spotyka się rozdz. 1920 x 1080. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy, tylko nie wiem po co ?.
QUOTE]
Robią i jedne i drugie, tylko panorama 1920x1080 jest bardziej popularna, bo znacznie tańsza. Obcięcie góry daje spore oszczędności w produkcji matryc. Ja się ostatnio przesiadłem na taki i można się przyzwyczaić.
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o rozmiar matrycy 27". W tym rozmiarze nie spotkałem się z rozdzielczością 1920 x 1200.
W moim przekonaniu taka rozdzielczość byłaby bardzo wskazana dla oczu, które nie są najmłodsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje :) Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...
Zrobiłem takie lapidarne porównanie podświetlania Twojego monitora (publikowałeś zdjęcie bieli) i swojego SX2462W. Ja swoje zdjęcie robiłem ipadem więc winietka widoczna.
http://youtu.be/DTSHzEbGU30
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Zrobiłem takie lapidarne porównanie podświetlania Twojego monitora (publikowałeś zdjęcie bieli) i swojego SX2462W. Ja swoje zdjęcie robiłem ipadem więc winietka widoczna.
Zrób to samo z czernią :D
Różnica jest taka, że ta nierównomierność podświetlenia jest jeszcze mniej widoczna gołym okiem, niż na zdjęciu, niezauważalna podczas obróbki, a co dopiero jak pojechałeś po nim krzywymi. Za to czerń jak się patrzy "na żywo" aż boli w SXie.
Przecież nie ma się co dziwić, że jest taka różnica w podświetleniu. EV ma grubość panela 2 cm, a SX ze 3 x tyle. Notabene jestem ciekaw, jak wygląda podświetlenie w nowym iMacu 27.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Zrób to samo z czernią :D
Różnica jest taka, że ta nierównomierność podświetlenia jest mniej widoczna gołym okiem, niż na zdjęciu, a co dopiero jak pojechałeś po nim krzywymi. Za to czerń jak się patrzy "na żywo" aż boli w SXie.
Podciąganie kontrastu na tego rodzaju "rzutach" obrazu z monitora doprowadzi nas do katastrofy, tyle tylko powiem. Za moment pojawi się masa ogłoszeń "sprzedam tanio monitor graficzny, mało śmigany" :-D
-
To tak samo, jak z paprochami na matrycy. Niby nie ma, a jak się podciągnie kontrast to leci się do serwisu albo wystawia na allegro :D
To ja jeszcze zestawię te czernie dla porządku, pierwsze zestawienie lekko podciągnięte, drugie pod kątem "gołym okiem" widziane:
Piewszy monitor SX, drugi EV.
-
To jeszcze ja, z zupełnie innej beczki. Ponieważ na rynku nie ma ani oryginału (nie produkują do EV) ani zamienników kapturków do 27-calowego monitora (sumie można kupić zamiennik za 300 zł, który jakoś ledwo ledwo może wejść na EV ale na szerszy niż 64cm już nie) mały patent na tanią osłonę:
1. Potrzebna płyta z czarnej sztywnej pianki 5mm, podklejona z dwu stron czarną tekturką. Bardzo estetyczny wygląd, koszt 25 zł za płytę 100x70cm.
2. Nożyk do tapet
3. Podklejki na zdjęcia do albumu (dwustronne).
Wymierzamy monitor, wycinamy, kleimy i mamy coś takiego:
Wygląda bardzo estetycznie, trzyma się elegancko, matowa podklejka dobrze tłumi światło odbite od LCD, można wyciąć sobie "okienko" do kabla na kalibrator. Koszt całości z przesyłką płyty ok 50 zł (materiału wystarczy na 2 duże lub 3 mniejsze monitory).
-
Stary patent detepowców jeszcze z czasów CRT ;)
-
Być może, jednak trudno znaleźć odpowiedni materiał, żeby się raz - dał dobrze przykleić do obudowy, dwa - byłby czarny matowy, trzy - idealnie płaski i sztywny, cztery - łatwo dał się wycinać. Trochę zaryzykowałem, ale zakupiona pianka okazała się strzałem w dychę, wiec polecam ;)
-
Pianka jest idealna (lekka i sztywna), a z dostępnością nie ma problemu - zwykle jest do dostania w każdym sklepie dla plastyków.
-
Jeśli oklejałeś piankę tekturą, to jakie to ma znaczenie jakiego koloru jest pianka, sama czarna pianka się nie nadaje?
-
sluchajcie, a jak to jest z portami karty graficznej wzgledem kalibrowanego monitora?
jak mam skalibrowany eizo dla zlacza DVI, to gdy podepne ten moj skalibrowany monitor pod zlacze np. displayport - to bedzie wyswietlany "default'owy" obraz? (bez kalibracji)
pytam o to, bo chce zmienic plyte glowna na jakas z chipset'em Z77 i jak widze to najciekawsze modele maja w wiekszosci displayport, i do konca nie wiem jak to jest z tym zlaczem.
jest jakas roznica w jakosci obrazu w zlaczach displayport vs. DVI ?
bo np. hdmi zajebiscie podkreca kolory (szczegolnie czerwien), co daje na maxa znieksztalcony obraz, i co gorsza nie wiem jak to zmienic..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Jeśli oklejałeś piankę tekturą, to jakie to ma znaczenie jakiego koloru jest pianka, sama czarna pianka się nie nadaje?
1. Wygląda lepiej, jakby to był jednolity materiał
2. Pianka tekturą jest oklejona FABRYCZNIE
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Ja podpinałem na zmianę DVI i DP i nie było różnicy, profil był ten sam. HDMI też podpinałem i to samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
jak mam skalibrowany eizo dla zlacza DVI, to gdy podepne ten moj skalibrowany monitor pod zlacze np. displayport - to bedzie wyswietlany "default'owy" obraz? (bez kalibracji)
Tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
To jeszcze ja, z zupełnie innej beczki. Ponieważ na rynku nie ma ani oryginału (nie produkują do EV) ani zamienników kapturków do 27-calowego monitora (sumie można kupić zamiennik za 300 zł, który jakoś ledwo ledwo może wejść na EV ale na szerszy niż 64cm już nie) mały patent na tanią osłonę:
1. Potrzebna płyta z czarnej sztywnej pianki 5mm, podklejona z dwu stron czarną tekturką. Bardzo estetyczny wygląd, koszt 25 zł za płytę 100x70cm.
2. Nożyk do tapet
Wygląda bardzo estetycznie, trzyma się elegancko, matowa podklejka dobrze tłumi światło odbite od LCD, można wyciąć sobie "okienko" do kabla na kalibrator. Koszt całości z przesyłką płyty ok 50 zł (materiału wystarczy na 2 duże lub 3 mniejsze monitory).
Królu złoty a podasz namiar na sklep z tą pianką?
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
1. Wygląda lepiej, jakby to był jednolity materiał
2. Pianka tekturą jest oklejona FABRYCZNIE
I to jest dobra wiadomość. Do tego adres gdzie można piankę kupić, nie pozostaje nic innego , tylko wziąć się za prace ręczne. :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
dwa posty wyżej ?
Tak, tak, widziałem i właśnie piszę że dałeś komplet wiedzy i tylko do roboty się brać.
-
Czy EV2736w ma 100% sRGB?
-
W specyfikacji tego nie znajdziesz. Ktoś musiałby zmierzyć.
-
nie - z 98% czy coś w ten deseń
-
Witam
Mając około 2100zł kupię coś lepszego PA231W ?
Dziękuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slouON
Mając około 2100zł kupię coś lepszego niż PA231W?
Mam to samo pytanie
-
Tak trochę z innej beczki: Ktoś z Poznania byłby gotów pożyczyć sprzętowy kalibrator do monitora, lub po prostu podjechać do mnie i skalibrować mój monitor (Eizo S2031)? Oczywiście kwestia wynagrodzenia do ustalenia. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slouON
Witam
Mając około 2100zł kupię coś lepszego PA231W ?
Dziękuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Mam to samo pytanie
Owszem - P232 :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Owszem - P232 :D
PA to szeroko gamutowiec a P to chyba RGB? Czy coś pomyliłem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
PA to szeroko gamutowiec a P to chyba RGB? Czy coś pomyliłem?
Obydwa to wąskogamutowce. Oznaczenie PA w przypadku PA231W wprowadzało w błąd. Obecnie NEC ujednolicił oznaczenia.
-
Tani, dobry monitor.
Witam,
Jestem na etapie zakupu monitora. Szukam czegoś taniego, a zarazem w miarę fajnie odzwierciedlajacego kolory, służącego do amatorskiego obrabianie zdjęć.
Naczytałem się sporo, i podobno lepiej kupić droższy TN, niż tańszy IPS.
Moje zainteresowanie padło na modele marki Iiyama.
Iiyama Prolite E2473HDS -> Iiyama Prolite E2473HDS: Full Review
ewentulanie,
IIYAMA 22 LED E2278HSD DVI -> podobno jeśli chodzi o kolory matryca podobna.
Co sądzicie o tych monitorach, czy są godne uwagi dla amatora zajmującego się fotografią ?
Czy może do amatorki w tym przedziale cenowym polecacie coś innego ??
Z góry dzięki za pomoc i wszelkie sugestie.
Pozdrawiam :)
-
zapoznaj się z tym wątkiem: http://www.canon-board.info/druk-ska...l-jakiz-90042/ sporo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć tam o monitorach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
2. Nożyk do tapet
Wymierzamy monitor, wycinamy, kleimy i mamy coś takiego:
Czym kleiłeś piankę do monitora bo taśma dwustronna to chyba nienajlepszy pomysł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
Czym kleiłeś piankę do monitora bo taśma dwustronna to chyba nienajlepszy pomysł
Dobrym rozwiązaniem jest rzep samoprzylepny.
-
Oczywiście często go wykorzystuję w różnych przypadkach. Dzięki serdeczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
No taśma dwustronna trzyma do dziś, sądząc po tym jak się trzyma miałbym problem z odklejeniem tego w razie potrzeby...
PS. no chyba, że ktoś potrzebuje to zdejmować, to faktycznie nienajlepszy pomysł.
-
Pytanie do Cichego (inni mogą też odpowiedzieć jakby co :D).
Jak widzieliśmy miałeś przez kilka dni EIZO EV2736w i SX2762w. Czy mógłbyś napisać czy poza różnicami, które opisałeś na forum (różnica bieli, podświetlenie, świecenie czerni) jest widocznie zauważalna różnica w kolorach, przejściach tonalnych, itp. Czy są to niuanse, które nie mają dla zdecydowanej większości większego znaczenia? Czy może jednak zauważalnie widoczne? Teoretycznie pomiędzy serią SX a EV (tak piszą fachowcy) jest przepaść. Ty jednak zostawiłeś tańszy model, który SXa deklasował pod względem czerni. Jak z pozostałymi aspektami obrazu. Jeżeli to możliwe prosiłbym o wyczerpujące uzasadnienie wyboru. :D Myślę, że to by przydało się także innym użytkownikom, którzy tej klasy monitorów nie mogą zobaczyć na żywo i wyboru muszą dokonać w ciemno. A wiele wątków w internecie potwierdza, że nawet z monitorami za 5000-6000 zł nie jest różowo.
Tom01 i Czornyj to wybitni fachowcy w tej dziedzinie, ale są w tej dziedzinie skrzywieni zawodowo. :mrgreen: Tom01 nawet, w którymś wątku przyznał to :shock:
-
Chrzanić EV2x36W - nowa seria NEC EA2x4WMi oferuje możliwość pełnej, sprzętowej oraz iteracyjnej kalibracji:
MVA.PL • Zobacz wątek - Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC
-
Zdeklasował pod względem czerni, bo EV2736 to nie jest typowy IPS, to PLS - czyli taki IPS z wyeliminowanym efektem świecenia czerni. W życiu bym nie zamienił go na SXa, a fachowcy niech sobie mówią co chcą. Używam też Sigm, a nie eLek, więc grzeszę w całej rozciągłości :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Zdeklasował pod względem czerni, bo EV2736 to nie jest typowy IPS, to PLS - czyli taki IPS z wyeliminowanym efektem świecenia czerni. W życiu bym nie zamienił go na SXa, a fachowcy niech sobie mówią co chcą. Używam też Sigm, a nie eLek, więc grzeszę w całej rozciągłości :)
Stos już gotowy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Poradzili już sobie z równym podświetleniem? :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
EV2736 to nie jest typowy IPS, to PLS - czyli taki IPS z wyeliminowanym efektem świecenia czerni
PLS to nazwa handlowa IPS produkowanych przez Samsunga - nie ma to nic wspólnego z efektem świecenia czerni, to kwestia stosowania lub niestosowania polaryzatorów (powłoki optycznej retardacji itp.). Przykładowo - nowy CX240 ma świetną czerń, a CS230 i CX270 mają taką jak SX2762W. Stary NEC 2690WUXi nie srebrzył, a 2690WUXi2 już*dlaczegoś tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Poradzili już sobie z równym podświetleniem? :-D
Wydaje mi się, że podświetlenie na W-LED i B G+R LED jest statystycznie jakby równiejsze. Oczywiście w kwestii cieknięcia czerni nic się nie zmieniło, kwestia czysto losowa jak się akurat koreańcowi uda złożyć matrycę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Wydaje mi się, że podświetlenie na W-LED i B G+R LED jest statystycznie jakby równiejsze. Oczywiście w kwestii cieknięcia czerni nic się nie zmieniło, kwestia czysto losowa jak się akurat koreańcowi uda złożyć matrycę ;)
Cenna uwaga, że są lepione w Korei a nie w Japonii :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
PLS to nazwa handlowa IPS produkowanych przez Samsunga(...)
"Dear Sir,
Thank you very much for your interest in EIZO and our products.
The EIZO EV2736W is equipped with a new PLS-Panel which brings the following benefits in comparison to conventional IPS-panels:
Further improvement in viewing angle, 10 percent increase in brightness and increased image quality.
If you have further questions. Feel free to contact us again !
Best regards !
Your
EIZO Team !"
Pomijając kwestię co i jak jest to technicznie wykonane (PLS to nie jest IPS, ma zupełnie inną strukturę subpixeli stworzoną właśnie po to, by wyeliminować negatywny efekt IPS-glow) efekt jest taki, że PLS w EV2736 pomijając uboższe podświetlenie kładzie na łopatki IPS w SC i CX pod kątem czerni.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Przykładowo - nowy CX240 ma świetną czerń, a CS230 i CX270 mają taką jak SX2762W.
Jasne, a świstak siedzi i zawija...
CX240 black screen
oraz tutaj, cały tasiemiec na temat czerni w CX: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679&start=150
-
No wiec CX240 jest na owym mitycznym PLS-ie, a to co tu widać to nie tyle srebrzenie, co cieknięcie.
Ogólnie problematyka czernologii mrokoznawczej w technologii LCD pasjonuje mnie całkiem słabo czy wręcz w ogóle, rzecz jest praktycznie bez znaczenia podczas pracy, ma raczej znacznenie psychologiczno-estetyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Ogólnie problematyka czernologii mrokoznawczej w technologii LCD pasjonuje mnie całkiem słabo czy wręcz w ogóle, rzecz jest praktycznie bez znaczenia podczas pracy, ma raczej znacznenie psychologiczno-estetyczne.
Cieknięcie czy srebrzenie? Z mojego doświadczenia srebrzenia nie widać, o ile nie ogląda się filmu 2.35:1 na ekranie 16x10. Z cieknięciem bywa już różnie, zależy jak mocno cieknie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Cieknięcie czy srebrzenie? Z mojego doświadczenia srebrzenia nie widać, o ile nie ogląda się filmu 2.35:1 na ekranie 16x10. Z cieknięciem bywa już różnie, zależy jak mocno cieknie :-)
Mz. jedno i drugie jest sygnałem ostrzegawczym przed pracą w nieodpowiednich warunkach ;) Oczywiście w rozrywce ma prawo przeszkadzać, w pracy nie powinno.
Tak czy owak trafia się niezależnie od matrycy, producenta czy modelu, nie ma nadrzędnej reguły. PLS w CX240 nie srebrzy za to czasem lubi cieknąć, PLS w CS230 srebrzy, PLS w EV2736W nie srebrzy, za to nie ma gwarancji że ten czy tamten nie będzie przeciekał.
Srebrzenie to wedle mojej wiedzy kwestia polaryzacji - np. w moim nowym rMBP 13 z retinowym IPSem problem srebrzenia ani cieknięcia nie występuje kompletnie.
Zobaczymy jak będą wyglądały nowe NECzki na AH-IPSach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Mz. jedno i drugie jest sygnałem ostrzegawczym przed pracą w nieodpowiednich warunkach ;) Oczywiście w rozrywce ma prawo przeszkadzać, w pracy nie powinno.
Jeśli ktoś używa LR i przyciemnia sobie narzędzia, to przeszkadza jak cholera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jeśli ktoś używa LR i przyciemnia sobie narzędzia, to przeszkadza jak cholera.
Znaczy za ciemno w pomieszczeniu.
-
To dziwne, bo jakoś do tej pory nie było za ciemno, ale wady tych monitorów trzeba jakoś przecież niwelować, więc każdy sposób jest dobry...