-
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Panowie pomóżcie, nie działa mi w LR funkcja przycisków do zmiany rozmiaru pędzla (nawiasy kwadratowe) i powiększenia ('alt + =' oraz 'alt + -'). Pozostałe skróty działają tak jak powinny. Czy jest możliwość zresetowania ustawień do fabrycznych lub przypisania z powrotem w/w funkcji?
-
Kurde, dlaczego zabrali fill light w nowym procesie w lr4 ?!
Wszystko ładnie pięknie ale nowymi suwaczkami bez pomocy krzywej w żaden sposób nie mogę osiągnąć efektu jak z fill light...
-
Zmień sobie w develop\camera kalibration\ process na 2010 i będziesz miał po staremu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
Kurde, dlaczego zabrali fill light w nowym procesie w lr4 ?!
Wszystko ładnie pięknie ale nowymi suwaczkami bez pomocy krzywej w żaden sposób nie mogę osiągnąć efektu jak z fill light...
Osiągniesz, tylko potrenuj. Suwak "Shadows" teraz pełni tę funkcję. Po czasie Ci się spodoba nowy proces ;).
-
No to to wiem :)
Tylko sam proces 2012 mi się podoba i suwaczki też tylko czemu akurat fill light zabrali:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Chtiej
Panowie pomóżcie, nie działa mi w LR funkcja przycisków do zmiany rozmiaru pędzla (nawiasy kwadratowe) i powiększenia ('alt + =' oraz 'alt + -'). Pozostałe skróty działają tak jak powinny. Czy jest możliwość zresetowania ustawień do fabrycznych lub przypisania z powrotem w/w funkcji?
a czy używasz tłumaczenia Lightrooma czy oryginalnej wersji (tak jak zaraz po instalacji, gdzie domyślnym językiem jest English).
Jeśli tłumaczenia, to zmień przypisania klawiszy w pliku "TranslatedStrings.txt" znajdującym się w katalogu Resurces > pl (jeśli polski). Tłumaczenie od Wimalu zmienia powiększenie pędzla z nawiasów [] na "przecinek i kropka ,. "(podobnie jest chyba w innych językach, np DE).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Osiągniesz, tylko potrenuj. Suwak "Shadows" teraz pełni tę funkcję. Po czasie Ci się spodoba nowy proces ;).
Niby spełnia a niby nie...Shadows nie rusza tak bardzo średnich tonów jak fill light które było zdecydowanie bardziej agresywne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
Niby spełnia a niby nie...Shadows nie rusza tak bardzo średnich tonów jak fill light które było zdecydowanie bardziej agresywne.
Noo, trzeba to zgrać z suwakami "Highlights" i "Exposure" (które teraz działa jak "brightness" w procesie 2010). Tzn. ja do tej pory używałem ACR'a (na procesie 2010) i też przyzwyczaiłem się do starych suwaków, a LR zakupiłem dopiero 4, ale uważam że proces 2012 daje dużo lepszą możliwość kształtowania histogramu. Dla mnie ciekawą nowością jest możliwość chwytania i przeciągania myszką bezpośrednio histogramu, w ACR tego nie miałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vaas
a czy używasz tłumaczenia Lightrooma czy oryginalnej wersji (tak jak zaraz po instalacji, gdzie domyślnym językiem jest English).
Jeśli tłumaczenia, to zmień przypisania klawiszy w pliku "TranslatedStrings.txt" znajdującym się w katalogu Resurces > pl (jeśli polski). Tłumaczenie od Wimalu zmienia powiększenie pędzla z nawiasów [] na "przecinek i kropka ,. "(podobnie jest chyba w innych językach, np DE).
Dzięki, co prawda nie znalazłem pozycji przypisania w "TranslateStrings.txt" ale zmieniłem na język angielski i pomogło.
-
Instalował już ktoś wersję 4.2 (finalną)?
Adobe Community: Lightroom 4.2 is now available
Ciekaw jestem Waszych opinii o wydajności...
-
W skrócie - szału nie ma. Niby coś lepiej ale 4.1 też na poczatku niby działał lepiej :-)
Wysyłane z mojego PMP5097CPRO za pomocą Tapatalk 2
-
Jeżeli chodzi o wydajność to moim zdaniem finalna 4.2 działa tak samo jak 4.1.
-
Wyłączcie dodatkowe głupie moduły (Maps, Book i inne) i schowajcie aktywny histogram i cieszcie się w końcu nowym Lightroomem :)
-
U mnie wyraźnie przyspieszyło (32-bit):
- uruchamianie samego Lightrooma,
- podgląd zdjęć bez powiększania (rzadko albo wcale pojawia się "Loading"),
- podglądy 1:1 zdaje się mniej obciążają procesor i generują się szybciej.
Na razie tyle zauważyłem.
-
Czy da się w jakiś magiczny sposób trwale ustawić by podczas eksportu pliku nie dało się przekręcić myszką z "hard drive" na "Email" bądź też "CD/DVD" ?
Namiętnie zmieniam tą pozycje przypadkiem rolką myszki.
Korzystam z LR4
-
Majac w folderze powiedzmy 2000 tys zdjec renderuje je sobie 1:1 co by szybciej przebiegla selekcja, wybieram z tego powiedzmy 500 i wrzucam do innego folderu. A tam niespodzianka, musze renderowac na nowo. Czy da sie jakos przetransportowac wszystko z wyrenderowanymi podgladami?
-
Jeżeli przenosisz w LR nie ma ponownego renderowania.
-
Witam, osoby która się podzeli presetsami lub strony z której można ściągnąć. dzięki za pomoc
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Witam, osoby która się podzeli presetsami lub strony z której można ściągnąć. dzięki za pomoc
Magiczne zaklęcie brzmi: "free presets for lightroom ileśtam"
Wpisujesz to w Google i potem już tylko ściągasz.
-
a ja mam taki problem: czy da się ściemnić ramkę podczas kadrowania? w tej chwili, to co jest wykadrowane jest niewiele ciemniejsze i mi się... myli :) da się to trwale ściemnić? znam L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Presets Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips
Sporo tam tego, jak ktoś lubi :)
-
Ponieważ zmuszony życiem :smile: przesiadłem się na Lightrooma 4 z ACDSee Pro 5 i mam kilka pytań odnośnie modułu Library.
1. Mam folder a w nim kilka podfolderów i kilka fotek luzem. Czy da się jakoś ustawić bym widział tylko te luzem a pozostałe dopiero jak rozwinę sobie i wejdę w podfolder?
2. Czy jeśli usuwam fotki fizycznie z dysku to da się też jakoś zmusić Lightrooma by wraz z fotkami usunął pusty folder, który po nich zostaje? Ale tak fizycznie z dysku a nie z biblioteki tylko.
3. Czy eksportując fotki z folder, które są w podfolderach da się wyeksportować je wraz ze strukturą folderów?
-
Testuję LR 3,6 64 bit, dobry program ale mam pytanie jak zrobić kopię wszystkich korekt które wykonałem na zdjęciach i zapisać ją w określonym katalogu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
Ponieważ zmuszony życiem :smile: przesiadłem się na Lightrooma 4 z ACDSee Pro 5 i mam kilka pytań odnośnie modułu Library.
1. Mam folder a w nim kilka podfolderów i kilka fotek luzem. Czy da się jakoś ustawić bym widział tylko te luzem a pozostałe dopiero jak rozwinę sobie i wejdę w podfolder?
2. Czy jeśli usuwam fotki fizycznie z dysku to da się też jakoś zmusić Lightrooma by wraz z fotkami usunął pusty folder, który po nich zostaje? Ale tak fizycznie z dysku a nie z biblioteki tylko.
3. Czy eksportując fotki z folder, które są w podfolderach da się wyeksportować je wraz ze strukturą folderów?
Ad.1 - Library > odznaczasz "show photos in subfolders"
Ad.2 - najpierw usuwasz fotki poleceniem "Delete from disk", potem usuwasz folder poleceniem "Remove", na raz się nie da, o ile wiem. Dla mnie dużo bardziej logicznie to działa w Bridge, bardziej naturalnie.
Ad.3 - to działa inaczej w LR, musisz postudiować opcje eksportu. Zależy jaki eksport masz na myśli, czy oryginalnych plików, czy przekonwertowanych/przeskalowanych itp. Jeśli chodzi o zwykłe przeniesienie w inne miejsce, to zrobisz to metodą "drag and drop" i przeniesiesz wszystko co chwyciłeś, łącznie ze strukturą folderów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wajo94
Testuję LR 3,6 64 bit, dobry program ale mam pytanie jak zrobić kopię wszystkich korekt które wykonałem na zdjęciach i zapisać ją w określonym katalogu.
Nie mam teraz lightrooma przed oczyma i go nie używam już, ale możesz zapisać na dwa sposoby, jednym ze sposobów jest eksport zdjęć do formatu DNG, albo zapisanie plików .xmp, zaznaczasz wszystkie zdjęcia w module grid i prawo klik i szukasz odpowiedniej opcji, bodajże save metadata to files czy coś w tym stylu. Eksport do DNG to bardzo dobra opcja z małym ale, jeżeli skasujesz oryginalne rawy, to z tego DNG nie przywrócisz już oryginalnego rawa i nie wywołasz go w oryginalnym sofcie;) Jak się nie mylę, to można zaznaczyć opcje stałego automatycznego zapisu plików .xmp ( czyli ustawienia suwaków ), pliki te zawsze zapisują się w tym samym folderze co plik zdjęcie i ma taka samą nazwę z rozszerzeniem .xmp;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wajo94
Korekty masz zapisane w plikach .xmp, których nie widzisz w Lightroomie, ale one znajdują się "obok" zdjęć. Każdy zajmuje zaledwie kilka KB. Zarządzając zdjęciami w LR, zarządzasz automatycznie również ich plikami .xmp. Jeśli chcesz uzyskać fizyczny dostęp do tych plików, musisz użyć jakiegoś innego programu do zarządzania plikami (choćby windows explorera ), tyle że to nie ma najmniejszego sensu.
Być może chodzi Ci o presety - aby móc zastosować tę samą korektę dla wielu zdjęć, zapisujesz ją jako preset i masz do niego dostęp zawsze. Presety organizujesz z poziomu programu, ale również możesz nimi zarządzać z poziomu komputera, grupować w folderach, tworzyć kopie zapasowe itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Korekty masz zapisane w plikach .xmp, których nie widzisz w Lightroomie, ale one znajdują się "obok" zdjęć. Każdy zajmuje zaledwie kilka KB. Zarządzając zdjęciami w LR, zarządzasz automatycznie również ich plikami .xmp. Jeśli chcesz uzyskać fizyczny dostęp do tych plików, musisz użyć jakiegoś innego programu do zarządzania plikami (choćby windows explorera ), tyle że to nie ma najmniejszego sensu.
Codzi o kpię bezpieczeństwa . Pada dysk lub system. Stawiam nowy system, instaluję LR, RAWy mam i co dalej, nie mam w LR kolekcji i informacji które foty jak oznaczyłem czy oflagowałem. Zaczynać od początku ? Horor !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wajo94
Codzi o kpię bezpieczeństwa . Pada dysk lub system. Stawiam nowy system, instaluję LR, RAWy mam i co dalej, nie mam w LR kolekcji i informacji które foty jak oznaczyłem czy oflagowałem. Zaczynać od początku ? Horor !!
Standardowo LR wrzuca całą kolekcję z preview i wszelkimi ustawieniami w "Moich Obrazach" (i ile nie ustawiłeś tego ręcznie gdzieś indziej przy pierwszym uruchomieniu LR)
Podczas backupu zdjęć na zewnętrzny nośnik również backupuj ten folder i po sprawie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wajo94
Tak jak odpowiedział Kuba1. Jedyny ratunek w przypadku totalnego uszkodzenia dysku jest kopia zapasowa. Kopię zapasową robi się niezależnie od programów zainstalowanych na dysku.
Zmiany w plikach są zapisywane w "katalogu" lightroom i/lub plikach .xmp które są zapisywane w tym samym katalogu co oryginalne zdjęcia.
W ustawieniach programu możesz zmienić gdzie będzie się znajdował "katalog" i czy pliki .xmp będą używane czy nie.
Gdy robisz kopie bezpieczeństwa musisz zrobić kopie katalogu.
Ja używam plików .xmp i gdy robię kopię folderu ze zdjęciami mam pewność że mam zachowane wszystkie zmiany, flagi, gwiazdki itp.
-
Czy ktos ma patent na zaznacznie z automatu co drugiego (np. w grid) zdjecia w folderze LR?
Potrzebuje co drugie zdjecie zrobic w B&W. Do tej pory otwieram folder w eksplorerze, zaznaczam jedna z dwoch kolum i przenosze do innego katalogu gdzie dopiero zmieniam na BW. Problem polega na tym ze musze na nowo renderowac podgladuy 1-1 co juz wczesniej robilem przed selekcja, te previews niestety sie nie chce przeniesc razem z plikami przenoszonymi w eksplorerze.
-
Jeżeli istnieje logiczna zależność to możesz użyć filtra. Dlaczego co drugie zdjęcie chcesz zaznaczyć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Jeżeli istnieje logiczna zależność to możesz użyć filtra. Dlaczego co drugie zdjęcie chcesz zaznaczyć?
Co masz na mysli piszac logiczna zaleznosc? Zrobilem tysiac zdjec, wybralem z tego 500 najlepszych i co drugie ma byc BW. Co drugie zdjecie z wybranych ma byc BW bo tak sobie zyczy klient..
--- Kolejny post ---
Czy ktos uzywa skrotow klawiaturowych programu Paddy? https://sites.google.com/site/dorfl68/ Fajny program ale za nic nie moge sie pozbyc wyswietlania dokonywania zmian na srodku monitora, czy da sie to jakos przeniesc czy wogole wylaczyc ?
-
Możesz użyć opcji painter i "zamalować" flagami albo kolorem co drugą kolumnę. Upewnij się że masz parzystą liczbę kolumn i jeżeli nie to zmień rozmiar thumbnails.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Możesz użyć opcji painter i "zamalować" flagami albo kolorem co drugą kolumnę. Upewnij się że masz parzystą liczbę kolumn i jeżeli nie to zmień rozmiar thumbnails.
Super sprawa, dziekuje bardzo a podsuniecie pomyslu!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Czy ktos ma patent na zaznacznie z automatu co drugiego (np. w grid) zdjecia w folderze LR?
Potrzebuje co drugie zdjecie zrobic w B&W. Do tej pory otwieram folder w eksplorerze, zaznaczam jedna z dwoch kolum i przenosze do innego katalogu gdzie dopiero zmieniam na BW. Problem polega na tym ze musze na nowo renderowac podgladuy 1-1 co juz wczesniej robilem przed selekcja, te previews niestety sie nie chce przeniesc razem z plikami przenoszonymi w eksplorerze.
czy te zdjęcia to kopie wirtualne może?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
czy te zdjęcia to kopie wirtualne może?
Nie wie co to sa wirtualne kopie, mialem na mysli RAW-y w bibliotece LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Tak jak odpowiedział Kuba1. Jedyny ratunek w przypadku totalnego uszkodzenia dysku jest kopia zapasowa. Kopię zapasową robi się niezależnie od programów zainstalowanych na dysku.
Zmiany w plikach są zapisywane w "katalogu" lightroom i/lub plikach .xmp które są zapisywane w tym samym katalogu co oryginalne zdjęcia.
W ustawieniach programu możesz zmienić gdzie będzie się znajdował "katalog" i czy pliki .xmp będą używane czy nie.
Gdy robisz kopie bezpieczeństwa musisz zrobić kopie katalogu.
Ja używam plików .xmp i gdy robię kopię folderu ze zdjęciami mam pewność że mam zachowane wszystkie zmiany, flagi, gwiazdki itp.
A ja mam w edit/catalog settings/metadata zaznaczone żeby automatycznie zapisywał zmiany do plików xmp i mimo to nie widzę żadnych dodatkowych plików w katalogu ze zdjęciami. Chciałbym robić back-up wszystkich ustawień z LR, ale nie mam jak. Co robię nie tak? Pracuję na DNG.
-
DNG ma zaszyte w sobie informacje o obróbce. XMP używa sie tylko przy nieprzekonwertowanych rawach.
-
Witam
Pytanie: czy u Was LR 4.2 pożera podczas operacji całego procka, tzn u mnie jak wykonuje obróbkę to procek jedzie na 100% myszka zacina i ogólnie cały program tnie, dochodzi do tego, że nie mogę słuchać radia bo strasznie przerywa. Nie mam co prawda procka najmłodszego ale (Athlon 64 X2 6000+) czy to może być wina samego procka, czy tak to już jest. Jak to sie ma u Was?
dzieki i pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oszczepnik
Witam
Pytanie: czy u Was LR 4.2 pożera podczas operacji całego procka, tzn u mnie jak wykonuje obróbkę to procek jedzie na 100% myszka zacina i ogólnie cały program tnie, dochodzi do tego, że nie mogę słuchać radia bo strasznie przerywa. Nie mam co prawda procka najmłodszego ale (Athlon 64 X2 6000+) czy to może być wina samego procka, czy tak to już jest. Jak to sie ma u Was?
dzieki i pozdrawiam
To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oskarkowy
To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia :(
No zdaje się, że tak musi być.. Pod nowym LR przykucają całkiem przyzwoite komputery. Nowo zainstalowany działał ładnie, ale po czasie strasznie mi zamula. Optymalizuję katalog regularnie, nie bardzo rozumiem co powoduje to przymulanie. Mam powyłączane mapy, book, slideshow i web. Kombinuję, że szybkość dysku ma związek z częścią problemów, ponieważ LR czy Bridge używają miniatur, które mają zapisane na dysku. Pędzle z kolei mocno obciążają liczydło. Pamięci również zawsze za mało. Niestety komputery coraz szybciej się starzeją. Dyski SSD i min. 16GB RAM'u to już standard pod Photoshopy. Nie ma litości :?.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Dyski SSD i min. 16GB RAM'u to już standard pod Photoshopy. Nie ma litości :?.
SSD na swap file i 16gb ramu to ja mam.. a dalej drażni mnie to minimalne opóźnienie :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oskarkowy
SSD na swap file i 16gb ramu to ja mam.. a dalej drażni mnie to minimalne opóźnienie :(
Przy 16GB RAM możesz wyłączyć plik wymiany - próbowałeś? Nawet przy nadwyżce RAM'u windows i tak korzysta z pliku wymiany, co powoduje czkawki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Przy 16GB RAM możesz wyłączyć plik wymiany - próbowałeś? Nawet przy nadwyżce RAM'u windows i tak korzysta z pliku wymiany, co powoduje czkawki.
Dzięki za wskazówkę, przetestuję.
-
tez mam SSD i pliki, które obrabiam wrzucam na ten dysk wiec wszystko jest brane z ssd, co do ilości RAM to system wykorzystuje wraz z LR ok 2,7 GB więc to raczej nie problem. Dziwi mnie natomiast, że procki duszą się przy nowym LR.
pzdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oskarkowy
przede wszystkim przed pracą rederować podgląd 1:1, to dużo pomaga
no i dysk SSD też pomoże, możesz spróbować przechowywać na nim rawy, które aktualnie obrabiasz
-
o co chodzi z tym re(n)derowaniem, nie znalazłem w opcjach, pliki RAW pobierane sa z dysku SSD
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oszczepnik
o co chodzi z tym re(n)derowaniem, nie znalazłem w opcjach, pliki RAW pobierane sa z dysku SSD
w czasie importowania ustaw w części 'file handling' 'render previews': 1:1
lub możesz zrobić to po importowaniu:
Library > Previews > Render 1:1 Previews
-
Fakt różnica kolosalna, teraz to już mniej przekleństw będzie :)
pozdr
-
...ale rendering 1:1 jest super dla monitorów dużo calowych( co zajmuje sporo GB w katalogu LR, a jeśli jest on na SSD to miejsca może zabraknąć szybciutko). Do 24" wystarczy standardowy rendering.