W Poznaniu niby było wymagane, a ostatecznie nie było sprawdzane.
A jeśli nawet to myślę, że nie będzie problemu jeśli się wcześniej o tym poinformuje.
Wersja do druku
A w Koszalinie (a dokładniej pobliskim Sianowie) bez kwitu od proboszcza nie ma co startować. Jak się nie ma tego na szkoleniu to koniecznie trzeba dosłać.
No dobra e-mail do warszawskiej wysłany, mam nadzieję, że miejsca jeszcze są na październik :)
Polecam nie płacić i nie robić żadnych kursów - a ksiądz nie może nikogo z kościoła wygonić podczas mszy, wystarczy nie zgłaszać uprzednio, że się robi zdjęcia i udawać kogoś z rodziny. Ja nie miałem z tym nigdy problemów.
Ja w sprawie kursu w Bydgoszczy :)
na stronie nie ma żadnych szczegółów więc moze ktoś się kontaktował i wie czy nie trzeba się zapisywać wcześniej gdzieś??
no i czy jakies opłaty sa :)
Daj znać kiedy będzie można.
Czy wiadomo coś na temat kursów liturgicznych w Wawce?
organizuje je Fundacja "Dobra wiadomość" - sprawdź na ich stronie
Czy ktoś z Państwa zna termin i miejsce najbliższego kursu liturgicznego dla fotografów i operatorów kamer w Koszalinie lub okolicach ?
Dla zainteresowanych - świeży news sprzed 30 minut:
Diecezja Sandomierska
- kurs organizowany będzie w październiku lub dopiero w kwietniu - warunkiem jest zgłoszenie się co najmniej 15 osób
- czas trwania kursu to 5 piątków z rzędu w godz. 15-18, czyli łącznie 15h :shock: - dozwolona jest tylko jedna nieobecność
- certyfikat/legitka/jakby to nie zwał ważny jest 5 lat
- i na koniec gwóźdź programu, czyli cena....250zł :lol:
Dla zainteresowanych z Diecezji Szczecińsko - Kamieńskiej wklejam treść maila który otrzymałem z kurii:
Szanowni Państwo!
W związku z wcześniejszym wstępnym zgłoszenie przez Państwa zamiaru uczestniczenia
w Szkoleniu dla fotografów i kamerzystów kościelnych uroczystości liturgicznych
proszę o potwierdzenie uczestnictwa w kursie, który będzie organizowany w dniu 17 października 2009 r.
Data spotkań: 17 października 2009 godz. 9.00 â 16.00 (jedno spotkanie)
Miejsce: Wydział Teologiczny Uniwersytetu Szczecińskiego,
Szczecin, ul. Papieża Pawła VI nr 2, sala 204 (Aula Pawła VI), II piętro
W programie szkolenia:
- Liturgia sakramentów i sakramentaliów
- Zadania fotografa podczas liturgii w dokumentach i przepisach Konferencji Episkopatu Polski
- Wybrane zagadnienia prawne (prawo autorskie i przepisy porządkowe).
- Zasady praktyczne fotografowania i filmowania w kościołach
- Architektura sakralna.
Potwierdzenie udziału należy zgłosić wiadomością zwrotną do dnia 30 wrześnie 2009
Po potwierdzeniu udziału zostaną Państwu przesłane niezbędne informacje w celu formalnego zapisania się na kurs
Ja już jestem po kursie w koszalinie więc raczej się nie wybieram. Jak ktoś będzie wiedział jakie są koszta i wymagania to niech da tu znać bo jak niewielkie to może się wybiorę raz jeszcze.
Tak, zna. 7 listopad 2009 TUTAJ
A może wiecie czy będzie organizowane coś w okolicach Rzeszowa?
Wiecie może coś na temat najbliższych kursów w Przemyślu albo gdzieś okolicach?
Ja wysłałem jakoś tydzień temu email zarówno do Fundacji, jak i do Kurii bezpośrednio i dziś otrzymałem potwierdzenie przyjęcia na kurs (WARSZAWA) , tak więc jak ktoś ma chęć to pisać do nich czym prędzej, może jeszcze są miejsca.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chodzi oczywiście o kurs 14-15 października
a cena tego jaka ?
Taka ile uznasz za stosowne.
kurde, ja nic nie dostałem, a maila też wysłałem i na adres kontaktowy kurii i na bozelko@wp.pl czyli ten podany do zapisów. Na razie cisza:(
Mam nadzieję, że problemów nie będzie.
Hehe na kurs to każdego przyjmą kto ma aparat - kochana kuria kasy chce się nachapać! Żal to co się dzieje w tym kraju.
Byłem na takim kursie gdzie pojawił się pan pro z TV i tłumaczył jak kamerować hehe później przyszedł drugi pan pro-foto, który natomiast mówił jak stawać koło ołtarza i, że używać tylko jasnych obiektywów LOL! Na koniec dyplomik i świadectwo ukończenia kursiku. Wszytko za jedyne 150 PLN! Prosty plan na dużą kasę i jeszcze z fiskusem nie trzeba się rozliczać. Generalnie sprawa jest taka,ze jak masz temat ślubny w rejonie ''zamieszkania'' to identyfikator jest zbędny. Łatwiej wyjdzie dogadanie się z księdzem bo na 100% mogę być pewny, że i tak podczas uroczystości ślubnej rodzina pary młodej będzie biegała po kościele i robiła zdjęcia.
Cześć!
Jeśli ktoś się spóźnił na kurs we Wrocławiu - tak jak ja ;) - który odbył się 26 września, to dostałem dzisiaj informacje, że zbierana jest nowa grupa i jak tylko uzbiera się gromadka to ruszają z kursem.
Aby załapać się na listę oczekujących należy skontaktować się z
Ośrodkiem Audiowizualnym Kurii Metropolitalnej pod numerem telefonu (071)327-11-18.
Pozdrówki
ktoś już zapisał się na Poznański kurs, czy jeszcze nie ruszyly zapisy?
No to się odpowiedzi nie spodziewaj ja tam i już mailowałem i dzwoniłem i wszystko mają gdzieś nikt nigdy na nic nie odpowiada. Jak chcecie coś załatwić to trzeba zorganizować kogoś kto się tam przejdzie poprostu bo żeźbię ten temat już z 2 miesiące i niestety ci księża są niekontaktowi przez jakiekolwiek telefony czy maile.
Ja muszę powiedzieć że w diecezji Bielsko -Żywieckiej jest bardzo dobry kontakt , sekretarz komisji liturgicznej odpisuje na maile i odbiera telefony !!Cytat:
ci księża są niekontaktowi przez jakiekolwiek telefony czy maile.
Ja pytałem o kurs w kwietniu i zostalem poinformowany że odbywa sie raz w roku i tylko w okresie wielkiego postu , czyli było już po , jednak ksiądz poinformował że gdyby byli chętni i będzie odpowiednia ich ilość to może uda sie zorganizować jesienią i że o tym poinformuje mailowo . I poinformował , jestem już po :)) , więc tylko chwalić moją diecezje !!
Kurs w Gnieźnie:
http://www.archidiecezja.pl/pl/aktua...otografow.html
Dla zainteresowanych z okolic Bydgoszczy
"W dniach 6 i 20 listopada Wydział Duszpasterski Kurii Diecezji Bydgoskiej organizuje kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs odbywać się będzie w godzinach od 18.00 do 19.30 w gmachu Kurii Diecezjalnej, przy ul. Malczewskiego 1. Uczestnicy zobowiązani są do udziału w obu spotkaniach. Na pierwsze spotkanie należy zabrać ze sobą dowód osobisty oraz zdjęcie."
jakby sie kurde zgadali ze sobą ...
Jeszcze trzeba się dowiedzieć, czy są zapisy, opłaty...
Jeśli chodzi o bydgoszcz to w ogóle się nie odzywają ;-P. Micles dałbyś radę jakos poszukać w wolnym czasie? np. wejść i zapytać? Bo na emaile nie odpisują w ogóle...
Byłbym wdzięczny (i pewnie nie tylko ja).
Pozdrawiam
micles, Ty nie marudź :P W D.Sandomierskiej kurs (będzie) trwa(ł) 15 godzin, a cena tej przyjemności to 250zł. Zanosi się, że będę musiał zapłacić najwięcej ze wszystkich :lol: Za takie pieniądze to powinni od ręki legitki wystawiać ;)
Ja do Bydgoszczy bym się śmignął pociągiem z Warszawy, jak będzie trzeba.
byle tylko terminy mi podpasowały i pozostałe warunki. na maile nie odpisuja.
Do Kielc to już chyba nie. Kurs był 2.X, następnego terminu nie znam.
Jutro akurat jestem gościnnie w Poznaniu ale wtorek/środa podejdę zapytać ;-)
masahuku , arturs , gdybyście wiedzieli coś o kursie w Kielcach to please...dajcie znać. Przecież to jest chore, żeby jeździć na kurs przez 5 piątków :evil:
W ogóle....bardzo proszę o info na temat tegorocznych kursów w następujących miastach: Kielce, Radom, Lublin, Zamość?, Rzeszów, Tarnów.
Wybiorę się na pierwszy lepszy, bo nawet tracąc 4h na dojazdy i 2h na słuchanie 'wykładowcy' będę 9h do przodu ;)
Lulu1988, wygląda na to że się spotkamy.
Wychodzę z podobnego założenia, z tym, że mieszkam w Warszawie…
To obyś my się spotkali jak najszybciej ;)
Jak narazie za dużo się nie dowiedziałem:
- Lublin - trzeba przesłać pocztą (nie elektroniczną) zgłoszenie i czekać na info o kursie - musi uzbierać się minimum 20 osób
- Radom - ks nie było bo miał inne sprawy na głowie, "proszę zadzwonić za godzinę" :] rozmowa bardzo przyjemna, nic tylko się pochlastać
- Tarnów - kurs będzie, ale dopiero marzec/kwiecień
- Rzeszów - odebrał portier bo inni są na rozpoczęciu roku, "proszę zadzwonić jutro"
Edit:
- Zamość - takiego kursu nigdy tam nie było i raczej na pewno nie będzie :lol: