nasza dyskusje o "macaniu" i aspektach zakupu net/sklep wydzielilem do
http://canon-board.info/showthread.php?t=58459
Wersja do druku
nasza dyskusje o "macaniu" i aspektach zakupu net/sklep wydzielilem do
http://canon-board.info/showthread.php?t=58459
Porównywałem 5dm2 z 7d wizjery, wielkością, aż tak bardzo się nie różnią. A co do jasności, jak jest, na jasnych szkłach ?
Pełna klatka robi różnice, jeśli kasa to nie problem polecam pełną klatkę
Jeden i drugi aparat służy mi do czegoś innego: 5dmk2 - portret, krajobraz, wnętrza, architektura itp., 7d - głównie przyroda i szybka akcja. Aparaty różnią się istotnie : szumem matrycy, przejściami tonalnymi, oddaniem barw, AF. Zalety i wady obydwu body są powszechnie znane, nie znaczy to ,że nie można ich używać zamiennie ;).
Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na CB, ale nie pierwszy dzień.
Może krótkim słowem wstępu coś o sobie.. Jestem z Lublina, mam 28 lat. Foto to moja pasja i hobby od kilku dobrych lat, a dokładnie od czasów 5 kl. podstawówki kiedy to nie odkładałem swojej "małpki" ma wakacyjnych wyjazdach nad morze.. Słowem streszczenia - później "zabawa" z Minoltą Z1 i pierwsze lustro EOS 40D.
W tym momencie dopełniam torbę szkłami 50/1.4 17-55/2.8 itp. doczepianych do 40-ki...
To tyle słowem wstępu (proszę o wybaczenie za odejście od tematu, ale już do niego wracam...)
Z racji tego, że przymierzam się do rozwijania foto i wypróbowania się w fotoreportażu ceremonii weselno-chrzcielno-komunijno-studniówkowych-itp., planuję zakup drugiej puchy do mojej 40-ki. Zastanawiam się poważnie nad 7D i przewertowałem wiele forum, testów i porównań. Nie mam jednak możliwości wzięcia do łapy 7D i wypróbowania chociaż jeden dzień, więc niepewność jest tym większa.
Co sądzicie o wpakowaniu kasy do w/w zakresu foto w przypadku 7D? 40-tka zostaje jako pucha awaryjna z 17-55/2.8, no i jako zestaw "turystyczny". Myślę też właśnie o 5DMkII, ale to duża różnica finansowa, za którą mogę mieć np. lepsze szkła do 7D i starej 40-ki. Ale jest jedno ALE... czy aż taka i nie godna dofinansowania na 5-kę?
Każdy dłużej zajmujący się fotografią reportażu ceremonii wie, że najważniejsza jest jakość zdjęcia, a nie technologia, bo klienta nie obchodzi tak na prawdę czym zrobisz mu zdjęcie (no ok, obchodzi, ale może w najmniejszym stopniu, bo..), bardziej go interesuje efekt końcowy, więc argumenty: plastyka, tony, odwzorowanie itp. przemawiają za 5d-2. AF w 7D bije 5-kę o niebo, ale czy to jedyny argument? Za 7D przemawia moim zdaniem też Dual DigicIV i zadowalające osiągi. Niestety z tego co widzę przy wysokich ISO zaszumienie deklasuje 7-kę. no i Zonk...
Podsumowując to lanie wody ;) ...
Do moich EF50/1.4, EF-s 17-55/2.8, EF85/1.8 oraz EF-s 10-22/3.5-4.5 zdecyduję się na 7-kę. Za różnicę ok 2,5tys. PLN (w stosunku do 5dMkII) dokupię np. jakieś 35mm i na jakiś czas będę miał w miarę dobry sprzęt do rozwoju swojej działalności. Z czasem wymienię 40-kę na coś FF i nie będzie źle.
Takie moje zdanie w tym temacie.
Teraz mrkII zeszły z ceny, że powinieneś bardziej zainteresować się tą puszką... Można ją nabyć za niecałe 7400zł, czyli jakieś 1400zł więcej niż 7D na wstępie. Różnica w obrazku jest spora i w końcu jest to FF. Co do 7D...Masz już dosyć szybkie i celne 40D, więc bardziej opłaca się pójść w coś, czym będziesz mógł spokojne robić w iso3200. Do ciemnawych pomieszczeń 7D średnio nadaje się z takim iso. Poza tym, aby w pełni wykorzystać możliwości 7D, potrzebujesz dużo pamięci na pełne RAWy, bo okrojony mRAW moim zdaniem trochę traci na rozdzielczości optycznej, a szkoda. Jestem swoją drogą ciekaw, czy można to jakoś firmwerowo poprawić...
dlaczego porownujesz obecna cene 5D do starej ceny 7D? :shock: zapewne jest w tym jakis ukryty sens.... pytanie tylko jaki? :lol: :lol: :lol:
jestes wrzecz bezbledny - RAWy z 7D sa problematyczne bo duzo zajmuja, ale te z 5DmkII juz nie? kiedy ostatni raz sprawdzales jakie rozdzielczosci daja te dwa aparaty?
W FotoJoker 7D to niecałe 4900. Natomiast najtańsze 5DMkII to ok 7400.. czyli wspomniane 2500 różnicy - np. 17-40L dodatkowo, a z czasem zmiana na 5D z tymi szkłami co mi zostaną...
Faktycznie... jeśli chodzi o śluby, to wysokie ISO jak najbardziej ma znaczenie, ale nie samym ślubem człowiek żyje. Jak wspomniałem, nie tylko obsługa imprez mnie interesuje, ale i turystyka, plenery i sort czasem.
Biję się z myślami, niby kasy starczy i na 5d ale wtedy na szerszy kont pasowałoby mieć 16-35L a to już 5200 no i dylemat ze szkłami EF-s które już mam.
Przekonuję się z dnia na dzień, że 5dMkII jest mi bliższy niż 7-ka, ale stosunek cena/jakość/oczekiwania przemawia za 7-ką. Zawsze mogę pogonić 7kę ze słoikami EF-s za jakiś czas i po premierze MkII zakupić MkII albo 1-kę.
Co sądzicie o takiej polityce?
Sądzimy że tego typu dylematy powinieneś raczej w tym wątku roztrząsać: http://canon-board.info/showthread.php?t=5085