I tu się nieco mylisz, dobre - super szkła podpięte pod puszkę analoga to się zgodzę, bo w analogu liczą się szkła + materiał światłoczuły np. slajd. Jeżeli chodzi o cyfrę to się nie zgodzę zarówno szkła jak i puszka są ważne.
Wersja do druku
Masz racje ale jesli różnice miedzy puszkami dochodzą do 5-6 tysiecy zlotych a zdjęcia mimo to są znakomitej jakosci to cos tu nie gra - przyklad jeden z wielu to eos 400d ktory kosztuje 2,000 zł...Cytat:
Jeżeli chodzi o cyfrę to się nie zgodzę zarówno szkła jak i puszka są ważne.
Tyle że to zawsze tak jest. Różnice bardzo niewielkie, a cena razy dwa albo lepiej. W analogu to było jeszcze bardziej wyraźne. Puszki się różniły wyłącznie funkcjami - matryca była ta sama ;):). Mało tego tam było tak, że po dołączeniu L-ki do takiego plastikowego g.. jak np. canon EOS 5000 miałeś dokładnie takie same zdjecia jak z 1V :(. Tu zasada że "jak nie widać różnicy to po co przełacać" nie sprawdzała się zupełnie.
canik prosze Cie tylko nie Tworz watku canon 40D vs. 1Ds Mark III. Oszczedzisz wiele osoba nerwow.
A ja jestem użytkownikiem 20D i nie lecę na bajery, tylko na jakość zdjęć. Dlatego zrezygnowałem z dopłaty do 30D i jak dotąd 40D też mnie nie kręci. Postęp jakościowy zaczyna się od 5D. Pełna klatka jest trudna do pobicia, ale potrafię zrozumieć inne walory techniczne cropa.
W siecii juz pojawily sie dwa testy 40d zrobione przez znanych i szanowanych na calym swiecie fotografów i kazdy z nich podkresla ze jakosc zdjec 40-ki jest równie dobra a nawet odrobine lepsza niz w 5d....nie wiem czy szargali by swoje dobre imie gdyby to nie byla prawda - ja tam im wierze a nie komus kto ma 5d i nigdy w zyciu nie trzymał 40d w rekach prawda rysiaczek? :D
Mało tego - jest wielu zwyklych fotografów którzy mają juz obie puszki 5d i 40d i oni również chwalą 40-kę i z niecierpliwoscia czekaja na nastepce 5d ;)
A czy Ci znani fotografowie to nie byli przypadkiem "biased" przez Canoan, bo jak słyszę coś takiego to jedyne co mi się nasuwa sensownego. Zwłaszcza biorąc pod uwagę mozliwości obrazowania 5-tki, które znam bom sam miał możliwość zapoznania się z tym body. Nawet Raw-y gdzieś mi się pałętają po dysku :D.
Prawda! Malo tego! W sieci pojawily sie testy ze zdjeciami (a nie 'opiniami', ze 40D jest znacznie bardziej zaszumiony, niz 20D... taak, ten wiekowy aparat:lol:). Co z tego, ze i jedne i drugie opinie do **** - bo albo fotki zrypane, albo to tylko 'opinia' a nie test...
I prawda! Mnie mozesz nie wierzyc.. Tyle ze ja slowa nie napisalem o jakosci zdjec z 40D :rolleyes: (co wiecej - zdziwilbym sie, gdyby jakosc byla gorsza z matrycy mlodszej o dwa lata - to bylaby potwarz, nie?:mrgreen::mrgreen::mrgreen:)
I prawda! Nie wiesz, czy szargaliby swoje dobre imie...:-D
A co w tym dziwnego? Ja bez posiadania 40D go znajomym chwale i co z tego wynika?:roll:Cytat:
Mało tego - jest wielu zwyklych fotografów którzy mają juz obie puszki 5d i 40d i oni również chwalą 40-tke i z niecierpliwoscia czekaja na nastepce 5d ;)
Ehhh canik - z serca udanych zakupow Ci zycze, a calej braci forumowej zycze Twoich SZYBKICH zakupow:mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez lempl