To się uśmiałem, Literka L nie zobowiązuje patrz 24-70f2.8L każdy kto ma wie jak ciężko kupić ostra sztukę ...
fakt faktem 70-200f4L każda którą miałem była ostra. Jeżeli nie masz kasy na 70-200f2.8L łykaj bez namysłu :)
Wersja do druku
a propos cen:
70-200/4 w wersji bez IS kosztuje w Holandii 570€, z czego jeszcze odejmuje sie 100€ cash backu. przy czym na lokalnym serwisie aukcyjnym (marktplats) uzywki z gwarancja rzedu pol roku kraza nawet kolo 420€. jak sobie ktos przeliczy przez obecny kurs "ułro" do złotówki to ceny w rodzimych sklepach i na Allegro budza powazne obawy o zdrowie psychiczne.
tu odnosnik do strony sklepu w NL:
http://www.kamera-express.nl/index.p...ct&product=392
Mały OTCytat:
Zamieszczone przez ;389086
meian, 24-70 kupiłem bez oglądania tysiąca fotek oraz testów. Proszę, nie szerz takiego zdania:!:
EOT
Co do 70-200 to każda wersja jest dobra, dlatego zgodzę się z meian'em w tym miejscu. Jestem natomiast zdania by kupować jasne szkła. Bez stabilizacji obejdzie się jeśli mamy stabilne ręce lub monopod(wiem, że często jest nieporęczny lecz skuteczny).
Miałem w ręku 70-200/2.8 oraz 100-400/4.5-5.6 IS. Powiem tyle na początku byłem zaskoczony wagą. Po przenoszeniu tych szkieł dłuższą metę nie byłem zmęczony. Nie rozumiem dlaczego ludziska tak strasznie marudzą na wagę szkieł oraz korpusów. Wystarczy pyknąć pare serii ciężarkiem podczas zgrywania fotek(jak pisał VanMurder). Vitez od siebie dodał, że waga mu nie przeszkadza.
Ludziska! Jeśli nie chcecie sie męczyć to kupćie sobie kompaktową małpkę i będzie po problemie.
Pamiętam jak niedawno sam pisałem tutaj jaki zestaw wybrać. Obejrzałem swoje fotki oraz napisałem sobie obiektywy, które chciałbym kupić. Zrobiłem bilans zysków i strat, a później podjąłem decyzję. Wytrwałości życzę niezdecydowanym :-)
opinie:
kieskeurig.nl
tutaj tlumacz do holenderskiego, ktory ewentualnie moze troche pomoc
http://www.vertaalwoord.nl/
kupic kupowalem. wczoraj osobiscie. zajefajny sklep, z pieknymi gablotkami z wszelkiej masci Mamiya, srednim Pentaksem, pieknymi 1-kami, Fuji SxPro, Nikonami, z cala sciana plecakow i toreb roznych firm, z kawalkiem sporej przestrzeni na rozlozone statywy. a za kontuarem gdzie 6 panow uwija sie prezentujac towar, sciana od gory po sufit wylozona pudelkami z lensami. dla onanisty sprzetowego prawdziwy raj :)
sklep jest w Capelle a/d IJsel, a to sa przedmiescia Roterdamu. Roterdamu, nie bez kozery zwanego "wrotami Europy", bo tu przyplywa ogromna wiekszosc towaru rozprowadzanego potem po starym kontynencie. no to, gdzie jak gdzie, tu moze byc tanio, nawet mimo faktu, ze to Holandia :)
powiem tak: na pewno tak i na pewno jest to do zalatwienia. Holendrzy w ogromnej wiekszosci dobrze porozumiewaja sie po angielsku wiec w razie czego nie powinno byc klopotu w dogadaniu sie. kwestia, czy to sie oplaca, bo na Allegro nowe 70-200/4 bez IS juz da sie kupic okolo 2150. to bedzie taniej niz wysylkowo stad.Cytat:
Czy sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową?
Pozdrówka
welke taal, alstublieft? waroom zagt u het is een Vlaams, wen dit duidelijk Nederlands is, meneer? :roll:
dobrze Ci sie wydaje. zasugerowalem sie tym, ze jako taka rzeke Roter pisze sie przez jedno "t". ale oczywiscie ze wzgledow fonetycznych zapis zbitki slow musi byc przez dwa "tt".
dank u wel! ;-)
Pozwolę sobie być odmiennego zdania, bo jednak waga się liczy.
Gdybyś ponosił 70-200 f2.8 przez cały dzień w górach, to pewno następnego dnia byś go niezwocznie sprzedał.
Ja jednego dnia nosiłem w górach 24-105, a drugiego dnia 50 i wierz mi, że róznica była gigantyczna.:mrgreen:
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co to jest ten macek ?
Nie wiadomo, czy będąc w Polsce uda się odzyskać cashback od CANON USA.
Pozdrówka
Genialne, nigdy bym na to nie wpadł.....warto jednak czytać CB, dla takich właśnie perełek....Cytat:
Zamieszczone przez spuki
A co do 24-70, to mialem 6 sztuk i skończyłem na T28-75, który bił je na głowę ostrościa przy 2.8 . Gratuluję udanego zakupu za pierwszym razem, ale to nie oznacza, że inni mieli tyle szczęścia co Ty, więc myślę, że mają prawo "szerzyć takie zdanie".