Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Ja jeszcze za czasów Sony zorientowałem się że APS-C to martwa ścieżka.
Tak jak już było tutaj napisane - wszyscy producenci posiadający FF w ofercie traktują APS-C po macoszemu. Obecnie Canon dorównał Sony, które lachę na APS-C położyło już dość dawno temu.
APS-C to pierwszy segment do całkowitej kanibalizacji przez AI/Smartfony. Fotografia "tradycyjna" to już dziś zabawa dla bogatych i profesjonalistów i tutaj nie ma co się oszukiwac, będzie coraz drożej. Profesjonalistów stać, bo to nie ich kasa, prosumerów stać, bo tak ;)
Z roku na rok, to będzie hobby dla coraz bogatszych.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Z roku na rok, to będzie hobby dla coraz bogatszych.
Niekoniecznie, jeśli nie goni się króliczka a dodatkowo jest duży rynek wtórny w cenach interesujących hobbystów.
pierwszym segmentem zjedzonym przez smartfony były małpki :)
budowanie dzisiaj dużego ciężkiego korpusu APSC to kompletnie chybiony strzał, mirrorlesy pokazały że kto mógł już dawno przesiadł się na FF i powrotu do APSC raczej nie ma, chyba że z ciekawości i dla zabawy jak ja :D
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
pierwszym segmentem zjedzonym przez smartfony były małpki :)
budowanie dzisiaj dużego ciężkiego korpusu APSC to kompletnie chybiony strzał, mirrorlesy pokazały że kto mógł już dawno przesiadł się na FF i powrotu do APSC raczej nie ma, chyba że z ciekawości i dla zabawy jak ja :D
No i bawisz się budżetową Sigmą 150-600C na FF. która przy 600 mm ledwo zipie na tym formacie, a na APS-C będzie dawała mocno kontrowersyjny obrazek, a na APS-C zastąpił by ją obiektyw 100-400 i pracowałby lepiej.
Zapniesz chociażby RF 100-500 do swojego R6 i będzie Ci brakowało ogniskowej, a dopiero na APS-C odczujesz poprawę.
Format APS-C jest w dalszym ciągu pożądany w fotografii przyrodniczej, zwłaszcza przez tych, których nie stać na porządne teleobiektywy za horrendalne pieniądze.
W formacie m4/3 Olympus robi body OM-D E-1MX ważące 997 g, a Panasonic GH-6 o wadze 820 g- już jest co wziąć do łapy, aby dołączyć konkretny teleobiektyw, to czy w APS-C jest to bezcelowe? W taki sposób oddaje się tylko pole konkurencji.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
4/3 is dead
Z nim jest jak z tym trzmielem, co to nie powinien latać, ale o tym nie wie, i sobie lata w najlepsze :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Takie aparaty, jak C 7D II i N D500 w formacie APS-C były swojego czasu przebojami i dalej mają olbrzymie walory użytkowe, dalej też są zwolennicy ciężkich modeli z serii C 1DX. Pójście w stronę lekkich korpusów ujawnia tylko to, że ten kij ma dwa końce - albo się sprzęt lekko nosi, albo się go lekko używa.
Dawno temu, jak kupiłem C 550D, wydawało mi się głupio, że korpus powinien mieć jak najwięcej Mp i być jak najmniejszy i jak najlżejszy, ale wtedy miałem tylko EF-S 55-250IS, i dość szybko zauważyłem, że coś za bardzo mi to wszystko lata w rękach, więc dokupiłem gripa, a jak kupiłem C 80D i T 100-400, to też dla zrównoważenia dokupiłem gripa, i znowu odczułem poprawę stabilności zestawu.
Obecna tendencja do uszczuplania korpusów zarówno pod względem wagi, jak i gabarytów, zniechęca mnie więc do rozglądania się gdziekolwiek za nowym sprzętem.
Jakimś w miarę sensownym zestawem byłby może R7, lub R10, z RF 100-400, ale tu jest zbyt duży kompromis w jakości optycznej tego obiektywu, co przy jego ciemnicy kompletnie mi nie odpowiada, a same korpusy nie grzeszą celnością AF, więc co to jest za opcja?
4/3 to system dla fanbojów, ciągle usprawiedliwiających się takim formatem
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Takie aparaty, jak C 7D II i N D500 w formacie APS-C były swojego czasu przebojami
były
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
dalej też są zwolennicy ciężkich modeli z serii C 1DX.
oni rok temu przesiedli się na R3
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
4/3 to system dla fanbojów, ciągle usprawiedliwiających się takim formatem
były
oni rok temu przesiedli się na R3
Znam takich, co się nie przesiedli, a zresztą R3 to też nie wydmuszka.
jest pół kilo lżejszy od DX mkIII, a combo z 70-200 2.8 jest aż 800g lżejsze
https://pxlmag.com/db/camera-size-co..._7ef72623-t100
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Jest lżejszy, ale to dalej kilogram, a nie pół kilo. De facto waży tyle, co 7DII, ale jeszcze ma drugi grip.