RAW Canona wyświetla się zawsze jako osadzony podgląd pliku jpg przy danych ustawieniach i nawet w DPP nie można wyświetlić czystego RAW-a, ale w FSIV można, i wygląda to szokująco:
Załącznik 11007
Wersja do druku
RAW Canona wyświetla się zawsze jako osadzony podgląd pliku jpg przy danych ustawieniach i nawet w DPP nie można wyświetlić czystego RAW-a, ale w FSIV można, i wygląda to szokująco:
Załącznik 11007
W życiu pewnie byśmy się nie doczekali.
Mogę mówić o sobie, to gdyby np premiery bezlusterkowca R były później o pół roku to już by mnie pewnie nie było w Canonie. Szczególnie że miałem równolegle półroczną przymiarkę do Sony. I tylko pewnie dlatego że nie jestem w gorącej wodzie kąpany wyszło że nadal Canon.
--- Kolejny post ---
No faktycznie u tego te(i)ch-man-a nie ma na czym oka zawiesić :twisted:
--- Kolejny post ---
Z drugiej strony, muszę posypać głowę popiołem, candara sledzę na mm i ig. No... dobra, podobają mi się... jeśli już mam być szczerze bezstronny. Nie bierz @candar tego osobiście :mrgreen:
Spoko - nie biorę tego osobiście :mrgreen:
BTW - Pisałem już kiedyś wcześniej, że foty robi się często pod oczekiwania i zlecenia klienta ;) Jestem asertywny i często odmawiam wykonania zdjęć w myśl zasady, że cudotwórcą nigdy nie byłem i nie jestem (czytam często później różne przepychanki klientów z fotografami, którzy obiecali zrobić cuda, ale coś nie wyszło). Czasem lepiej czegoś nie zrobić i mieć święty spokój, niż zrobić i żałować tego przez jakieś dziwne przepychanki.
ps.
lubię na bieżąco śledzić poczynania w nowych aparatach i obiektywach z różnych systemów bo to napędza wyścig w implementowaniu coraz nowszych technologii do aparatów i szkieł oraz politykę cenową. Szczęście, że obecnie prawie wszyscy producenci weszli w bezlustra. Choć niektórzy brną dalej w lustrzanki ;)
Już niedługo premiera Nikona Z8 (25 marca 2023) i może nieco zamieszać na rynku bezluster ;)
Ale powiało miłym klimatem... ;) jak rzadko na forum... czyli foto jednak potrafi łaczyć bez wzglądu czym sie foci.. ;)
Skończcie z tą wazeliną, bo to obrzydliwe czytać na forum Canona o Nikonach i innych niedojdach. Nigdy nie widziałem i nie widzę niczego dobrego w tym małpowaniu Canona. Zresztą po co gadać o tych podróbkach mając orginały w ręku.
Bardzo się cieszę że Canon zamknoł bagnet, nie będzie lamentów brakorobów że nie współdziała jakaś nowoobjawiona cudosigma z aparatem bo Canon niby coś blokuje dla tej radosnej twórczości. Nikt nie będzie mnie namawiał na zastanawianie się nad jakimiś kundlami bo są o 20-30% tańsze a powinny być o 80% tańsze a i tak bym nie kupił.
Współczesny obiektyw jest integralną częścią całego systemu a nie tylko soczewką jak dawniej i zaglądam tu, na to Forum, dlatego że siedzę właśnie w Canonie.
Spocznij!
Od dzisiejszego dnia: Triotar, Biotar, Biometar, Tessar, Planar, Sonnar, Distagon , Flektogon , Hologon, Topogon, Kipronar, Prokinar to kudle. Bo tak napisał @Nozanu na C-B :roll:
Taa, w systemie R to są "kundle". Chyba że w połączeniu ze starymi skrzyniami na płyty szklane to będą wtedy orginały
--- Kolejny post ---
A czy to ja na innych forach systemowych chwalę się jaki to mam wspaniały system i wcinam się w obce tematy jak stare majtki w.
Czy ta cała konfabulacja nie zasługuje na kopa w.
No czyli jednak wróżby. Bez konkretnych danych które obawiam się zna tylko producent wysuwanie takich tez jest bez sensu, bo wnioski z tego mogą być dowolne.
...a co do kolorów, rawów i tego co kto z nich i jak osiąga to to jest dyskusja wyłącznie o tym co sie komu podoba i z czym się mu lepiej pracuje. Powoływanie się na kolejna autorytety jedynie rozmywa sprawę, bo jednak póki co najważniejszy jest warsztat twórczy, a nie narzędzie - podkreślam póki co - nie wiadomo w końcu dokąd zmierza ta autostrada ;)....