Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Polityka Canona jakie da efekty czas pokaże,na pewno głupi nie sa i więcej wiedza niż my klienci...ale skoro są tacy genialni,to jak wytłumaczyć tak ogromny wzrost Sony w ciągu kilku lat?? Firma od tv jak sie naśmiewano,wypchnąła legende Nikona z łatwością z podium sprzedaży..
1. Nikon jest na trzecim miejscu, czyli nadal na podium.
2. W Canonie wiedzą więcej niż my. Wiedzą czego ile produkują i co się lepiej sprzedaje, jakie sa tendencje. tendencje są NAJWAŻNIEJSZE.
3. Sony kilka lat? Kilkanaście. Sony NEX to rok 2010. 13 lat budowania systemu.
4. Bezwładność systemów jest przeogromna. Czy 100% fotografów zmienia system co roku patrząc na to co aktualnie jest najlepsze na rynku? (a raczej co ma najlepszą relację cena/jakość, bo najlepsze jest najczęściej zbyt drogie). Wiadomo, nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Jacek - youtuberzy to owszem - nikt (jak i my tu na forum), ale jeżeli forum takie jak nasze + jacyś youtuberzy + zapewne inne fora Canona mówią jednym głosem, to znaczy, że jest to problem globalny. Ok, profesjonaliści, czyli ludzie, którzy zarabiają na fotografii kasę mają to w głębokim poważaniu, bo kupno obiektywu za 10000zł to dla nich inwestycja, a nie hobby - tu pełna zgoda, natomiast myślę, że budżet Canona to nie tylko profesjonaliści i mimo wszystko amatorzy, pół profesjonaliści (klasa średnia powiedzmy finansowo), to lwia część ich budżetu i sprzedaży.
O tym co jest priorytetem dla Canona decyduje ... Canon. Opierając sie na tym co wyżej pisałem. Tendencje, analiza tego co przyszłościowe.
Załóżmy hipotetycznie, że Canon widzi w perspektywie 5+ lat "śmierć" APS-C i z tego sprzętu co produkuje widzi perspektywę dla półki PRO i kamer. To co robi? To co właśnie robi. To tylko hipoteza, nie bijcie, że taką opcję bym rozważał.
Już w 2019 na nikoniarzach próbowałem pisać, gdzie udowadniano iż nie mam racji, że rynek sprzętu foto będzie skręcał w kierunku pro, że szkła będą coraz lepsze, że bazą dla stałek będzie 1.2-1.4 nie wyżej.
Wszystko powoli do tego zmierza właśnie. Dla producentów jest to też okazja maksymalizowania cen z wersji na wersję co też widzimy ma miejsce.
Raptem okazuje się, że ceny która miała Leica, które zawsze szokowały, już tak nie szokują. Owszem to nadal bardzo dużo kasy ale peleton jest już bliżej, kiedyś była to przepaść.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Załóżmy hipotetycznie, że Canon widzi w perspektywie 5+ lat "śmierć" APS-C i z tego sprzętu co produkuje widzi perspektywę dla półki PRO i kamer. To co robi? To co właśnie robi. To tylko hipoteza, nie bijcie, że taką opcję bym rozważał.
To wygląda raczej na świadome działania w kierunku o którym piszesz. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że tak to będzie. Zresztą działania innych firm zdają się to potwierdzać. Ani u Soniacza, ani Nikona nie widzę też jakiegoś szaleństwa jeśli chodzi o odświeżanie oferty apsc. Ruch Panasa to tez coś w rodzaju wyprzedzenia zdarzeń - jeśli chcą dalej istnieć na rynku foto.
Canon nie oglądając się na użytkowników sam od dawna uśmierca swoje APS-C poczynając od DSL-R, przez M, a teraz R, bo nigdy nie zaoferował użytkownikom dedykowanej optyki w takim asortymencie, i o takiej jakości, jak inne firmy, które z kolei w ofercie nie mają FF.
Może Canon skończy w ogóle z APS-C, skoro w ich wypadku obowiązuje reguła kanibalizowania w tym formacie obiektywów od pełnej klatki, bo dedykowanych nie ma.
Nikt nie wiedział ani kiedy, ani w jakiej ogólnej kondycji skończy się seria M, a rozpoczynająca się seria R APS-C ma już 3 korpusy, a nie ma nawet tylu, a zwłaszcza takich obiektywów, jakie miał pierwszy EOS M na starcie.
szału na R7 czy na R10 też nie obserwuję ani po forach, grupach fejsowych, ani na jutubach
ci co mieli przetestować to przetestowali i na tym się skończyło
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Canon nie oglądając się na użytkowników ....
Skąd ta wiedza?
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Mnie tylko zastanawia kto kupi takiego 50 1.2 GM mając do wyboru Sigmę za połowę ceny.
Ktoś jednak kupuje tą optykę z serii G Master, ale ciekawe kto? Bo chyba tylko zawodowcy mający tysiąc zleceń w miesiącu. O ile L-ki Canona posiadałem w każdej możliwej ogniskowej - to żadnego szkła GM nigdy nie kupię bo siedzę od lat w Artach Sigmy serii DG GN i do moich celów są więcej niż wystarczające.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Wróć. Mnie ciekawi sprzedaż szkieł sony przy tak dużej konkurencji producentów optyki do ich aparatów.
Przypuszczam, że główny zarobek firmy Sony to sprzedaż różnych korpusów FF i APS-C (naliczyłem obecnie w sprzedaży 23 różne modele) do których można dopiąć cokolwiek ze względu na otwarty bagnet. Reszta zarobku to matryce produkowane do aparatów foto i smartfonów. Tak więc niekoniecznie mają ciśnienie na sprzedaż natywnej optyki. Dodatkowo Sony jest drugim co do wielkości posiadaczem udziałów w Tamronie i przy okazji największym udziałowcem branżowym (stad tyle szkieł Tamrona z mocowaniem FE).
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Zobaczcie ile tracą ( cns) kasy na chińskich tanich lampach. Przecież trzeba upaść na głowę aby kupować lampy systemowe a dalej je produkują i to coraz bardziej w chorych cenach.
Yyyyy chińczyki to osobiście omijam szerokim łukiem bo mam słabe doświadczenia z nimi. Mowa oczywiście o lampach reporterskich. Zarówno w Canonie, Fuji, jak i Sony zawsze miałem systemową lampę reporterską bo często ratowała mi "życie" w razie W. Zawsze mam takową pod ręką i wolę kupić systemową używkę w cenie podobnej o nowego chińczyka. Tak więc tu akurat myślę , że zbyt na systemowe lampy reporterskie jest większy niż tanie chińczyki gubiące sygnał po zestawieniu w grupie itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Skąd ta wiedza?
Jeżeli się nie rozszerza oferty optyki tak, aby system APS-C się stał bardziej ekwiwalentny do FF, to to nie jest czasem nieoglądaniem się na użytkowników, którzy migrują do innych systemów, np. Fuji?
Fuji ok ale to wymiana szklarni no i szkła EF nie chodzą dobrze na tych puszkach. Przerobiłem. Co prawda Fuji mocno rozwinęło szklarnie do apsc i jest tam kilka perełek jak choćby starsze xf35/1.4 czy xf56/1.2 a i ostatnie nowe stalki 1.4 czy też 50/1.
Jest natomiast fotograf, który używa apsc obecnie R7 i sigmy 18-35/1.8 do pracy studyjnej, fashion, Ikaniewicz. Można podejrzeć jego ig czy kanał na yt. Gość mówi rozsądnie i nie goni za króliczkiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Gdy weszła pierwsza Rka to recenzje były tak nieprzychylne że przez 2 lata nie mogłem podjąć decyzji o zmianie lustra na Rke. Aż pewnego razu miałem okazję tym pofocic. Od razu w poniedziałek poleciałem i szybko kupiłem Rke. Był to najlepszy ruch jaki mogłem zrobić.
Z drugiej strony miałem też okazję testować a7iii z Sigmą 35/1.2. No sami sobie odpowiedzcie, marzenie testerów .. Nie napisze tu wiele bo nie warto, wystarczylo mi zobaczyć te rawy powyżej iso 100, nie chce dziękuję. No i Canon miodzio leży w ręku, sama przyjemność focenia, dźwięk migawki, wszystko jak należy. A7iii trzaska tą migawką że aż przykro, gorzej niż było w 6d.
Cóż takiego było z tymi RAWami tego zestawu ??? Nie da się robić zdjęć? ;) Forumowicz candar chyba ciągle tę puszke chwali,więc chyba bardzo zadowolony (?) a sam też w Canonie był ;)
Odnośnie nagonki na Canona to wg mnie raczej jest równowaga w każdą strone,a nawet ja mam wrażenie,że zwolennicy tradycyjnych firm foto czyli Canona i Nikona zgodnie i powszechnie hejtują własnie S... ;)