tak i nie. jesli jeden zewnetrzny modul GPS (taki wsuwany w sanki lampy) moze sie synchronizowac na biezaco z dwoma korpusami, to ja wole taki modul.
Wersja do druku
Dużo było gdybania i wróżenia z fusów, ale wygląda na to, że 6d mark II nadchodzi już wkrótce :D
http://www.canonwatch.com/canon-eos-...pecifications/
Poprawione ISO, 45 punktów AF, dual pixel i gibany LCD. A jako wisienka stabilizacja podobna do tej z EOSa M5 :)
Teraz tylko trzeba poczekać na oficjalną cenę..
Jest już obszerna dyskusja na forum o tym body :) z nowych info tu podają, ze będzie stabilizacja. Kto wie może wymienię swoje 5d mkIII ;)
Moje podsumowanie specyfikacji 6d2: 800d z pełną klatką. Czyli za pełną klatkę trzeba zapłacić 3x więcej. Kiepski interes.
P.S. "Stabilizacją" proszę się nie podniecać, bo to kwaśna wisienka.
ale stabilizacja do czego? to nie jest taka z gatunku IS + mambo-jambo na matrycy -> ale tylko do wideo?
jest GPS!
w sumie to nawet z upgradem LR wychodzi mi niezly sprzet za calkiem rozsadne pieniadze...
wężyk poszedł na przód korpusu zgodnie z trendem - l-bracket będzie normalniejszy i tańszy, mam nadzieję że standard wężyka zostaje bo se w końcu oryginalny oryginał kupiłem
A co ten malutki przycisk obok spustu będzie robił?
To nowość wobec 6D.
Zapewne M-Fn, czyli to co w 5D3, 7D2.
Ehh teraz posiadacze 6d po przesiadce stwierdzą, jak to cudownie mieć kontrolę na AF, a nie jego jedynym super czułym centralnym.
Zauważyliście lawinę sprzedaży używek 6d mkI po samych plotkach o 6d2?
Za sprzedanych 3 6d będą mogli sobie kupić 1 6d2. Jak znalazł :)
Coś w tym jest. Na naszej giełdzie są już dwa 6d na sprzedaż, ale i dwie Sigmy Art 24 f/1.4. Coś nie tak z nimi?
Nie miałem, ale mój kolega miał. Sprzedał po 3 weselach. Wadą tejże sigmy był wolny i niecelny Af. Wymienił na 24L
nie ma jak maly trolling z rana... :) ja wole sniadanie, no ale kazdemu wedle gustu...
wydaje mi sie, ze dla wiekszosci osob, ktore ostatecznie zmienia mkI na mkII, AF bedzie podstawowym kryterium decyzji o wydatku niemalej w koncu kwoty. czesc z tych osob, ktora poza 6D mkI nie uzywala aparatu z uczciwym AF, moze sie co najwyzej zdziwic jaka przepasc jest miedzy archaicznym AF w 6D mkI a nowoczesnym AF. przy czym poki co poczekalbym z krojeniem skory na niedzwiedziu, bo o ile wiadomo o 45 punktach o tyle jeszcze nic o szybkosci i dokladnosci
no. na glowe mi dzisiaj ta lawina spadla... ;)
Serio, musisz ? podnieca Cię to ? Może choć na priv co ?
P.S Nie z rana tylko wczoraj i jakoś można było normalnie porozmawiać do puki się nie włączyłeś. Jak zwykle zresztą ze swoimi docinkami panie moje zawsze na wierzchu.
Z tym w nowym 6D to nie nastawiajmy sie tak. Nie będzie tak pięknie bo zagrozi to 5DIV. Coś bedzie, jakieś okrojenie
Na razie wiemy ze będzie 45 punktów. A może 1 krzyżowy i reszta liniowe. Umre ze smiechu jak tak będzie :)
Eeee, wszystkie nowe Canony mają 45-punktowy AF ze wszystkimi punktami krzyżowymi, jaki po raz pierwszy wprowadzono w 80D. Należy więc domniemywać, że nowy 6DII dostanie dokładnie to samo :-)
I to jest sedno doboru sprzętu, a nie tego co napiszą w specyfikacji. Połowa funkcji w nowych puszkach np. mi jest nie potrzebna.
Szkoda, że nie można indywidualnie "customizować" aparatu, coś jak w samochodzie, chcesz czujniki cofania - proszę bardzo, zapłać.
--- Kolejny post ---
Nie są magiczne ? :)
Precie piszą w rumorsach, że wszystkie krzyżowe.
Najgorsze jest to, że im bardziej skomplikowany AF tym więcej się grzebie w ustawieniach AF a potem manipuluje guzikami czy maca ekran. Zamiast skupić się na robieniu zdjęć. Ja robię różne tematy i nie widzę potrzeby ani nie mam chęci dostrajania AF do każdej sytuacji. Na czarne psy tak, na łaciate koty inaczej.... Niech Daisuke Fukunaga ustawi sam optymalnie żebym ja nie musiał dostrajać. A jak AF nie trafia to oczywiście moja wina, bo źle ustawiłem AF...
Ja mimo wszystko bardziej dla matrycy jestem zainteresowany niż dla AF. Ale oczywiepiej mieć dyskotekę punktów AF niż nie mieć bo w zasadzie można dalej robic środkowym
Daisuke Fukunaga na asystenta "Pana Kolegi" ? :lol:
--- Kolejny post ---
hmm, ale to nie ten poziom techniki jeszcze aby procesor w aparacie wiedział czy jest czarny pies czy łaciaty kot w kadrze ;)
--- Kolejny post ---
A może AF sterowany głosem ? Tego nie grali jeszcze. Kiedyś okiem można było sterować (nie miałem możliwości nigdy tego testować) , chyba się nie przyjęło.
Przecie piszą w rumorsach, że wszystkie krzyżowe. Ciekawsze jest czy to jest układ z 80D, który zajmuje 62% szerokości i 48% wysokości kadru kropa. W FF będzie pewnie mniej.
Im bardziej skomplikowany AF tym więcej się grzebie w ustawieniach a potem manipuluje guzikami czy maca ekran. Zamiast skupić się na robieniu zdjęć. Ja robię różne tematy i nie widzę potrzeby ani nie mam chęci dostrajania AF do każdej sytuacji. Na czarne psy biegające po trawie ustawić tak, na łaciate koty na dachu inaczej.... :x Niech dla mnie jakiś Daisuke Fukunaga ustawi sam uniwersalnie żebym ja nie musiał dostrajać. A jak AF nie trafia to oczywiście moja wina, bo źle ustawiłem AF...
Mimo wszystko jestem zainteresowany 6d2 bardziej dla matrycy niż dla AF, chociaż na obecną matrycę nie narzekam. Niby lepiej mieć dyskotekę punktów AF niż nie mieć, bo w zasadzie można dalej robic środkowym jak się kto uprze.8-) Tylko jednak podejrzewam, że im więcej tych punktów AF jest naćkane na chipie sensora AF tym większa precyzja jest wymagana żeby w nie trafiać i łatwiej jest cały układ z czasem wykrzywić, zabrudzić i rozjechać. Swiatło padające na sensor AF przechodzi przez główne lustro, odbija się od dwóch innych luster, przechodzi przez filtr IR, soczewkę-obiektywik i szybkę na samym czujniku. Pewnie jeszcze jakieś dodatkowe szybki tam są. Czy to się w ogóle da wyczyścić? Każdy robal mieszkający w lustrzance wie, że toaleta i womitiorium jest właśnie w układzie AF.:mrgreen:
Miałem eos3, gdzie można było wybierać punkt AF okiem - świetna sprawa (po skalibrowaniu do swojego oka), nie wiem dlaczego z tego zrezygnowano. Swoją drogą, to było najlepsze body z jakim miałem do czynienia, a trochę już mi przez ręce przeszło.
Nie bój, nie bój... pewnie o EyeControl sobie Canon przypomni w 5DmkV lub 6dmkIII itd. W końcu czymś trzeba będzie skusić klientów do zakupu kolejnych nowości. Perfidne zabiegi marketingowe widać od dawna. Już w 1998r EOS 3 miał AF na poziomie, ale przy okazji wprowadzenia cyfrowych korpusów Canon zaczął ewolucję od początku i do 2012r (premiera 5DmkIII) montował w jednocyfrowych DSLR okrojone układy AF.
ja nadal eosa 3 używam i uważam że rozwiązanie jest genialne jeden kanał mam skalibrowany w okularach, drugi bez ale praktycznie zawsze focę w okularach, działa genialnie, eos 3 ma af (specyfikacja a nie skuteczność) lepszy od takiego z 5DII czy 6D ale gorszy od 5DIII - panowie z canona rzeczywiście zresetowali i rozpoczęli wymyślanie koła od nowa.
ale dostaniemy głaskany interfejs i głaskaniem będziemy mogli wybrać pole może to dobre ale do filmowania, a nie do fotografowania lustrzanką - mizianie do śledzenia źrenicy oka ma się jak kamień łupany do śmigłowca apache.
Największe jęki właśnie słychać, że aparaty nie są kamerami, tzn są, ale że nie ma 4K czy 100K za jakiś czas ...
--- Kolejny post ---
Coś w tym jest, patrząc przez wizjer EOS30, względem 5d, też jakoś inaczej.
--- Kolejny post ---
w 5DmkV lub 6dmkIII to już będą 8K promować pod niebiosy, może Ci kameruni odpimpali by się od aparatów, było by normalniej.
CR jeszcze trochę doprecyzowali:
More Detailed Specifications for the Canon EOS 6D Mark II
W sumie z gruba wiadomo co i jak.
No i fajny aparat chyba?
Chyba fajny. 5d4 ma ISO legalne o 1/3 EV wyższe niż 6d a tu dodali jeszcze 1/3.:?
Dodali też jeden punkt procentowy pokrycia wizjera?
Grubszy tylko o ten gibany ekran. Cięższy o 10 g - można przeboleć.
Ciekawe jaką cenę w PLN usłyszymy. Nawet nie o start chodzi, ale ile za pół roku będzie.
Btw. pytanie sondażowe - zamienilibyście 5d3 na 6dII ???
Ja napewno nie bo musze mieć dżoja z tyłu, ale aparat wydaje sie być dobrze wyważony. Dla użytkowników 6D nie ma sensu przesiadać się na staroć 5dIII, a sam 6dII nie zagrozi 5dIV.
no tak tego sie ..... spdziewałem a nawet o tym pisałem miało być approx 100% a wyszło 98% czyli z mojego osobistego punktu widzenia nadal dup* :mrgreen: a nie 100% - wiem wygląda że się czepaim ale mi to przeszkadza (na pewno bardziej niż brak dżoja) - lubię po prostu widzieć co kadruję - a 98% to już jest tylko ..... złośliwy marketing i nic więcej za tym się nie kryje
jak już jestem taki lekko pobudzony to spytam czy czujnik przyłożenia oka taki jak w trzycyfrowych rebelach za 50 centów tym razem dodail czy obcieli bo to również przszkadza w foceniu - ekran się powinien sam wylączać po podniesieniu korpusu do oka tak robią znacznie tańsze korpusy canona np. 500D.
--- Kolejny post ---
to trudne pytanie trzeba zobaczyć jakies realne testy, mam znajomą co foci na wysokim iso 5DIII - radzi sobie - ale jeśli 6DII będzie lepszy od 6DI (a tym samym od 5DIII) o 1.5EV w jakości na wysokim iso to obstawiam że by wymieniła - ja bym nie wymienił (gdybym miał 5DIII) bo focę na niskim iso tak że mz. to mocno zależy co się robi ale znowu mz. nawet jak na papierze będzie przewaga nad 5DIII to w "normalnych" realnych zastosowaniach nie będzie widoczna ale jak ktoś ma dziwaczne zastosowania i foci na końcu specyfikacji swego korpusu to każdy postęp mu robi różnicę.
Czujnika przyłożenia oka nie będzie. W korpusie z ruchomym LCD nie jest raczej potrzebny, można sobie ekranik "zamknąć".
Co do matrycy, to ona z oczywistych względów będzie lepsza od tej w 5d3 ale na NISKICH ISO. Na wysokich o 1,5 EV? :lol: A niby skąd? 0,5 EV to będzie BARDZO duży sukces.
No więc właśnie - tylko marketing żeby nikt nie pomyślał, że to profesjonalny sprzęt. Dla mnie bez różnicy, bo taki dokładny nie jestem a w razie czego iest LV.
No ale w 500d ekran jest cały czas włączony. W 6d trzeba go sobie samemu zaświecić więc nie jest problemem go zgasić przez naciśnięcie cyngla.
A gdzie było sugerowane że 6dII ma być lepszy o aż 1.5EV na wysokich ISO? To raczej mało prawdopodobne.
w 750D nie ma takiego czujnika, ktory zapobiega swieceniu ekraniku gdy przyklada sie aparat do oka. mala rzecz, ale w uzytkowaniu wpienia.
no jak to... a internetowy onanizm?
przeciez ten 6DmkII ma zlikwidowac dziure ozonowa, skonczyc wszystkie wojny i zjednoczyc religie swiata... no...!
no jasne, szczególnie jak taki ekranik wyświetla nie tylko obrazek ale głównie interfejs, jak nie będzie to znaczy że ktoś oszczędził 50 centów (znaczy robi nas w bambuko za 50 centów)
na wysokich iso 1.5EV tak napisali w jakims artykule o przeciekach na temat nowego korpusu sam se tego nie wymyśliłem - też się dziwię że pisali o wysokich iso (szukam tego artykułu ale nie widzę ajk zobacze to zalinkuję), na niskich iso taki postęp mogą zrobić bez problemu bo więcej im brakuje do konkurencji :) niź 1.5EV
EDIT
no niestety nie wiem gdzie to przeczytałem, zrobiłem przegląd portali które czytam ale .... może tekst się zmienił albo co
--- Kolejny post ---
też czasem sprawdzam na LV kadr ale to nie mój styl pracy i zabiera czas ja najcześciej robię długie ekspozycje i paradokasalnie czasu mi zawsze brakuje
1.5 ev lepsze? JEszcze nigdy w historii canona, nowszy model nie był lepszy o 1.5 ev. Mało tego, są nawet gorsze jeśli brać pod uwagę skalę 1:1 np. 5d3 gorszy od 5d2 https://www.dxomark.com/Cameras/Comp...k-II___795_483
Wogóle nie będzie lepsze iso bo więcej pikseli. A jak widać po wcześniejszych premierach tych nowych matryc canona to maja one lepsze tylko DR.
Według tego wesołego francuskiego (francuzi to ci, co produkują francuskie samochody) każdy nowy model Canona jest najgorszym na świecie, pozostającym daleko w tyle za konkurencją. Liczą się wyłącznie aparaty Nikon, które wad nie mają (szczególnie fabrycznych) oraz mega innowacyjna korporacja sfokusowana na branżę foto na najbliższe 1000 (a w najgorszym wypadku kilka) lat, czyli Sony!
Niestety mimo aktywnych działań lokalnych ambasadorów pro bono dxomark nie wszyscy łykają bzdury tam publikowane jak przysłowiowy Jan np. Kowalski.
niestety nie wiem gdzie to przeczytałem - petapixel albo diyphotography (ale nie mogę się doszukać) i tam był link zapamiętałem bo się jeszcze rypnęli tekscie i napisali że jest lepiej o 5EV :mrgeen: bo im zjadło "1." ale na początku tekstu w wyliczance co jest lepiej było "1.5" stąd to zapamiętałem - to nie może być projekcja moich życzeń bo ja używam niskiego iso - ale moje doświadczenie mówi że jak jest lepiej na wysokim iso to na niskim też będzie lepiej.
ja bym jeszcze warunki brzegowe wprowadzil.
mialem jakis czas rownoczesnie 100D i Fuji X-E1. 100D byl dla mnie nieco fajniejszy na niskim ISO (wiecej szczegolow, ladniejsze kolory*) natomiast X-E1 zauwazalnie na wyzszych (mniej szumu), nawet uwzgledniajac jego oszukiwanie**
* - czyli organoleptycznie, bo nie wiem czy wedlug DXO-Quranu przypadkiem nie byl podeptany przez Fuji (bo chociaz to nie Sony, no to przynajmniej nie Canon :lol: )
** - te same ekspozycje wymagaly ISO 3200 w Fuji a ISO 1600 w Canonie ;)