Habakuk z tego co pamiętam używasz FoCal? Tam w Tools jest Camera Info - miedzy innymi pokazuje przebieg.
Wersja do druku
Habakuk z tego co pamiętam używasz FoCal? Tam w Tools jest Camera Info - miedzy innymi pokazuje przebieg.
nie używam.
Po czym wnosisz?
W jednym aparacie, którym po wizycie w serwisie zrobilem "na oko nie więcej niż 10000" pokazało, że zrobiłem ok. 80000.
5D3 raz sprawdzałem jesienią ubiegłego roku i pokazało ok. 16000 - wiarygodnie, potem już nie sprawdzałem.
--- Kolejny post ---
Ja używam, zaraz sprawdzę - to by było coś..
--- Kolejny post ---
No, niestety w wersji Standard nie pokazuje przebiegu.
Kuba1 Bo licze... wiem ile zrobilem,w dodatku podlaczylem by sprawdzic stan "licznika"zapisalem cyfry,kliknalem pare razy podlaczylem jeszcze raz i...pokazalo ten sam "przebieg".
Nie wierzę, że po takim czasie i po takiej ilości postów nikt nie pogratulował mającym problemy wytrwałości godnej wenezuelskiego scenarzysty.
To ile borykacie się z problemem w taki sam nieskuteczny sposób, świadczy o tym, że Was najnormalniej w świecie stać na trzymanie niedziałającego aparatu na gwarancji.
Żytnia ani Canon Polska, to nie okopane zasiekami bunkry, żeby nie można było skomunikować się z kimś z kierownictwa sygnalizując problem.
Ale ja jestem dziwny - wolę rozwiązywać problemy niż krzyczeć o nich w pustej studni przez pół roku.
Żeby była jasność - w żadnym momencie nie kwestionuję istnienia problemów. Zadziwia mnie po prostu sposób jaki wybraliście na jego rozwiązanie.
pojechałbyś tam? pisał listy?
chyba nie wiesz o czym mówisz, więc i specjalnie nie ma się co obrażać ani śmiać.
namiarów na ścisłe kierownictwo CP próżno szukać w sieci, ale po długich zabiegach udało mi się skomunikować z decyzyjną osobą z CP.
ponieważ tu nie załatwia się niczego na wiarę, ale obowiązują ich ścisłe procedury - człowiek poprosił o weryfikację problemu serwis. serwis twierdzi, że aparat został wyregulowany zgodnie z procedurami i jest sprawny.
a ty możesz mówić, że nie jest. po prostu. masz jakieś pomysły? perswazja? parapsychologia? bójka? sąd?
na tę chwilę dostałem od CP inną sztukę 5d3 i ją sprawdzam. jest wyraźnie lepiej, choć na pewno nie świetnie.
Habakuk coś pomieszałem :)
Kuba1 ja mam FoCal Pro w wersji 1.8.0.270W (to jest wersja release) - zauważyłem to przypadkiem, więc nie wiem od kiedy ma tą funkcję i czy jest ona dostepna tylko dla wersji PRO, ale dla 5dmkIII pokazuje prawidłowy przebieg.
Bardzo ciekaw jestem jak ten egzemplarz będzie pracował na bocznych z 35L.
przede wszystkim jest znacznie lepiej w żarowym
ekonomii w tym nie ma żadnej - to mi się nie opłaca.
ma się też raczej nijak w kontekście potencjalnej efektywności - omówiłem temat z mocnym prawnikiem. za wiele jest tu "moim zdaniem". a canona raczej stać na długie sądzenie się.
Na pewno ich stać i na długie sądzenie się i na drogich prawników.
Przy przysłowiowej indolencji i przewlekłości polskich sądów szanse na wygraną w rozsądnym czasie są raczej małe.
Znam przypadek firmy, która próbowała się sądzić, w oczywistej zdawałoby się sprawie, z jednym z największych polskich ubezpieczycieli i przez kilka lat wytrawni prawnicy tej firmy przeciągali sprawę stosując najróżniejsze kruczki prawne. Liczyli, że firma sama zrezygnuje, albo wskutek braku odszkodowania wcześniej zbankrutuje (chodziło o znaczną kwotę), co się nieraz zdarza.
Pewno nasz Canon stosuje podobną taktykę na zmęczenie przeciwnika.
Jednak tamta firma nie zbankrutowała i przetrzymała i po kilku latach zainkasowała pełne odszkodowanie wraz z odsetkami w znacznej wysokości.
Pozdrówka
A ja zwyczajnie mysle, ze nie maja pomyslu na to co jest nie tak i tyle - dlatego zaslaniaja sie procedurami.
Czy nie mozna sprobowac poprzekladac kolejno jakiejs czesci (np. uklad AF) z tego ichniego do Twojego i zobaczyc czy to rozwiaze problem? Mogloby to wykluczyc co jest ok a co nie tak.
Najłatwiej byłoby wymienić na nową puszkę. A starą odesłać do fabryki, wybebeszyć i przemontować. Taka płyta z elektroniką jest na pewno OK. Ale skoro habakuk napisał, że z drugą też nie ma rewelacji, a jednocześnie pokazał, że umie zrobić ostre zdjęcia 6D, to znaczy, że może problem jest ze szkłem? Może Żytnia powinna się od Sigmy coś o kalibracji dowiedzieć? :)
nie ma problemu szkła. mam 3x35L, sporo innych, nie ma powtarzalności i z kolei wszystkie pracują bezbłędnie na 6d
procesować ? gdyby ludzie z CP mieli nieco wyobraźni to nie dopuściliby do tego aby ten wątek miał 100+ stron - wymieniliby puszkę na nową
i tyle
wyobraźni jednak nie mają - reklama puszki idzie w eter :D:D:D chętnych do zakupu ubywa
zoomi, nie sądzę... Canon to światowy gigant i jestem pewien, że jeden wątek gdzieś w Europie wschodniej na niszowym forum o 1 canonie 5d3 nie będzie miał absolutnie wpływu na globalną sprzedaż tego modelu, wątek nie będzie się ciągnął przecież w nieskończoność, po 5d3 przyjdzie mk4 i zycie toczyć się będzie dalej... tak rozumuje canon...... oczywiście współczuje habakukowi trefnej sztuki szczególnie za tak dużą kasę ale obserwując wątek i cały ciąg tej sprawy to tak szczerze, to blado to widzę .....
Czyli Canon coś zepsuł w firmware od 5D III. Jeżeli dwie puszki, z trzema szkłami nie trafiają, a z przypadkową 6D jest wszystko OK, to znaczy, że Canon stacza się w kierunku producentów niezależnych. :DCytat:
nie ma problemu szkła. mam 3x35L, sporo innych, nie ma powtarzalności i z kolei wszystkie pracują bezbłędnie na 6d
niestety, taka tendencja jest wszędzie, dziś autoryzowany dealer potrafi ci sprzedać nowe auto ze szpachlówką na masce, dlatego coraz więcej ludzi idzie odbierać nowe auta z salonu z samochodowym rzeczoznawcą i podobnie tu, gdybym miał kupiować dziś np 5d3 z 2-3 systemowymi szkłami to z pewością robiłbym to osobiście i zastrzegłbym sobie, aby sprzedawca miał co najmniej po 2 sztuki każdego towaru - absurd !!!
Ponieważ na zagranicznych forach nie słychać o podobnych problemach z 5D3, więc może chodzi o to, że wielcy producenci od dawna wpadli na genialny pomysł, aby różnicować jakość swych produktów w zależności od kraju odbiorców. I tak do USA i innych krajów pierwszego świata wysyłają najlepszej jakości produkty, a do krajów drugiego i trzeciego świata wysyłają to, co kontrola jakości zakwestionowała i czego nigdy by się nie ośmielili wysłać np. do Wielkiej Brytanii, czy Francji.
W USA klient zwykle może bez żadnego problemu zwrócić aparat bez żadnych wad, z którego nie jest zadowolony, nawet kilkakrotnie, a u nas jest to raczej niemożliwe.
Znana jest od dawna sprawa, że te same markowe proszki do prania sprzedawane w Niemczech mają zupełnie inną jakość niż te, które się sprzedaje np. w Polsce.
Tylko wcale nie jest tak, że problem dotyczy jednej puszki, jak ktoś tu wcześniej wspomniał
Problem ma Habakuk, problem mam ja (od nowości, puszka była w serwisie chyba 7 razy wliczając hamburg), problem miał Ripek (?), problem ma Tomdz ( sprawdzał dwa korpusy, drugi w końcu wrócił do sklepu z reklamacją), problem był jeszcze u dwóch użytkowników z wątku i znajomych Habakuka, więc to nie jest jednostkowa sprawa. Myślę, że spokojnie byśmy naliczyli 10 korpusów, co w skali produkcji Canona jest marginesem, tym samym powinni wymieniać od ręki.
Na zagranicznych forach, może nie masowo, ale przytaczaliśmy odpowiednie wątki. Jak to zostało rozwiązane-nie wiem, nie odpisali mi. Pewnie wymienili im korpusu.
Dodam jeszcze, że Pikczer wspominał, że wybierał z pięciu puszek... No chyba, że cztery były genialne, a ta piąta to po prostu Einstein wśród Marków III ;-)
dostałem właśnie kolejne 5d3 do porównania i to jest fenomen - po prostu trafia z każdym szkłem, z każdego dystansu, ze szkłami, które wymagały regulacji na innych body - tu nie wymagają, MA OFF. szok
No proszę! Oby teraz ktoś mądry wyraził zgodę na wymianę...
Narożnikowe punkty też idealnie trafiają z 35L/24L?
trafiają
Witajcie,
Przeczytałem wątek i szczerze powiedziawszy mam w gaciach.
Za jakieś 2 miesiące ma się pojawić u mnie puszka 5d mk III. Co zrobić żeby trafić w dobry egzemplarz? Zamawiam sporo sprzętu u jednego dostawcy i w tym właśnie mk III. Niestety firma znajduje się na drugiej stronie Polski i dojazd po sprzęt odpada.
Wiecie może czy problem występuje ze świeżymi puszkami wyprodukowanymi w tym roku?
Liczę na Wasze dobre rady :)
Habakuk,
ale skąd ty dostałeś tą puszkę?
od kolegi. ma na pewno ok 40-50 tyś.
eeeech....a ja myślałem, że to z Canona przyszło...naiwny.
No tak-pewnie dali Ci jakąś puszkę refurbished albo coś w tym stylu, żeby potwierdzić, że każdy 5d3 tak ma. Cyrku ciąg dalszy.
Witam
Tak pobieżnie przeczytałem ten wątek, bo niestety jest bardzo długi i szczerze się przyznam że jestem przerażony tym co zdołałem przeczytać. Sam jestem posiadaczem 5d3 od maja zeszłego roku i po przeczytaniu postanowiłem sobie sprawdzić na szybko działanie układu AF i niestety prawe skrajne czujniki krzyżowe wydają się mieć front focus, gdy centralne jak i lewe są ok :shock:. Zazwyczaj korzystam z ciemniejszych szkieł więc nie rzuciło mi się to w oczy, ale wczoraj pomęczyłem trochę 50 1.4 i na pełnej dziurze jest to widoczne. Sprawdziłem jeszcze dla 24-70 f2.8L i tak samo prawa strona układu AF wydaje się celować nieco bliżej gdzie centrum i lewa strona OK. Co prawda dla eLki nie jest to tak widoczne i przy zwykłych zdjęciach nie rzuca się to w oczy. Jak na razie sprawdzałem to przy oświetleniu żarowym jak i teraz późnym popołudniem. Muszę jeszcze sprawdzić przy dziennym jak się to zachowuje czy jest tak samo. Ale z tego co tu czytam to raczej na serwis nie ma co liczyć. Tym bardziej że mam pewne swoje niemiłe doświadczenia z serwisem jak i znajomych którzy także się z nimi użerali.
No raczej nie ma i ja bym nie ryzykowal chyba, ze czesto uzywasz roznych punktow a nie centralnego ale i wtedy bym nie kombinowal... niestety... :-|
A z ciekawosci - z jakiej odleglosci testujesz?
Z rożnych, ale im dalej tym raczej gorzej i w zasadzie często korzystam właśnie z tych skrajnych FF, lecz jak pisałem nie rzuciło mi się to w oczy gdyż najczęściej korzystam z ciemnego 70-200 f4L IS, a 50 1.4 to w zasadzie od święta.
Pytanie kto czyta bez zrozumienia. Są dwa problemy:
1/Korpusy, które po pewnym przebiegu mają problem z AF (jak. Habakuka, wcześniej opisane Ripka)
2/ Korpusy, które mają problem od nowości (mój, 2 testowane przez Tomadz i innych) ogólnie z trafianiem i dodatkowo z kompletnie odstającym prawą stroną (tu w sumie wszyscy jak dotąd mówią o FF)
U mnie z kolei na dziennym jest gorzej. (35L) Na 5 testowanych sztukach 50 1.4 prawa strona trafiała a reszta nie, co wynika pewnie z samego faktu, że korpus dodatkowo nie jest prawidłowo skalibrowany i akurat błąd prawej strony "trafiał". AFMA nic nie daje przy zmianie odległości. UOGÓLNIAJĄC-coś jest na rzeczy z wieloma 5d3 dodatkowo z prawą stroną i wychodzi to na szerszych kątach i jasnych szkłach-od nowości.Cytat:
Witam
Tak pobieżnie przeczytałem ten wątek, bo niestety jest bardzo długi i szczerze się przyznam że jestem przerażony tym co zdołałem przeczytać. Sam jestem posiadaczem 5d3 od maja zeszłego roku i po przeczytaniu postanowiłem sobie sprawdzić na szybko działanie układu AF i niestety prawe skrajne czujniki krzyżowe wydają się mieć front focus, gdy centralne jak i lewe są ok . Zazwyczaj korzystam z ciemniejszych szkieł więc nie rzuciło mi się to w oczy, ale wczoraj pomęczyłem trochę 50 1.4 i na pełnej dziurze jest to widoczne. Sprawdziłem jeszcze dla 24-70 f2.8L i tak samo prawa strona układu AF wydaje się celować nieco bliżej gdzie centrum i lewa strona OK. Co prawda dla eLki nie jest to tak widoczne i przy zwykłych zdjęciach nie rzuca się to w oczy. Jak na razie sprawdzałem to przy oświetleniu żarowym jak i teraz późnym popołudniem. Muszę jeszcze sprawdzić przy dziennym jak się to zachowuje czy jest tak samo. Ale z tego co tu czytam to raczej na serwis nie ma co liczyć. Tym bardziej że mam pewne swoje niemiłe doświadczenia z serwisem jak i znajomych którzy także się z nimi użerali.
Myślę że większość użytkowników wybrało tą puszkę ze względu właśnie na AF, tak było także w moim przypadku bo byłem zdecydowany na 5d2 ale po premierze postanowiłem odżałować właśnie na lepszy AF i po co ? Canon sobie pojechał i to za takie pieniądze jeszcze :evil:
a tak z ciekawości bo śledzę ten wątek dłuższy czas a jakoś nie pamiętam czy było..
jak miałem kiedyś 7D to miałem tak, ze AF działał dość dobrze ale..
na dalszą odległość na Single Point Spot na mniejszą na Single Point
niezależnie od szkła i nigdy nic nie kalibrowałem bo nie było sensu jak stosowałem tą zasadę
5D Mark III ma podobny system AF więc może i z tym jest podobnie?
Pozdro!
B~))
A przy odległości 1,33 m należy się trzymać dodatkowo lewą ręką za prawe ucho. W odległości 2,78 m należy stać na jednej nodze. Trochę to skomplikowane przestawiać tryb ostrzenia w zależności od odległości. Chyba, że robimy sesję ze stałą odległością. Powinno działać zawsze i wszędzie.Cytat:
na dalszą odległość na Single Point Spot na mniejszą na Single Point
To co napisal Photographicon ma sens bo przeciez po to zroznicowali tyle rodzajow AFa aby mozna bylo sobie dobrac jak najlepszy do zaisnialych warunkow/przedmiotow. Jednak to, co pokazuje Habakuk, to ewidentnie walnieta pucha, bo nie trafia praktycznie wogole a przy sprawnej chociaz 50/50 powinno byc trafionych.
rozumiem jellyeater twoje podejście ale ja miałem 7D 2 lata
i sprzedałem tylko dlatego, że wyszedł 5D Mk3 którego chce kupić a tu nagle takie szopki
sam system AF jest na prawdę mocno rozbudowany i bardzo szybki ale jak się okazuje też zawodny..
w 7D też był niby problem z jasnymi szkłami ale stosując to co napisałem powyżej ja go nie miałem
może inaczej, jak chciałem centralnym trafić w małą proporcjonalnie rzecz do punktu AF to był problem jak przełączyłem na spot nagle problem znikał
i było ok nie wiem czy super ok czy tylko ok bo nie oglądałem nigdy 1:1 żeby się może nie załamać ale na DELLu 27" na cały ekran było ok
fakt, że nie było standardu czy zawsze FF czy BF a raczej losowo ale po dostosowaniu punktu AF do rzeczy na której mierzyłem mniej więcej trafiła zawsze
sam jestem mocno ciekawy czy to Canonowi "przejdzie" czy to "już tak ma być".. oby nie..
Warto sprawdzić z tym spotem. Pytanie, czy to może być non stop włączone. Nie wyobrażam sobie w czasie reporterki ciągle tym przełączać. :)
Po pierwsze jellyeater masz tendencje do szybkich sądów i zupełnie niepotrzebnych złośliwości. No offens. To co pisze Photographicon po części pokrywa się z tym co sugeruje Canon a wynika z tego że czujniki AF są większe niż to co widzimy w wizjerze. Część FF i BF opisywanych przez greenhorn'ów to właśnie problem ze zrozumieniem tego faktu przy fotografowaniu bateryjek z ukosa :) Po drugie w 5DmkIII przełącza się to momentalnie i jak wejdzie w krew to trwa ułamek sekundy, szczególnie jeśli ograniczysz w menu wybór do dwóch trzech z wszystkich dostępnych. Po trzecie: NIESTETY to nie rozwiąże problemów kolegi Habakuka - ta puszka jest walnięta.