Dokladnie tak, z tego co sie kiedys orientowalem nie da sie w sumie odkleic Bayera. Sa tacy co probowali, tutaj efekty :
Wersja do druku
Dokladnie tak, z tego co sie kiedys orientowalem nie da sie w sumie odkleic Bayera. Sa tacy co probowali, tutaj efekty :
Yyyy tak szczerze mówiąc to po pierwsze nie do końca widzę po co nosić 2 aparaty w tym celu. Tzn. jeszcze inaczej. Nie do końca rozumiem po co robiąc reportaż BW nagle mieć ochotę zrobić kilka zdjęć w kolorze. To się nie trzyma trzeźwego myślenia. Albo mamy założenie z góry na kolor, albo na BW. Przecież nie pokażemy później trochę tak, a trochę tak, bo nie będzie to spójne.
Natomiast co do noszenia dwóch body, to w przypadku Leici, moim zdaniem ciągle 2 body M są mniej inwazyjne niż 1 body Canona z dobrym obiektywem klasy L. To drugie body można też spokojnie wrzucić do małej torby czy kieszeni na pasku jak już chcemy je schować czy coś.
Bo tak się robi. Estetyka. Cokolwiek. Tylko na tym forum czy ogólnie po amatorsku jest tendencja "zrobiłem 15 zdjęć, ale 4 są słabe, a to w BW spróbuję, może będzie lepiej". Pokaż mi choć jedną światowej klasy agencje fotografii reportażowej/dokumentalnej która miksuje kolor i BW w jednym reportażu.
National Geographic, wydanie grudniowe 1953: "Aviation Looks Ahead on Its 50th Birthday" - cz-b zdjęcia pokazują "jak było", kolorowe - "jak jest".
♬♪ ♬♪You had it coming, you only had yourself to blame!♬♪♬♪ ;)
Do dzisiaj NG nierzadko zamieszcza zarówno kolorowe, jak i czarno/białe zdjęcia z reportaży pokazujących ten sam temat. Jak to mówią w mojej branży, wykorzystywanie najmodniejszych tendencji prowadzi do powstania kompletnie niemodnego efektu finalnego...