Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Samyang wycofał bagnet RF ze sprzedaży.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Samyang wycofał bagnet RF ze sprzedaży.
Uuu... jakiś spór z Canonem?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Uuu... jakiś spór z Canonem?
Albo polecenie jedyniesłusznych. Byłby monopol tańszych szkieł pod jeden bagnet.
Jakoś pod bagnet Z też nie widzę nic u Samyanga.
Można ściągać Rokinona zza wielkiej wody :) Tam jeszcze jest niby dostępny.
dobrze, że wyposażyłem się w niego póki jeszcze był dostępny... jeszcze okaże się niedługo, że na rynku wtórnym ceny będą wyższe niż pierwotnie nówka sztuka :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
mac_27
dobrze, że wyposażyłem się w niego póki jeszcze był dostępny... jeszcze okaże się niedługo, że na rynku wtórnym ceny będą wyższe niż pierwotnie nówka sztuka :-)
Oby przy następnym body nie był potrzebny update softu w obiektywie, który już wtedy może nie być wspierany :( dziwna sprawa z tym samyangiem. Akurat ta 85 jest bardzo chwalona również na zagranicznych grupach i forach.
Ech, a ja chciałem jeszcze kilka dni na decyzję, czy pozbyć się EF85 1.8 i wskoczyć na Samyanga.... Brać, póki coś jeszcze jest? Ktoś się przesiadał z 85 1.8?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Można ściągać Rokinona zza wielkiej wody :) Tam jeszcze jest niby dostępny.
Wiesz coś więcej o przyczynach wycofania samyanga?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wiesz coś więcej o przyczynach wycofania samyanga?
Sprawa jest chyba oczywista :) Ze strony SY już zniknęły wszystkie szkła RF, nawet manuale. Został tylko support.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Sprawa jest chyba oczywista :) Ze strony SY już zniknęły wszystkie szkła RF, nawet manuale. Został tylko support.
Dla mnie to nadal nie jest jasne... Spór z Canonem o naruszenie jakiś patentów związanych z bagnetem?
Na miejscu Canona, jeżeli chciałbym zrobić zamknięty standard bagnetu (mam oczywiście swoje zdanie na ten temat) to bym zaszyfrował komunikację, tak że 3rd party musieli by "kraść" czipy, które umożliwają komunikacje.
p,paw