Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
To ja pamiętam to jakoś inaczej. 5d2 z kitem kosztował ponad 13 tys i kolejka na niego była bardzo długa.
To byly inne czasy, no i MKII byl nowatorski, ze wzgledu na zapis HD.
Ale swoja droga moze warto patrzec na ceny w USD:
https://stooq.com/q/?s=usdpln
https://en.wikipedia.org/wiki/Templa...igital_cameras
No ja pamietam w polowie 2008 sprzet byl tani, ale i usd stal nisko ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Widzieliście przedsprzedażową cenę 6DII? 9499 PLN . Który to level próby dojenia potencjalnego klienta? Dziękuję, postoję. 5DII dalej robi całą robotę jakiej od niego oczekuję. To chyba ostatni w dziejach FF canona dostępny jako nowy poniżej 6500zł.
Robotę to i 5D I załatwia. Nie przypominam sobie nowej FF w tej cenie. 6D daleko zostawia w tyle 5DII. 6dII pewnie zostawi w tyle 5DIII ale na to trzeba trochę zaczekać.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Widzieliście przedsprzedażową cenę 6DII? 9499 PLN . Który to level próby dojenia potencjalnego klienta? Dziękuję, postoję. 5DII dalej robi całą robotę jakiej od niego oczekuję. To chyba ostatni w dziejach FF canona dostępny jako nowy poniżej 6500zł.
6D dało się bezproblemowo kupić poniżej 6500 (dystrybucja polska sklep polecany przez canona przy cashbackach żeby było jasne) a z keszbekem to jeszcze spooooro niżej jak się dobry keszbek wybrało ale teraz cena chyba bedzie rosnąć :mrgreen:
6d nie jest wiele lepszy od 5d MK2. Matryca trochę i trochę szybciej reaguje. Mam oba.
@gnd ja też mam 6 i 5d2 i szczerze to dla mnie jest przepaść między tymi aparatami. Plus dla 5tki za wykonanie natomiast 6d miażdży go AFem, na dynamika i mniejszymi szumami. Do tego jest lekki. Ja odkąd mam 6d to 5tki używam sporadycznie.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
6D dało się bezproblemowo kupić poniżej 6500 (dystrybucja polska sklep polecany przez canona przy cashbackach żeby było jasne) a z keszbekem to jeszcze spooooro niżej jak się dobry keszbek wybrało ale teraz cena chyba bedzie rosnąć :mrgreen:
W grudniu 2014r. kupiłem w MM za 5999zł i do tego zwrotu było chyba 360zł :)
Co do filmów w 4K to osobiście nie mam potrzeby filmowania w takiej rozdzielczości, ale zastanawiam się ile miejsca na karcie zajmuje 1 godz. takiego filmu?
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Co do filmów w 4K to osobiście nie mam potrzeby filmowania w takiej rozdzielczości, ale zastanawiam się ile miejsca na karcie zajmuje 1 godz. takiego filmu?
Godzina takiego filmu powinna się zwykle zmieścić na karcie 64 Gb.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Godzina takiego filmu powinna się zwykle zmieścić na karcie 64 Gb.
Nie w Canonie :) mjpeg zajmuje chore ilosci.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
ciekawe jak się ma ten wykres do kodeksu bushido :mrgreen:
niecale 12 EV rozpietosci tonalnej jest tragedia, bo odstepuje o okolo 0,2 EV od innego aparatu...
12 EV to jest okolo 7 EV wiecej (czyli 128 razy, zebysmy mieli jasnosc) od dobrego slajdu, na ktorym niektorzy uzytkownicy 6D jeszcze robili piekne zdjecia pelne szczegolow tonalnych. wiec musi byc, ze jakies duzo ostrzejsze to slonce sie zrobilo (od dziury ozonowej i ocieplenia klimatu) no bo inaczej nie potrafie wytlumaczyc, ze kiedys ludzie sobie swietnie radzili a teraz bez certyfikowanej przez DXO-koran matrycy nic sie nie da zrobic...
... albo tez drugie wyjasnienie, ze inni ludzie robia zdjecia, a inni czytaja te *******y i sie masturbuja pomiarami roznic pomiedzy wykresami...