A wiesz że zacząłem się zastanawiać co robię nie tak ;) .... i nawet doszedłem do konkluzji....
... że do takich zdjęć lepiej wziąć aparat :mrgreen:....
Wersja do druku
Nie chcę nikogo obrażać, ale JP jak mantrę cytuje wyłącznie foldery reklamowe producenta. Przed drzwiami JP zapewne codziennie jest kolejka osób z garnkami Zeptera , Lidlomiksami oraz leżankami-masażerami. Ciekawe kto Jana namówił na zakup aparatu Sony A7R3 i szkieł GM bo to był najbardziej przestrzelony ekonomicznie zakup jego życia. Być może za domem ma tez jacht pełnomorski, nie wnikam....
--- Kolejny post ---
A wystarczyło napisać do Jana P. jestem wręcz przekonany, że dokładnie i ze szczegółami wyklaruje co robisz źle, że masz nieostre zdjęcia ze smartfona :mrgreen: To najlepszy tester sprzętu foto-video na C-B sądząc po jego zdjęciach oraz parametrach ekspozycji wykonywanych zdjęć (ISO 51.200 , itp)
......szybkość AF, opóźninie wyzwolenia migawki, długie czasy naświetlania... podchodzisz do tego jak w klasycznych aparatach. A to jest zupełnie inna technologia tworzenia zdjęć.
Warto przecztać, warto wiedzieć o czym się pisze. Prosto napisane
https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/
jp
Jak do ściany! Przeczytaj chociaż z czym walczysz i z czego nie chcesz skorzystać oraz czego nie potrafisz zrozumieć!
Czyli krótko pisząc - czym jest „śledzenie w czasie rzeczywistym” w aparatach Sony
Jak to mówił klasyk: gadał dziad do obrazu....
ps.
Janie! Zapraszam Cię z Twoim telefonem Samsung S23 na zdjęcia ludzi, psów, samochodów oraz samolotów wykonane w ruchu i zobaczymy kto z nas zrobi lepsze zdjęcia! Tu i teraz zapraszam na udeptaną ziemię do Gdyni. HOWGH!
Wszedłem dość głeboko w tą technologię i (dla mnie) jest jeszcze sporo rzeczy które lepiej robi się klasycznym aparatem i to zaróno z powodu (jeszcze) słabosci technologii optyki obliczeniowej ale także naszych/moich długoletnich przyzwyczajeń (gorestu) fotografowania aparatami.
Mam/miałem spore trudnosci do przejscia do fotografowania specjalistycznym oprogramowaniem przeznacznym do konkretnych sytuacji zdjęciowych
jp
Janie! Jeśli byłbyś facetem z ja...mi to byś podjął rękawice a tak mamy tylko nic nie wnoszące powtarzanie propagandowych sloganów osoby, która NIE CHCE I NIE POTRAFI STAWIĆ CZOŁA temu, co tu wypisuje...
Kilka postów wcześniej zachłystywałeś się zajeb...tą technologią AI w Twoim telefonie Samsung S23 a teraz śmiesz pisać, że masz "spore trudności do przejścia do fotografowania specjalistycznym oprogramowaniem przeznaczanym do konkretnych sytuacji zdjęciowych" Ale wiesz, że w aparatach fotograficznych oprócz trybów AUTO, PROGRAM, PASM jest także tryb MANUAL w którym można ustawić i sfotografować DOWOLNĄ scenę potrafiąc odpowiednio dobrać parametry ekspozycji ?
Jak można zaufać osobie, która na 209 stronie wątku poświęconego "Przydatności Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP" pisze wprost, ze nie posiada żadnych umiejętności, aby obsłużyć posiadany aparat fotograficzny oraz smartfon ??????????????????????
To jedyny wątek na który można bardzo liczyć na naszym forum! Jeden pościk rano i cyk - kilka stron do czytania gotowe :roll: Trzeba go bardzo pielęgnować!
Ale ja nie mam trudności z obsługą ani przyzwyczajeniami, moja szanowna małżonka dysponująca znacznie lepszym smartfonem od mojego także. Problem polega na tym że w przypadku fotografowania takich obiektów jak nasze psy smartfon robi zdjęcia kiedy on chce, a nie wtedy kiedy chce tego użytkownik. Aparat odwrotnie. To nasze doświadczenia.
Staram się :mrgreen:...
Nie czarujmy się ale zdjęcia zaprezentowane przez Ciebie w tym wątku pokazują że raczej baaaaarrrrrdzo daleka droga przed tobą. Gadasz jak jakiś expert od wielu dziedzin a jedyne co pokazujesz to jakieś dziadowskie porównania vs sony ( ISO czy też źle ustawiony AF ) o tej ostatniej kozie( jelonek) na polu to już wstyd nawet pisać. Weź się do roboty chłopie i pokaż coś konkretnego. Coś co każdy oceni i powie - Ty no faktycznie wymiata ten Samsung. Potrafisz? Czy tylko gadać potrafisz?
p.s chciał bym tez móc ocenić te specjalistyczne sytuacje w których musisz korzystać ze specjalistycznego oprogramowania. Mega ciekawe to dla mnie.
Candar, sugeruję przed napisaniem posta policzyć do 10, napić się herbatki z melisy. Pisząc nie nadużywaj wielkich liter, czerwonego koloru itp.