Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
O tak. Powiedziałbym, że to poważna alternatywa dla DXO Raw - ja w zasadzie przestałem z niego korzystać.
Dodatkowo na moim Mac'u z M1/M2 używa toto silnika neuronowego - w związku z tym jest przezajebiście szybkie.
p,paw
Tym bardziej że DxO nie otwiera plików dng (z Samsunga) a LR to robi.
Tylko że stwierdziłem że nie warto "wychodzić" do obróbki ze smartfona, tam jest Edytor Zdjęć Samsunga i LR for Samsung.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tylko że stwierdziłem że nie warto "wychodzić" do obróbki ze smartfona, tam jest Edytor Zdjęć Samsunga i LR for Samsung.
jp
To zależy, jak kto ma to rozwiązane. Do szybkiej edycji w telefonie aby potem wrzucić np na ig czy do story, jest OK.
Na telefonach mam tak, że zdjęcia które mam zrobione w telefonie, automatycznie po wifi idą mi na serwer synology, te obrobione w fonie również. W domu wieczorem czy w weekend, mogę przejrzeć na dużym monitorze w celu ewentualnej selekcji co lepszych kadrów, jeśli takie w ogóle były, zedytować ponownie lub inaczej. Na dużym monitorze więcej widać, łatwiej eliminować kadry zbyt słabej jakości, które na telefonie mogły wydawać się w porządku.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
To zależy, jak kto ma to rozwiązane. Do szybkiej edycji w telefonie aby potem wrzucić np na ig czy do story, jest OK.
Na telefonach mam tak, że zdjęcia które mam zrobione w telefonie, automatycznie po wifi idą mi na serwer synology, te obrobione w fonie również. W domu wieczorem czy w weekend, mogę przejrzeć na dużym monitorze w celu ewentualnej selekcji co lepszych kadrów, jeśli takie w ogóle były, zedytować ponownie lub inaczej. Na dużym monitorze więcej widać, łatwiej eliminować kadry zbyt słabej jakości, które na telefonie mogły wydawać się w porządku.
Na początku też tak robiłem, chmura, PC itd.
Teraz tylko smartfon albo :
1.
po kablu do dowolnego (HDMI) monitora i pojawia się na "całym" monitorze ekran smartfona (dla hecy sprawdziłem jak to jest na TV/monitorze 65 cali 4k)
2.
przez USB/wifi lokal do kompa na którym wgrane jest DeX, na monitorze kompa pojawia się na "całym" ekranie nowe okno smartfon/Android i pracujesz w tym oknie na procesorze zdjęciowym i wgranym w smartfon sofcie, możesz normalnie przełączać okna PC/smartfon, kopiować pliki smartfon/PC itd. a smartfon działa niezależnie, możesz dzwonić, sms itd.
Po obróbce, jak potrzebuję mieć zdjęcie na PC to "normalnie przekładam" pomiędzy oknami/monitorami (mam stary i nowy pracujące razem).
jp
Rozwiązanie z synology stosuje wiele lat. Zastosowałem pierwszy raz to u Żony, bo ona większość fonem od co najmniej 10 lat, a ona zawsze chciała mieć zdjęcia z fona na kompie bez pitolenia, nawet gdy jest za granicą dłuższy czas, chmura icloud dla niej nie była rozwiązaniem ani googla, zdjęcia, video, zdjęcia live, masa tego u niej. Na dyskach raid w domu mamy 16TB z czego wolne już tylko 2. Nie wchodzi w grę żadne ręczne rozwiązanie, za dużo ręcznej roboty i zmian przyzwyczajeń. Zresztą kilka telefonów, Apple, tablety, telefony z androidem. To wszystko spływa jednym mechanizmem z synology na serwer domowy. W robocie też mamy na tym rozwiązanie do pracy zespołowej a więc rozwiązanie ujednolicone na kompach dla wielu osób.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Rozwiązanie z synology stosuje wiele lat. Zastosowałem pierwszy raz to u Żony, bo ona większość fonem od co najmniej 10 lat, a ona zawsze chciała mieć zdjęcia z fona na kompie bez pitolenia, nawet gdy jest za granicą dłuższy czas, chmura icloud dla niej nie była rozwiązaniem ani googla, zdjęcia, video, zdjęcia live, masa tego u niej. Na dyskach raid w domu mamy 16TB z czego wolne już tylko 2. Nie wchodzi w grę żadne ręczne rozwiązanie, za dużo ręcznej roboty i zmian przyzwyczajeń. Zresztą kilka telefonów, Apple, tablety, telefony z androidem. To wszystko spływa jednym mechanizmem z synology na serwer domowy. W robocie też mamy na tym rozwiązanie do pracy zespołowej a więc rozwiązanie ujednolicone na kompach dla wielu osób.
Archiwizacja jest problemem do rozwiązania. W A7R3 są 2 karty, na wyjazd zabierałem 2 komplety, co załatwia sprawę bezpieczeństwa
Pliki RAW smartfona są bardzo duże, jak jestem cały dzień poza WiFi i poza UE to praktycznie klapa z chmurą a też bywa że są noclegi gdzie WiFi jest bardzo wolne.
Bezprzewodowe ssd w plecaku ?
jp
To nie tyle sama tylko archiwizacja co szybki dostęp na komputerach zaraz po zrobionych zdjęciach fonem.
Kolejna próba nadania ergonomii smartfonowi:
https://ulanzi.com.pl/statywy-i-uchw...8-78a1ccd2c084
Bezlustro jak sie patrzy :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Pokazywałem to już na początku tego wątku, ale warto było przypomnieć. Poprawianie ergonomii smartfona zbliża go do aparatu, który miał zastąpić. Dołożyć do tego jeszcze klipsy z nasadkami optycznymi i paranoja staje się kompletna :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Lustereczko mnie rozwaliło.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Lustereczko mnie rozwaliło.
A dekielek do obiektywu nie fajny ? :lol: