apropo irfanView.. shift + s wyostrza, i robie to po zmniejszeniu, ale czasem przeostrza.. idzie gdzies wybrac jakiś stopien wyostrzenia?
Wersja do druku
apropo irfanView.. shift + s wyostrza, i robie to po zmniejszeniu, ale czasem przeostrza.. idzie gdzies wybrac jakiś stopien wyostrzenia?
Przedewszystkim to stylizacja kiepska .
przeciez nie jest to pro sesja, tylko nauka portretu.. chyba nie temat do oceniania stylizacji:)
na 1. kiebpskie b&w, ostrosci brakuje
a drugim ostrośc na nogach niestety
kadrowanie calkiem ok, ale tła do drugiego zdjecia zupełnie nie rozumiem
Teoretycznie w PORTRECIE, ubiór nie powinien być zbyt skomplikowany (bo to co chciałeś zrobić to chyba bardziej podchodzi pod tzw. 'fashion' niż portret), dobry portret powinien odzwierciedlać charakter oraz osobowość portretowanej osoby (apropo stylizacji skomentowanej przez kucza21).
Technicznie wg mnie to na obu zdjęciach jest coś nie tak z ostrością, ponadto na pierwszym murek odcina modelce głowę... na dwójce kompozycja mi się nie podoba, tło też jakieś takie nieciekawe...
Zastanawiam się co zrobiłem źle z ostrością:
obiektyw Sigma 70-300 APO DG, puszka 350D, AF ustawiony na centralny punkt, celowany na bliższe oko modelki... tymczasem większość fotek z tej sesji jest ostrzejsza nieco wcześniej. Robiłem test AF na FF/BF przy pomocy karty testowej opisywanej w jednym z wątków tego forum i wszystko wydaje się być w warunkach laboratoryjnych OK. Czy może z tym szkłem przy ogniskowej 70mm powiniennem szukać głębi ostrości z większymi przesłonami? (foty robiłem między 4-5.6, wszystkie na 70mm)....
Poza tym dziękuję za słowa krytyki, nie za bardzo rozumię tylko słów, że "murek odcina głowę modelce...". Jeśli w tym wątku coś podobnego było, przepraszam za ponawianie pytania - wątek stał się baaardzo duży, ale jest też kopalnią wiedzy - zupełnie z resztą jak całe CB :)
Unikać poziomych linii które przebiegają za łączeniami poszczególnych części ciała osoby pozującej.
Co zrobiłeś źle? Sigma 70-300 nie jest za super, tym bardziej z 350tką. Rób kilka zdjęć tego samego kadru (nie serią, tylko z ponownym ustawieniem ostrości) i wybieraj w domu te trafione. A jak cię stać, to zmień puchę na XXd, lub szkło przynajmniej na C 50 1.8 (które też ma problemy z AF na puchach trzycyfrowych, ale da się przeżyć).
Sigma 70-300 jest zdecydowanie niesuper. Szczególnie do portretów :)