Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Nie zabrakło jednego 0? 1/100s To chyba nie wystarcza nawet jeśli obiekt zbliża się do Ciebie, nie mówiąc już o ruchu w poprzek kadru. I tutaj ogniskowa nie specjalnie ma znaczenia zakładając, że obiekt nie jest w kadrze mikroskopijny. Ale jeśli jest i robisz ostrego cropa to oczywiście trzeba krócej.
Ok, masz racjÄ™.
Tylko że ja fotografuję ulicę, krajobrazy, architekturę.
Moja "dynamika" na zdjęciach to "przymrażenie" ruchu ludzi na ulicy, więcej nie wymagam/potrzebuję.
Sprawdzałem głównie jak stabilizacja "radzi sobie" z moim sposobem trzymania aparatu i wyzwalania spustu
Tak wyszło, tak ustawiłem.
jp
PS
Dla matrycy A7R3 (bez filtra, 42 Mpix) i jeśli ktoś ma "hobby" ostrości to uzyskanie akceptowalnego/ostrego zdjęcia do dużego wydruku to spore wyzwanie nawet ze statywem.
Warunki pogodowe (zarówno wiatr jak i stabilna przejrzystość) oraz wywoływanie mają na to spory wpływ
Ten typ hobby to spore wyrzeczenie, duża kasa i duży ciężar sprzętu,
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ok, masz racjÄ™.
Tylko że ja fotografuję ulicę, krajobrazy, architekturę.
Moja "dynamika" na zdjęciach to "przymrażenie" ruchu ludzi na ulicy, więcej nie wymagam/potrzebuję.
Sprawdzałem głównie jak stabilizacja "radzi sobie" z moim sposobem trzymania aparatu i wyzwalania spustu
Tak wyszło, tak ustawiłem.
jp
PS
Dla matrycy A7R3 (bez filtra, 42 Mpix) i jeśli ktoś ma "hobby" ostrości to uzyskanie akceptowalnego/ostrego zdjęcia do dużego wydruku to spore wyzwanie nawet ze statywem.
Warunki pogodowe (zarówno wiatr jak i stabilna przejrzystość) oraz wywoływanie mają na to spory wpływ
Ten typ hobby to spore wyrzeczenie, duża kasa i duży ciężar sprzętu,
Dzięki, ale podsumowując, to Twoje metody mają się nijak do mojej pracy. A Twoje "zasady" ( czasy rzędu 1/F z ręki i "dynamizm" na poziomie 1/100) to zwykłe klapki na oczach, nic więcej. Bez urazy. Spróbuj kiedyś porobić swoje prace na czasach min 1/250 lub krócej np tym 24mm to zobaczysz co to jest ostrość z ręki. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Dzięki, ale podsumowując, to Twoje metody mają się nijak do mojej pracy. A Twoje "zasady" ( czasy rzędu 1/F z ręki i "dynamizm" na poziomie 1/100) to zwykłe klapki na oczach, nic więcej. Bez urazy. Spróbuj kiedyś porobić swoje prace na czasach min 1/250 lub krócej np tym 24mm to zobaczysz co to jest ostrość z ręki. Pozdrawiam
Mylisz/łączysz dwie rzeczy.
1. AutoIso
Celem AutoIso jest obniżenie rozmycia obserwowanego na zdjęciu powodowanego niestabilnoscią pozycji aparatu podczas ekspozycji
AutoIso w trybie AV powoduje że przy słabnącym oświetleniu gdy czasy ekspozycji są coraz dłuższe to czas ekspozycji nie będzie dłuższy od czasu "progu" (kosztem zwiększania czułości matrycy).
Mam ustawiony próg na 1/f
2. Stabilizacja
Cel stabilizacji jest dokładnie taki sam jak cel AutoIso.
A7R3 wg. producenta to CIPA = 5,5.
Niezależne testy (np.dpreview) pokazują, dla różnych obiektywów, jaka jest szansa uzyskania ostrego zdjęcia dla różnych czasów naświetlania bez stabilizacji i ze stabilizacją.
Mam ją włączoną "na stałe"
Dla A7R2 uzyskanie 100% szansy na ostre zdjecie "z ręki" to czas porównywalny z 1/f
https://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-7r-ii/14
To pouczajÄ…ce procedura testowania i pouczajÄ…ce uzyskane wyniki
3. Zamrożony obiekt na zdjęciu
To ani AutoIso ani stabilizacja nie zapewnia, do tego nie służą
Tylko krótkie czasy ekspozycji.
Nie oczekuję/potrzebuję perfekcyjnego zamrożenia obiektów na zdjęciu, to nie moja "bajka"
Moja to ulica, podróże, krajobrazy, architektura.
Staram się by niektóre z tych/moich zdjęć były bardzo ostre, takie hobby/zboczenie
Rozumiem że możesz mieć inne potrzeby niż ja i inne poglądy
Nie uważam że to oznacza że masz klapki na oczach
jp
AutoISO zapewnia zamrożenie ruchu, zapewniam Pana Panie Janie!
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
AutoISO zapewnia zamrożenie ruchu, zapewniam Pana Panie Janie!
Warunkiem uzyskania na zdjęciu ostrości oraz efektu zamrożenia/ostrości poruszającego się obiektu jest "w miarę" stabilna pozycja aparatu w trakcie ekspozycji oraz odpowiednio krótki czas ekspozycji.
Oczywiście można wykorzystać AutoIso tak by czasy ekspozycji nie były dłuższe niż np. 1/1000s ustawiając odpowiednio próg czasu jeśli ma się takie potrzeby
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Warunkiem uzyskania na zdjęciu ostrości oraz efektu zamrożenia/ostrości poruszającego się obiektu jest "w miarę" stabilna pozycja aparatu w trakcie ekspozycji oraz odpowiednio krótki czas ekspozycji.
Oczywiście można wykorzystać AutoIso tak by czasy ekspozycji nie były dłuższe niż np. 1/1000s ustawiając odpowiednio próg czasu jeśli ma się takie potrzeby
jp
A teraz fragment z wpisu #2003
3. Zamrożony obiekt na zdjęciu
To ani AutoIso ani stabilizacja nie zapewnia, do tego nie służą
Tylko krótkie czasy ekspozycji.
No właśnie w tym rzecz, że AutoISO zapewnia krótkie czasy ekspozycji...
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Bangi jak Ci wyskoczy komunikat sformatuj kartę, to zrozumiesz gdzie Canon popełnił niewybaczalny błąd z eRką :) Tak. Mi wyskoczył.
Też przerobiłem taki komunikat w R. Wystarczyło wyjąć kartę i włożyć na nowo. Problem był gdzieś na styku gniazdo - karta SD. Dlatego wolę CF, ale to chyba już przeszłość:(
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Dlatego wolę CF, ale to chyba już przeszłość:(
CF byÅ‚y bardziej problematyczne w zwiÄ…zku z iloÅ›ciÄ… pinów, które czasem lubiÅ‚y siÄ™ wyginać í ¾í´ª
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dan_jo
W AB Foto w przedsprzedaży 7349.99 zł
To ja jednak póki co pozostanę przy wersji ef :)
1 załącznik(ów)
W cyfrowe 2 x drożej???
Załącznik 6201