Tłumienie drgań to "wyższa szkoła jazdy", badania i rozwój konstrukcji w tym celu.
Dlatego też taka cena produktów Gitzo.
jp
Wersja do druku
kupię ten Manfrotto Action jeszcze dzisiaj, proszę polećcie mi jeszcze dobrą głowicę z myślą o pionowych ujęciach jak najtańszą
Używam kulowych.
Polecam 496RC2, ale może być też 494RC2 lub inna typu xxxRC2.
Nie polecam natomiast głowic bez szzybkozłączki.
Oszacuj ciężar aparatu + obiektywu ( za 2-3 lata) i dobierz taką głowice co ma nośność trochę większą.
Jak będziesz pracował w trybie LV to go włącz, jedną ręką trzymaj aparat i obserwując ekran ustawiaj kadr, drugą dokręcaj/mocuj ustawienie na głowicy.
Pomocna bywa także poziomniczka wkładana do sanek lampy błyskowej.
jp
zamówiona 494RC2, dziękuję
Fajnie.
Musisz wyrobić sobie odruch ZAWSZE dociskania ZAWSZE dźwigni mocującej szybkozłączkę.
Dźwignia ta sama się zatrzaskuje przy wkładaniu, ale "czasami" (jakieś 30%) "robi" to za luźno.
I może być zdjęcie trochę rozmyte.
Dużo zadowolenia z pracy ze statywem !
jp
Mam takie może banalne pytanie. Otóż mam statyw sirui 1205, który można przerobić na monopod odkręcając jedną nogę. Ale co dalej? Czy ktoś wiec co jak skręcić, bo jak próbuję to nic mi się nie zgadza. No i czy na monopod dokręca się głowicę, czy aparat bezpośrednio przykręca się do monopodu? Będę wdzięczny za pomoc.
https://www.youtube.com/watch?v=ZOevriaMTxQ może to Ci pomoże do od 40sek do 1:06 :)
Pytanko o głowice :p
Manfrotto 498RC2 vs Triopo B-2
Czy warto dołożyć ponad stówkę? :o
manfrotto 190xprob
statyw manfrotto 190xprob teraz głowica - manfrotto olewam.
Decyzja między triopo b-2 a b-3? różnica w cenie mała, b-3 większa i cięższa.
Średnica miejsca do mocowania głowicy na statywie 5,95cm - srednica głowicy b-2 5,6cm - srednica głowicy b-3 63mm :p
wagowo 200g więcej b-3 waży, ale też większa jest kula, czy warto dołozyć te 20/30zł do b-3?
Nie będę stawiał nic cięższego niż 2kg na tym statywie :o B-2 trzyma 8kg a B-3 12kg?
HEEELP :(
Nie znam głowic o których mowa.
Na zdrowy rozsądek, jeśli ten sam producent/konstrukcja/materiał to im większa kula tym lepiej dla stabilności, tłumieniu drgań.
Szczególnie istotne gdy aparat w pozycji portretowej i jeszcze z jakimś długim obiektywem.
Statyw się kupuje na lata więc to że na razie tylko nic więcej niż 2 kg ............ to nic wiążącego na przyszłość ........... czego Ci życzę !
jp
Trzeba wychodzić z założenia, że jak fundusze pozwalają to trzeba kupować najlepsze co można kupić haha :mrgreen:
różnicy cenowej dużej nie ma, tylko trochę cięższy statyw mi się zrobi :(
Szukam statywu podróżnego, priorytet mała waga i nie duże wymiary po złożeniu. Zastanawiam się między SIRUI T-2205X a Manfrotto befree carbon. Czy ktoś miał styczność z tymi statywami lub podobny dylemat?
Witam,
zajmuję się amatorsko robieniem zdjęć moim Canonem EOS 700D. Mam obiektyw kitowy i 50mm 1,8, oraz rozważam kupienie czegoś większego i cięższego. Potrzebowałbym statywu do zdjęć nocnych i w terenie (nic ekstremalnego). Mam 175 cm wzrostu i budżet 300, może 400 zł, albo i więcej, zależy czy warto dołożyć. 300 zł dlatego, że upatrzyłem sobie jak na razie Velbon Sherpa 600, który właśnie tyle kosztuję. Takie pytanie BTW czym się różni Sherpa 600RN od 600R/F? Wracając do tematu, kolega wyżej zakupił Manfrotto Compact Action który widzę kosztuje ok. 250 zł (zależy od sklepu) + Manfrotto 494RC2 który kosztuję w granicach 200 zł - stąd "albo i więcej" w budżecie. Który lepiej wybrać, by spełnił moje wymagania, i nie wydał zbyt dużo pieniędzy na coś z czego nie wykorzystam w pełni. Oczywiście inne propozycję mile widziane.
Dziękuję :)
Pojawilo sie ostatnio kilka sztuk manfrotto 190xprob i 055xptob z glowicami w cenach ponizej 500zl, wedlug mnie warto i to bardzo!
Od kilkunastu lat używam M055 z głowicą 308RC a od czasu do czasu korzystam z lżejszego M190 z głowicą 496RC2. To solidny, niezawodny sprzęt, raczej wół roboczy niż wypasiony gadżet.
No i w Polsce ma podstawową wadę: kupujący nie ma wrażenia, że zrobił interes życia.
Kupując Goldphoto dostajemy sprzęt "nie gorszy niż..." za 1/3 ceny. Mamy całą masę "odpowiedników Gitzo", sprzętu "znacznie lepszego niż Manfrotto" w zasadzie w dowolnej cenie - to daje poczucie, że robimy interes.
Ten Manfrotto 190 xprob wydaję się niezłym sprzętem, lecz ja widzę na necie tylko wersje bez głowicy w cenie do 500zł, a jak bym chciał dokupić 496 RC2 to już mi wychodzi 750zł. Trochę odbiegliśmy od początkowego budżetu 300 zł ;P Zarzućcie linkami/sklepami gdzie można dorwać ten model z głowicą w cenie ok 500 zł. ;)
były używane z głowicami 3 albo 4 w cenach od 400 do 500zł, ale nie ma już żadnego..
szybko poszły :p
Szkoda, a gdzie widziałeś te używane, na allegro? I takie pytanie, to co w takim razie polecacie kupić teraz? Co sądzicie o tym statywie? http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/6898246#ceny
Na allegro olx i gieldach na fb, sprzedawalem glowice i ogladalem inne.
Z tych tanszych a w miare porzadnych to sprawdz pozycje triopo. Maja dobry sprzet w dobrych cenach :)
Glowice b-3 kupilem i jestem pozytywnie zdziwiony jakoscia i precyzja wykonania!
mialem wiele lat manfrotto i byłem zadowolony. Aż w końcu go ukradli. Kupiłem Sirui. Dużo lepsze, stabiliniejsze i trwalsze niż manfrotto. Przede wszystkim system rozkłądania nóg dużo wygodniejszy (zakręcanie/odkręcanie vs zaciski, które się poluzowują po jakimś czasie). Zdecydowanie polecam Sirui. Co do głowic, to tak jak koledzy....przerobiłem chyba z 5 manfrotto i ze 2 sirui - okazało się, że jedyna która mi pasuje to Kirk BH-3 - i jak komuś się wydaje, że kupi identycznie wyglądające Benro, czy Sirui, to sorry - inna jakość. Uwierzecie mi, Kirk jest warty każdych pieniędzy - Sirui i Benro odpuśccie - to chiński badziew. Lepiej kupcie od razu porządną, bo szkoda kasy na ciągłe wymiany...
chrislab, który model Sirui tak dobrze się sprawuje??
mam bodajże R3203
Dzięki!! U mnie w Manfrotto 055XB mocno zapiaszczyły się zaciski. Ciężko teraz zsunąć nogi, które również rysują się przy składaniu. Chyba czeka mnie rozkręcenie mojego statywu.
Zacząłem czytać ten wątek od początku, ale wymiękłem ;) Chcę kupić statyw. Zależy mi na mobilności wiec głównie ma być lekki i w miarę mały. Nie musi być wysoki. To co mogę najcięższego na niego włożyć to 40D + 100-400. Rozważam SIRUI R-1004 + Triopo B-2, myślałem też o Triopo MT-128 + B-2, jest tańszy i można go złożyć na tyle że jest krótszy. Czy ktoś z obeznanych mógłby mi doradzić czy to w co celuje ma sens, i druga sprawa czy między tymi nogami SIRUI a Triopo jest duża różnica w jakości.
Witam wszystkich forumowiczow,
Nie orientuje sie z bytnio w temacie statywow i fotografi, nie bede tego ukrywal.
Chcialbym jednak kupic zonie w prezencie statyw.
Przegladalem ten watek i nie czuje sie wcale madrzejszy :/
Na poczatku myslalem o:
Manfrotto MT190XPRO4
Manfrotto MT055XPRO4
Badz ich karbonowych odpowiednikach
+ glowica Manfrotto MHXPRO-3W
Czytajac watek podlapalem rowniez Sirui N-3205X
i Gitzo (patrzylem na dwa modele Mountaineer GT1542 i GT3542)
Tylko w tym wypadku (Sirui, Gitzo) nie mam pojecia jakie glowice do nich dobrac.
Troche dodatkowych informacji, moja zona fotografuje glownie w domu, w malym "studiu",
wlasne produkty, czasem jednak zdarzaja sie sesji w terenie, w plenerze.
W tej chwili wszystkie zdjecia robi "z reki" ale wspominala,
ze zastanawia sie nad statywem, jest perfekcjonistka i czasami spedza bardzo duzo czasu,
zeby zrobic to "jedne" zdjecie. Zdjecia robi Canonem 5d mk3, wydaje mi sie ze
najczescie uzywa obiektywow 50mm, 100mm, 24-105mm. Najciezszy jaki ma to 70-300mm,
okazyjnie dopina tez lampe blyskowa. Super by bylo gdyby mogla wykorzystac statyw nawet z najciezsza konfiguracja.
Oczywiscie chcialbym aby byl to zakup na lata.
Bede wdzieczy za kazda podpowiedz
Pozdrawiam!
190tka powinna wystarczyc, ale jak nie przeskadza waga, a z tego co mowisz wiecej stoi w studio to lepiej wziac 055
"Przeszedłem" wiele statywów i głowic, w tym sporo Manfrotto.
Jeśli tylko w domu to podane przez ciebie M w wersji aluminiowej wystarczą.
Ja mam 2 statywy , oba w wersji karbonowej
1. Manfrotto 190CXPRO4 z głowicą 496RC2 i jest traktowany jako zastępczy/dodatkowy/domowy
2. Gitzo 1542T z głowicą GH1781QG jako podstawowy.
Wszystkie te statywy/głowice są skonstruowane na znacznie większy ciężar niż podajesz.
Mam w domu podłogę z kafelek/śliską i tutaj lepiej zachowuje się 1.
Na pozostałych podłożach 2 jest lepsze jak i głowica (2)G jest lepsza od głowicy (1) M
Obie są kulowe, głowica 2 ma "panoramowanie"
Głowica MHXPRO-3W to dobre rozwiązanie do prac jakie w studio prowadzi Twoja żona.
Ale do wyjazdów w teren to lepiej kulowa..
Możesz kupić statyw Manfrotto i 2 głowice, MHXPRO-3W z płytką RC2 oraz kulową 496RC2 jeśli portfel "wytrzyma"
Są również odpowiedniki MHXPRO-3W w wersji Gitzo
jp
No i wyzwalacz RC-6 koniecznie, ja jak wyjmuję z plecaka/szafy statyw to wieszam RC-6 na szyi.
To około 70zł.
jp
Dzieki za info. RC-6 juz zamowilem, zupelnie o tym nie pomyslalem.
Mozna "mieszac" glowice i statywy roznych marek? Ktory to dokladnie odpowiednik MHXPRO-3W w wersji Gitzo?
Nie moge tez znalezc glowicy GH1781QG, ktora wspomniales.
Nad statywami jeszcze mysle. Warto zainwestowac w karbon?
Głowica GH1781QR
SER.1 BALL HEAD QR BLACK GH1781QR - Centre Ball Heads | Gitzo
3D w wersji Gitzo
Low Profile Heads - Heads | Gitzo
- lepiej się "operuje" niż w wersji Manfrotto (miałem okazję porównać)
Dobry sklep z Gitzo
Gitzo - Statywy i głowice - Sklep 6x7.com.pl
Można nakładać głowice na statywy innych marek, ale wiąże się to z tym
że np. głowice Gitzo mają mniejszą średnicę podstawy niż głowice (i miejsca na statywie pod głowice) Manfrotto.
Miałem tak przez 6 miesięcy, mechanicznie ok, ale estetycznie wnerwia.
(nie przepuszczono na lotnisku w Mediolanie statywu Gitzo jako podręczny i zaginął jako bagaż rejestrowany w wizz a głowice miałem w plecaku, przymocowałem do "domowego" statywu Manfrotto głowicę Gitzo)
Lepiej (moje zdanie) mieć statyw i głowice tej samej firmy.
Manfrotto leży w górnym segmencie jakości. Gitzo leży na na tym segmencie.
W firmach typu M czy G własności użytkowe (nośność, sztywność, tłumienie drgań, trwałość, ...) odpowiadających typów alu-karbon są praktycznie takie same. Karbonowe są trochę lżejsze.
Tyle jeśli chodzi o własności fizyczne (i....rozum)
No ale ..... człowiek ma jeszcze emocje
Napisz co kupiłeś.
Jestem na 80% pewien że zestaw Gitzo.
jp
W sumie sklanialem sie chyba bardziej ku M teraz sam nie wiem :/
Wariant 1
GT1542T Traveler Series 1 4-Section 6X Tripod with G-Lock
GH1780 Series 1
G1570M
ewentualnie GH2781QR lub GH2780QD zamiast GH1780
Maksymalne obciazenie tutaj to 8kg, nie wiem czy troche nie za malo.
Wariant 2
GT1542 Mountaineer
GH2781QR lub GH2780QD
Wariant M
MT055CXPRO4 4
MHXPRO-3W
496RC2
Mozesz polecic jeszcze jakies inne sklepy z Gitzo?
1.
U Gitzo jest porządek także w nazwach.
Pierwsza cyfra w oznaczeniu produktu to seria, np. GT1542T to 1 oznacza serię 1.
A seria to np. maksymalne obciążenie. Nie warto mieszać serii bo i tak w sumie liczy się najsłabszy węzeł.
2.
Owszem, u wielu różnych producentów można mieć wątpliwość czy 8 kg nośności oznacza 8 kg.
Ale nie u G czy u M.
Też mam serię 1, czasem stawiam więcej niż Ty podajesz na statyw. Spoko.
3
Pamiętaj, że masz kupić głowicę 3D jako podstawową do studia
Jeśli u G to G1570M, wystarczy na pewno.
Jeśli masz ograniczenia kasy, to powinieneś zostać tylko przy tej jednej głowicy.
Drugą zawsze możesz dokupić później albo okaże się zbędna jeśli żona opanuje perfekcyjnie 3D będzie sobie radziła także też w terenie.
4
Wariant 1 jest bardzo dobry i na Twoim miejscu ja tego bym się trzymał
5
Wpisz do Google słowo Gitzo i pojawią Ci się sklepy w portalach np. Ceneo, Skąpiec itd
Wybierz w najtańszym i dostarczenie kurierem z opłatą przy odbiorze.
jp
Patrze jeszcze raz na G1570M. To jest seria 5 czy 1?
Numer sugerowalby 1 ale opis mowi 5.
Masz rację, zaskoczyło to mnie i jest to odstępstwo od oficjalnego oświadczenia Gitzo (katalogi).
Na stronie internetowej oraz katalogi 2009 jest jako seria 5.
Przy dopuszczalnych obciążeniach tych głowic podane są 2 wartości, dla np
- G2272M to 5kg oraz 12,5 kg
- G1570M to 10kg oraz 25kg
z wytłumaczeniem tych obu pozycji :
* The higher pay load is measured accordingly to competitors standard, directly on the head attachment screw. This method leads to a max pay load 2,5 times higher than Gitzo standard that is more severe and uses a 12cm/4.7â lever to simulate equipment center of gravity.
Warto używać (szczególnie w terenie) głowic z szybkozłaczką.
O ile kupisz głowicę kulową z szybkozłączką QR ( np. GH1781QR, GH1780QR, GyxxxQR) to polecam Ci więc typ G2272M ze względu na taki sam (QR) typ szybkozłączki.
jp
Myslalem ze to bedzie prostsze ;)
A co sadzisz o tym zestawie, nieco inna charakterystyka, podoba mi sie to, ze jest taki wysoki
GITZO GK2542-80QD Mountaineer Kit
+ ew. G2272M
Zestaw moge kupic za ok. 3000pln
Jest ok, głównie/szczególnie do studia
Na wyjazdy :
- bagaż rejestrowany w samolocie ma określone maksymalne wymiary, zobacz czy zmieści się do Waszej walizki, powinno pasować ale warto sprawdzić.
- jest trochę ciężki, ale rozumiem że to Ty a nie zona będzie targać w plecaku.
Jeśli żona nie jest bardzo wysoka to można, wyjeżdżając, odłączać/zostawiać kolumnę środkową, zyskasz jakieś 600g.
jp
Dokladnie tak, jak trzeba bedzie targac na wyjazdy to bedzie to moja dzialka (do walizki powinien sie zmiescic) :)
No ale fakt, w porownaniu z GT1542T jest sporo ciezszy.
"Przespie sie z oboma" i jutro ktorys zamowie ;)
Dzieki!
--- Kolejny post ---
A tak z ciekawosci miales kiedys do czynienia z Sirui?
Manfrotto, leży w górnym segmencie własności i jakości
Gitzo leży na tym segmencie.
Zdania są podzielone czy Sirui i Benro leżą obok Manfrotto czy w segmencie pod Manfrotto.
Ja uważam że pod, miałem jeden B i jeden S, mogłem porównać z M.... i skończyło się na ich sprzedaży/podarowaniu oraz na kupnie statywu G
Nie ulega jednak wątpliwości że S i B są "ładniejsze" i przyjemniejsze w "dotyku/obsłudze" niż M.
M to firma włoska ale robią produkty "po niemiecku."
Podsumowywując dylemat do przespania :
1. Nie potrzebujesz G serii 2, seria 1 w pełni spełni Twoje wymagania
2. Seria 2 ma cechy/własności lepsze od serii 1 z wyjątkiem ciężaru i ceny.
3. Mając serię 2 mniej rygorystycznie będziesz musiał przestrzegać zasady stosowania statywu by uzyskać ostre/nierozmyte zdjęcia.
Te zasady :
1. Im dłuższa ogniskowa tym staranniej trzeba przestrzegać zasady
2. Wszystkie pokrętła, zatrzaski mocno podociskać/podokręcać
3. Im centralna niżej tym lepiej, najlepiej nie wyciągać
4. Tylko z (samo) wyzwalacza
5. Nie poruszać się obok statywu podczas ekspozycji
6. Aby uniknąć wpływu drgań skrętnych spowodowanych klapnieciem lustra trzeba albo :
- a. używać LV z ostrzeniem przez matrycę (to ja stosuję)
- b. stosować blokadę podniesionego lustra
jp
PS
To twoja decyzja i kupujesz dla siebie/żony. Co zrobisz to będzie optymalne.
Mam jednak nadzieję że napiszesz co kupiłeś, zwykła ciekawość.
Ja kupiłem jako decelowy G serię 1 (ciężar, to niestety ja noszę plecak, w sumie około 8 kg). Głównie podróże ... no nie mam studia w domu.
czy wchodzi w rachube zakup dwoch statywow?
do studia domowego wiekszy ciezszy , stabilny - ja uzywam manfrotto 755XB. Sprawdza sie wspaniale. Mozna zabrac ze soba do jakiejs konkretnej pracy , na spacer juz raczej jest za ciezki.
lekki przenosny carbonowy - uzywam situi N2044. Jedna noga da sie wykrecic do monopodu.
w sumie cenowo bedzie chyba taniej niz gizo a mozna lepiej dopasowac do potzeb.
wedlug mnie to Manfrotto zdecydowanie nie robi po chinsku. przynajmniej nie tak jak Benro czy Sirui, bo pod wzgledem designu i kultury pracy Manfrotto kolo tych dwoch "chinczykow" nawet nie lezalo. zwlaszcza w porownaniu z Sirui ich glowice sa przyslowiowe "sto lat za Murzynami"...
to jest firma wloska, produkujaca po wlosku. czyli taki statywowy Fiat. ma ladnie wygladac w prospekcie, ale w srodku jest muzeum techniki wiec palcem sie tego nie tyka, bo sie rozkrzaczy...
manfrotto buduje b. solidne statywy. sa niezniszczalne , jak ruski czolg.
sa tez tanie. ciesza sie chyba najlepszym stosunkiem ceny do jakosci na rynku.
w sumie statyw to prymitywne urzadzenie , nie bardzo ma sie co psuc , jesli jest wykonany zgodnie z najprostszymi zasadami.
Nie slyszalem zeby sie rozpadl. popularne , lekkie 190 i 055 ciesza sie swietna opinia.
dyskusja co jest lepsze - czy sirui czy manfroto nic nie przyniesie.
roznia sie estetyka.
manfrotto wydaje mi sie solidniejszy , sirui , ladniejszy ale jakby delikatniejszy w budowie.
glowice MF - sa rozne, maja jedna ceche , solidne , ciezkie niezniszczalne - rzeczywiscie pancerne.
ale statyw nie przesadza glowicy.
jesli potrzebuje mala , lekka kuliste to biore jakis ball novoflex ( chyba ball 30 to sie nazywa - 250 gram wagi tylko ) .
Sa glowice super po 1600 -2000 zl/sztuke i wiecej , ale na glowe z powodu glowicy jeszcze nie upadlem.