podobno obcięli nam w tym roku wydatki na ozdoby świąteczne o 300 tysi, ale i tak będzie pięknie, zapraszamy ;-)
Wersja do druku
podobno obcięli nam w tym roku wydatki na ozdoby świąteczne o 300 tysi, ale i tak będzie pięknie, zapraszamy ;-)
Propozycja jest ponętna :)
[799] Dzień Niepodległości - Bydgoszcz - ul. Stefana Batorego (w tle)
Bardzo mi się podoba to ostanie zdjęcie:)
Też lubię taki "nerwowy bokeh". Ostatnio widziałem go u Muflona. ;)
Na wszystkie smutki...
[800]
...sobota na Głównym.
Ostatnie mi nie pasuje ze względu na tę postać, ale być może taki był zamysł tego zdjęcia.
Natomiast bardzo podoba mi się to zdjęcie z płomieniem. Ładnie widać ten efekt fali ciepła :)
Zamysł był czysto informacyjny, szczęśliwie jednak narysowała się postać na przed-pierwszym planie i jest jak jest :)
[801] Opera Nova (od frontu)
Była Opera Nova, to aby powstał rym: będzie ulica Mostowa :)
[801] anieli śpiewają
[803] pamiętajcie o ogrodach...
[804] Anieli na tle Opery
Zachęcony brakiem komentarzy...
[805] wejście do katedry (wersja anty-depresyjna)
"Nic nie może przecież wiecznie trwać" - mgłę przewieje mroźne arktyczne powietrze i wszystko pozamarza. To już za 10 dni :roll:
Skoro jestem myślami przy końcu świata, chciałbym wrócić do Potopu - bo mimo, że fontanna niedokończona, a do tego nieczynna prezentuje się... Zresztą przypadkiem przechodziłem tamtędy z aparatem...
[806]
[807]
[808]
Zacznę się szykować dopiero wówczas, gdy przyjdzie do mnie ktoś, kto wręczy mi notarialnie €1mln i powie że to dla mnie, bo mnie lubi a właśnie dostał €2mln kredytu z płatnością odroczoną do [data końca świata]... ;)
PS
Ponieważ mówiłem już o tym znajomym, to ostatnio, kiedy pod bramą zatrzymał się Brabus (nie malują ich na inny, niż czarny kolor?) i kierowca tak jakoś na mnie popatrzył wysiadając, to - przyznaję - przez chwilę poczułem się nieswojo...
806 - Jak to się mówi - "leci" w prawo.
807 - Ciekawe, ale efekt byłby moim zdaniem lepszy gdybyś focił z większej odległości na niższej przysłonie. Wtedy można by stworzyć ciekawy bokeh ze świateł w oddali i tym samym lepiej uwidocznić rzeźbę.
808 - Podoba mi się kadr, ale i tutaj coś bym zmienił. Mianowicie ostrzyłbym jednak na rzeźbę aniżeli na kościół, bo to ona gra tutaj główną rolę. Tak poza tym to może o krok (lub pół) przesunąłbym się w lewo.
Dziękuje za wnikliwą analizę i może tłumoczenie wyda Ci się nieco mętne to fontanna jest ciągle w budowie, przechodziłem tamtędy zupełnie przypadkiem a do tego panowała temperatura -10. I właśnie te trzy (a właściwie cztery, bo fontanna zimą nieczynna) elementy sprawiły że zdjęcia są jakie są. Niemniej pomyślałem sobie, że warto pokazać...oczywiście efekt pracy rzeźbiarzy :)
[809] mogłem przesunąć się w lewo - przesunąłem się w prawo
Możesz spać spokojnie!
[810] anieli odtrąbili...
KOŃCA ŚWIATA NIE BĘDZIE :)
uffffffff jak dobrze
Nie ma za co dziękować :) Tak sobie myślę, że skoro nikt nie chce komentować moich zdjęć (ciekawe dlaczego?) to chociaż ja skomentuję czyjeś.
Skoro była w budowie to zdaje się, że masz usprawiedliwienie ;) A tak na serio to rozumiem doskonale, że focenie w takim mrozie nie jest najlepszym pomysłem i efekty nie zawsze wychodzą takie jakbyśmy chcieli. Ostatnio czekałem na zimnie ponad pół godziny by porobić trochę zdjęć przez kolejne kilkanaście. Praktycznie nic z tego nie wyszło, bo było pochmurno, ja się trząsłem i nie miałem ochoty ryzykować zdrowia. Jednak nie ma to jak letnie spacery :)
Jak kto woli, ja bardzo lubię zimę.
* * *
Jak mam robić dobre zdjęcia, skoro obiektyw mydli w rogach? :arrow: [810]
Ja też bardzo lubię zimę, ale na spacery bez aparatu. Latem zazwyczaj jest ładnie i słonecznie, a nawet jeśli jest burzowo to nie ma to jak ciepły letni dzień z burzą pod wieczór :) Poza tym jest lepsze światło i to przez znacznie dłuższy czas (dłuższy dzień), ludzie chodzą po ulicach i wylegają poza dom, no i człowiek nie trzęsie się podczas robienia sesji zdjęciowych :) Nie wspomnę już o zieleni, której tak brakuje w chłodne miesiące. Natomiast gdy zimą jest dużo śniegu i te wszystkie ozdoby to jest pięknie :)
Biedna krówka :shock: nie może łebka podnieść bo ja zaraz różki cyk,cyk w plecy..żal mnie się jej zrobiło tej krówki.
Bardzo rzewne zdjęcie zrobiłeś i na dole mało mydlane jest też one,Na kątowniku pionowym trzymającym tabliczkę to już prawie wcale mydlane ono nie jest.
Nie dość że mydło w rogach to brak wydobycia z cienia :neutral:
[812] Terasy
No i lampa przepalona.
To znaczy sprawna i świeci, ale jednak przepalona.
Przepalona lampa to jest pikuś. Pan Pikuś :) Ostatnio udało mi się przepalić czajnik. Niby nic, ale z tych nerwów zacząłem dzielić kadr w połowie, a ten powinien być dzielony jak bułka poznańska - na trzy części*
[813]" ...jak buła na pół..."
*bułka wrocławska jest dzielona na pół
na trzy czy na dwie - tak czy siak, grunt aby połówek nie smarować bo zawsze spadną masłem na dół:mrgreen:
Kto smaruje ten idzie...zatem z myślą o karierze międzynarodowej...:mrgreen:
[814] sunday morning rain is falling by masta of photographer
Tak naprawdę zdjęcie przedstawia kładkę na Wyspie Młyńskiej im. Krzysztofa Klenczona.
bardzo ładnie zapreazentowałeś tą kładkę
To dlatego, że wielkim sentymentem darzę Krzysztofa Klenczona.
mam podobnie
[815] spichlerz biały i fara tonąca we mgle
Ciekawe ostatnie zdjęcie. Można wiedzieć czym jest to coś wystające z wody? Boja?
IMHO poler ,[stawa do cumowania].
No tak :) Powinienem się domyślić, tym bardziej, że jestem mieszkańcem portowej Gdyni. Na moje usprawiedliwienie dodam, że w Gdyni takich polerów nie ma, są to głównie tzw. grzybki :) Myślę, że tego typu polery jak ze zdjęcia to znaleźć można jedynie/głównie na rzekach. Czyżby brzeg był w tym miejscu nieumocniony? Tego się pewnie nie dowiem, ale taki może być powód. Dzięki za odpowiedź Janmar.
W Gdyni też masz np. w basenie Mariusza Zaruskiego :-)
Na morzach też.Wszędzie gdzie pływy,śluzy np. kanał Kiloński ,wejścia z morza płn,Tamiza itd.
I podobnie jak tam nabrzeże umocnione , w całej Bydgoszczy[ sporo km]ale śluz kilka,woda zmienna.Ta rzeka Brda to część kanału,szlaku między Królewcem a Berlinem , kilkaset lat ciężkie barki pływały. Więc woda uzbrojona .Miejsca postojowe przy nabrzeżu ,stawy .
Szlak odżywa, jest w budowie marina.Piękna z hotelem.
Fajna sprawa.Zaczęło się od przywilejów Kazimierza Wielkiego,spław drewna ,handel solą,mennica napędzana rzeką.Potem cesarz wybudował regularny kanał.
Jedna z największych dróg wodnych w Europie,można przepłynąć na morze śródziemne w jedna stronę i do oceanu indyjskiego w drugą systemem rzek i kanałów.W zasadzie Bydgoszcz powstała i żyła z Brdy,wzdłuż Brdy i dla Brdy.
Król Kazimierz uwolnił mieszkańców od podatku za posiadanie jednostek pływających..i się opłaciło.Szkoda że dziś inne sposoby stosują rządy...
Spokojnie :) Nie dziś i nie jutro, ale w przyszłym tygodniu na pewno. Powodem takiego stanu rzeczy jest tzw. rewitalizacja Wyspy Młyńskiej i zdjęcia z przed roku są już mocno nieaktualne. A na pewno miejsca z którego było robione ostatnie zdjęcie. Dziś już mało kto z bydgoszczan pamięta, że jeszcze kilka lat temu Wyspa Młyńska to było miejsce gdzie łatwo można było zarobić w ryło od jakiegoś żula czy innego wyrostka...
[816] [817] bydgoszczanie twarzą do Brdy
To co napisałeś jacku_73 to międzynarodowy truizm.Cytat:
Dziś już mało kto z bydgoszczan pamięta, że jeszcze kilka lat temu Wyspa Młyńska to było miejsce gdzie łatwo można było zarobić w ryło od jakiegoś żula czy innego wyrostka...
Wszędzie to samo usłyszysz..na całym świecie. :-) W Kopenhadze o Nyhavn,w Londynie o dokach ,w Amsterdamie,Rotterdamie.N Jorku
Singapurze..
Tam gdzie rewitalizuje się dzielnice portowe,przyrzeczne,kanałowe zmienia się koloryt lokalny i można z piwem w ogródku piwnym usiąść bezpiecznie.I z lustrzanka spacerować..
Ciemne mroczne złe dzielnice porzucają swoją niedobra historię,jakby zmęczone tymi latami ciężkiej pracy,kiepskiej płacy,beznadziei,braku perspektyw,kiepskiego odzienia,dziurawych butów,złej wódki,złych kobiet,krótkotrwałej pijackiej euforii,życiowych porażek....
Wraca światło,kwiaty...rodzą sie wyjątkowo atrakcyjne turystycznie miejsca..
Bo nic nie trwa wiecznie a jakaż inna zmiana może nastąpić w miejscach tak jednorodnie skrzywdzonych losem ludzi żyjących nie na ziemi lecz wodzie...
Gdy znika praca dla ludzi,odchodzą i Oni..żli..
Jakby potwierdzając upływ czasu na fotkach :
816. zniekształcony kadłub jakby pierwotnie żaglowca [sądząc po nawisie rufowym] przerobionego na parowczyk a obecnie silnik diesla.
817, stateczek na energię elektr. z baterii słonecznych umieszczonych na dachu pokładu.
Racja, truizmy. Jednak bardziej zdumiewa mnie (że ośmielę się użyć tak mocnego słowa) to, jak ludzie szybko zapomnieli jakie to miejsce było...zaniedbane. A z drugiej strony to może i dobrze :)
Nadal w budowie, lecz tak samo jak w przypadku Potopu wprawki można zacząć uskuteczniać :) :arrow:
[818] przystań Bydgoszcz
@ thomaslel - przy okazji udało mi się ogarnąć w miarę czytelnie nabrzeże, więc ciekawość Twoja (mam nadzieję) zostanie zaspokojona :)
[819]
[820] wśród nocnej ciszy
A swoją drogą, czy ktoś kojarzy film o takim tytule. Jeśli nie to będzie wyemitowany chyba w niedzielę na C+ - fajny PRLowski kryminał. Z czeluści internetu wygrzebałem klatkę z tego filmu. Ujęcie prawie z tego samego miejsca :)
[821] mikołajowa...
...czyli Santa Barbara :)
[822] Stary Rynek w wigilię Wigilii Bożego Narodzenia
Ponieważ udzielił mi się ten przedświąteczny nastrój, dlatego chciałbym życzyć wszystkim użytkownikom forum C-B.info zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia, oraz wielu udanych kadrów w nadchodzącym roku :) :arrow: [823]
Mikołajowa to Mary Christmas.
Mary Christmas to zupełnie inna osoba i gdyby przyszło mi snuć dalszą część tej opowieści to wyglądałaby ona mniej więcej tak:
[824] co oni tam dają?
[825] Mary Christmas
bardzo ciekawe kadry z przyjemnością i ciekawością tu zaglądam. szkoda że blokujesz Exif-y można by coś podpatrzeć a może nawet i sie nauczyć:) Spokojnych Świąt
Niezmiernie miło czyta się takie pierwszoklaśne komplementy pod swoim adresem i w pod wpływem uderzenia wody sodowej do głowy będzie zdjęcie z EXIFem. Ale to na prawdę w drodze wyjątku bo metadane rozpraszają uwagę, nie dając w sumie nic w zamian :)
[826] słoneczny patrol
[827] jezioro łabędzie
Nigdy bym nie pomyślał, że taki blok da się ładnie sfotografować.
ostatnia fota będzie za mną chodzić, magiczny ten nasz Balaton bydgoski
dla sympatyów miasta polecam stronkę można zobaczyć ten bloczek z lotu ptaka
[Bydgoszcz] Z lotu ptaka... - Page 10 - SkyscraperCity
Fotoziutek na tropach Ansela
[828] pomnik przyrody
[829] drewniany płacz
Postoi się z pół minutki, to się da. ;)
--- Kolejny post ---
Dygresja nieśmiała bezczelna - tak tu się co i rusz z Anselami wyjeżdza, a całkiem w pobliżu również się dzieje - taki na ten przykład dajmy na to powiedzmy rodzimy Marcin Sacha i jego "krajobrazy". A jeszcze jak się sprawdzi czym cyfrowym focone..