Widzę, że znowu wiesz lepiej od wszystkich. Zdaje się, że w psychologii jest określenie na taką upierdliwą drobiazgowość. Odpuść.
Wersja do druku
Dzięki,
Może faktycznie z tym pecetem będzie lepszy pomysł.
Ale kusi mnie Apple MacBook Pro 13,3'' ;).
Nieraz by się przydało jednak kompa gdzieś wziać ze sobą...
Do pokazywania zdjęć i sprawdzania poczty to dobry jest nawet iPad. Ja właśnie wtedy miałem w głowie MBP 13", no ale niestety - albo i stety - za jakieś pięć tysięcy skręciłem potężną maszynę do zdjęć. Niech będzie, że to pecet, skoro stacja robocza niektórych w oczy kole :-)
A co powiecie o tym: Lenovo W700DS???
http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/c...08/W700/W700ds
A na takim czymś nie pociągnie od bólu ? http://allegro.pl/hit-dell-studio-17...718330866.html sam się rozglądam :) marka ok 17 cali ok :) pamięć ok procesor da rade :) dysk nie za wielki ale w czasach usb za 150 zł 500gb powinno dać radę :) oczywiście dysk do backupu. pozdrawiam polecam :)
Od bólu tak :). Ale procesor do wydajnych nie należy. Osobiście celowałbym coś co ma na pokładzie procesory z nowej generacji (Sandy Bridge). Bo sa zdecydowanie szybsze. np http://www.x-kom.pl/p/65488-notebook...rw-7hp64x.html albo http://www.x-kom.pl/p/69276-notebook...p64-1080p.html jest to następca tego który Ty pokazałeś, ale cena już jest zupełnie inna
Dobrze napisałeś, jest to nieco inna konstrukcja. W sumie to jest zgodne z tym co ja napisałem, że różnice pomiędzy stacjami roboczymi i pecetami się zatarły :)
Kiedyś (konkretnie gdzieś w 97 roku) miałem okazję zasiąść przed stacją roboczą firmy Silicon Graphics aby na własne oczy zobaczyć jak w instytucie naukowym przeprowadzane są symulacje, wtedy naprawdę było widać, że to zupełnie inny sprzęt, inny system i inna wydajność. Ale obecnie stacje robocze "specetowiały". Oczywiście wciąż są wyposażone w wydajniejsze i bardziej niezawodne podzespoły, ale nie są to już zupełnie inne podzespoły niż w pecetach. Zresztą podobnie jest z systemem operacyjnym.
Silicon Graphics przestał produkować stacje robocze ponieważ nie wytrzymał konkurencji właśnie z coraz mocniejszymi pecetami. Jeśli mocne pecety wygryzły stacje robocze SGI z rynku i mogą pełnić te same funkcje co stacje robocze to nazywanie tych pecetów stacjami roboczymi nie jest dużym nadużyciem.
Chodzi o to, że kiedyś stacje robocze miały zupełnie inną architekturę sprzętową i pracowały pod kontrolą innego systemu. Teraz na pececie i na stacjach roboczych można zainstalować ten sam system operacyjny i można w 99% przypadków uruchamiać te same programy bez zmiany linijki kodu i bez potrzeby ponownej kompilacji. To, że stacja robocza ma inną płytę, procesor i coś tam jeszcze nie ma znaczenia bo to jest wciąż bliźniaczy sprzęt w stosunku do tego który występuje w pecetach. Co więcej, mocny pecet dorównuje często wydajnością słabej stacji roboczej. Więc jeśli na pececie mogę robić dokładnie to samo, uruchamiać te same programy i korzystać z nich równie wydajnie jak na słabszych stacjach roboczych to stwierdzam, że różnice się zatarły.
Panowie litości..... to temat o laptopach. Załóżcie sobie wątek o stacjach roboczych i hulaj dusza.....
Panowie, potrzebuje laptopa w cenie max 2200 zł.
Ma służyć do wszelkich studenckich spraw (autoCad itp) i do fotografii. Z tym, że za jakieś pół roku chce kupić zewnętrzny monitor:) Pomóżcie wybrać coś sensownego, bo na kompach znam się troche słabo.
Witam! To jeszcze ja dołączę do pytania. Fotografią zajmuję się amatorsko. Chciałbym zmienić kompa, w tej chwili mam acera z prockiem T7300 dual core 2x2ghz, 2GB RAM dysk 250gb 7300obr i zintegrowana karta grafiki 128mb. Robię w Raw i wywołuję w lightroom. Program niezbyt dobrze radzi sobie w takiej konfiguracji. Mam na oku poniższego lapka
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...2pl-w7hp.bhtml
Co o nim myślicie, nada się? Pozdrawiam, Grzegorz.
W laptopach do zdjęć najważniejsza jest matryca, na razie pomijając trochę wydajność.
Ważna jest rozdzielczość - najlepiej Full HD.
Zazwyczaj laptopy z takimi matrycami są wyposażone w niezintegrowane karty graficzne i taka matryca wyświetla ładniejsze kolory, lepiej je odwzorowuje.
Teraz wydajność, najważniejsze w wydajności obróbki będzie ilość ramu i procesor. Ramu min 4GB, procesor min 2 rdzeniowy, i3 też jest ciekawym rozwiązaniem - 2 rdzenie i 2 wirtualne HT, obsługa 4 wątków.
Hm serio?
Po pierwsze: wysoka rozdzielczość wyświetlacza nie jest najważniejsza. Mały ekran np. 13" plus rozdzielczość Full HD 1920 na 1080 oznacza bardzo małe piksele i w konsekwencji szybsze przemęczenie wzroku.
Po drugie: każdy laptop ma oczywiście zintegrowaną na płycie głównej kartę graficzną. Jedne korzystają z logiki wszytej w chipset sterujący również innymi rzeczami, inne mają grafikę tzw. "dyskretną" czyli osobny, dedykowany układ z własną pamięcią. Grafika dyskretna jest na ogół szybsza, ale nie ma to żadnego przełożenia na jakość odwzorowania barw na ekranie.
Zdecydowana większość lapków ma kiepskie panele LCD, często podświetlane kiepskimi (w sensie znaczenia dla jakości wyświetlanego obrazu) diodami WLED. Nie mam aktualnego rozeznania w modelach z lepszymi matrycami, ale na pewno nie są to komputery za 2-3 tysiące złotych. W tej klasie prawdopodobnie nie ma znaczenia jaki model wybierzemy - każdy będzie podobnie kupiasty. Niezależnie od tego na laptop z jakim ekranem się zdecydujemy, sprzęt warto poddać kalibracji. Kalibracja jako taka nie polepszy jakości obrazu, ale przynajmniej umożliwi zlikwidowanie nieprzyjemnego najczęściej niebieskiego zafarbu.
strideer
Po 1) Kto kupuje laptopa do zdjęć o przekątnej 13" - ja miałem na myśli min. 15" i więcej, kolega zapytał się o samsunga o przekątnej 17,3".
Może nie wiem, ale ciekawy jestem czy w ogóle jest taki laptop 13" o rozdzielczości full HD...
Po 2) Oczywiście, że nie każdy laptop ma zintegrowaną kartę graficzną na płycie, ale jest sporo laptopów, które mają wymienną kartę graficzną - jest ona połączona z płytą rozczepialnym złączem. Nie pamiętam jak takie złącze się nazywa, a nie chce mi się teraz szukać.
Nie wiem dokładnie jak jest w najnowszych konstrukcjach, ale jest generalnie zależność między matrycą, a kartą graficzną - jeśli jest dobra matryca to jest niezintegrowana - czyli dedykowana karta graficzna, oczywiście nie jest to reguła.
Jeśli w grę wchodzą laptopy używane to do 2 tys. jest spory wybór.
Sam kiedyś kupiłem używanego Della Vostro (mam go na razie do dzisiaj) z matrycą o max. rozdzielczości chyba 1680x1050 WSXGA+, nie pamiętam dokładnie, a nie mam go przy sobie, procesor C2D 2,2GHz, 4 GB ramu i "wyjmowana" grafika Geforce 8600GT (wiem bo go rozbierałem).
Matryca jest błyszcząca i wyświetla super kolorki, super - mam na myśli zbliżone do rzeczywistych, oddaje ładnie szczegóły, co jest ważne przy powiększeniach.
Ładując do LR 500-700 rawów nawet nieźle sobie radzi, choć obrabiam na nim jak muszę bo jednak nowy stacjonarny z i5, 16GB ramu i 22" NEC wygrywają :)
Jakbym tylko miał infty kasy, to bym nabył : http://www.youtube.com/watch?v=ZbpyYpdNodk
Dzięki za odpowiedzi! Pedro44 używek wolałbym nie brać pod uwagę bo mam złe doświadczenia z przeszłości, kiedyś kupiłem Della i zdechł po pół roku :) Ten komp którego zasugerowałem wyświetla bardzo przyjemne dla oka kolory, nasycenie jest super i ostrość też. Posiada dwie karty graficzne, jedna zintegrowana a druga to gforce 315. W momencie kiedy przegląda się np neta komp korzysta ze zintegrowanej a kiedy wykonuje skomplikowane obliczenia przełącza na drugą. Bardzo sprytne rozwiązanie w celu dobrego zarządzania energią. Strideer Wiem, wiem że te matryce nie nadają się do profesjonalnej pracy ale jestem amatorem i nie korzystam z usług poligraficznych więc wiesz jak jest, po ewentualnej kalibracji będzie ok.
Stacjonarnego kompa nie chcę i z doświadczenia wiem, że matryca 15 cali do pracy lightroom to za mało, za mały obszar roboczy.
Ciekawe jak z wydajnością proponowanego kompa. Interesuje mnie jak się mają obecne procki i3,i5 do wcześniejszych pentium 4. Jak się ma np i5 2x2ghz do pentium 4 2x2ghz?
wtrąca równiez swój wątek do tematu. co myślicie o tym:
http://allegro.pl/dell-inspiron-q17r...821173935.html
jak za taką cene to się chyba opłaca? (docelowo do tego stacja dokująca+eizo)
Jaki jest sens laptopów 17' ? Bo dla mnie laptop = mobilność a przy 17' to chyba tylko przy użyciu samochodu.
DTR = Desk Top Replacement :-) Dla ludzi, którzy przemieszczają się rzadziej a chcą mieć mocny sprzęt ze sobą.
17"? Co to jest 17"? Są laptopy z ekranami 20" i więcej. :)
@janusz Body juz wszystko powiedział na temat wielkości matrycy, więc nie rozmawiajmy już nha ten temat ;)
tak, więc co myslicie o nim :>?
Ludzie kupcie sobie Asusa 1215n (jakieś 1500 zł) + jakaś stacja dokująca + jakiś lepszy monitor i można szaleć :) a tak btw. teraz po wgraniu nowego biosa do powyższego netbook-a można mieć 8gb ramu :)
Używał ktoś takie coś: http://allegro.pl/dell-xps-1647-i5-4...836484774.html
Jak ta matryca RGB Led świeci, warto się pokusić :roll:
Czy przy 16'' to 1920x1080 nie będzie zbyt upierdliwe?
pozdr
Dopiero przy takiej rozdzielczości uzyskasz na laptopie obraz nadający się z grubsza do pracy ze zdjęciami.
Polecam obejrzeć np. Sony Vaio F22S1E/B z matowym ekranem 16.4" i z rozdzielczością 1920 x 1080. Obraz jest niemal doskonały (oczywiście jak na laptop), kontrast (1007:1) i jasność średnia (285.9 cd/m2) bardzo OK. Dodatkowo ten lapek ma matrycę Sony Premium, co jeszcze poprawia wygląd obrazu. Niestety cena jest dosyć zaporowa.
Jeszcze jedno: wybrany przez Ciebie lapek ma matrycę błyszczącą, co trochę przekłamuje kolory; dla naszych zastosowań lepszy jest ekran matowy.
Pozdrówka
Zależy do jakich programów. Jeśli można dostosować wielkość interfejsu użytkownika do swoich potrzeb to nie ma problemu. Niestety nie każdy program to umożliwia i wtedy praca może być bardzo upierdliwa, ja wtedy często uruchamiam program lupa z powiększeniem 2x :-)
Sam mam HP 20,3" Chciałem pozbyć się z domu stacjonarnego PC i dodatkowo zatrzymać większy obszar roboczy.
Wszystko pięknie dopóki nie muszę z nim gdzieś pójść - waży 7 kg.
Na szczęście zdarza mi się to kilka razy w roku.
Gdybym teraz miał wybierać - kupiłbym 15" + dobry monitor.
obrabiam na lapie Sony , 17 cali , 16:10 , 1920 x 1200 , 2 lampy - nie za mało , widać itd
Lubię stacje domowe ponieważ prócz zdjęć mogę sobie pograć w dobre gry, potworzyć jakieś filmiki itp. Laptop traktuję jako drugi komputer a nie pierwszy i jedyny :)
Mam nadzieję, że swoim postem choć trochę trafiam w tematykę tematu :-)
Otóż potrzebuję przenośnego i w miarę przyzwoitego komputera. Nie musi to być laptop gdyż jego dobrodziejstwa (matryca, bateria, wbudowana klawiatura) nie będą mi w ogóle potrzebne. Potrzebuję po prostu przenosić samą jednostkę centralną. Ważne aby współpracowało toto z nec pa271, który za niedługo zagości na biurku (chodzi o rozdzielczość).
Ciekawym rozwiązaniem wydaje się mac mini (wersja serwer, i7, 4-8gb ram, 2x 500gb 7200). Można takie cudeńko mieć za 3,5k. Czy ktoś miał doświadczenie przy obróbce na tym lub podobnym macu rawów z 5dII w ps cs5?
Ewentualnie coś z pecetowego świata (równie małego i mobilnego) bo do maca musiałbym zakupić licencje na ps...
Ztcp to kiedyś były cross-grade; licencje, podczas zamiany pc<->jabłko.
Aktualnie mam "na tapecie" trzy platformy AMD Brazos i imho nic więcej nie potrzeba każdemu... kto nie zarabia "na foto", z jednym zastrzeżeniem: w ogóle mnie nie interesuje granie czy to na kompie czy na konsolach.
Przykładowe bebechy:
Asrock E350M1 (w wersji z lub bez USB3),
KVR1333D3N9/4G x 2
M4 Crucial 64GB
napęd slim wg uznania
Picopsu 12V 80W + zasilacz 12V/7A
własnego projektu i wykonania obudowa (utknąłem w fazie projektu ;))
bezprzewodowe: klawiatura i mysz/trackball wg uznania; szyfrowane jeśli planujesz używać PIN.
Superspeed Ramdisk Plus
Windows 7/64b
tryb pracy kontrolera do ktorego jest podłączony SSD: AHCI
Co to może?
WEI: 3.8
Bezproblemowe odtwarzanie 1080p z YT, GH2, BR (np. Metallica, Big-4, Neil Young) z poziomu PowerDVD10
Czas startu systemu: pomijalny
Pobór prądu (paczka): pomijalny
Hałas: jaki hałas :mrgreen:
Czas kopiowania poprzez USB3 (Nec) na WDC Passport 1TB: do 90 MB/s
Bezproblemowa praca na rawach z A-77 w PSE10 (ramdisk power)
Bezproblemowe przeglądanie stron z poziomu nawet IE9/64
Wspomnieć należy jeszcze o dźwięku DTS, mnie to nie kręci, ale to ponoć mocna strona tej platformy.
Różne są wersje płyt: również z rurkami zamiast wiatraczków, z wi-fi i BT, również z Firewire.
Na tą chwilę polecam (mistrz kategorii econo) tego Asrock'a, zapłaciłem za to ztcp 362 zł.
BTW. Mam dostęp do i5 i w codziennym amatorskim użytkowaniu nie widzę różnicy.
Może... ZOTAC???
Pozdrówka!
Wtrącę się tutaj trochę ale mam pytanie. Pomijając wielkość matrycy jest jakiś rodzaj który warto wybrać do laptopa?? Zwykły LCD czy tam LED i te inne bajery?? Z tego co słyszałem, to najlepszą matryce maja Apple. Ale może się mylę?? Co polecacie w tej kwestii?