ISO 800, 1/50s, f- pełna dziura, lampa z dyfuzorem 60st... mniej wiecej. No i potem zabawa w PS głownie krzywymi żeby pozbyć sie dymu itp... Dorzucilem aktualne shoty http://republika.pl/djaras/ara/
Wersja do druku
ISO 800, 1/50s, f- pełna dziura, lampa z dyfuzorem 60st... mniej wiecej. No i potem zabawa w PS głownie krzywymi żeby pozbyć sie dymu itp... Dorzucilem aktualne shoty http://republika.pl/djaras/ara/
TomiCan ----> Twoje zdjęcia faktycznie coś sobą prezentują. Kilku poprzednich kolegów bez urazy ale niczego ciekawego nie pokazali. Utrzymywanie światła zastanego to podstawa, ale do tego trzeba jasne szkła i nisko szumiące aparaty przy bardzo wysokich czułościach.
Co sprowadza się do wydania sporej sumy na sprzęt, a zasada jest taka, że do klubów kupuje się słaby sprzęt, gdyż jest to słabo opłacana dziedzina fotografii (w Polsce). Aczkolwiek jeżeli chce się do tego podchodzić na poważnie to niestety trzeba wydać minimalnie około 3-4 tysięcy.
Parę moich:
http://www.mateuszjasinski.com/nightlife.php
Kilka moich.
Aparat 5dmkII iso 3200 + lampa 580exII 1/2 mocy
Tak przy okazji - ile właściciele 5D dostają za zdjęcia (za godzinę/zdjęcie/kwotę ogólną)? Ciekaw jestem dlaczego ludzie z aparatami za takie pieniądze decydują się na fotografię klubową, zwłaszcza że jest tak mizernie opłacana.
Trzecie fajne :)
Nie wiem ile biorą ludzie za zdjęcia w klubach bo ja policzyłem jak za obsługę wesela. Fotografie które zamieściłem były robione w wynajętym klubie na osiemnastkę.
...może nie wszyscy przeliczają, każde klapnięcie migawki na złotówki.
Ja jestem ciekaw dlaczego Kubica brał udział w podrzędnym lokalnym Rajdzie?
Hej :)
Nie wiem czy ktoś mnie jeszcze pamięta bo dość dawno tutaj nie zaglądałem :(
Zrobiłem sobie dość sporą przerwę z fotografowywaniem prawie rok... Matura dość sporo nauki... Ogólnie zapuściłem się. U mnie w city pojawiło się ogłoszenie o pracę, że poszukują ludzi amatorów do robienia zdjęć w klubach xD Jak dla mnie praca idealna heheh.
Tylko ilość sprzętu raczej nie pozwoli mi na robienie dobrych fotek... Mam Canon 450D Tamron 2.8 i manulany obiektyw zenita (ale ten to już odpada... aby zrobić dobre zdjęcie to trzeba naprawdę mieć bardzo dużą cierpliwość i statyw). Wiadomo, że w klubach warunki nie zawsze sprzyjają.... Ja nie mam lampy i to jest jak dla mnie dość duże utrudnienie... Trzeba się kombinować z iso i z czasem. Ale może sobie jakoś poradzę... Muszę zrobić sobie kilka ćwiczeń aby przypomnieć sobie co i jak xD
Było by super gdyby jakieś fotki dostały by się na stronę klubu... Jeszcze nie wiem jak z wynagrodzeniem ma być... (Jak zobaczą pierwsze wypociny to moge się zniechęcić....) ale pierwsze co to muszę kupić sobie lampę! Tylko nie wiem jaką kupić... przydała by się mocna dobra lampa jak 580 Ex Tylko cena dość spora jest... Jaką lampę mógłbym sobie kupić do tysiąca? No chyba, że znajdę 580ex używaną w dobry stanie ale to już graniczy z cudem i mega szczęściem...
I teraz ostatnia prośba... Trochę głupio mi ją zadawać... ale po takiej długiej przerwie nie trzymania aparatu w rękach jakie możecie mi dać wskazówki na robienie fotek w klubach? Raczej wbudowany flash nie spiszę się najlepiej... Twarde ostre światło, dziwna twarz... Później będzie dużo pracy w edycji...