Miałem tego gripa w ręku i wydał mi się trochę mało stabilny, choć pokusa była ze względu na cenę. Jednak po chwili zastanowienia jej nie uległem i nabyłem oryginał Canona. Dziś patrząc z perspektywy nie żałuje zakupu.
Wersja do druku
Mam Phottixa BP-5D II (zamiennik BG-E6) i zauważyłem ostatnio dziwne działanie zestawu: Przy przełączniku w gripie ustawionym na ON, w trybie priorytetu przysłony (ale pewnie też w pozostałych trybach z wyjątkiem M) aparat mi mocno nie doświetla zdjęć, na poziomie od 2/3 EV do 2 EV (trudno stwierdzić dokładnie, bo korekta ekspozycji nie pozwala uzyskać prawidłowo naświetlonych zdjęć).
Czy ktoś się spotkał z takim problemem i wie jak go rozwiązać? Owszem, skuteczne jest wyłączenie gripa (pozycja OFF), ale wówczas nie działa oczywiście spust migawki w gripie, na którym mi zależy (oprócz niedoświetlania występuje również blokada kółka w aparacie, ale z tym da się jeszcze żyć).
Witam,
Co do gripów to pewnie nie wszyscy wiedzą, ale podobno zdjęcia wychodzą bardziej rozmazane jeśli robi się zdjęcia ze statywu (bardziej przy zamiennikach, mniej przy oryginałach). Nie stosuję tego typu dodatku, ale widziałem test kiedyś w jakimś czasopiśmie.
Jeśli dobrze pamiętam, testujący uzasadniał to słabym połączeniem (jedna śruba łącząca grip z puszką). Pokazane były zdjęcia w powiększeniu z gripem i bez niego i rzeczywiście, fotka z gripem była delikatnie rozmazana. Ale sytuacja taka nie powinna mieć miejsca z np 1Ds gdzie grip stanowi integralną częsć całości. Statyw to chyba był Manfrotto więc to nie powód statywu.
Jak sa dobre nogi, mocna glowica to grip nie przeszkadza. Jak jakis tanszy stattyw to tak bywa. Mam taka plastikowa jedna HAME, jak wstawie tam body z grip to nie ma co robic zdjec bez wstepnego podniesienia lustra. Bez gripa jest nieco lepiej. Natomiast moj glowny statyw z Benro B-3 to nie widzie roznic.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A czy 1D ma lepiej to chyba nie, moze minimalnie. Bardziej chodzi o wysokosc body wzgledem szkla i mocowania statywu. To cos na podobe robic zdjecia z kolumna centralna gdy jest wyciagnieta do samego konca na dlugosci, oraz to samo ale schowana maxymalnie - drgania beda wieksze gdy na max wyciagnieta.
A ja tam nigdy nie kupiłbym phottix-a. Mam przykre doświadczenia z tą firmą a gripa nie eksploatuje intensywnie...prostu używam dla pewniejszego chwytu i odczasu do czasu do pionów. Mało kręcenia kółeczkami i wciskania spustu, jeszcze mniej przełączania włącznika ON/OFF. Mimo tego ten grip wytrzymał mi z 5D - 1-sza sztuka 1 rok - została wymieniona na gwarancji, druga sztuka niecały rok.....już nie chciało mi sie reklamować.
Kupiłem używany oryginał i mam święty spokój.
W phottix-ach wysiadło wszystko i przełącznik On/Off i kółko nastaw, nie mówiąc już o rozładowywanych bateriach.
Doszło nawet do tego że aparat robił sam zdjęcia...bez pomocy operatora :-)
Nie wiem jak do innych modeli ale do 5D Mk1 masakra.