Nie wiem jak bardzo poza rozmiarem się różnią matryce w D630 i D830, ale miałem ostatnio na wyjeździe służbowy D630 (made in Poland tak swoją drogą) i jego matryca była totalnym nieporozumieniem. Nie życzę nikomu obrabiania zdjęć na nim...
Wersja do druku
Nie wiem jak bardzo poza rozmiarem się różnią matryce w D630 i D830, ale miałem ostatnio na wyjeździe służbowy D630 (made in Poland tak swoją drogą) i jego matryca była totalnym nieporozumieniem. Nie życzę nikomu obrabiania zdjęć na nim...
A zestaw XPS M1530 - 15.4"to:
1. Procesor Intel Core 2 Duo T7500 (2.2GHz/4MB/800MHz)
2. Pamięć 3GB DDR2 667MHz edytuj
3. Matryca 15.4" WXGA+ TrueLife LED (1440x900) (diody!)
4. Karta graficzna NVIDIA GeForce 8400M GS 128MB
5. Dysk twardy 160GB 7200 rpm
6. Napęd optyczny 8 x DVD+/-RW Dual Layer (szczelinowy)
7. Wireless LAN Intel 3945 802.11a/g
8. Bateria 56WHr 6-cell
9. System operacyjny Windows XP Professional PL
10. Gwarancja 1 rok edytuj
Zewnętrznie D830 bardziej mi się podoba, natromiast wnętrze ma chyba ciekawsze ten zestaw. I jest tańszy o ok 400zł (razem 4100zł).
Który wybrać? Zakładając, że w pierwszym zestawie matryca byłaby 15.4" WSXGA+ UltraSharp Anti-Glare (1680x1050), lecz całość cena ok. 4800zł.
czy w dellu 15.4" WUXGA UltraSharp TrueLife matryca ta jest dobra czy nie??
Laptop do zdjęć nadaje się średnio czyli raczej wcale. Poniżej porównanie gamutów dla L=50 (laptop to tutaj matowy Gericom). Chętnie bym zobaczył profil (gamut) z tego Della. Jeszcze nie spotkałem laptopa z gamutem na przyzwoitym poziomie. Niestety.
Jako rozwiązanie semi-stacjonarne to laptop z zewnętrznym monitorem ewentualnie - sam laptop to... szkoda czasu.
Ja sie moge wypoeidziec tyko i wylacznie o 1280x800. Jest spoko. Dobry kontrast - kolory tez (potem jak jestem w robocie lub gdziekolwek indziej to jak ogladam zdjeci ana www to nie widze "zbytniej roznicy kolorow"). Jest "glossy", "swieci" mocno - naprawde mocno. W dzien przy ostrym swietle jak jasnosc "podkrece" namaxa to pracuje sie komfortowo. Wieczorem z jasnoscia zjezdzam na mniej niz polowe. Pod slonce tez nie jest stagicznie ale nie tak rozowo. I tak Cie slonce oslepi odbijajac sie od ekranu i tak - ale to niestety we wszystkih tak jest (a mam doswiadczenie z roznymi moodelami Dell'a, Sony, Fujitsu-Siemens, Acer, Asus, IBM na codzien). Poza tym bateria: sa 2 6 cell (slabsza) i 9 cell (mozniejsza). Z wieksza robi sie "kobylka" bateria wystaje za laptopa. jak z "normalna bateria masz taki dosyc przyjemyn ksztalt to wieksza - poprostu misi gdzies pomiescis wszystkie bebechy i "lekko wystaje" tak ok 1.5 2cm za laptopem. Jesli duzo go uzywaz w pracy powiedzmy "niebiurkowej" to jest spoko - jelis tak jak ja wiekszosc czasu na kolanac to ciezar jest wyczuwalny. Kamerka: zintegrowana kamerka jest O.K. jest to Creative i dziala nadzwyczaj dobrze. Bluetooth: do zamontownego modulu nie moge sie przyczepic dziala swietnie (mialem problemy w przeszlosci z innymi moulami w innych laptopach). Nawet jak sie uzywa telefonu jako mikrofon do Skype. Praca bezproblemowa i dobry zasieg (zalezy to jeszcze od 2 urzadzenia). Mysz: na sieci mozna przeczytac ze sa problemy z touchpad'em - jakos do dzisiaj nie wykrylem. Dziala bezproblemowo - jest male opoznienie jesli laptop budzi sie ze stanu uspienia - ale o "normalne". Klwaiatura: srebrna "niby metaliczna" jest OK klawisze miekkie ale jednoczesnie "twardawe" po 2-3 dniach jest idealnie (ale i tak moim zdaniem IBM mi lepiej lezy). Wydajnosc: potwor, ssie wszystkie zadania jakie wladca nakazuje. Ogolnie jestem z laptopa zadowolony. Po 7 miesiacach nie mam ochoty na upgrade poniewaz jest to juz maszyna wystarczajaca na prace "plynna i przyjemna" z RAWami z 350D, 1DMK3 i 1DsMK3.
Ps. I tak podlaczam do 20" monitora jak maja byc efekty w miare realistyczne.
PS2.Janusz Body ma racje i nie. Laptop ni jak sie nie naddaje do obrobki, ale......... jesli robisz sobie zdjecia dla siebie to dlaczego nie. Efekt i tak bedzie dobry. Jeli zarobkowo - to tylko i wylacznie zew monitor
Prawdę rzekłszy - tego chyba nie wie jeszcze nikt. Sam też czekam na porównanie pod tym względem ThinkPada W700, HP 8730w i właśnie owego Della.
ThinkPad ma (niestety) matrycę TN i dwie lampki CCFL, a oba ostatnie mają nie-wiem-w-jakiej technologii matryce i podświetlanie LED RGB, ale co z tego wynika w praktyce?
HP nazywa panel DreamColor, ale np. nie jest jasne, czy to ta sama technologia, która jest w ich monitorze HP 2480zx, czyli IPS.
Hihihihihi... nie chcem ale chcem :) - Jeśli robię zdjęcia dla siebie samego to... muszą być perfekcyjne :) - właśnie dlatego, że są dla mnie i nie zniósłbym oglądania tego za jakiś czas i zgrzytania zębami, że coś jest spartolone :)
Laptop się naprawdę nie nadaje - z powodu displayu nędznej jakości. Naprawdę chciałbym zobaczyć profil z tych cudownych Delli :)