Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku
Chore, to jest żeby w 2023 roku (przy obecnym stanie rozwoju technologii cyfrowej i AI w Samsungu S23 Ultra :mrgreen: ) w ogóle zamawiać do szkoły fotografa w celu robienia zdjęć grupowych. Tym bardziej, ze zazwyczaj ten wynajęty fotograf zrobi gorsze zdjęcia niż rodzice lub dzieciaki sobie nawzajem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Chore, to jest żeby w 2023 roku (przy obecnym stanie rozwoju technologii cyfrowej i AI w Samsungu S23 Ultra :mrgreen: ) w ogóle zamawiać do szkoły fotografa w celu robienia zdjęć grupowych. Tym bardziej, ze zazwyczaj ten wynajęty fotograf zrobi gorsze zdjęcia niż rodzice lub dzieciaki sobie nawzajem.
Tyle, że na ogół nikt się nie pyta ani rodziców, ani dzieci, czy zamawiać fotografa, lecz fotograf wbija niejako z urzędu i robi zdjęcia pod przymusem, a co najwyżej nie każdy je wykupuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Tyle, że na ogół nikt się nie pyta ani rodziców, ani dzieci, czy zamawiać fotografa, lecz fotograf wbija niejako z urzędu i robi zdjęcia pod przymusem, a co najwyżej nie każdy je wykupuje.
z perspektywy rodzica takiego szkolnego "robaczka"... co roku we wrzesniu szkola zapuszcza maila, ze dzieci beda danego dnia obfocone. kilka dni pozniej dostaje sie jakas tam stykowke z informacja ile konkretne zdjecie w konkretnym wymiarze ma kosztowac. z czego to od dawna nie byly jakies kadry klasowe, tylko indywidualne.
zawsze biore. dziecku na pamiatke, bo cena tego nie jest szokujaca, a po latach sobie obejrzy i bedzie mialo jakies wspomnienie z konkretnego rocznika (mialam kucyka, grzywke, ... itd. itp.). nie zdarzylo sie do tej pory zeby zdjecia nosily jawne slady jakosci smarkfonowej - skore koloru gnijacego jablka czy np. brwi noszace slady odgadywania co to mialo byc przez AI zamiast faktycznych szczegolow ;) jak sie zdarzy, to oczywiscie uprzejmie napisze gdzie moga sobie takie wytwory wlozyc ;)
kto i za ile to robi - jako koncowego odbiorce mnie malo obchodzi. dobrze, ze zawsze ktos jest i koncowy produkt jest odpowiedniej jakosci
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zawsze biore. dziecku na pamiatke, bo cena tego nie jest szokujaca, a po latach sobie obejrzy i bedzie mialo jakies wspomnienie z konkretnego rocznika (mialam kucyka, grzywke, ... itd. itp.). nie zdarzylo sie do tej pory zeby zdjecia nosily jawne slady jakosci smarkfonowej - skore koloru gnijacego jablka czy np. brwi noszace slady odgadywania co to mialo byc przez AI zamiast faktycznych szczegolow ;) jak sie zdarzy, to oczywiscie uprzejmie napisze gdzie moga sobie takie wytwory wlozyc ;)
Z tego co widzę u mnie chodzi raczej o miny albo to, że chłopak/dziewczyna patrzy gdzieś w bok. Jak mówię nie robie problemów najwyżej nie kupuje. I rozumiem, że strzelenie w 6h 500 dzieci to taka mała masakra. Co do techniki hmm tło wygląda jakby było wyciągnięte do białego krzywą w PS.
A w domu na tle softboxu strzele nawet te 10 zdjęć na dziecko i zawsze można cos wybrać. A tam masz jakiś print do wyboru i spi....j.
Ps. Z tego co widziałem to pewnie strzelaja w M/S jpg z wb ustawionym pod lampy. Jak te luje w szpitalu na porodówce, tylko tam już wszystko na auto.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Bajki opowiadasz, dziś w szkole za focenie dziecka bez zgody rodziców, dyrekcja szkoły płaci głową, dlatego często i gęsto zajmuje się tym Rada Rodziców, a nie dyrekcja.
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Bajki opowiadasz, dziś w szkole za focenie dziecka bez zgody rodziców, dyrekcja szkoły płaci głową, dlatego często i gęsto zajmuje się tym Rada Rodziców, a nie dyrekcja.
Prawda. Nawet pani przedszkolanka musi mieć zgodę rodo jak robi zdjęcia z wycieczki.
Robiłem kiedyś zdjęcia na komunii i nikomu nie płaciłem a księdzu polecił mnie kolega który robił rok wcześniej komunię w tej parafii. Tak więc nie uogólniał bym ani szkół ani parafii jakoby wszędzie trzeba komuś zapłacić czy mieć znajomości.
Iii tam... Fotograf przychodzi i robi zdjęcia. Rodzice są informowani, w którym dniu się to odbywa i koniec. Nie muszę dawać żadnej zgody. Mogę co najwyżej nie posłać dziecka do szkoły tego dnia...
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Iii tam... Fotograf przychodzi i robi zdjęcia. Rodzice są informowani, w którym dniu się to odbywa i koniec. Nie muszę dawać żadnej zgody. Mogę co najwyżej nie posłać dziecka do szkoły tego dnia...
Hegel byłby z ciebie dumny "Jeśli teoria nie zgadza się z faktami, tym gorzej dla faktów"
@totamten nie pitol bez sensu i nie jedź mi od jakichś heblów. Mam dziecko w szkole i wiem co mówię. Robi się dzieciom zdjęcia i to nie ma znaczenia, że ja tych zdjęć nie biorę i nie wezmę. Nie istnieje żaden mechanizm prawny, na mocy którego mógłbym zabronić fotografować mojego dziecka w tym dniu. Fotograf oczywiście nie rozpowszechnia tych zdjęć, a pokazuje je na swojej stronie indywidualnie, tylko moje dziecko, mnie. Ale żeby nie mógł fotografować bez zgody? Z Ciebie byli by dumni chyba Bracia Grimm...