Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Wczoraj zakupiłem ten obiektyw i powiem tak -jest rewelacyjny!!!Porównywałem go z C85 1.4is na R-ce ,Samyang jest wg mnie ostrzejszy ,napewno nie gorszy,AF działa szybko ,na 1.4 wszystkie zdjęcia trafione,bokeh przepiękny
Polecam z czystym sumieniem!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
mafotik
Wczoraj zakupiłem ten obiektyw i powiem tak -jest rewelacyjny!!!Porównywałem go z C85 1.4is na R-ce ,Samyang jest wg mnie ostrzejszy ,napewno nie gorszy,AF działa szybko ,na 1.4 wszystkie zdjęcia trafione,bokeh przepiękny
Polecam z czystym sumieniem!!!
No ja się zachwycam wszystkimi zdjęciami które zostały z nim zrobione. Ostatnio założyłem 50 1.8RF bo potrzebowałem szerszy kadr i niestety to nie było to[emoji846]
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
No ja się zachwycam wszystkimi zdjęciami które zostały z nim zrobione. Ostatnio założyłem 50 1.8RF bo potrzebowałem szerszy kadr i niestety to nie było to[emoji846]
No ale nie można porównywać 50 mm z 85 mm, te szkła dają zupełnie inne efekty ;)
Re: Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No ale nie można porównywać 50 mm z 85 mm, te szkła dają zupełnie inne efekty ;)
Dokładnie tak. Podobnie jak 105 f/1.4 i 135 f/1.8 - inna kompresja tła i inny bokeh.
Ale można też całkiem dobry efekt kompresji tła uzyskać szkłem 50mm (kiedyś się tak bawiłem) metodą Brenizera. Statyw, praca w manualu i składanie kadru z kilkunastu klatek wykonanych z jednego punktu. Idealne , gdy nie chce się wydawać majątku na drogie jasne portretówki.
http://jacekwphoto.blogspot.com/2016...brenizera.html
Orientuje się ktoś co to się podziało, że w sklepach (np. Cyfrowe) jest info, że koniec modelu (brak możliwości zamówienia) oraz na oficjalnej stronie Samyang w ogólnie nie można znaleźć szkieł RF???
Na Ceneo są normalnie dostępne... W Fotoplus również [emoji848].
https://www.facebook.com/groups/Cano...5377521518610/
https://fotoplus.pl/obiektywy/obiekt...edium=referral
Jeśli wierzyć oficjalnej stronie Samyanga to zarzucili produkcje na RF pozostawiając dwa obiektywy EF autofocus w ofercie. Ale może to błąd na stronie, żadnego oficjalnego oświadczenia nie widziałem nigdzie. Z drugiej strony manualne obiektywy EF pozostały. Może to jakiś nawrót strategii, powrót do korzeni do szkieł Manual Focus.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Orientuje się ktoś co to się podziało, że w sklepach (np. Cyfrowe) jest info, że koniec modelu (brak możliwości zamówienia) oraz na oficjalnej stronie Samyang w ogólnie nie można znaleźć szkieł RF???
Marcin, nie kombinuj z ciamciangami, zwyczajnie, znowu kup coś ode mnie ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
Marcin, nie kombinuj z ciamciangami, zwyczajnie, znowu kup coś ode mnie ;-)
Nie planuję na razie żadnych zakupów, a tym bardziej niesystemowych ;) po prostu mnie to zainteresowało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie planuję na razie żadnych zakupów, a tym bardziej niesystemowych ;) po prostu mnie to zainteresowało.
Mam podobnie. W ogóle nie myślę o Samyangu, ale temat mocno mnie zaciekawił. Im więcej konkurencji, tym lepiej i mimo braku chęci zakupu takiego szkiełka, wolałbym, żeby było dostępne.