Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Trudno, przeżyję. Nie mam zamiaru zmieniać postawy Canona. Jest forum do wymiany uwag to chyba powinno działać w onie strony? Jeśli napisałem, że:...
Tak. Tylko że jak te same mękolenia czyta się po raz setny to nie dziw się że niektórym puszczają nerwy ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak. Tylko że jak te same mękolenia czyta się po raz setny to nie dziw się że niektórym puszczają nerwy ;)....
Ok wydawało mi się, że ciągle nowy rodzaj mękolenia stosuję ;) Przepraszam za powtarzanie się i postaram się aby ten motyw z moich postów się ulotnił :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No że nie można EF-M do RF to, że EF-M maśrenicę 45mm i 18mm do matrycy odległści, a RF ma 54mm i 20mm odległości - to nie znaczy to że EF-M nie może te 2mm głebiej wejść, przeciez nie ma komory lustra która to uniemożliwia.
Adapter szkieł EF-M do bagnetu RF jakoś próbuję sobie wyobrazić, ale z materiałów Canona wynika, że go nie będzie. Adapter szkieł RF na bagnet EF-M wyobrazić mi jeszcze trudniej i tu jest pies pogrzebany...
Jakby na to nie patrzeć, to wniosek nasuwa się jeden: prędzej czy później bagnet EF-M do odstrzału. I pewnie dlatego Canon pojutrze pokaże EF-M 32/1.4 STM :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Może nie jest możliwe fizycznie/optycznie ?
jp
I bardzo dobrze. Sony ma wąski bagnet i ciągłe problemy z tego powodu. Dobrze że Canon nie popełnia tego samego błędu.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
EVF EOS-R (wg. plotek) rozdzielczość ma bardzo dobrą 3,7 Mpix (tyle co A7R3, lepiej od A7M3).
Powinno być ok
Nie wiadomo co z odświeżaniem i ile energii zużywa ale te cechy dla zwykłego fotografowania są drugorzędne.
jp
Mogłbyś podać źródło tych plotek. Ze względu na kolory, czekam na sensowne ML od C, jutro się rozstrzygnie, albo dalsze czekanie na R mk2.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Mogłbyś podać źródło tych plotek. Ze względu na kolory, czekam na sensowne ML od C, jutro się rozstrzygnie, albo dalsze czekanie na R mk2.
Albo na kolejne wcielenia. Nie sądzę żeby na jednym korpusie się skończyło.
BTW:
Ciekawe czy w przyszłych kamerach dadzą możliwość stosowania szkieł RF?
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
do jutra "musi" wystarczyć :
https://www.fullexposure.photography...ii/#viewfinder
Nie jestem fanem "kolorów", dla mnie mają "na oko" wyglądać na wydruku jak pamiętam/widziałem okiem nieuzbrojonym tam/wtedy., i tyle.
Rozumiem że to może być tylko minimum.
Ale nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której w postprocesie RAW nie można uzyskać prawidłowej gamy kolorów
(jaka by to definicja prawidłowej nie była)
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
I bardzo dobrze. Sony ma wąski bagnet i ciągłe problemy z tego powodu. Dobrze że Canon nie popełnia tego samego błędu.
Czyli bardzo dobrze że nie można stosować zamiennie obiektywów EF-M i R ? (o tym była dyskusja)
I czy możesz szczegółowo jaki ma problem Sony z powodu bagnetu E, jakie to są ciągle problemy, czego po prostu nie może ?
Konkretnie, szczegółowo.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie jestem fanem "kolorów", dla mnie mają "na oko" wyglądać na wydruku jak pamiętam/widziałem okiem nieuzbrojonym tam/wtedy., i tyle.
jp
Czy naprawdę tak widziałeś nieuzbrojonym okiem "tam/wtedy" :shock:
link
W postprocesie RAW można osiągnąć wiele, ale czasem nie trzeba grzebać nic i jest się zadowolonym z efektu.
Wydaje mi się, że większość osób to właśnie ma na myśli pisząc o kolorach, mają to czego chcą podane na tacy.