http://www.wacom.com/productsupport/...83&product=MTE
A z tym nieużywaniem myszki to trochę hardcore. Poza programami graficznymi używam wyłącznie myszki. Nie wyobrażam sobie trzymać jednocześnie pisak i obiema rękami pisać dokument w Wordzie.
Wersja do druku
http://www.wacom.com/productsupport/...83&product=MTE
A z tym nieużywaniem myszki to trochę hardcore. Poza programami graficznymi używam wyłącznie myszki. Nie wyobrażam sobie trzymać jednocześnie pisak i obiema rękami pisać dokument w Wordzie.
Kolaj jak piszę we Writerze ;) to nie trzymam piórka w ręce tak jak i Ty pewnie nie trzymasz myszki :) wiele można też zrobić z klawiatury.
Dzięki za link.
Ile stoi w Vobisie?
ja dalem 285 z przesyłką
:D tak też się stanie. Kurcze ale mnie nakręcacie :D
Mam jeszcze jedno pytanie. W komentarzach na stronie Vobisa ktoś wspomniał o felerniej partii, cytuję:
Przed zakupem polecam sprawdzić czy tablet pochodzi z produkcji z sierpnia lub września 2007, pełna informacja na oficjalnym forum Wacom , wcześniejsze partie posiadają wadę konstrukcyjną (wydaje uciążliwy wysoki dźwięk z powodu zastosowania złych komponentów),w nowych partiach zastosowano nowe komponenty. Polecam sprawdzić numer serii!!!
Ktoś się może z Was z tym spotkał?
Oj nie wiem Kolaj, mój imienniku czy dobrze zrobiłeś że napisałęś cene Vobisa... RNz może przez to trochę stracić humor ;)
To teraz już wiesz jaką partię mają w Vobisie i dlaczego tak tanio :D
Dobre :lol:
Ta niska cena jest z Notebookiem lub PC, tak rozumiem tytuł (z NB/PC). A jeśli jakaś seria jest wadliwa, to się idzie z takim tabletem i reklamuje. Nie rozumiem ludzi, którzy by się pogodziili z jakimiś piskami.
Kurcze, a ja się zastanawiałem co to za skrót... :(
Bardzo śmieszne :) Tablet już sobie kupiłem...
240 + "Koszty dostawy: już od 33 PLN* z Vatem"
Jeżeli gwiazdka nie znaczy czegoś podchwytliwie-dziwnego, to oszczędzasz 12 zł
Gratuluję :D
Taa, ja do tych gwiazdek i skrótów mam szczęście... :)
Ja jeszcze mam pytanie do użytkowników Bamboo. Porysowała się Wam powierzchnia tabletu?
Przeczytałem na forum WACOMa że się tablet rysuje. Wydaję mi się że nie chodzi tu o matowość :)
Nic mi się nie porysowało, mam Bamboo A6.
Jedna uwaga - GIMP ma kłopoty z Bamboo pod Windows. Dokładnie chodzi o bibliotekę GTK+. Błąd jest na tamtejszej Bugzillii, narazie nierozwiązany.
piast9, dziękuje za odpowiedź :)
RNz, doszedł już do Ciebie Bamboo? Zadowolony? :)
Doszedł dopiero dzisiaj, wiec na razie się poznajemy :-)
Ale już na wstępnie widzę, że większy (A5 i wyżej) by się u mnie nie sprawdził.
:D A ja nie wytrzymalem i przed chwilą zamówiłem. Mam nadzieję że za kilka godzin będe go miał i też będziemy się zapoznawać :D
Mam :D Odlot:D
Od czasu, jak podniosłem wersję sterowników do 5.08, problem z SAMOCZYNNYM przechodzeniem w mouse mode u mnie nie wystąpił ani razu. Tak więc, radzę się zaktualizować. Aktualna wersja 5.08-6 jest TUTAJ.
O, z 5.8 również GIMP pracuje jak należy.
A wyraźnie piszą że z NB/PC... na pewno masz na myśli Bamboo (nie One)?
Jak już o Mambo One to mam pytanie do użytkowników tej wersji i zwykłego Mambo. Czy czuć różnicę ponad dwukrotnie większej rozdzielczości Mambo względem Mambo One (1040 lpi vs 2540 lpi)? Druga różnica to trochę szybsze odświeżanie (100 i 133/s).
Do czego można wykorzystać przyciski funkcyjne i pierścień dotykowy w Mambo? Można przypisać do nich dowolną akcję?
Nic nie kupowałem, nie było go na wystawie, spytałem , sprawdzili w kompie stwierdzili, że mają jeden na stanie, co prawda była dopiska że ze sprzętem ale stwierdzili że to mało ważne, Zresztą na podanym linku można zakupić i po dodaniu do koszyka nie woła o dołożeniu dodatkowego sprzętu do koszyka tylko podaje kwotę do zapłacania i czeka o dane do wysyłki lub inny sposób odebrania.
No nie! :(
Właśnie kupiłem Bamboo Fun a6 za 64 funty(272zł.). Teraz nic tylko czekać i się uczyć:)
dokładnie na dostawę. Właśnie mnie listonosz obudził i również się zpoznaję z tabletem. Pióro za każdym razem jak nie używam daję za ucho :) Myślę, że parę tygodni zajmnie mi zanim dojdę do wprawy lecz zaczyna mi się to podobać. Jeszcze płytka z elementsem gratis. Ogólnie to pozywne wrażenia.
Witam postanowiłem zrobić pierwsze próby retuszu. Jestem pod niesamowitym wrażeniem, takie efekty myszką (przeciętną), nie był bym w stanie zrobić nawet po 20min. A tutaj rach ciach ciach 15 minut dla początkującego użytkownika i retusz zrobiony, a efekty nie bywałe jak dotąd. Użycie healing brusha czy stampla to przyjemność:) Nie mówiąc już o kładzieniu maski. Generalnie po 2 godzinach użytkowania stwierdzam, że jest to niesamowite narzędzie. Teraz tylko opanować krawędzie tabletu. Pozdrawiam
A ja mam pytanko o tablety:
Wacom Bamboo - MTE-450/KR-PL - tablet USB
Wacom Bamboo Fun Small - CTE-450/W-PL - tablet USB
Parametry te same praktycznie, do Fun dodany Elements i przez to pewnie cena niewiele wieksza.
Niemniej pominmy ten dodatek i zalozmy, ze cena ta sama i w tym momencie wszystko inne rowniez to samo.
Czy sa jakies roznice, ze na stronie Wacoma jakby istnieje podzial, ze pierwszy jest bardziej do pisania, a FUN do obrobki foto?
technicznie praktycznie sie nie roznia.
mysle, ze ten podzial na tablet do pisania i tablet do obrobki foto wiaze sie z tym, ze to bamboo fun dodany jest photoshop elements 5.0 i artrage 2.
bamboo ma lzejsze piorko i ma inny wyglad ;)
osobiscie posiadam bamboo fun i mi bardzo odpowiada.
jesli masz juz program do obrobki i nie potrzebujesz ps elements to moim zdaniem nie ma co wydawac wiecej pieniedzy na bamboo fun.
pzdr
Ja zmniejszyłem obszar roboczy, bo męczyło mnie machanie ręką :-)
I pomyśleć, że miałem obawy czy A6 aby nie jest za mały...
Mój znajomy się męczy z A3, bo przekonał szefa w pracy, że właśnie taki duży jest mu potrzebny - szybko doszedł do wniosku, że był w błędzie :D
witam
kupiłem wczoraj sobie bamboo one i jak na razie cierpię, bo myszka to przedłużenie mojej ręki (z klawiatury prawie nie korzystam wszystko robię myszką). Mam następujący problem:
kiedy uruchamiam Windę czasami pojawia się komunikat, że driver nie jest zainstalowany. Nie ma to wpływu na działanie tabletu, ale mnie denerwuje.
BTW, czy macie jakieś wypracowane ustawienia dla przycisków na piórku? Ja dałem menu kontekstowe i zmianę trybu pracy, ale brakuje mi przycisków, bo myszka ma ich więcej ;)
Ja mam prawy przycisk + przesuwanie, chyba domyślnie, przesuwanie bardzo się przydaje moim zdaniem.
Kuba, też tak miałem z driverem, po update jest lepiej, odpukać - nie pojawił się ten komunikat. Sterownik pod Vistę i XP jest TUTAJ
Co do ustawień, dolny przycisk - prawy przycisk myszy, ale tylko wtedy, gdy przy wciśniętym stuknę piórkiem. Górny przycisk - scroll. Gumki nie używam ;)
Zainspirowany tym wątkiem poszedłem do mojego lokalnego sklepu Vobisu i zapytałem się czy są tablety bamboo? Tak są po 299 zł. To ja mówię że słyszałem że można kupić taniej... Pan poczeka mówi, zaraz sprawdzę. Po chwili oznajmia, mogę go sprzedać za 199zł. No i kupiłem, teraz bawię się i poznaję nową zabawkę i coś czuję że zastąpi mysz.
w grach Ci nie zastąpi:D