Odp: [recenzja] TAMRON 15-30 2.8 VC USD
Cichy myślisz, że trafiłbyś w tych warunkach 35L?
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Cichy myślisz, że trafiłbyś w tych warunkach 35L?
Co prawda nie jestem Cichy (pozdrowienia) ale postaram się odpowiedzieć. Ostatnio robiłem sporo zdjęć w świetle żyrandola. 35L trafia bez żadnych problemów. Nawet na max. ISO. Body 6D.
No ja 24L,35L i 85L pozbyłem się właśnie ze względu na losowość AF. Wtedy nie miałem 6d, ale to był przełom 5d2 i 5d3. Kwestia oczywiście subiektywna, dla jednego AF będzie losowy, a dla drugiego 100% celny :) Jedyne celne szkło w każdych warunkach jakie aktualnie posiadam to 135L.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No ja 24L,35L i 85L pozbyłem się właśnie ze względu na losowość AF.
losowośc AF w 35L?:shock: to jedno z moich "pewnych" szkieł w każdych, absolutnie w każdych warunkach
Ano.. Dorzucę jeszcze losowość 50/1.4 USM, 50L nawet nie chcę wspominać :) Za to żadnych problemów nie miałem z zoomami, obydwa 16-35, 17-40, 70-200 trzy wersje... Aa, jeszcze 85/100 USM ale miałem je dawno temu, lecz nie przypominam sobie jakichkolwiek kłopotów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ano.. Dorzucę jeszcze losowość 50/1.4 USM, 50L nawet nie chcę wspominać :) Za to żadnych problemów nie miałem z zoomami, obydwa 16-35, 17-40, 70-200 trzy wersje... Aa, jeszcze 85/100 USM ale miałem je dawno temu, lecz nie przypominam sobie jakichkolwiek kłopotów.
to współczuje:D
więc pewnie jedyna rada, żeby nie miec problemów z af w canonowskich stałkach to używac samyangów :mrgreen:
A nie, miałem epizod z Nikonem i o dziwo tam stałki Nikona ostrzyły perfect. Z kolei Sigmy wariowały :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A nie, miałem epizod z Nikonem i o dziwo tam stałki Nikona ostrzyły perfect. Z kolei Sigmy wariowały :(
no to jak żyć? jak żyć?:D toś my se prace/hobby wybrali, toż to droga przez mękę...
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
dla jednego AF będzie losowy, a dla drugiego 100% celny
nie ma czegoś takiego jak 100% pewny AF w 6D.
pozostaje kwestia tolerancji, przy bliskich odległościach jest świetnie a schody zaczynają się przy kilkunastu metrach...
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
nie ma czegoś takiego jak 100% pewny AF w 6D.
pozostaje kwestia tolerancji, przy bliskich odległościach jest świetnie a schody zaczynają się przy kilkunastu metrach...
Na szczęście nie doświadczyłem tej przypadłości. Albo jest coś źle z moją tolerancją, gdyż jest w 100% zadowolona. Zatyczki do body to 35/2.0 IS, 100/2.0 USM i 200/2.8L. O nieużywanym w zasadzie 24-105 nie wspomnę, ale jak używałem to też trafiał. Na dowolne odległości.
Moja ela 35 stanowi znakomity duet z 6d. Losowości trafień po prostu nie ma.
Wrzuci w końcu ktoś foty z reportażu ślubnego ? Czy obiektyw kupili tylko pejzażyści ?
^^biorąc pod uwagę dynamikę scen to raczej pejzaże ;)
Odgrzebię temat (niemal w rocznice ostatniego postu) bo zastanawiam się też nad tym szkłem. Cały sezon ślubny 2016 minął więc powinniśmy mieć tu wysyp weselnych opinii... a tymczasem cisza, ludzie zapomnieli o tym temacie czy szkło niezbyt się sprawowało?
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Milczar20
Odgrzebię temat (niemal w rocznice ostatniego postu) bo zastanawiam się też nad tym szkłem. Cały sezon ślubny 2016 minął więc powinniśmy mieć tu wysyp weselnych opinii... a tymczasem cisza, ludzie zapomnieli o tym temacie czy szkło niezbyt się sprawowało?
Po co komu taki kolos do zdjęć ślubnych? Moda na zdjęcia poniżej 20mm minęła lata temu. Zresztą poniżej 35 już mało kto robi ze względu na deformacje rogów, które w repo ślubnym raczej uroku zdjęciom nie dodają.
Ja od lat używam na weselu szerokiego kąta, akurat nie jest to Tamron i raczej przyzwyczajeń nie zmienię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja od lat używam na weselu szerokiego kąta, akurat nie jest to Tamron i raczej przyzwyczajeń nie zmienię.
Nie tak dawno używałeś do takich celów EF 16-35 4 ISL, czy dalej używasz?
Tak, do dobłyskania lampą nie potrzebuję 2.8. Aczkolwiek w kościele by się przydało.
Trochę dziwna mi się zdawała rezygnacja z szerokiego kata bo moda minęła... i to lata temu ;) Cichy - w kościele go nie używasz czy podbijasz ISO (do ilu i na jakiej puszce, jeśli można spytać?) i da radę?
Mody są przeróżne w fotografii, ale na używanie poszczególnych ogniskowych ? To już tylko i wyłącznie indywidualne preferencje fotografa, czy cały reportaż przeleci 35mm, czy UWA będzie mu niezbędne. Podbijanie ISO czasami nie pomaga, bo ja np. nie zwykłem używać więcej, jak 3200, więc jak jest totalna ciemnica w kościele to muszę zadowolić się 20/1.4.