Pogon za megapixelami u takich firm jak Canon czy Nikon, to nonsens wg mnie. Zaraz dojdziemy do tego, ze trzeba bedzie znowu nowych szkiel z wieksza rozdzielczoscia, bo nawet te "new" nie ogarniaja takiej ilosci megapixeli... :|
Wersja do druku
Pogon za megapixelami u takich firm jak Canon czy Nikon, to nonsens wg mnie. Zaraz dojdziemy do tego, ze trzeba bedzie znowu nowych szkiel z wieksza rozdzielczoscia, bo nawet te "new" nie ogarniaja takiej ilosci megapixeli... :|
ciekawe czemu te sample mają ustawione wyostrzenie na +3
masz racje , w gruncie rzeczy to nie jest potrzebne.
jednym kliknieciem mozna obciac w komputerze wszystkie zdjcia do aps -c i nawet nie musi to byc obciecie centralne , a wiec nawet wygodniej w komputerze.
sens jaki widze , to zmniejszenie wielkosci pliku juz na starcie ( przy zachowaniu tej samej rozdzielczosci wzglednej - sraw obnizy rozdzielczosc wzgledna) , czyli w momencie zrobienia zdjecia i druga mozliwosc - dopasowanie powiekszenia w LV do cropa 1,6 lub 1,3.
w sumie zastosowanie raczej rzadkie , bez ktorego mozna sie obejsc - ot wodotrysk.
nawet nie bede sie zastanawial , gdzie to opcja znajduje sie meni. zwyczajnie niepotrzebna dla mnie.
prawdopodobnie przydatany bedzie sraw , mraw - ale zobaczymy jaki to ma wplyw na dr i czy w ogole?
najciekawsze bedzie inne zastosowanie - zdjecia w pelnej rozdzielczosci a pozniej ich prezentacja w galerii na cb w wielkosci 1024 px *900 px , hi , hi , hi.
To samo było słychać już 10 lat temu jak się 1Ds pojawił, a mimo to dotrwaliśmy do 50 mpx i jakoś te obiektywy dają rady, co widać na zamieszczonych wcześniej samplach. Ja z pewnością tego sprzętu nie kupię, bo go nie wykorzystam, ale to nie znaczy, że ktoś inny czegoś takiego nie potrzebuje.
rzut oka na sampelek nr 1 i juz wszystko widac
DR raczej jajek nie urywa - rozdzielczosc wiadomo - dermatologia na odleglosc kilometra.
ale przepaly sa w sytuacji gdzi sie w nd800 nie spodziewalbym.
zobaczymy co bedzie dalej
kolorek - canonowski
slowem jest lepiej niz bylo - jak zreszta mozna bylo przewidziec.
granica rozsadku dla FF lezy gdzies w okolicach 200 - 250 mpx - ograniczenie dyfrakcyjne.
nastepna matryca w C bedzie miala juz polowe tego - widze ze przy rzeczywiscie nowych modelach podwajaja w C liczbe pixeli - i slusznie nie ma potrzeby czesciej.
sadze ze w ciagu 10 lat zobaczymy 100 mpx w ff. , jesli nam nieprzewidziane okolicznosci polityczne nie zatrzymaja rozwoju cywilizacyjnego w tym czasie.
co niektorzy beda narzekac - po co 100 mpx - w zupelnosci wystarczy 50 ;-)))
Nie w niektórych, tylko we wszystkich. Ma się do wyboru opcje czy aparat ma to wykryć i ustawić DX albo manual. Niektórzy ustawiają manual i mając szkła DX pracują na FF, ze sporą winietą. Ale mają więcej niż daje DX z tanimi szkiełkami. Np z 35/1.8 DX. Taniutkie fajne szkło, daje na FX winietę, ale rysuje na całej klatce.
Hm, ale tak się dzieje cały czas. Optyka jest ciągle poprawiana. Poprawę widać na 20 Mpx też. Nie ma specjalnej optyki pod 50 Mpx.
Chyba mniej. To zależy od użytej przysłony. W każdym razie trzeba będzie używać bardo dobrych jasnych szkieł nieznacznie je przymykając.
Już na tych 50 Mpx dla max ostrości nie będzie można przekraczać przysłon 5,6 czy 6,3 (nie liczyłem). Większe przymknięcie da spadek ostrości gdy sie będzie oglądało cropa (ale zwiększy GO). To dopiero "odkryjecie", ale potencjalni nabywcy niech to wezmą pod uwagę.
Myślę, że szybciej nż za 10 lat.
narzekania - oczywiście, że będą. :) Są narzekania, że 50 to za dużo i będą, że 50 to za mało :)
Różnica jest taka, że Nikon ma dokładnie taki sam bagnet w obiektywach DX oraz FX, więc tam można podpinać wszystko do wszystkiego. Canon chyba jako jedyny wymyślił bagnet kompatybilny w jedną stronę, czyli EF-S. Tak więc oficjalnie obiektywów cropowych nie można do tego korpusu podpiąć więc nie ma co liczyć na automatyczne cropowanie matrycy. Bo Sigmą na pewno Canon nie będzie się przejmował :)
Dla canona sigma to nieistniejąca opcja.
Nie ma co liczyć na podpinanie EF-S bo dupka efsa fizycznie by się nie zmieściła przed lustrem to po pierwsze, a po drugie jak ktoś ma kasę na 5Ds to ma kasę na optykę, a po trzecie podpinanie efsa do ff to erzatz a nie jakaś opcja. Jak się kupuje ff to się najpierw trzeba zmierzyć z ceną optyki a potem kupować.
Tym bardziej przychylam się do opinii Bechamota, że to wodotrysk. Bo cropowanie w kompie daje więcej możliwości, a do body można zapiąć tylko obiektywy EF. Zeby chociaż seria była szybsza/dłuższa, to byłby jakiś zysk. A tak, to dlaczego np. ptasiarz miałby cropowac w puszce, skoro w postprocesie może skadrowac inaczej?
a teraz z innej beczki... Dziś wraz z oficjalną premierą pokazały się tez ceny w szwedzkich sklepach z jedną małą "gwiazdką"... odbiór aparatów dopiero w czerwcu. I tak 5DS 36000 SEK (około 16200 PLN). 5DSR 38000 SEK (około 17100). Cenami chyba tez zaskoczyli :)
Trudne pytanie. Wiesz u mnie jest tak że w mojej robocie bardziej się liczy ergonomia i pewne funkcje niż obrazek czy płytka GO (bo to może dać lustrzanka). I tu wątpię żeby było coś takiego w nowych dslr żeby mnie pociągało do ich zakupu. Szczególnie że Canon nie należy do firm które lubią sobie strzelać w kolano i wątpię żeby dali jakieś mecyje w dslr, bo po co zabijać serię C.
To pokaz mi jakikolwiek inny aparat majacy 4k, ktory jakoscia zdjec dorowna 5D czy 5DS. Canon nawet bez 4k sprzeda tyle apartow ile zamierza a ludzie i tak je kupia do robienia zdjec. Filmujacy lustrzankami to kropla w morzu fotografujacych lustrzankami i Canon nie bedzie sie nimi przejmowal.
To nie chodzi o to ile sprzedaje i co maja inni. Tylko seria c jest cholernie droga. 4k pomalu schodzi do ludu. Kwestia tego kto da ta mozliwosc w lustrze w rozsadnej cenie
niestety tyle ile sie spodziwalem nawet piszac w tym watku - ok 4000 euro.
na pocieche pozostaaje swiadomosci ze ds mk2 bedzie kosztowal 5000 eu.
poczekamy jak spadnie do 3500 i nie ma wyboru.
pospiechu nie ma , zdjecia i tak sie oglada czesto na ekranie w 2- 4mpx , zdjecia z dotychczasowych puszek przez ds nie stana sie gorszymi.
oczekiwalem troche lepszej rozpietosci tonalnej czyli dynamiki wejscia - to mnie troche martwi , ale jekies obejscie zawsze sie znajdzie w celu jej poprawy.
Gdyby na mraw udalo sie uzyskac wieksza - pomarzyc mozna.
to bedzie aparat na 10 lat.
DR ponoć na poziomie 7D II - czyli żaden :mrgreen: - aparat dla wąskiej (dzisiaj) grupy odbiorców, będzie wytyczał trendy bo niestety zwiększenie ilości megapixeli jest chyba najprostsze.
Ciekawe ile faktycznie będą kosztowały. W poniższym tekście ceny kształtują sięna poziomie 3700/3900$:
5 Reasons I Think the New Canon 5DS Will Kick Ass for Landscape Photographers | MATT KLOSKOWSKI
Ktos juz widzial raw'y nowch piatek do pobrania?
Koledzy już ustalili, że nowy 5Ds będzie do rzyci czy dopiero za dwie strony tematu? :)
Będzie jak zwykle w canonie co ma swoje plusy (mniej niespodzianek w nowych korpusach) u mnie na wsi mówią że znane zło jest lepsze niż nieznane dobro - więc będzie jak zwykle ale to fajny aparat, mz. mało kto (na forum w szczególności) go potrzebuje, a jeszcze mniej ludzi będzie zdolnych wykorzystać jego potencjał. ja na ten przykład nie chcę mieć 50 megapixelowego aparatu bo po pierwsze musiałbym zmienić komputer, a jeszcze go chcę chwilę poużywać, po drugie nie robię powiększeń większych niż 90cmx60cm a do tego wystarcza mi to co mam bo nie kadruję po zrobieniu zdjęcia, a po trzecie nie wiem czy przy 17-40L (z którego jestem zadowolony) odczułbym te 50MPix, reszta mojej optyki mogłaby to całkiem znośnie przeżyć. Ale równie dobrze może się okazać że za dwa lata połowa forum będzie miała ff z 50MP :). Chciałbym mieć aparat z odrobinę większym DR ale specjalnego parcia też nie mam radziłem sobie kiedyś na cropie, a to co mam na FF nie odbija się jakąś czkawką przy postprocesingu - nadal uważam że matryca 20-24Mpix na FF jest dla mnie na dzień dzisiejszy optymalna.
No ale skoro konkurencja ma 36Mpx, bez filtra, rózna rozdzielczość itd. to Canon nie mógł nie zareagować i dlatego 50Mpix, wersja bez filtra itd.
Przymus marketingowy
jp
Seria C nie jest "cholernie droga" - tu się bardzo mylisz. To jest sprzęt do zarabiania, a nie dla fanboyów forumowych żeby się mogli podniecać cyferkami i jak to traktować jako inwestycję w narzędzie to zwraca się bardzo szybko, bo jest narzędziem które oszczędza czas i spełnia swoją rolę znakomicie - co końcowo przekłada się na dobry zwrot takiej inwestycji. Canon wstrzelił się tymi kamerami w rynek wręcz znakomicie, bo to są po prostu sprzęty na miarę dla niektórych firm i praktycznie bez konkurencji.
Przewiduję że identycznie będzie z nowymi piątkami. Gimbaza będzie płakać na forach jakie to g... Canon wypuścił, a zawodowcy kupią bo będzie to odpowiedni sprzęt dla ich potrzeb.
oczywiście. Prędzej czy później ktoś da. Tak jak dał 36 czy 50 Mpx w cenie "dla ludu". Bo cena 50 Mpx w MF była ... nie dla ludu ;)
optymista z ciebie :)
Ależ się przyda. Ci co lubią tele będą mieli świetną sprawę - ekwiwalenty ogniskowych im się tanim kosztem mocno powiększą. Przy mniejszych plikach niż z 50 Mpx.
Niestety 50 Mpx szybko zapycha dyski. Niby HDD sa tanie, ale to nie jest fajne.
Bardzo mi się podoba, ale w moim przypadku to by była tylko dodatkowa zabawka za blisko 4 kafle, która nawet nie zastapi mi 6d. Świetny do dokumentacji rzeczywistości, a to dla mnie jeden z głównych celów fotografowania.
To jest sprzet dla zawodowcow i to co amatorzy (wiekszosc tego forum) maja do powiedzenia Canon ma gleboko w d…… Nie rozumiem narzekan w tym watku. To sprzet nie dla, was wiec po co komentujecie?
Drukowaliśmy podczs targów RemaDays na stoisku Canon PL sample z 5Ds w 100x70 i pod względem detalu wygląda to naprawdę*nieźle ;)
Nieruszony temat DR jest rozczarowaniem, natomiast jak dla mnie interesująco zapowiada się kwestia koloru, wygląda na to że podłubali przy filtrach barwnych i szczerze mówiąc chętnie bym się dorwał by pofotografować*tym szpejem kolorowe kwadraciki (wzorników X-Rite). Ogólnie kroi się*ciekawy puchacz studyjno-architektoniczno-landszaftowy...
Na marginesie - mają chłopaki poczucie humoru, nazwa kodowa 5Ds to "Yeti" :mrgreen:
Te sample to już są na pierwszej stronie zalinkowane. W piątek.
Mnie od pewnego czasu w nowych puszkach interesuje jedynie poziom szumów na wysokich ISO. Wszystko inne już osiągnęło poziom który mi wystarcza.
Test Sony A7S - Szumy i jakość obrazu w RAW - Test aparatu - Optyczne.pl
Tutaj są porównania szumów A7S, 5D3, i df.
No i warto pamiętać o rozdzielczości
jp
Wracając do statywu.
Jakoś niezauważany jest fakt, że w korpusach 5DS zostało wzmocnione gniazdo statywowe.
Przy 7D2 nie ma tej informacji a przecież gęstość pikseli 5DS i 7D2 jest porównywalna.
Poprawiają błąd ?
I co to za matryca ?
5D3 : gęstość 160pix/mm, szumy max 25600 ISO
7D2 : gęstość 243pix/mm, szumy max 16000 ISO
5DS : gęstość 241pix/mm, szumy max 6400 ISO
jp
Dlaczego, skoro gęstość pikseli 7D2 i 5DS "taka sama"
- w 5DS wzmocniono gniazdo statywowe ?
- tak wyraźnie różna standardowa max ISO (7D2=16000, 5DS=6400) ?
jp
Jezeli Cie to dziwi, rozważ to: Mój ajfon ma gęstość pikseli odpowiadającą 400 Mpix matrycy FF ale nie ma pancernego gniazda statywowego z tytanu. :|
Robię ostre zdjęcia z ręki z pełną rozdzielczością matrycy nie przejmując się jakie zadziwiająco małe ma piksele. :shock::lol:
A sprowadzając te rozważania do konkretów czyli do korpusu 5ds, pewnie chodziło o odpowiedź czy mamy szansę na jakąś poprawę w odniesieniu do DR wyraźnie lepszej na niższych ISO w sensorach konkurencji? :lol:
Być może Canon poprawił cokolwiek w kwestii działania przetworników. Jednak wyraźna poprawa wiązać się będzie z zastosowaniem architektury jak u konkurencji (zrównoleglone ADC pracujące z mniejszą prędkością). Inaczej nadal DR u Canona będzie ograniczony przez wyższy szum odczytu. Być może nowej architektury doczekamy się w 5d4.
Juz czekam na topic 5dsr oczami userow :) (obiektywnie).
Jestem ciekaw czy ktoś tutaj to kupi i do czego będzie używać. Nie twierdzę, że to nieprzydatna zabawka. Mi by się przydała, ale ja mam dość specyficzne potrzeby.
pewnie że ktoś kupi :)
powinien się pojawić, sami ludzie z Canona podkreślają że 5Ds/5DsR nie są następcami 5d3 tylko nową linią produktów