-
Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
-
dla porownania wycinek 100% kawalek sciany w tle robione tez na 3200 iso z FF c5mk2
obrobka jakas standardowa jaka mam zawsze nastawiona w LT , odszumianie raczej niskie.
poziom szumu znacznie nizszy.
to jest w zasadzie takze odpowiedz do watku ff vs aps.
pewnych rzeczy nie mozna przeskoczyc w nijaki sposob.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
pod wzgledem motywu ( leciutko na lewo od centrum) to mk 1 jest zdecydowanie lepszy ;-)
jesli chodzi o szumy to:
pomierzylem je na tych samplach swiadom ze to jpg
poziom szumu na mk 2 wychodzi 6,65%
na mk1 - 8,76%
a wiec mk2 jakby szumial o ok 25% mniej.
pytanie jest , ale nie chce mi sie w to bawic , trzebaby sprawdzic na rawach - czy przez obrobke da sie te roznice zniwelowac bez straty rozdzielczosci - tzn na ile nizsze szumy mk2 sa wynikiem obrobki ( zawsze jest juz w aparacie ) na ile wlasnosci matrycy.
Jak ktoś ma ochote pobawić się w odszumianie to:
http://cobalt.fr.pl/tx/1.CR2
http://cobalt.fr.pl/tx/2.CR2
Potrzymam jeszcze z tydzień na FTP i do kosza.
Nie mam czasu zając się analiza i odszumianiem. Nie pobrałem sobie profilu aparatu C 7D2 dla Neat Image. Tak na szybko oceniam 7DmkII na 3200 tak jak 7D1 na 1600.
Tak jak pisałem wcześniej nie gwarantuję za jakość zdjęć z makiII, bo nie wiem na jakich ustawieniach był aparat - jakość obrazu, redukcje zakłóceń itd.
Myślę, że przy odrobinie wprawy i dobrej woli można zdjęcie z hali na ISO 3200 po odszumieniu w rozmiarze 3200px wysyłać spokojnie do redakcji. Oczywiście przy odrobinie słońca na boisku będzie już tylko lepiej.
Nie wiem jak był cena 7D1 gdy pokazał się w sklepach, ale za 7D2 te 6500zł można spokojnie wyłożyć. Nie jest to oczywiście aparat dla użytkowników typu "jaka luszczanka dla przedszkolaka". W rękach świadomego entuzjasty to dobry aparat.
Tylko trzeba wiedzieć co fotografujemy i po co.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
cobalt a jak z akcją ?
I tu jest największy atut 7DII. AF bardzo dobrze konfigurowalny. Eleganckie pokrycie i chyba 7 trybów wyboru punktu (obszaru).
Montujesz śmigło i odlatujesz. Niby tylko 2 kl/s więcej niż markI, ale szybko wyłapiesz ten niuansik.
Znajomy zaproponował, żebym sobie nim popstrykał pół kwarty na koszykówce i szkoda, że nie skorzystałem. Wiesz jak to jest na meczu. Każdy ma swoją robotę do wykonania i czas pogania.
Mam już zdanie o tym body i zobaczę jeszcze na wiosnę jak jest w świetle dziennym. Może uda mi się poprosić o użyczenie na 5min podczas meczu rugby.
A na razie trzeba nauczyć się robić zdjęcia 7D1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nie wiem jak był cena 7D1 gdy pokazał się w sklepach, ale za 7D2 te 6500zł można spokojnie wyłożyć.
Nie 6500 tylko spokojnie 6300. A te 200 różnicy można spokojnie na fajną kartę przeznaczyć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Nie 6500 tylko spokojnie 6300. A te 200 różnicy można spokojnie na fajną kartę przeznaczyć :)
Dokładnie 200zł możemy przepić zainwestować w kartę lub zainwestować w siebie. Czyli przepić :).
-
Po zastosowaniu błyskawicznej redukcji szumu, poprzez jedno klikniecie (przy pomocy wtyczki Neat Image) dostałem coś takiego.
Są to wycinki fotek w 100% powiększeniu:
Natomiast zdjęcia (bez kadrowania) pomniejszone do 2700px wyglądają następująco:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Po zastosowaniu błyskawicznej redukcji szumu, poprzez jedno klikniecie (przy pomocy wtyczki Neat Image) dostałem coś takiego.
Są to wycinki fotek w 100% powiększeniu:
Spróbuj wywołać te RAWy w DPP 4.1.50.
Przy ustawieniu suwaków szumów na 10 i 7 moim zdaniem jest lepiej.:|
-
Znaczy się z tych 2 cropów wynika, że albo mk1 trafiłeś w troche inne miejsce albo stara matryca oddaje wiecej detalu?
czyli generalnie najważniejszego w praktyce jeszcze nie przetestowałeś... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Znaczy się z tych 2 cropów wynika, że albo mk1 trafiłeś w troche inne miejsce albo stara matryca oddaje wiecej detalu?
czyli generalnie najważniejszego w praktyce jeszcze nie przetestowałeś... :D
Więcej detalu nie oddaje 7D1. Musiałbym sobie spersonalizować puchę tak jak swojego mkI. A tego nie robi się w 5min.
-
Zaraz temat zbliży się do poziomu: FF vs CROP lub o Głębi Ostrości :? .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Zaraz temat zbliży się do poziomu: FF vs CROP lub o Głębi Ostrości :? .
Dzięki takim Twoim wpisom masz to na bank.
Jak nie życzysz sobie żeby ludzie rozmawiali, to nie ma sprawy. Zawsze można przejść do liczenia linii na matrycy, monitorze, w drukarce albo biurowej niszczarce. Oraz bicia piany. Typu moja racja jest bardziej mojsza.
7D2 ma matrycę, która szumi i tu Canon się nie popisał. Ten aparat ma też najlepszy AF w APS-C.
Sprzęt jest ważny, bo im lepszy aparat, tym więcej możliwości dla fotografa. Pod warunkiem, że użytkownik tego potrzebuje.
Przez analogię: "dobra pamieć nie gwarantuje dobrych wspomnień".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Dzięki takim Twoim wpisom masz to na bank.
Jak nie życzysz sobie żeby ludzie rozmawiali, to nie ma sprawy
Eee tam ,dorabiasz długą ideologię do krótkego zdania ,chodziło mi o to,że ww wątkach
po kilkudziesieciu stronach nie było żadnych sensownych a tym bardziej praktycznych wniosków.I tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Eee tam ,dorabiasz długą ideologię do krótkego zdania ,chodziło mi o to,że ww wątkach
po kilkudziesieciu stronach nie było żadnych sensownych a tym bardziej praktycznych wniosków.I tyle.
No to się o nie postaraj, bo to Ty masz ten cudowny aparat.
Inaczej zostaną sponsorowane testy Optyczne.pl. Tam zawsze wszystko jest cacy. Np Tamron 17-50/2,8 VC nie doczekał się do dzisiaj testu, mimo nacisku forumowiczów optyczne.pl. Odnoszę wrażenie, że go nie będzie, bo być nie może.
-
Inaczej mówiąc Zyskowi, moim zdaniem, chodziło o to że tytuł tego wątku brzmi "Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady".... i żeby nie zagłębiać się w tym wątku w teorie które, z przyczyn oczywistych, są nie do udowodnienia.
Wypiję kawę i, pomimo padającego śniegu, wychodzę za chwilę na dwór / pole z psem i aparatem. Pewnie trzeba będzie użyć ISO 3200 i 6400. I jakoś nie mam obaw :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
No to się o nie postaraj, bo to Ty masz ten cudowny aparat
Ale ja nie mam zamiaru tej cudowności chwalić ani pisać pochwalnych tekstów :D .
Kilka fotek wrzuciłem ,jesli tylko trafię coś sensownego to znów wrzucę.
Przecięż nie będę robił testów klamerkowych czy bateryjkowych :mrgreen: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
... Wypiję kawę i, pomimo padającego śniegu, wychodzę za chwilę na dwór / pole z psem i aparatem. Pewnie trzeba będzie użyć ISO 3200 i 6400. I jakoś nie mam obaw :)
I to już jest temat. Jak możesz zrób 3 foty tego samego motywu na ISO 1600, 3200 i 6400. I zamieść RAW-y na FTP. Jak nie masz możliwości wstawienia tak dużych plików w sieci, to prześlij na cobalt@fr.pl. Wrzucę na tydzień na swoim koncie.
Dobrze byłoby gdybyś nie korzystał w puszce z żadnych redukcji - szumu, jasnych partii obrazu, styl obrazu standard itd. Jeżeli nie jest to dużym utrudnienie dla Ciebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
I to już jest temat. Jak możesz zrób 3 foty tego samego motywu na ISO 1600, 3200 i 6400. I zamieść RAW-y na FTP. Jak nie masz możliwości wstawienia tak dużych plików w sieci, to prześlij na
cobalt@fr.pl. Wrzucę na tydzień na swoim koncie.
Dobrze byłoby gdybyś nie korzystał w puszce z żadnych redukcji - szumu, jasnych partii obrazu, styl obrazu standard itd. Jeżeli nie jest to dużym utrudnienie dla Ciebie.
Z miłą chęcią ale może nie tym razem :) Nie wiem jak gdzie indziej, ale pod Krakowem, mówiąc delikatnie, pogoda nie sprzyja robieniu zdjęć. Jest szaro, buro i ponuro i do tego wali śniegiem.
Przetestowałem AF w ciężkich warunkach. Założyłem 100mm L macro, zrobiłem 20 zdjęć, seriami po 3, 4 i 5. Biało czarny pies szybko biegnący w moją stronę. I muszę stwierdzić że 7DII to nudny aparat. Na 20 zdjęć 16 trafionych ( czyli ostro, z poprawką na warunki, przy cropie 100% ) i 4 zdjęcia prawie trafione. Czyli wczorajszy dzień spędzony na teorii i ustawianiu aparatu nie poszedł na marne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Z miłą chęcią ale może nie tym razem :) Nie wiem jak gdzie indziej, ale pod Krakowem, mówiąc delikatnie, pogoda nie sprzyja robieniu zdjęć. Jest szaro, buro i ponuro i do tego wali śniegiem...
I o to chodzi, bo w słoneczku będzie OK. A mnie o szumozę chodzi.
Warto uchwycić kadr w którym mamy fragment szary jasny, szary ciemny, niebieski i czerwony.
-
To tez dobre pytanie, jak z czerwienią w mk2? mk1 pluła prawie radioaktywnym czerwonym (szczególnie przy sztucznym oświetleniu)
16 w celu na 20 to jak dla mnie bardzo dobry wynik.
cobalt postaraj się na następnym meczu chociaż na 5min pożyczyć mk2 i postrzelać do sportowców, to też będzie dość pomocne.
Kolega zysk tak bardzo chciał uniknąć pitolenia o byle czym, że sam sprokurował prawie całą stronę nic nie wnoszących postów :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
I o to chodzi, bo w słoneczku będzie OK. A mnie o szumozę chodzi.
Warto uchwycić kadr w którym mamy fragment szary jasny, szary ciemny, niebieski i czerwony.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
I to już jest temat. Jak możesz zrób 3 foty tego samego motywu na ISO 1600, 3200 i 6400. I zamieść RAW-y na FTP. Jak nie masz możliwości wstawienia tak dużych plików w sieci, to prześlij na
cobalt@fr.pl. Wrzucę na tydzień na swoim koncie.
Więcej dzisiaj zdjęć nie robię. W taką pogodę to się nawet psa nie wygania na pole :)
Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie biegającego psa z różową piłką zrobione w fatalnych warunkach to ja Ci mogę rawa wysłać. Pamiętaj tylko że to był test AF. Zdjęcia robione bez przywiązywania większej wagi do ustawień bo i tak z założenia miały wylądować w koszu. Najwyższe ISO 800. Chcesz ?
-
Odbierałem wczoraj małego 24-70 do 5d3 i dzięki uprzejmości kolegów z Digital24 mogłem skorzystać również z 7d2 (z dużym 24-70).
RAW z 5d3 ISO 2000
RAW z 7d2 ISO 1600
Wybrałem dwa ujęcia mniej więcej porównywalne.
Można sobie pogrzebać w dpp lub innym wynalazku do wołania.
Oświetlenie takie sobie - tyłu małe okienko, od góry 3 świetlówki.
Nie jest to sport ale szumy na początek można jakoś tam ocenić.
Oba na autoiso.
Tak na oko, uwzględniając różne iso, otwory szkieł i czasy zdjęć to optymistycznie szacowałbym ISO 1600/7d2 pi razy oko równe ISO 3200/5d3.
Aparat w ręku jak 5d3, trochę zmian w menu - nie mogłem znaleźć maksymalnego czasu dla autoiso i już myślałem, że to znowu jakiś nowy patent ale w domu doczytałem w instrukcji, że jest.
Gdybym znowu potrzebował cropa to bym się nie zastanawiał (szczególnie, że cena dwójki jest prawie identyczna jak jedynki w 2009 r.).
Aha, fajnie klapała migawka w serii - coś jak klekot ptaka :-)
-
Pewnie o tym wiecie, ale na wszelki wypadek napiszę. W nowej siódemce można ustawić korekcję ekspozycji w trybie M.
-
Pytanie z innej beczki-czy naklejaliście już coś na wyświetlacz 7DMKII (osłona) folie lub jakieś szkło? Jak coś macie podajcie linka proszę.
-
ISO 2500,1/200s
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marianzzz1
czy naklejaliście już coś na wyświetlacz 7DMKII (osłona) folie
Ja zawsze przyklejam jakąś folię od telefonów.Nie ma co się bawić w pancerne szybki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marianzzz1
Pytanie z innej beczki-czy naklejaliście już coś na wyświetlacz 7DMKII (osłona) folie lub jakieś szkło? Jak coś macie podajcie linka proszę.
Chyba w Polsce jeszcze nie ma. Trzeba poczekać i .... uważać na wyświetlacz :)
-
kup zwykłą folie jak na tel tylko w rozmiarze wysw (ewentualnie taka do dociecia) i po sprawie
-
Kup za pare złoty folie do telefonu - najlepiej taką bezklejową i po problemie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marianzzz1
Ja przyczepilem oslone ktora wycialem oslony dla droida. Na 5d3 mam to Vello Snap-On LCD Screen Protector for Canon 6D SPSO-C6D B&H. Moze juz jest dla 7dII
-
-
-
No widzisz. Mewowe zdjęcie robi za 10 stron trzepania piany w wątku.
-
Wybór chwilowo( w obiektach) mam ograniczony .
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jakby mocno nie trafione
Biorę to na siebie :lol: .
Fotka z sugerowanym trybem 5,ale odnoszę wrażenie ,że ejst raczej dedykowana do koliberków
i tej konkretnej sytuacji powinna być użyta poz. 3 AF.
-
ostatnie 3 sample zupełnie zniechęcają do nowego.. Co to jest ten plastik? Odszumiane tak mocno? Z foto z rowerem to kompakt lepiej by sobie poradził.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Biorę to na siebie :lol: .
Fotka z sugerowanym trybem 5,ale odnoszę wrażenie ,że ejst raczej dedykowana do koliberków
i tej konkretnej sytuacji powinna być użyta poz. 3 AF.
Ja przestałem już kombinować z trybami AF. Trochę poczytałem, trochę popróbowałem i ustawiłem w trybie pierwszym. Czułość na -2, reszta na zero. Na ptaki jest ok. A jak pójdę na jakiś mecz albo inną gimnastykę artystyczną to sobie przestawię :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
ostatnie 3 sample zupełnie zniechęcają do nowego.. Co to jest ten plastik? Odszumiane tak mocno? Z foto z rowerem to kompakt lepiej by sobie poradził.
No nareszcie ktoś wyciagnął wnioski z moich fotek.
Mogę Tobie jeszcze doradzić jakie auto kupić , i wtedy ta firma pójdzie z torbami :lol: .
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
przestałem już kombinować z trybami AF. Trochę poczytałem, trochę popróbowałem i ustawiłem w trybie pierwszym. Czułość na -2, reszta na zero
Ok ,też tak ustawię,a jak ustawiasz AF na single point czy rozszerzone ?
Próbowałem strefowy rozszerzony,ale chyba nie zdaje egzaminu przy ptactwie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ok ,też tak ustawię,a jak ustawiasz AF na single point czy rozszerzone ?
Próbowałem strefowy rozszerzony,ale chyba nie zdaje egzaminu przy ptactwie.
Najczęściej środkowy plus osiem. Jak daleko to sam środkowy ( nie spot ) Ale to na razie testy w chmurach więc nie biorę za to co mówię pełnej odpowiedzialności :) Czekam na światło :)
-
Patrzę na exify ostatniego zdjęcia i oczom nie wierzę. Tryb ekspozycji - automatyczny. Tryb pomiaru - wielosegmentowy.
Ustaw sobie pomiar światła skupiony i ekspozycję na M lub Av. Dobieraj tak czas, żeby był w okolicach 1/1600÷1250s. AF rozszerzony - jednopunktowy [] + 4 sąsiednie (nie punktowy [.] bo do zdjęć w ruchu się nie sprawdza, ale jest bardzo precyzyjny). Seria + Al Servo.
Oczywiście masz niezależny wybór p-ktu AF w pionie i poziomie, ale to już pewnie wiesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Tryb ekspozycji - automatyczny
u mnie , po zapisaniu na pulpicie bez zadnego programu do czytania exif pokazuje priorytet migawki i czas 1/2000s ISO 1000 i +0,3ev - coś mam żle ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
bez zadnego programu do czytania exif pokazuje priorytet migawki i czas 1/2000s ISO 1000 i +0,3ev - coś mam żle ?
Takie były ustawienia,cobalt coś pomylił.
Może ktoś dorzuciłby jeszcze swoje fotki,aby nad innymi też się poznęcać :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Może ktoś dorzuciłby jeszcze swoje fotki,aby nad innymi też się poznęcać :lol: .
chłopaki nie płaczą
wrzucaj dalej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Może ktoś dorzuciłby jeszcze swoje fotki,aby nad innymi też się poznęcać .
Jakich chmur chcesz fotki? Deszczowych czy śniegowych ? :)
Pogadamy jak zaświeci słońce. To warunek pierwszy. Warunek drugi - musi to być sobota albo niedziela. Więc może jutro.... Ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć :)
Urwałem się dzisiaj z pracy ok. południa. Słońce świeciło.... Jak dojechałem do domu ( pół godziny ) to po słońcu zostało tylko wspomnienie. Niestety..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Może ktoś dorzuciłby jeszcze swoje fotki,aby nad innymi też się poznęcać
Niech się dzieje :) Kaczki w chmurach... Z serii czterech zdjęć trzy ostre. Tylko te chmury...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Takie były ustawienia,cobalt coś pomylił.
Może ktoś dorzuciłby jeszcze swoje fotki,aby nad innymi też się poznęcać
Cobalt nic nie pomylił.
Metadane załączone do fotek ptaków na Twojej stronie dają takie właśnie informacje.:cry:
-
czym wy te exify sprawdzacie? u mnie to wygląda tak:
-
Było w chmurach to jeszcze w śnieżycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
Cobalt nic nie pomylił.
Metadane załączone do fotek ptaków na Twojej stronie dają takie właśnie informacje.
Rozwiązanie dla "bystrzaków"
-Zapisz fotkę jako ...
-otwórz w sensownej przegladarce np Irfan
-zobaczysz cały exif z kilkudziesiecima pozycjami
Tez nie wiem w czym przeglądacie fotki :shock: .
Nie chce mi sie wklejać printscreena :roll: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Na stronie zysk'a http://kamerom.pl w zakładce PTAKI I ZWIERZAKI na pasku ponad wybranym zdjęciem można wybrać metadane. I są podane takie ustawienia jak podawał cobalt.
Poza tym to że exif pokazuje Av,Tv wynika z ustawień trybu pomiaru ekspozycji i trybu bracy (priorytet Av,Tv,czy też auto).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Niech się dzieje Kaczki w chmurach... Z serii czterech zdjęć trzy ostre. Tylko te chmury...
To pokarz te ostre.