Pokaż wyniki od 1 do 10 z 858

Wątek: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Trochę praktyki. Nie jest to żaden test, bo wszyscy wiedzą, że zdjęć robić nie potrafię. Co widać na załączonym obrazku, są one krzywe, przepalone i Velvet (do pupy).
    Dzięki uprzejmości znajomego pstryknąłem sobie wczoraj kilka fotek i powiem jedno. Canon 7D2 to zajefajny aparat do sportu. AF wymiata i jego mnogość konfiguracji AF do sportu może przyprawić o zawrót głowy.
    Kolega powtarza już na 3-cim, kolejnym meczu, że cały czas się uczy. Jak ktoś ma kasę na jego zakup, to nie ma co się zastanawiać, bo lepiej można tylko z 1DX. Krótko mówiąc po tych kilku minutach nie chciałem już oglądać swojego 7D1.

Do brzegu.
    Dwa zdjęcia na dwóch 7D - mkI i mkII, pod kątem szumów. Nie zagłębiałem się w ustawienia na markII (np optymalizacja jasnych partii obrazu itd). W moim 7D1 wszystkie redukcje zawsze mam wyłączone (bo nie będzie mi czarna skrzynka mówić co jest dla mnie lepsze).
    Surowe z wołarki bez żadnej ingerencji:

ISO 3 200, t-1/800s, F=200mm, f/3,2. Ostatnie to crop 100% wycinek.

pod wzgledem motywu ( leciutko na lewo od centrum) to mk 1 jest zdecydowanie lepszy ;-)

jesli chodzi o szumy to:
    pomierzylem je na tych samplach swiadom ze to jpg

poziom szumu na mk 2 wychodzi 6,65%
    na mk1 - 8,76%

a wiec mk2 jakby szumial o ok 25% mniej.

pytanie jest , ale nie chce mi sie w to bawic , trzebaby sprawdzic na rawach - czy przez obrobke da sie te roznice zniwelowac bez straty rozdzielczosci - tzn na ile nizsze szumy mk2 sa wynikiem obrobki ( zawsze jest juz w aparacie ) na ile wlasnosci matrycy.

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    pod wzgledem motywu ( leciutko na lewo od centrum) to mk 1 jest zdecydowanie lepszy ;-)

jesli chodzi o szumy to:
    pomierzylem je na tych samplach swiadom ze to jpg

poziom szumu na mk 2 wychodzi 6,65%
    na mk1 - 8,76%

a wiec mk2 jakby szumial o ok 25% mniej.

pytanie jest , ale nie chce mi sie w to bawic , trzebaby sprawdzic na rawach - czy przez obrobke da sie te roznice zniwelowac bez straty rozdzielczosci - tzn na ile nizsze szumy mk2 sa wynikiem obrobki ( zawsze jest juz w aparacie ) na ile wlasnosci matrycy.
    Jak ktoś ma ochote pobawić się w odszumianie to:
    http://cobalt.fr.pl/tx/1.CR2
    http://cobalt.fr.pl/tx/2.CR2
    Potrzymam jeszcze z tydzień na FTP i do kosza.

Nie mam czasu zając się analiza i odszumianiem. Nie pobrałem sobie profilu aparatu C 7D2 dla Neat Image. Tak na szybko oceniam 7DmkII na 3200 tak jak 7D1 na 1600.
    Tak jak pisałem wcześniej nie gwarantuję za jakość zdjęć z makiII, bo nie wiem na jakich ustawieniach był aparat - jakość obrazu, redukcje zakłóceń itd.
    Myślę, że przy odrobinie wprawy i dobrej woli można zdjęcie z hali na ISO 3200 po odszumieniu w rozmiarze 3200px wysyłać spokojnie do redakcji. Oczywiście przy odrobinie słońca na boisku będzie już tylko lepiej.

Nie wiem jak był cena 7D1 gdy pokazał się w sklepach, ale za 7D2 te 6500zł można spokojnie wyłożyć. Nie jest to oczywiście aparat dla użytkowników typu "jaka luszczanka dla przedszkolaka". W rękach świadomego entuzjasty to dobry aparat.
    Tylko trzeba wiedzieć co fotografujemy i po co.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    cobalt a jak z akcją ?
    I tu jest największy atut 7DII. AF bardzo dobrze konfigurowalny. Eleganckie pokrycie i chyba 7 trybów wyboru punktu (obszaru).
    Montujesz śmigło i odlatujesz. Niby tylko 2 kl/s więcej niż markI, ale szybko wyłapiesz ten niuansik.
    Znajomy zaproponował, żebym sobie nim popstrykał pół kwarty na koszykówce i szkoda, że nie skorzystałem. Wiesz jak to jest na meczu. Każdy ma swoją robotę do wykonania i czas pogania.
    Mam już zdanie o tym body i zobaczę jeszcze na wiosnę jak jest w świetle dziennym. Może uda mi się poprosić o użyczenie na 5min podczas meczu rugby.
    A na razie trzeba nauczyć się robić zdjęcia 7D1.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów