-
Odp: Jak zacząć fotografować śluby.?
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Nie przesadzaj z tą prowokacją.
A odpowiadając na zadane pytania. Nie nie mam zdjęć ślubnych, ale jak coś będę miał to nie będę się chwalił, zauważyłem że wielu z użytkowników forum, ma chol.... problem z akceptacją kogoś nowego. Pewnie najlepiej jak by wszyscy inni, niż "elita forum" - bo tak chyba należy nazwać mądralińskich. Siedzieli cicho i czasem zadali pytanie na które "mądralińscy" mogli by się wypowiedzieć, w końcu są wszechwiedzący. :) Pozdrawiam.
Koledzy pytali czy masz doświadczenie w fotografii ogólnie, nie w ślubnej, przecież pisałeś że się tym nie zajmujesz. Pokaż jakąś swoją galerię, najlepsze zdjęcia czy coś takiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Dziwne rozumowanie. Czy nie powinno być tak, że jak się uczysz to chodzisz jako drugi fotograf "praktykant" - może być za darmo. Jednak, gdy nabierzesz już pewnego doświadczenia i czujesz się na siłach to idziesz fotografować sam i za to jak najbardziej powinieneś wziąć pieniądze. Nie dla tego, że tak twierdzą inni fotografowie, ale dla tego, że wykonujesz pewną usługę, zajmuje to dużo czasu, zużywa się sprzęt (wcale nie tani), wię nie rozumiem, dlaczego nie wziąć "parę złotych", przynajmniej na amortyzację sprzętu, dojazd, poświęcony czas itp.
Ale jak Cie przyjaciel prosi to nie wypada odmowic....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Dziwne rozumowanie. Czy nie powinno być tak, że jak się uczysz to chodzisz jako drugi fotograf "praktykant" - może być za darmo. Jednak, gdy nabierzesz już pewnego doświadczenia i czujesz się na siłach to idziesz fotografować sam i za to jak najbardziej powinieneś wziąć pieniądze. Nie dla tego, że tak twierdzą inni fotografowie, ale dla tego, że wykonujesz pewną usługę, zajmuje to dużo czasu, zużywa się sprzęt (wcale nie tani), wię nie rozumiem, dlaczego nie wziąć "parę złotych", przynajmniej na amortyzację sprzętu, dojazd, poświęcony czas itp.
Praca za darmo nie jest w Polsce zabroniona, natomiast praca za pieniadze dosc scisle uregulowana. Ktos kto nie ma portfolio i doswiadczenia, prace "za darmo" traktuje jako inwestycje w reklame, wiec taka "za darmo" to ona nie jest.
Oczywiscie chociz bylbys super fotografem z doswiadczeniem, nic nie stoi na przeszkodzie zeby pracowac za darmo, filantropi na swiecie istnieja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Ale jak Cie przyjaciel prosi to nie wypada odmowic....
To jest całkiem inna sprawa.
Chodziło o to że napisałeś, że jeszcze z rok musisz za darmo robić - to dla mnie trochę niezrozumiałe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Praca za darmo nie jest w Polsce zabroniona, ...
Ciekawe czemu jak inspekcja pracy wpada np. na budowę to wszyscy uciekają, a nikt nie zostaje twierdząc, że pracuje za darmo, a to nie jest zabronione ;)
A tak na poważnie to z tą reklamą masz rację.
-
Chodzi o to ze zeby brac pieniadze za swoja prace to trzeba ja wykonac dobrze, a ja sie jeszcze nie czuje na tyle pewnie zeby za swoje zdjecia brac kase....
-
autorze wątku czy odpowiesz na to nurtujące pytanie jakim jest: "czy w ogóle możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami?"
czy nadal będziesz udawał, że pytanie nie padło i milczał 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michlax
Koledzy pytali czy masz doświadczenie w fotografii ogólnie, nie w ślubnej, przecież pisałeś że się tym nie zajmujesz. Pokaż jakąś swoją galerię, najlepsze zdjęcia czy coś takiego.
Nawet gdybym miał jakąś galerię. Wydaje mi się, że zaraz bym był zjechany, wiec po co mam cokolwiek pokazywać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
autorze wątku czy odpowiesz na to nurtujące pytanie jakim jest: "czy w ogóle możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami?"
czy nadal będziesz udawał, że pytanie nie padło i milczał 8-)
Będę milczał, jak zabity :)
-
Wydajesz się ciągle nie rozumieć najważniejszego - to że posiadasz aparat i obiektyw to dopiero początek. Potrzebujesz dużo ponad to, oprogramowanie, dobry komputer oraz zdjęć, które sprawią że ludzie zechcą Ci zapłacić. Gdyby się okazało że miałeś/masz styczność z fotografią, możliwe że wystarczy mniej pracy niż jakbyś miał zacząć "od zera".
-
To musi byc prowokacja. Przeciez na serio nie mozna byc az tak niekumatym...
-
-
Poniewaz czasem informacje podane wprost slabo wchodza, moze przypowiesc? "Zyl w owym miescie pewien czlowiek, ktory cierpial niedostatek tak, ze musial jesc soczewice bez oliwy i pic najtansze wino. Przybyl ow maz na rynek tego miasta, stanal posrod tych, ktorzy sprawiali wozy i rydwany do wyscigow, pozdrowil ich i rzekl: bracia, nie chce juz cierpiec niedostatku, jesc soczewicy bez oliwy i pic kwasnego wina, lecz chce uczynic swoj zywot na podobienstwo waszych. Znalazlem w szopie ojca mego mlotek i pile wyszczerbiona i pragne w szopie owej sprawiac wozy i rydwany do wyscigow, pic wina slodkie i jesc tlusto jako i wy czynicie. Rzeknijcie mi bracia, jak mam poczynac, gdzie szukac woznicow, ktorzy kupowac beda rydwany moje? Lecz oni szydzili z niego, a potem rzekli mu: wez sie ogarnij czlowieku, idz i nie grzesz wiecej. Albowiem rydwan widziales jedynie w cyrku i poczynasz rzecz cala od d... strony."
-
-
gdzie jest przycisk "pomógł"??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Wątek: Jak zacząć fotografować śluby.?
-
tos pojechal Roja po temacie:) - genialne!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
roja
Poniewaz czasem informacje podane wprost slabo wchodza, moze przypowiesc? "Zyl w owym miescie pewien czlowiek, ktory cierpial niedostatek tak, ze musial jesc soczewice bez oliwy i pic najtansze wino. Przybyl ow maz na rynek tego miasta, stanal posrod tych, ktorzy sprawiali wozy i rydwany do wyscigow, pozdrowil ich i rzekl: bracia, nie chce juz cierpiec niedostatku, jesc soczewicy bez oliwy i pic kwasnego wina, lecz chce uczynic swoj zywot na podobienstwo waszych. Znalazlem w szopie ojca mego mlotek i pile wyszczerbiona i pragne w szopie owej sprawiac wozy i rydwany do wyscigow, pic wina slodkie i jesc tlusto jako i wy czynicie. Rzeknijcie mi bracia, jak mam poczynac, gdzie szukac woznicow, ktorzy kupowac beda rydwany moje? Lecz oni szydzili z niego, a potem rzekli mu: wez sie ogarnij czlowieku, idz i nie grzesz wiecej. Albowiem rydwan widziales jedynie w cyrku i poczynasz rzecz cala od d... strony."
W tym momencie moderator powinien zamknąć temat :)
-
broń Boże, ale Hydepark jak najbardziej.....
-
Ani zamykanie, ani hydepark. Przewiduję szybką samoistną śmierć tego wątka 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
roja
Hahahahaha
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Wydajesz się ciągle nie rozumieć najważniejszego - to że posiadasz aparat i obiektyw to dopiero początek. Potrzebujesz dużo ponad to, oprogramowanie, dobry komputer oraz zdjęć, które sprawią że ludzie zechcą Ci zapłacić. Gdyby się okazało że miałeś/masz styczność z fotografią, możliwe że wystarczy mniej pracy niż jakbyś miał zacząć "od zera".
A czy ja napisałem że już zaczynam pracę? Czy napisałem że chciałbym zacząć?
Pewnie znów zostanę zlinczowany, ale właśnie wczoraj zakupiłem canona 85mm f1.8. Jak sądzicie dobry wybór jak dla takiego amatora jak ja?
A i jak możecie to poproszę jeszcze o podpowiedź. Zamierzam kupić 70-200mm 2.8 i gdybam między Canonem, a Tamronem. Oczywiście poczytałem na forum tu i nie tylko i nadal nie wiem który z nich wybrać, bo tematy są napisane konkretnie, ktoś tam postawił pytanie, a użyszkodnicy jak zwykle pierdu pierdu o czym innym. Może mi ktoś napisać jakieś uwagi na temat tych obiektywów. Najlepiej niech będzie to ktoś kto pracował.
Z góry dziękuję.
A wątek niech umiera :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
A czy ja napisałem że już zaczynam pracę? Czy napisałem że chciałbym zacząć?
także:
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Z braku pracy i ciągłego poszukiwania etatu, który poprawiłby moją sytuację finansową, postanowiłem zająć się fotografią. Wybrałem tylko jeden kierunek jest nim "Fotografia ślubna". Tutaj pytanie do doświadczonych członków forum. Oczywiście nikogo nie chcę zmuszać do podpowiadania mi, ale z doświadczenia na różnych forach proszę was o nie wylewanie swoich żali i frustracji, zaoszczędźmy czas na coś innego.
Dla mnie słowa postanowiłem, wybrałem są dość jednoznaczne. Napisałeś też o kiepskiej sytuacji finansowej co w całości daje dość jednolity przekaz - będe robił śluby i to lada moment.
Kilka osób w dosyć dosadny [czasami celowo] sposób próbowało dosyć rzeczowo odwieźć Cię od tego pomysłu na życie mając na uwadze okoliczności, które przedstawiłeś - sytuacja finansowa, Twoje dotychczasowe doświadczenie, posiadany sprzęt.
Teraz widzę fochy i grymasy z Twojej strony. To oznacza tyle, że ludzie z forum do których zwróciłeś się o pomoc za przeproszeniem gó..no wiedzą bo Ty i tak zrobisz po swojemu.
Kilka osób dało Ci konkretne pomysły na to jak zacząć, ale widzę, że te zignorowałeś. Co więcej w sieci jest pierdyliard źródeł z odpowiedziami na KAŻDE z Twoich pytań.
Także śmiało rób, jak uważasz i czujesz. Mam nadzieję, że Ci się uda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Dla mnie słowa postanowiłem, wybrałem są dość jednoznaczne. Napisałeś też o kiepskiej sytuacji finansowej co w całości daje dość jednolity przekaz - będe robił śluby i to lada moment.
Kilka osób w dosyć dosadny [czasami celowo] sposób próbowało dosyć rzeczowo odwieźć Cię od tego pomysłu na życie mając na uwadze okoliczności, które przedstawiłeś - sytuacja finansowa, Twoje dotychczasowe doświadczenie, posiadany sprzęt.
Teraz widzę fochy i grymasy z Twojej strony. To oznacza tyle, że ludzie z forum do których zwróciłeś się o pomoc za przeproszeniem gó..no wiedzą bo Ty i tak zrobisz po swojemu.
Kilka osób dało Ci konkretne pomysły na to jak zacząć, ale widzę, że te zignorowałeś. Co więcej w sieci jest pierdyliard źródeł z odpowiedziami na KAŻDE z Twoich pytań.
Także śmiało rób, jak uważasz i czujesz. Mam nadzieję, że Ci się uda.
Zacznę od sprostowania. O sytuacji finansowej napisałem po prostu i nie miało to oznaczać, że lecę szukam kasy. Najwidoczniej nie warto nic pisać bo każde moje słowo zostanie obrócone w... jak sam napisałś gó....no.
A teraz gdzie wcześniej użyłem sformułowania "ludzie z forum... wiedzą"? Czy muszę każdego się słuchać, kto napisze na forum? Wydaje mi się, że nie, więc w czym widzisz problem.
"Kilka osób dało Ci konkretne pomysły...", dokładnie kilka. Nie przypominam sobie bym ignorował te pomysły. Leżą na biurku, zapisane na kartce papieru A5 w punktach.
Dla Twojego lepszego samopoczucia w wolnej chwili, mogę wysłać Ci maila ze zdjęciem kartki. Odpowiedzi na moje pytania na pewno odnajdę w wielu miejscach w sieci, jednak chciałem uzyskać informacje od prawdziwych praktykujących fotografów.
Na pewno zrobię tak jak uważam i jak czuję, ale z pewnością zadam jeszcze dużo pytań.
-
85 1.8 jest fajne, ale na cropie niekoniecznie tak bardzo praktyczne, jest wąsko i trzeba daleko odchodzić, chociaż w plenerze na pewno będzie dobre :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
... właśnie wczoraj zakupiłem canona 85mm f1.8. ...
Widzę, że jakieś inwestycje w sprzęt czynisz.
A jakie kroki poczyniłeś w kierunku nauki?
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
...Zamierzam kupić 70-200mm 2.8...
IMHO do kropa nie ma sensu mając 85 1.8. Lepiej coś w stylu 18-35 1.8 lub 17-50/55 2.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
...A jakie kroki poczyniłeś w kierunku nauki?...
Cenna uwaga i przyznam się bez bicia piany "nic nie robiłem
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
IMHO do kropa nie ma sensu mając 85 1.8. Lepiej coś w stylu 18-35 1.8 lub 17-50/55 2.8
Z tym też poczyniłem pewne kroki, odsprzedałem 600D i kupiłem używane 5D mkII (zrobione było około 25tys zdjęć, jeszcze muszę to sprawdzić programem). A właśnie matrycę można wymienić? Jak możesz i wiesz oczywiście, to po jakim przebiegu powinno udać się do serwisu na czyszczenie. Pytam praktykujących użytkowników.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Z tym też poczyniłem pewne kroki, odsprzedałem 600D i kupiłem używane 5D mkII (zrobione było około 25tys zdjęć, jeszcze muszę to sprawdzić programem). A właśnie matrycę można wymienić? Jak możesz i wiesz oczywiście, to po jakim przebiegu powinno udać się do serwisu na czyszczenie. Pytam praktykujących użytkowników.
Kupujesz na oślep sprzęt, mogłeś zapytać, napisać jaki masz budżet. Wyglądało to tak, jakbyś z 600D chciał na ślub lecieć.
600D mogłeś sobie zostawić jako backup, szczególnie, że 5D nie jest nowe.
Szkła to nie wszystko. Ale jeżeli rozumiesz podstawy fotografii to chyba dasz sobie radę.
Zabierz kolegę, koleżankę, żonę, córkę do ciemnego miejsca, może być kościół i zrób ze 20 zdjęć w różnych miejscach. Zobacz co z tego wyjdzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Kupujesz na oślep sprzęt, mogłeś zapytać, napisać jaki masz budżet. Wyglądało to tak, jakbyś z 600D chciał na ślub lecieć.
600D mogłeś sobie zostawić jako backup, szczególnie, że 5D nie jest nowe.
Szkła to nie wszystko. Ale jeżeli rozumiesz podstawy fotografii to chyba dasz sobie radę.
Zabierz kolegę, koleżankę, żonę, córkę do ciemnego miejsca, może być kościół i zrób ze 20 zdjęć w różnych miejscach. Zobacz co z tego wyjdzie.
Wolałem już nic nie pisać na temat zakupów bo zaraz byłbym zmieszany wszyscy wiemy z czym.
A jeśli chodzi o zdjęcia, Twój pomysł mam już w jednym z punktów, niebawem zrealizuję i pochwalę się tutaj :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Wolałem już nic nie pisać na temat zakupów bo zaraz byłbym zmieszany wszyscy wiemy z czym.
A jeśli chodzi o zdjęcia, Twój pomysł mam już w jednym z punktów, niebawem zrealizuję i pochwalę się tutaj :).
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia.
-
Matryce w 5d2 można wymienić ale podwoi to wartość aparatu. Zapewne chodziło Ci o migawkę.
70-200 na ślubie może być problematyczne ale już na plenerze spisze się bardzo dobrze.
-
Tego się domyśliłem z postów które już przeczytałem. Ale mam nadal dylemat czy Canon czy Tamron.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Zanim wydasz kasę, popróbuj z tym co masz. Wówczas zobaczysz (zdecydujesz), czy nie brakuje cię jakiegoś szerszego kąta.
Rób foty, zapisuj na dysku - nie kasuj, ponownie rób i obrabiaj, bo "cyfrowa ciemnia" jest również istotna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Z tym też poczyniłem pewne kroki, odsprzedałem 600D i kupiłem używane 5D mkII (zrobione było około 25tys zdjęć, jeszcze muszę to sprawdzić programem)...po jakim przebiegu powinno udać się do serwisu na czyszczenie. Pytam praktykujących użytkowników.
"praktykujacy" uzytkownicy mysle za malo na ten temat wiedza bo oni robia zdjecia, a jesli widza ze matryca jest brudna to wtedy oddaja do czyszczenia.
Aparat to nie samochod ze masz okreslony przebieg i po zrobienu go masz wizyte etc, nie musisz wymieniac elementu ktory dziala i czyscic czegos co jest czyste.
-
IMHO:
cała energia porad (co i jak)powinna być skierowana do fotografujacych lepiej lub gorzej ,ale fotografujacych jednak,
pokazujacych swoje fotki ,a nie skoczka ,pajaca ,trolla który nie może pokazać zni jednego swojego zdjęcia a żąda porad.
Olać to .pozdrawiam
-
zysk - nie przesadzasz aby trochę?
To, że kolega niezbyt szczęśliwie rozpoczął wątek, nie jest powodem, by go obrażać.
Ani zniechęcać do fotografii. Odrobinę szacunku dla innych. Proszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
To, że kolega niezbyt szczęśliwie rozpoczął wątek, nie jest powodem, by go obrażać.
Sytuację i wątek oceniłem subietktywnie,mam prawo tak jak inni użytkownicy forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Sytuację i wątek oceniłem subietktywnie,mam prawo tak jak inni użytkownicy forum.
Od dzisiaj każdego mniej wtajemniczonego w tajniki fotografii od ciebie będziemy nazywali pajacem i trolem ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Od dzisiaj każdego mniej wtajemniczonego w tajniki fotografii od ciebie będziemy nazywali pajacem i trolem ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Czy jest sens dyskutować, z kimś, kto uważa siebie za mistrza, lecz nie okazuje mistrzowskiej kultury?
Nazywaj mnie jak chcesz jeśli to poprawi Ci humor i samopoczucie. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
każdego mniej wtajemniczonego w tajniki fotografii od ciebie będziemy nazywali pajacem i trolem
Nie jestem wtajemniczony ale nie chciałbym ,aby fotografem mojej imprezybył kolega: autor wątku,
który nic nie umie,nie zrobił żadnej fotki/nie pokazał.
IMHO;
to nędzna prowokacja.
Gdybym to ja był autorem watku to:
po wszystkich odpowiedziach :
-olał,wylogował,przeprosił,wstawił fotke , itd
Równolegle idzie temat o:jak reklamować nędzne fotki.
Autor wątku nie ma jaj i tyle.
-
Marcin, jak chcesz jeszcze porad to kup jakiś program do obróbki rawów, (osobiscie polecam Lightroom, wydatek około 500zł a możliwości na prawdę zacne). Albo najpierw ściągnij chociaż wersję próbną 30dniową, i pobaw się nim oraz sprzętem jaki już masz, bo a nuż się w tym czasie zniechęcisz czy coś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Marcin, jak chcesz jeszcze porad to kup jakiś program do obróbki rawów, (osobiscie polecam Lightroom, wydatek około 500zł a możliwości na prawdę zacne). Albo najpierw ściągnij chociaż wersję próbną 30dniową, i pobaw się nim oraz sprzętem jaki już masz, bo a nuż się w tym czasie zniechęcisz czy coś.
Akurat kiedyś kupiłem wersję 3, w obecnej chwili ten program spełnia moje oczekiwania. Aczkolwiek muszę poczytać jakieś tutoriale na ten temat i przypomnieć sobie wszystkie opcje.
-
A to cudnie - powinien czytać rawy z 5d 2 więc póki nie odczujesz potrzeby chyba nie ma co żebys inwestował w nowszy program.
-
Ten akurat jest wystarczający. Nie nastawiam się na produkcję, ani tworzenie reklam. Ale jak już napisałem muszę zainwestować w lekturę i poczytać w necie.
Tymczasem mam jeszcze jedno pytanie. Często widzę na jakiś tutorialach jak fotograf nie zakłada dekielka ani osłonki na obiektyw tylko po prostu chowa do torby. Ja mam zawsze obawy że zakurzy mi się obiektyw. A wy jak radzicie sobie z kurzem i czy możecie napisać mi coś na temat takiego traktowania obiektywów. W sumie przy pracy fotografa ślubnego nie ma czasu na zakładanie osłon. Ale czy taki obiektyw nie zniszczy się zbyt szybko przy takiej eksploatacji.
-
Narzekacie na mnie, a przed chwilą przeczytałem ogłoszenie "Szuka dziewczyn do zdjęć TFP. Jestem początkującym fotografem. Moje portfolio znajdziecie na stronie studio....".
Dobrze, może zbyt szybko rzuciłem temat fotografii ślubnej, ale bez przesady nie otwieram od razu studia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Owszem ale bez wyzywania kogoś od "pajaców", tego tu bardzo nie lubimy, a nie chciałbym dawać dowodów tych odczuć 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Często widzę na jakiś tutorialach jak fotograf nie zakłada dekielka ani osłonki na obiektyw tylko po prostu chowa do torby. Ja mam zawsze obawy że zakurzy mi się obiektyw.
To nie jest jajko, tylko narzędzie pracy. Jeśli masz w torbie na tyle luzu, że przednia soczewka nie będzie obcierała o jej ściankę, to jest OK. Na kurz wystarczy sprana koszulka bawełniana i dobry chuch. Chociaż zależy, co pijesz.;)
A studio to studio. Też niełatwo ogarnąć, ale chociaż da się powtórzyć wpadkę. Na ślubie tego nie zrobisz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
A studio to studio. Też niełatwo ogarnąć, ale chociaż da się powtórzyć wpadkę. Na ślubie tego nie zrobisz.
Zgadzam się, na ślubie nie ma powtórek. Jedynie plenery, można powtórzyć.
-
No widzisz, powoli do przodu. ;)
Może jeszcze nie teraz, ale przyjdzie czas, kiedy podziękujesz udzielającym się tu wcześniej kolegom, że zachowali ludzkie odruchy i nie chcieli uczestniczyć w widowisku pod tytułem "Jakie piękne samobójstwo!"
Z Tobą w roli głównej oczywiście. 8-)
A póki co, pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj.
-
Hmm. Jest tez opcja inna. Sa ludzie na olx z ogloszeniami typu. Szukam fotagrafa ktort zrobi nam zdjecia na slubie za darmo. Mozesz sie zglosic. Spaprasz trudno. Jaka kasa takie prace. A ty pocwiczysz i zobaczysz z czym to sie je :-)
Tak czy inaczej jakas lekcja bedzie dla obu stron. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Hmm. Jest tez opcja inna. Sa ludzie na olx z ogloszeniami typu. Szukam fotagrafa ktort zrobi nam zdjecia na slubie za darmo. Mozesz sie zglosic. Spaprasz trudno. Jaka kasa takie prace. A ty pocwiczysz i zobaczysz z czym to sie je :-)
Tak czy inaczej jakas lekcja bedzie dla obu stron. Pozdrawiam
To nie jest super rozwiązanie. Zrobisz coś kompletnie za darmo jednej parze, potem drugiej i trzeciej i wpadniesz do worka jako ten, co robi za darmo. Może i portfolio jakieś zbudujesz, ale kolejni klienci, którzy się będą zgłaszać to tacy, którzy też będą chcieli mieć zdjęcia za friko. Tak nie zbudujesz sobie dobrej pozycji na rynku, przy okazji utwierdzasz ludzi w przekonaniu, że fotografa mogą mieć za darmochę, a to nie jest fajne, psujesz rynek. Jeśli już nie brać kasy, to zrobić pierwsze śluby w rodzinie, albo znajomym, ale nie obcym ludziom. Ewentualnie można próbować zaczepić się na parę ślubów jako drugi fotograf i zobaczyć "z czym się to je".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
briho
To nie jest super rozwiązanie. Zrobisz coś kompletnie za darmo jednej parze, potem drugiej i trzeciej i wpadniesz do worka jako ten, co robi za darmo. Może i portfolio jakieś zbudujesz, ale kolejni klienci, którzy się będą zgłaszać to tacy, którzy też będą chcieli mieć zdjęcia za friko. Tak nie zbudujesz sobie dobrej pozycji na rynku, przy okazji utwierdzasz ludzi w przekonaniu, że fotografa mogą mieć za darmochę, a to nie jest fajne, psujesz rynek. Jeśli już nie brać kasy, to zrobić pierwsze śluby w rodzinie, albo znajomym, ale nie obcym ludziom. Ewentualnie można próbować zaczepić się na parę ślubów jako drugi fotograf i zobaczyć "z czym się to je".
Ja nie mowie caly czas. Raz zobaczyc jak to jest u kogoś i ze to nie takie proste. Nauczka dla obu.