Hahha jaka mina :D
Jest już na allegro poczekam na normalną cene i trzeba będzie wymienić czterdziestke :)
Wersja do druku
Hahha jaka mina :D
Jest już na allegro poczekam na normalną cene i trzeba będzie wymienić czterdziestke :)
Planuje zrobić dokładnie to samo, zamienić 40mm na 24mm ale muszę jeszcze to przemyśleć :) Widzę ,że cena w Polsce z kosmosu...
8 stówek za to szkło to kosmos?
O trzy za dużo.
A gdzie tyle kosztuje?
Podatek od nowości. Jest dużo za drogi, droższy od 40ki a powinien być stówkę tańszy.
Powinien, wiele rzeczy powinno być ale nie jest. Według mnie to to jest bicie piany o niczym.
Ale czego nie rozumiesz? :) 800pln to >50% ponad jego wartość, identycznie było z 40ką. Dziś starszy naleśnik kosztuje tyle co w stanach(co prawda teraz zwracają 50$ ale u nas z kolei jest cahback). Stwierdzenie faktu jest dla Ciebie biciem piany?
Nie pisałem że nie rozumiem. A jego wartość jest taka jaką ludzie są gotowi zapłacić dlatego uważam, że takie gadanie jest po próżnicy.
Co do nowości zawsze tak jest, że cena początkowa jedzie w dół, nihil novi ;).
nie bardzo rozumiem czemu zamieniacie 40 na 24? to przecież inne kąty widzenia. Po co kupowaliscie 40 a nie np 28?
ja mam obecnie 35 f2 a ten chciałbym kupić raczej jako dodatkowy niż na zamianę, chociaż zobaczymy być moze majac 24 przestane uzywac 35 i ja sprzedam...
Bo canon nie miał w ofercie innego pancake..
Dla mnie rewelacja. 700D + 24/2.8 STM + 40/2.8 STM :)
a tymczasem cena robi się coraz bardziej akceptowalna - 679 zł :)
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
z chęcią bym sobie zakupił tego 24mm ,mam już pancke 40mm ,a ten przydałby mi się do kolekcji poza tym takie obiektywy można nosić w torbie i zawsze mieć je przy sobie
W oczekiwaniu na paczkę z obiektywem ;)
Nie widzę sensu posiadania dwóch naleśników. Mam 40mm f/2,8 i w zupełności wystarcza do FF jeśli nie chce się nosić na spacerze ciężkiego zestawu. To nie są szkła do ciągłego stosowania, bo obrazek taki sobie.
Witam, czy mógłbym dostać jakieś rawy zrobione z tym obiektywem? Najlepiej na 2,8 ale nie tylko. Mam zamiar odgrzebać starą czterdziestkę i poużywać własnie z tym szkłem. Mam nadzieję że szkło jest lepsze od 17-40L, na którego co prawda nie narzekam, ale to wielki kloc. Poza tym 35mm na ff i ekwiwalent na cropie to moja ulubiona ogniskowa.
Będę wdzięczny za te rawy.
Pozdrawiam, Wojtek
Od kilku dni mam to szkło.
Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka to jakie to maleństwo. Zaskoczyła mnie szczególnie przednia soczewka wielkości 1-groszówki. Przedni dekielek nowego typu, inny niż te do których się przyzwyczaiłem, nieco grubszy ale za to bardziej praktyczny. Pierwszy raz miałem kontakt z obiektywem z napędem STM. Jest on nieco głośniejszy niż USM i nieco wolniejszy, ale w niczym to w praktyce nie przeszkadza. Bardzo dziwnie działa w trybie MF, bo ruchy pierścienia powodują, że uruchamia się silnik i przesuwa soczewkę. Przy wyłączonym aparacie ruchy pierścienia MF nie przekładają się na zmianę układu optycznego.
Jeżeli chodzi o zdjęcia zaskoczyła mnie ostrość. Owszem, słyszałem, że jest ostry, ale nie spodziewałem się, że aż tak, bo w testach wypada gorzej niż inna stałka którą posiadam 60mm macro. Odczucia takie "na oko" nie dają najmniejszych podstaw, żeby oceniać obiektyw 24mm jako gorszy. Zaskoczyła mnie również mała, taka "fajna" winieta na f/2.8. Ogniskowa 24mm na cropie jest przyjemna. Można robić takie "normalne" zdjęcia, co czyni ten obiektyw dość uniwersalnym.
Dzięki!! Wreszcie ktoś podzielił się wrażeniami. A jak z gwintem, ponoc bardzo ciasno wchodzi w body. Wrzuć jakies sample, plis
Gwint jest normalny. Z tego co pamiętam zawsze pierwsze zapięcie obiektywu to takie "tracenie dziewictwa". Tutaj też tak było, ale po kilku razach chodzi już ze standardowym oporem. Właśnie sobie sprawdziłem i porównałem z obiektywem, którego używam 5 lat i przepinałem setki razy... opór jest identyczny. Może wrażenie ciasnego gwintu bierze się stąd, że ten trzyma się końcówką dwóch palców, a normalny obiektyw całą dłonią.
Co do sampli to nie wiem, czy mam na tyle umiejętności, żeby pokazać cokolwiek co może być odniesieniem do wyceny jakości obiektywu. Nie robiłem żadnych fotek testowych, nie mam statywu. Mogę wrzucić jedynie coś co pstryknąłem na spacerze.
Takie zdjęcie na f/2.8 czas:1/1000, cały kadr:
i wycinek ze środka:
i z rogu (z tym, że pień brzozy jest przed płaszczyzną ostrości):
drugie zdjęcie trochę bardziej wygląda jak "testowe" ale niestety nie jest na pełnej dziurze, f/5.6 czas:1/320, cały kadr:
wycinek ze środka:
i z rogu:
w lesie natknąłem się na takie kwiatki, f/2.8 czas:1/200, cały kadr:
środek:
i bokeh, mniej i bardziej rozmyty:
na koniec takie normalne zdjęcie, przedstawiające dzisiejsze warunki pogodowe, f/5.6 czas:1/640, cały kadr:
wycinek z pierwszego planu z rogu:
wycinek z dalszego planu:
Nie wiem na ile te zdjęcia są reprezentatywne, ale mam nadzieję, że komuś mogą pomóc.
Moje odczucia odnośnie obiektywu są zaskakująco pozytywne, nie spodziewałem się, że to małe coś da taką jakość.
no i doczekaliśmy się testu na optycznych:
Test Canon EF-S 24 mm f/2.8 STM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
No, z pewnością nie testowali tego samego egzemplarza co Fotopolis :)
Jest ostry ale to nie taka żyleta jak przymknięty 50/1.4. Natomiast fajnie ze na oko ta ostrość utrzymuje się na tym samym poziomie, czy to na 2.8 czy na 5.6.
Jedyną wadą jest dla mnie wyraźna dystorsja.
Jeżeli mogę wstawić zewnętrznego linka do zdjęć to z chęcią się podzielę samplami, mam 24mm od prawie dwóch miesięcy i jestem z niego bardzo zadowolony, nie odpinam go od body, na cropie ekwiwalent wynosi 38mm i bardzo mi to pasuje.
24mm robiłem wszystkie zdjęcia zaczynając od kwiatka a kończąc na palącej się głowie, nie jest tego dużo ale może komuś się przyda. Fotoblog grzegorzszpak.flog.pl
Obiektyw kupuiony i przetestowany. Mam bardzo pozytywne wrażenia - mały, szybki, dość jasny, fajny kąt widzenia. 550D + 40 STM + 24 STM to bardzo fajny kompaktowy zestaw.
zdRAWki
Odgrzewam kotleta. Zrobiłem test porównawczy, całkowicie i w pełni półprofesjonalny Canona Naleśnika (świeżynki) z Sigmą 24 f/2,8 Super Wide Macro (pełnoletnią). Test jest z gatunku "sklepowych". Z zaskoczeniem stwierdzam, że obiektywy mają wiele wspólnego, pomimo różnic. Obydwa są małe i poręczne, Obydwa mają zaskakująco dobre możliwości zbliżania macro, obydwa są dobre optycznie (Canon wyraźnie lepszy). Canon bije dwudziestosześcioletnią Sigmę we większośći konkurencji, za wyjątkiem winietowania i jakości w rogu obrazu na pełnym otwarciu. Rzecz jasna z prostego powodu "pełnoklatkowości" Sigmy. Parę zdjęć porównawczych:
Scenka:
Załącznik 2038
Wycinek 10% kadru z centrum:
Załącznik 2039
Parę zbliżeń:
Załącznik 2040
Załącznik 2041
Maksymalne zbliżenie Canona do Sigmy:
Załącznik 2042
Maksymalne zbliżenie Sigmy do Canona:
Załącznik 2043
Zdjęcia nie obrabiane, jedynie zmniejszane, z Canona 40D ustawionego na światło żarowe.
Canon objawił mi wiele zalet. Zapewne za jakiś czas sobie takiego sprawię. Ma tylko jedną poważną wadę - mocowanie EF-S.
Cały test i trochę więcej zdjęć jest tutaj: https://fotodinoza.blogspot.com/2019...24-f28-vs.html
Cuś się zdjęcia nie załadowały. Mówiłem, że pełen półprofesjonalizm. Jeszcze raz zatem:
Załącznik 2044
Załącznik 2045
Załącznik 2046
Załącznik 2048Załącznik 2047
24mm stm mam podpięte na stałe pod c1300d. Super sprzęt, do tego mały i lekki.
Miałem go podpiętego pod 100d, co tworzyło najmniejszy lusterkowy zestaw do fotografii ulicznej. Bardzo fajnie się z tym biegało.
Chyba sobie go sprawię, bo bardzo mi się spodobał. Winietowanie na pełnym otworze uznaję za zaletę, a nie wadę, dystorsje przeżyję, a oprócz powyższych jest świetny.