-
Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Już są zapisy w UK na nowego Canona 7II jak i Nikona D 750
Cena Canona 7II 1599 funtów
Nikon D750 1799.00 funtów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jas_rambo
:shock:
Właśnie.. nie przesadzajmy. APS-H Canona to zupełnie inne matryce.
No nie zapędzałbym się. Niektóre z nich są rzeczywiście "inne" ale nie wiem czy w stronę która by mi odpowiadała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jas_rambo
:shock:
Właśnie.. nie przesadzajmy. APS-H Canona to zupełnie inne matryce.
A czy aparat to tylko matryca. napisałemm ze jest to puszka ktora specyfikacja dorównuje serii 1. Jako ze aps-h zostal pozegnany jakis czas temu, to wlasnie 7dII jest jego godnym nastepca (to ze mniejsza matryca to chyba jest oczywiste).
-
aps-h to ślepa gałąź ewolucji od bardzo dawna.
specyfikacja 7DII mocna, teraz tylko poczekać na jakieś testy testy "nowej" matrycy żeby zobaczyć "postęp" technologiczny w wykonaniu naszej ukochanej firmy, ale nawet jeśli nic się nie wydarzyło w kwestii postępu (jak mniemam i chciałbym się mylić) to i tak będzie to niezły korpus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
aps-h to ślepa gałąź ewolucji od bardzo dawna.
specyfikacja 7DII mocna, teraz tylko poczekać na jakieś testy testy "nowej" matrycy żeby zobaczyć "postęp" technologiczny w wykonaniu naszej ukochanej firmy, ale nawet jeśli nic się nie wydarzyło w kwestii postępu (jak mniemam i chciałbym się mylić) to i tak będzie to niezły korpus.
Jeśli "nic się nie wydarzyło w kwestii postępu" technologicznego matrycy 7DII, to format APS-C "naszej ukochanej firmy" też chyba stanie się ślepą gałęzią jej ewolucji i pozostanie jej tylko FF :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
A czy aparat to tylko matryca. napisałemm ze jest to puszka ktora specyfikacja dorównuje serii 1. Jako ze aps-h zostal pozegnany jakis czas temu, to wlasnie 7dII jest jego godnym nastepca (to ze mniejsza matryca to chyba jest oczywiste).
Wysunąłeś bardzo śmiałą tezę :) Szkoda tylko, że brak faktów na jej poparcie. Takich wniosków nie buduje się na podstawie garści niesprawdzonych informacji :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Jeśli "nic się nie wydarzyło w kwestii postępu" technologicznego matrycy 7DII, to format APS-C "naszej ukochanej firmy" też chyba stanie się ślepą gałęzią jej ewolucji i pozostanie jej tylko FF :?
Nic się nie wydarzyło, ale kiedyś wydarzyć się musi. Bo również FF jest w tej chwili ślepą uliczką technologii Canona o czym świadczy brak korpusu z matrycą o dużej rozdzielczości...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Wysunąłeś bardzo śmiałą tezę :) Szkoda tylko, że brak faktów na jej poparcie. Takich wniosków nie buduje się na podstawie garści niesprawdzonych informacji :(
Poki co tylko wg tego co widac na papierze, bo w rekach jeszcze go nie mialem. Ale to ze canon potrafi zrobic dobra puche to wiadomo, teraz tylko poczekac na potwierdzenie.
-
Canon już wiele razy obiecywał a życie weryfikowało wszystkie te informacje w praktyce. IMHO zapłacić za cropa 7kPLN to lekka przesada.
-
Trochę sampli Canon?EOS 7D Mark II ?Sample Images & Movies
Niektóre słabiutkie, np. wiewiór wyprany z detali pozwala się domyślać zbyt mocnego odszumiania w puszce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Canon już wiele razy obiecywał a życie weryfikowało wszystkie te informacje w praktyce. IMHO zapłacić za cropa 7kPLN to lekka przesada.
Dla jednych przesada dla innych nie. Wszystko zalezy od priorytetów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jas_rambo
Jeśli ktoś tego potrzebuje i nie robi zdjęć tylko raz w tygodniu w niedziele po obiedzie to wybiera któryś z 1D ;)
Tylko, że seria 1D przechodzi do lamusa. Teraz jest 1D-X a nie zawsze jest potrzeba i budżet na taki sprzęt. Myślę, że canon wie co robi. Jest zapotrzebowanie na taki aparat i ludzie to będą kupować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
myślę że aps-c pociągnie jeszcze jakiś czas, nawet długi czas, w końcu na czymś trzeba zarabiać a ......... tutaj cytat ze znanego polityka, aps-h był właściwie martwy w momencie swoich urodzin.
-
a co Ci się tak nie podoba w aps-h? jakoś tysiące reporterów używało i dalej używa takich matryc i byli zadowoleni ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
A mieli jakiś wybór?
w pewnym momencie mieli. mogli pojsc do Nikona i zamiast 300mm taszczyc 400mm rurki. chociaz to akurat maly pikus - wiekszy problem mieli fotoedytorzy, ktorzy potem godzinami rzezbili w w szopie, zeby kolory z tych D3 wyprowadzic z grubsza na ludzi. gdzie w zasadzie tylko "z grubsza" jest prawda ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
a co Ci się tak nie podoba w aps-h? jakoś tysiące reporterów używało i dalej używa takich matryc i byli zadowoleni ;)
to tylko stwierdzenie faktu, na chłodno, nie mam związku emocjonalnego z tą matrycą
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Myślę, że canon wie co robi. Jest zapotrzebowanie na taki aparat i ludzie to będą kupować.
Tu się zgodzę - oni raczej mają globalny ogląd na to, co i w jakich ilościach się sprzedaje. A my tylko mamy jakies wyobrażenie oparte na własnych preferencjac/marudzeniach :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
Tu się zgodzę - oni raczej mają globalny ogląd na to, co i w jakich ilościach się sprzedaje. A my tylko mamy jakies wyobrażenie oparte na własnych preferencjac/marudzeniach :lol:
Nasze cele i ich sa zuplnie inne, chociaz jest jeden motyw wspolny, i my i oni chcemy to zrobic tanio.
My chcemy robic dobre zdjecia tanio, oni chca zarobic kase tanio :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wg mnie sample obiecujące. Z ACR i procesem 2012 powinno być fajnie do 3200 włącznie (przyroda bo wymagane drobne detale). Reszta pewno i 6400 będzie używać.
Rewolucji nie ma ale ciała nie dali. (Pamietajmy że to crop i 20Mpix)
-
Przydał by się teraz taki 6II z lepiej działającym AF , podobną obudowa jak 7 II a nie jak 60d :)
Trzeba będzie chyba troszkę poczekać .
Za to cenę za 7 II wystrzelili jak z kosmosu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
la tour
Przydał by się teraz taki 6II z lepiej działającym AF , podobną obudowa jak 7 II a nie jak 60d :)
Trzeba będzie chyba troszkę poczekać .
Za to cenę za 7 II wystrzelili jak z kosmosu :)
Przecież jest !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
la tour
Przeciez jest taki. Nazywa sie 5mk3. :)
-
Czekałem na to body, ale mam mieszane uczucia, bo liczyłem na wyraźną poprawę w obrazowaniu. W kwestii matrycy prawdopodobnie niewiele się zmieniło, cena też jest ostro wywalona i imho za duża o 1k jak na cropa, pomimo na pewno bardzo dobrego af-u i magnezu w obudowie. Coraz bardziej skłaniam się w kierunku 6D jako puszki do wszystkiego, a kolejny sezon lotniczy będzie można oblecieć jakąś używką 50D za niewielką kasę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nic się nie wydarzyło, ale kiedyś wydarzyć się musi. Bo również FF jest w tej chwili ślepą uliczką technologii Canona o czym świadczy brak korpusu z matrycą o dużej rozdzielczości...
Najpewniej co się wydarzy to ban za trollowanie które tu uprawiasz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
No ale chodziłoby o to zapewne żeby jeszcze kosztował tyle co 6D ;).
Tak to nawet u konkurencji nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
winiarro
Czekałem na to body, ale mam mieszane uczucia, bo liczyłem na wyraźną poprawę w obrazowaniu. W kwestii matrycy prawdopodobnie niewiele się zmieniło, cena też jest ostro wywalona i imho za duża o 1k jak na cropa, pomimo na pewno bardzo dobrego af-u i magnezu w obudowie. Coraz bardziej skłaniam się w kierunku 6D jako puszki do wszystkiego, a kolejny sezon lotniczy będzie można oblecieć jakąś używką 50D za niewielką kasę.
Tak, ale 6D to puszka z natury do "wolniejszej" fotografii. Tam gdzie jest akcja, wlasnie 7D super by sie sprawdzil albo 5Dmk3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Dla zawodowca może tak dla zaawansowanego amatora nie .
Cena 5III jest bardzo wysoka natomiast porównując 6d do bezpośredniego konkurenta czyli nikona to canon wychodzi słabo przynajmniej jeśli chodzi o szybkość AF.
AF jest tak szybki jaki był w 5II w 2008 r to lekceważenie klienta .
Przecież można było by zrobić aparat z dużo sprawniejszym AF choć nie takim samym jak 5 III
-
Cytat:
Zamieszczone przez
la tour
Dla zawodowca może tak dla zaawansowanego amatora nie .
Cena 5III jest bardzo wysoka natomiast porównując 6d do bezpośredniego konkurenta czyli nikona to canon wychodzi słabo przynajmniej jeśli chodzi o szybkość AF.
AF jest tak szybki jaki był w 5II w 2008 r to lekceważenie klienta .
Przecież można było by zrobić aparat z dużo sprawniejszym AF choć nie takim samym jak 5 III
To jest kwestia marketingu, kasy itp itd. Chcesz AF dobry - placisz albo zadowalasz sie 7D w cropie (jesli crop jest tym czym chcesz).
Prawda jest rzeczywiscie taka ze Nikon oferuje puszki z lepszym AF w mniejszej cenie jak Canon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Trochę lipnie, że nie dali ruchomego ekranu, bo to w obecnej chwili powinien być standard według mnie, tym bardziej w aparacie tej klasy.
W pełni się zgadzam...
Dodam jeszcze że brak Wi-Fi i 4K również jest nieporozumieniem, to powinien być standard w tej klasie sprzętu!
Tłumaczenie Canona że magnezowa obudowa uniemożliwia działanie Wi-Fi brzmi dla mnie mało przekonująco, Samsung NX1 jakoś sobie z tym poradził...
Możliwość nagrywania w 4K maja już kompakty... np. Lumix dmc-lx 100
Jak dla mnie to tylko ewolucja 7D.
Do zakupu tego aparatu Canon mnie nie przekonał.
-
Kupując aparat funkcje filmowania powinno się traktować jak opcję na doczepkę. Jedna firma zrobiła w aparacie możliwość rejestrowania filmu .
I inne firmy zaczęły kopiować. Wszystko po to żeby nie stracić klientów. Po co mam kupić aparat jak konkurencja sprzedaje tej samej klasy aparat który w dodatku rejestruje film.
Daje to przecież pełniejszy obraz niż zdjęcie. Jak widać po forach fotograficznych moda została do dziś.
Po co 4k ? Nie lepiej było wsadzić 8k ? Jak Canon zrobi 7d Mark III za 5 lat. A inne firmy za dwa lata będą wsadzać do swoich zabawek rejestrowanie filmów w 8k.
Znowu będzie marudzenie nie kupię 7d Mark II bo nie ma 8k. :mrgreen: Niektórzy powinni poważnie się zastanowić co kupują aparat czy kamerę.
Co do odchylanego ekranu miałem i bym ponownie do tej samej wody nie wszedł. Tu zapewne będą zdania podzielone.
-
Dla mnie video moze nie istniec. Nigdy tego nie uzywalem.
-
7mka byla i jest pancerna i teraz 7 mkII też chyba ma taka być, imo dlatego nie ma obrotowego ekraniku, który mimo wszystko jest mniej trwały niż normalny wbudowany.
-
@ Nieznany,
No widzisz, a ja w 60D mam i nie wyobrażam sobie focenia w pewnych warunkach (w tłumie, albo na sali tanecznej na weselu albo jakichś obiektów na ziemi - motyli, jaszczurek, grzybów i czego tam jeszcze) - bez tego. Dla jasności - odchylany ekran służy mi tylko do focenia w sytuacjach wyżej wymienionych, normalnie używam wizjera a filmu lustrzanką jeszcze nigdy nie kręciłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nieznany
I inne firmy zaczęły kopiować. Wszystko po to żeby nie stracić klientów.
No tutaj chyba jednak przesadzasz. Zacne firmy jak Canon nie działaja z tak niskich pobudek - żeby nie stracić klientów i pewnie jeszcze na tym zarobić kasę. Ohyda. :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nieznany
... Co do odchylanego ekranu miałem i bym ponownie do tej samej wody nie wszedł. Tu zapewne będą zdania podzielone.
Odchylany ekranik używałem (w 650D) tylko do makro. Dla robienia sportu, reportażu, przyrody itd. można bez niego żyć. Grzybki i biedronki lepiej fotografować FF.
Jak dla mnie przyciski w 7D mkII mogły zostać bez zmian jak w mkI.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Zacne firmy jak Canon nie działaja z tak niskich pobudek
Rozumiem, to zdanie z przekąsem.
Zacne i firmy (czytaj korporacje) nie idą ramię w ramię.
Co do gibanego ekraniku, to faktycznie trudno byłoby to technicznie rozwiązać, aby był tak wytzrymały jak cała reszta reporterskiego aparatu.
-
pozostaje mieć nadzieję że nieruchomy ekran będzie także w następcy 5d3 :D bezdotykowy :D
wracając do tematu - podobieństwo w ergonomii do 5d3 wydaje mi się sensowne
-
7D Mark II To odpowiednik 5D Mark III tylko że na APS-C. Dlatego w ergonomii powinien 7D Mark II być PRO.
Sprawa jest prosta..
Omijam tutaj niedzielnych miłośników przyrody którzy wybierają się do lasu w pantoflach.. A jak już coś ustrzelą pierwszej kolejności zdjęcie ląduje na sracebooka.
Jak siedzimy w czatowni to pół biedy. Za bardzo nie ma jak uszkodzić odchylanego ekranu.
Jeśli jednak pstrykamy zdjęcia z podchodu, czołgamy się etc. Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Wyrośnie przed nami gałąź i ekran dostanie za swoje. Jeżeli wywrócimy się z rozłożonym ekranem też to nie będzie dla niego miłe.
Jednak uważam że większość osób będzie woleć jednolitą konstrukcje. Canon dobrze o tym wie i dlatego zastosował taki ekran.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nieznany
Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Jest na to rada, 7D III z uchylanym ekranem, 7D IV z blokadą ruchomego ekranu (tak jak koło nastaw) :lol:
-
Dobra sprawa ;) Jednak to dodatkowa ingerencja w sprzęt.
A to ma być proste i skuteczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
7mka byla i jest pancerna i teraz 7 mkII też chyba ma taka być, imo dlatego nie ma obrotowego ekraniku, który mimo wszystko jest mniej trwały niż normalny wbudowany.
Mojemu znajomemu odchylany ekran w Nikonie się urwał i to w pozycji złożonej - tak jakoś nieszczęśliwie zaczepił o klamrę torby - efekt - stracone zlecenie, stracony klient. Teraz mówi że do sytuacji kiedy musi mieć zdjęcia z jakiejś imprezy to nigdy więcej takiego sprzętu.
Co do mnie to ja myślę o tym aparacie też w kategorii kamery i odchylany ekran byłby się przydał.
-
rozwiązaniem ewentualnych problemów z odchylanymi ekranami jest dwuskładnikowy klej epoksydowy
przykleja się ekran po zakupie body i po kłopocie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
rozwiązaniem ewentualnych problemów z odchylanymi ekranami jest dwuskładnikowy klej epoksydowy
przykleja się ekran po zakupie body i po kłopocie :mrgreen:
Wyświetlaczem do wewnątrz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tak old school ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
a potem, zeby jednak miec LV:
za: Give Your DSLR a Brain by Connecting an Android Phone
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nieznany
Jeśli jednak pstrykamy zdjęcia z podchodu, czołgamy się etc. Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Wyrośnie przed nami gałąź i ekran dostanie za swoje. Jeżeli wywrócimy się z rozłożonym ekranem też to nie będzie dla niego miłe.
Jednak uważam że większość osób będzie woleć jednolitą konstrukcje. Canon dobrze o tym wie i dlatego zastosował taki ekran.
Eeeee, przesadzasz.
Ekran sam się nie uchyli. To nie są, excuzez le mot, drzwiczki od sławojki, co to nimi wiatr trzaska. Żeby go otworzyć, trzeba pokonać pewien opór, zadziałać intencjonalnie.
Również chodzenie z rozłożonym ekranem to byłaby głupota i proszenie się o kłopoty. Jak mam zamiar zrobić zdjęcie z użyciem LV i odchylanego ekranu, to otwieram ekranik, robię co mam zrobić i zamykam, fini. Żadnego przemieszczania się z rozłożonym wyświetlaczem. Kwestia przyzwyczajenia i wyćwiczenia/wyrobienia pewnych nawyków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nieznany
.
"A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!"
To juz jest dosc duze gdybanie nie sadzisz?
-
mysle, z to w jakich warunkach kto foci jest kwestia osobista i nie nalezy wlasnych spostrzezen zanadto ekstrapolowac.
prawda jest, ze gibanym ekranikiem mozna przydzwonic w galezie, i prawda jest, ze wsrod targetu 7D sporo uzytkownikow w takich warunkach moze focic.
prawda jest tez, ze 7D to nie jest aparat dla przecietnego uzytkownika, a taki czesto wybierze aparat wlasnie z gibanym ekranikiem, dla jego praktycznych zalet.
osobiscie nie mam zadnego aparatu z gibancem (6D, X-E1), wczesniej mialem 600D i mi sie ten pomysl podoba, choc nie w wykonaniu takim jak 600D. chcialbym miec aparat wielkosci +/- 6D ze "zsuwanym" ekranem, na ktory mozna patrzyc z gory (nie takim delikatnym zawiasem jak w 600D). od czasu do czasu robie foty z niskiej perspektywy a w moim wieku plecy raczej zginaja sie mniej niz wiecej :) z braku takiego rozwiazania czasem posilkuje sie LV na komorce (jak na zalaczonym wyzej obrazku), ale to jest cos co mozna robic z dala od ludzi, bo w srodku miasta jednak wstyd...
-
Jakoś dziwnie jestem przekonany, że wszyscy narzekacze na odchylany ekran, radykalnie zmienią zdanie w momencie, kiedy 5dIV, 6dII i 7dIII taki ekran będą mieć.
Wtedy nagle się okaże, że to jest świetne i przydatne rozwiązanie i wcale nie amatorskie, tylko jak najbardziej pro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jest zapotrzebowanie na taki aparat i ludzie to będą kupować.
Właśnie zastanawia mnie kto to będzie kupował, pierwszy lepszy Kowalski prędzej połasi się na odchylany ekranik niż 10kl/s, świadomy amator (sory ale nie widzę żeby jakikolwiek zawodowiec to kupił... bo po co?) bez problemu wykombinuje ze nie warto przepłacać i weźmie 7d mk1,
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Świetny dla ludzi fotografujących profesjonalnie, niejednokrotnie w bardzo trudnych warunkach i używających głównie teleobiektywów.
Co w nim niby takiego świetnego? Oczywiście na tle poprzednika.